Povežite se s nama

Međimurje

U ŽB Čakovec obilježen Dan sestrinstva: uručena priznanja djelatnicima za 10, 30, 40 i 45 godina rada

Objavljeno:

- dana

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja u znak sjećanja na začetnicu modernog sestrinstva Florence Nightingale.

Tim povodom Županijska bolnica Čakovec organizirala je prijam za medicinske sestre i tehničare kako bi im zahvalila na požrtvovnosti u njihovom radu te nagradila djelatnike koji su navršili 10, 30, 40 i 45 godina uspješnog rada.

– U Županijskoj bolnici Čakovec radi više od 400 sestara i tehničara bez kojih je zdravstvena zaštita nezamisliva, jer upravo oni najviše vremena provode uz bolesnike, često u najtežim i posljednjim trenucima života. Obilježavanje Dana sestrinstva prilika je da se zahvalimo svim medicinskim sestrama i tehničarima na brizi za bolesne i zaštiti zdravih ljudi – istaknula je glavna medicinska sestra Županijske bolnice Čakovec Valerija Korent, dodavši da je položaj i status medicinskih sestara potrebno više vrednovati, osobito u njihovu usavršavanju.

Zahvala

Tom je prigodom priznanja medicinskim sestrama i tehničarima uručio ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović.

Čestitkama i zahvali na plemenitosti, humanosti i predanom radu pridružili su se župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, pročelnica UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić-Grlač, predsjednik podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Međimurske županije Goran Toplek, predsjednica podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara Županijske bolnice Čakovec Božena Kapitarić,uime povjerenstva Međimurske županije Hrvatske liječničke komore Marin Smilović te ravnatelji drugih zdravstvenih ustanova.

Tako su posebne zahvale za navršenih 45 godina rada uručene Ljubici Trupković, Slavici Belović, Zdravku Mikolaju, Slavici Jagarinec i Anđeli Topolnjak.

Punih 40 godina navršile su Božena Kapitarić, Štefanija Knok, Liljana Flac, Anica Friščić, Ljiljana Bukal, Dijana Lisjak, Ruža Šegović, Tatjana Zrna, Liljana Šoltić, Marijana Cilar, Mira Šimunić, Suzana Krsnik i Liljana Golubić,30 godina rada navršile suAnita Škrobar, Nataša Siladi, Lidija Ivelić, Mirjana Okić, Željka Švenda, Đurđica Stojanović, Marija Klobučarić i Blaženka Režek Novak,a 10 godina rada obilježavaju Martina Klobučarić, Ivana Zdaček, Vanja Lesjak, Jelena Nemec, Matija Halabarec, Valentina Ribić i Zrinka Baniček Novak.

Velika uloga

– Medicinske sestre i tehničari najveća su zdravstvena profesija koja ima veliku ulogu u kreiranju zdravstvene zaštite, posebice u pandemiji COVID-a, kada su upravo oni iskazali ogromne napore u radu i pružanju kvalitetne zdravstvene skrbi za sve bolesnike. U Županijskoj bolnici Čakovec u protekloj godini hospitalizirana su 2432 COVID-pacijenta, dok je ukupno bilo hospitalizirano čak 13.729 pacijenata – istaknuo je ravnatelj Igor Šegović i dodao: – U svoj posao dajete sebe, nesebično izlažete svoje živote kako bi pomogli drugima, i hvala vam na tome.

Župan Posavecnaveo je da se puno ulaže u kvalitetu zdravstvenog sustava, u opremanje,adaptaciju, ali i stvaranje boljeg standarda pacijentima i djelatnicima.

– Zdravstveni sustav činite vi, vaša posvećenost poslu i neodustajanje od izazova. Svakodnevno prepoznajemo vašu važnost i ulogu u društvu.Želim vam zahvaliti uime svih stanovnika i pacijenata naše županije, uime onih koji koriste naše zdravstvene usluge, jer u takvim životnim situacijama pomoć medicinskog osoblja je najvažnija – rekao je Posavec.

Svečanom obilježavanju Međunarodnog dana sestrinstva pridružio se i zbor Srednje škole Čakovec pod dirigentskom palicom voditeljice Petre Horvat.

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje