Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Više od 600 osnovaca sudjelovalo u osebujnom programu Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin

Objavljeno:

- dana

Više od 600 učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola s područja Varaždinske županije sudjelovalo je u programu – Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje“ koji je u dvorani Gospodarske škole u srijedu, 8. studenoga, organiziralo Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin.

– Ovim programom, kojeg je Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin pripremilo u suradnji s Gradom Varaždinom, želimo potaknuti učenike sedmih i osmih razreda da nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja odaberu neko od obrtničkih zanimanja. Provedbom ovog projekta nastojimo popularizirati upravo obrtnička zanimanja i djecu zainteresirati da budu in i da upravo neko od obrtničkih zanimanja odaberu kao svoj životni poziv. Kako bismo im pomogli u donošenju te životne odluke organizirali smo po prvi puta i ovakvu prezentaciju na kojoj sudjeluju 34 obrtnika. Učenici završnih razreda osnovnih škola tako su imali priliku učiti od najboljih i uvjeriti se da nakon što završe obrazovanje za neko od obrtničkih zanimanja neće morati čekati na svoje radno mjesto, nego će ono čekati njih – istaknuo je Vladimir Bais,- predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Na prezentaciji u dvorani Gospodarske škole učenici su imali priliku vidjeti što sve mogu izraditi vješte obrtničke ruke, pa su tako uz nadzor majstora – obrtnika mogli primjerice izraditi drvenu kućicu za ptice, sašiti odjevni predmet ili dopadljivu ručnu torbu, napraviti frizuru ili urediti nokte, izraditi cvjetni aranžman, ali i naučiti kako postaviti keramičke pločice, ispeći „varaždinski klipič“, obraditi lim, popraviti računalo ili izraditi umjetnički predmet u kamenu.  

– Nastojimo uspostaviti partnerski odnos između učenika i obrtnika i potaknuti ih da nauče raditi „zlatnim rukama“ koje će im osigurati financijsku sigurnost, a zajednici društveni napredak  – poručio je na otvaranju ove priredbe predsjednik Udruženja.

Na ovoj odlično osmišljenoj i organiziranoj prezentaciji varaždinskom udruženju obrtnika čestitao je gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, a

o višegodišnjem trendu rasta zanimanja za obrtnička zanimanja govorio je na otvorenju ove priredbe i dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

-Trideset posto naših osmaša upisuje obrtnička zanimanja, a ovakvi sajmovi i radionice sigurno će pomoći da još više djece upiše upravo obrtnička zanimanja, jer kroz interakciju s obrtnicima učenici mogu vidjeti, doživjeti i prepoznati neko od obrtničkih zanimanja za koje će se školovati – rekao je Huđek.

Ovu priredbu kojom se djeca potiču na školovanje za obrtnička zanimanja pohvalio je i Igor Šoković, predsjednik Županijske obrtničke komore.

Interesom učenika završnih razreda osnovnih škola bili su zadovoljni i obrtnici koji su se predstavili na ovoj priredbi.

– Prezentirali smo kako se postavljaju keramičke pločice, kako se režu, kako se postavlja knauf. Djeca su bila jako zainteresirana za ono što radimo, pa su i sami pokušali rezati i postavljati keramičke pločice. Naš posao je sada prilično dobro plaćen, iako je to naporan i težak posao . No, to je i jako zanimljiv posao, svaki dan radiš u nekom novom okruženju, svaki dan se susrećeš s novim izazovima – rekao je Mario Šanjek, vlasnik obrta za uređenje interijera LLG iz Poljane Biškupečke.

Zadovoljni s odazivom bili su i drugi obrtnici, koji su se trudili da tajne svog zanata predstave učenicima, a kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Foto i video

FOTO Snijeg učinio Varaždin još romantičnijim u adventsko vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Sinoć je i u kontinentalnom dijelu Hrvatske počeo padati snijeg.

Prema podacima DHMZ-a Varaždin se jutros probudio s 3 centimetra snijega, a on je i u jutarnjim satima nastavio lepršati na sjeveru zemlje.

Malo snijega dalo je dodatnu romatiku lijepo uređenom Varaždinu tijekom adventskog vremena.

Pogledajte fotogaleriju snijega u Varaždinu.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Iako nema puno snijega na krovu Zagorja vlada snježna idila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Zoran Stanko

Sinoć je u većem dijelu Hrvatske padao snijeg.

Jutros ga je na varaždinskom području bilo centimetar ili ga nije bilo upoće.

Ipak, na vrhu Ivanščice ga ima oko 5 centimetar, rekao nam je ivanečki fotograf i planinar Zoran Stanko. Naša je planina obasjana suncem, bijela i puna planinara. Temperatura je bila oko – 5 stupnjeva.

– Snježna idila na krovu Zagorja. Divna šetnja po stazi Pionir. Nadam se da će biti još takvih prizora u prosincu – poručio je Stanko.

Pogledajte prekrasne fotografije koje su snimljene na Ivaščici jutros, 3. prosinca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje