Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici i profesorice Gospodarske škole u okviru Erasmus projekta boravili u Poljskoj

Objavljeno:

- dana

U okviru Erasmus + programa „Odvaži se uključiti u poduzetništvo“, profesorice Gospodarske škole Varaždin Nevenka Vukašinović i Renata Mađarić te učenici četvrtog razreda hotelijersko-turističkog smjera Leonarda Vupora i Josip Pokos sudjelovali su od 25. veljače do 1. ožujka u petodnevnoj transnacionalnoj aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja u školi u Varšavi.

Jedan je od ciljeva projekta učenicima pokazati primjere dobre prakse poduzetništva pa su stoga organizirani posjeti tvrtkama IBM te The HEART.

Također, učenici su sudjelovali u radionicama izrade marketinškog slogana, snimanja razgovora za posao te poslovnog stranog jezika. Prezentirali su virtualnu tvrtku svoje škole s naglaskom na marketinške aktivnosti.

Drugim se ciljem projekta nastoji objediniti upoznavanje turističkih potencijala regije s naglaskom na interkulturalnost. Stoga je organiziran je turistički obilazak povijesnog središta Varšave.

– Kao sudionik ovog projekta vrlo sam zahvalan na pruženoj prilici da iskusim nešto novo, nešto što će zasigurno dugo, ako ne i zauvijek ostati u mom sjećanju. Projekt u kojem sam imao prilike sudjelovati naglašava važnost poduzetništva, marketinga, ali isto tako i odvažnosti. Odlučio sam sudjelovati u ovom projektu zbog moje želje za upoznavanjem novih ljudi, kultura i učenjem stranih jezika, a što je ovaj projekt u potpunosti osigurao. Nadam se kako ovo nije zadnji put da sudjelujem u projektu ERASMUS+, te da ću za to imati prilike i u nastavku svog obrazovanja – istaknuo je učenik Josip Pokos.

Vratili se bogatiji za novo iskustvo!

Njegova školska kolegica Leonarda Vupora dodala je da joj je sudjelovanje u ovom projektu omogućilo je proširivanje znanja iz poduzetništva.

– Uključila sam se u ovaj projekt kako bi testirala svoje znanje jezika i mogućnost komunikacije s ljudima koje prije nisam poznavala. Iako je prvih nekoliko dana komuniciranje bilo teško i bilo je dosta nesporazuma, svakim danom sve smo se bolje razumjeli i učili riječi jedni od drugih, pa sam se tako kući vratila s puno naučenih riječi iz španjolskog i poljskog. Ovaj projekt i iskustvo koje sam stekla ostati će mi zauvijek u sjećanju, a naučeno znanje primijeniti ću u svom budućem poslovnom životu – objasnila je učenica Leonarda Vupora.

Profesorica Renata Mađarić u Varšavi se osjećala kao kod kuće.

– Što se tiče gastronomije, osjećali smo se kao kod kuće budući da su im tradicionalna jela slična hrvatskima. Konzumiraju mnogo krumpira i kiselog zelja, a imaju i sarmu sličnu našoj. Ocat je nezaobilazan u većini jela. Tradicionalni kolači su pita od jabuka i pita od sira. Primijetila sam da unatoč tome što je Varšava milijunski grad jako dobro funkcionira javni prijevoz i ne stvaraju se velike gužve te postoje mnogobrojna podzemna parkirališta. Stanovnici Varšave se zbog oštre i mračne zime ne moraju opterećivati modom jer je neophodno toplo se obući, a iz istog razloga puno vremena provode u toplim trgovačkim centrima – rekla je profesorica Mađarić.

Korisni projekti

– Mislim da djeca u poljskoj školi koju smo posjetili imaju mnogo bolje uvjete jer imaju više prostora za rad i učenje.  Manje su opterećeni budući da imaju manji broj predmeta u svakoj školskoj godini. Smatram da su ovakvi projekti dobri i za profesore i za učenike jer svi skupa učimo, a učenici osim što uče jezik, uče i o životu i novim mogućnostima, stječu sigurnost i samopouzdanje. Mislim da smo svi zajedno naučili mnogo više nego u učionici jer ipak su ovakvi projekti vrsta škole za život – zaključila je profesorica Nevenka Vukašinović.

Život i društvo

Dječji vrtić “Leptirić” Ljubešćica trebao bi biti dograđen u roku od godinu dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Općini Ljubešćica danas je potpisan ugovor s izvođačem radova za projekt dogradnje Dječjeg vrtića “Leptirić” Ljubešćica.

Ugovor su potpisali načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić i direktorica tvrtke Kontura Klaudija Korade, koja će izvoditi radove.

Uvođenje u posao očekuje se u roku od 15 dana od potpisivanja ugovora, a rok za izgradnju je 12 mjeseci. Mališani bi u novi dio vrtića trebali krenuti 1. rujna sljedeće godine.

Dogradit će se i opremiti dva dnevna boravka i to jedan za vrtićku skupinu od 20 djece, a drugi za jasličku skupinu od 12 djece. Dogradnjom će se vrtić povećati za dodatnih oko 240 metara četvornih zatvorene površine i oko 50 metara četvornih natkrivenih terasa.

– Ovo je još jedan projekt koji će povećati kvalitetu predškolskog odgoja na području Općine Ljubešćica. Pojavila se potreba za proširenjem vrtića, postoji potencijal za daljnji upis djece, a pojavila se mogućnost da kroz Nacionalni plan oporavka dobijemo financiranje za dogradnju postojećeg vrtića. Pošto imamo i mjesta i lokaciju krenuli smo u projekt u kojem ćemo dobiti mjesta za još dvije odgojne skupine. Prvenstveno je bitno da riješimo problem jaslica jer je na njih najveća navala – rekao je načelnik Horvatić.

Ugovorna vrijednost radova iznosi 687.410 eura, a putem natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano je 324.905 eura. Općina Ljubešćica sama će osigurati preostali dio novca.

Ravnateljica vrtića “Leptirić” Kristina Ivanušec dodala je da je cilj da sva djeca koja se prijave dobiju priliku pohađati vrtić te da se ukine lista čekanja. U “Leptirić” trenutno ide 71 dijete, a za njih brine sedam “teta”.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Novom Marofu 220 djece sudjelovalo na jubilarnom 20. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Novog Marofa i Dječjeg vrtića Novi Marof, u petak je u Sportskom parku Novi Marof održan jubilarni 20. Olimpijski festival dječjih vrtića – Novi Marof 2024.

Mališani iz sedam dječjih vrtića, njih 220, natjecalo se u olimpijskim disciplinama – trčanje, štafeta 4×20, skok u dalj, bacanje loptice i malom nogometu.

Na Olimpijskom festivalu sudjelovali su mališani iz dječjih vrtića Gumbek, Bambi, Pčelica, Sretna djeca, Leptirić, Tratinčica i Novi Marof.

Festival je otvorio novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je pritom zahvalio svima koji su se odazvali ovogodišnjem festivalu.

– Vjerujem da će biti zabavno, da će biti uspješno. Neka pobijedi najbolji i neka izostanu povrede. Suci neka pošteno i pravedno kroje svoje odluke – rekao je gradonačelnik Jenkač prilikom otvaranja festivala.

Dodao je kako je cilj festivala potaknuti djecu da aktivno sudjeluju u sportu i da im se pokaže da je sport zabavan, zbog čega mu je drago što se i ove godine odazvao velik broj dječjih vrtića i mališana.

Ukupni pobjednici 20. Olimpijskog festivala dječjih vrtića Novi Marof 2024. su djeca Dječjeg vrtića “Tratinčica” iz Varaždinskih Toplica, dok je “fair play” ekipom proglašena ekipa Dječjeg vrtića “Pčelica” iz Bisaga.

Dodajmo da su sponzori ovogodišnjeg festivala, uz Grad Novi Marof, tvrtka Comet d.o.o., M Desing i Art, Hrego Desing, Tehnoguma d.o.o. i voćarna Non stop Novi Marof.

Pojedinačni rezultati

Pobjednici malonogometnog turnira kod djevojčica bila je ekipa DV Gumbek, slijede DV Tratinčica i DV Novi Marof, dok su kod dječaka pobjednici ekipa iz DV Tratinčica, drugo mjesto DV Pčelica i treće DV Novi Marof.

U trčanju na 60 metara kod djevojčica pobijedila je Anja Slatina iz DV „Novi Marof”, zatim Ena Čolja iz DV „Leptirić” i Hana Hanc kao treća iz DV „Tratinčica”. U utrci dječaka najbolji je bio Damjan Denac iz DV „Tratinčica”, drugo mjesto osvojio je Emil Hrebak iz DV „Bambi”, a treće Niko Martinez iz DV „Gumbek”.

U bacanju loptice prvo mjesto osvojila je Amelie Vuradin iz DV „Novi Marof”, zatim Elena Smođi iz DV ” Leptirić” te Nikol Levatić iz DV “Gumbek”. Kod dječaka prvo mjesto osvojio je Leon Hajduk iz DV “Tratinčica”, drugo mjesto Adam Turković  iz DV ” Gumbek”, a treće mjesto Fran Klasić iz DV “Pčelica”.

U skoku u dalj prvo mjesto osvojila je Julia Tuk iz DV Novi Marof, zatim Julija Pokos iz DV ” Tratinčica” te Bruna Horvat iz DV Novi Marof. Kod dječaka prvo mjesto osvojio je David Čamić iz  DV “Sretna djeca”, drugo Gabrijel Pofuk iz DV “Sretna djeca”, a treće mjesto osvojio je Gabrijel Horvat iz DV ” Gumbek”.

U disciplini štafeta 4x20m najbolje su bile djevojčice DV „Novi Marof”, zatim DV “Sretna djeca”, i DV “Tratinčica”. Kod dječaka pobjednici su iz DV “Bambi”, zatim DV “Tratinčica” i DV “Sretna djeca”.

U natjecanju odgojiteljica u disciplini štafeta u guranju automobilske gume prvo mjesto osvojile su odgojiteljice DV “Gumbek”, drugo mjesto DV “Pčelica”, a treće mjesto odgojiteljice DV “Leptirić”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje