Povežite se s nama

Međimurje

Učenici rješavaju zadatke preko tableta, a nastavu mogu pratiti i ako nisu u školi

Objavljeno:

- dana

E-ŠKOLA U PRAKSI

Rješavanje matematičkih zadataka putem tableta čija se rješenja odmah prikažu na “pametnoj” ploči, brže dolaženje do podataka zahvaljujući internetu i mogućnost sudjelovanja učenika na satu iako nisu fizički u školi, za učenike V. OŠ Varaždin i OŠ Nedelišće više nisu daleka budućnost.

Točno tako u tim školama od početka ove školske godine izgledaju satovi iz STEM predmeta, odnosno matematike, kemije, fizike i biologije.

Oprema i edukacija

V. OŠ Varaždin i OŠ Nedelišće dvije su od ukupno 151 osnovne i srednje škole iz cijele Hrvatske koje su uključene u pilot-projekt e-Škole. Provedba projekta, “teškog” 300 milijuna kuna, započela je u ožujku 2015. i završava iduće godine.

Učitelji STEM predmeta kroz projekt su dobili hibridna računala 

– Pilot projektom e-Škole želi se postići podizanje digitalne zrelosti svih osnovnih i srednjih škola. Cilj projekta nije samo opremanje škola informatičkom opremom, već je naglasak na edukaciji nastavnog i nenastavnog osoblja – rekao je Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a na Danu e-Škola, koji je održan u srijedu na FOI-ju u sklopu 28. međunarodne znanstvene konferencije posvećene informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2017.

Svaka od škola uključenih u ovaj projekt dobila je dvije učionice koje su opremljene s interaktivnim pametnim pločama, svi stručni suradnici i ravnatelji prijenosna računala, a učitelji STEM područja hibridna računala. Škole su dobile i po 60 tableta koje koriste nastavnici i učenici u sklopu nastave. Osim toga, napravljena je i sva potrebna infrastruktura i uvedene su bežične mreže zbog bolje pokrivenosti i bržeg pristupa internetu, a djelatnici škole – nastavno i nenastavno osoblje – dio edukacija su već prošli kako bi na najbolji mogući uklopili postojeće godišnje planove i programe u nastavu, koristeći novu, modernu tehnologiju.

Uz nove tehnologije gradivo je učenicima sigurno zanimljivije 

S opremom koju smo dobili značajno smo podigli kvalitetu izvođenja nastave, ističe Paić

Iako se u školama koje su uključene u pilot-projekt e-Škole nastavnici i učenici još privikavaju na nov način rada,  već sada su vidljive prednosti.
– Mogu reći da je učenicima matematika postala zabavnija. Rješavamo kvizove, učenici sami kreiraju zadatke ili ih rješavaju putem tableta, pri čemu se rezultati za svakog učenika prikazuju na pametnoj ploči – otkrila je Dubravka Gal, učiteljica matematike u V. OŠ Varaždin.

Prijave za novi projekt bit će već ove godine!
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je u srijedu bila u Varaždinu na 28. međunarodne znanstvene konferencije posvećene informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2017., najavila je novi projekt koji će krenuti nakon projekta e-Škole, a koji će se financirati iz fondova EU.
– Do kraja ove godine iz EU fondova Ministarstvo će povući milijardu kuna, a iduće godine dvostruko više. To su novci koje mi u proračunu nemamo – ističe Divjak, koja je i sama bila uključena u projekt e-Škola kao predsjednica Programskog odbora, prije nego je postala ministricom.

Ravnatelj CARNET-a Goran Kezunović istaknuo je kako novi projekt počinje za dvije godine, ali da će se škole za njega moći prijaviti već krajem ove godine.
– U taj projekt bit će uključeno 700 škola, a možda i sveJoš traju pregovori– otkrio je Keznović.
Uz uvođenje informatike kao obaveznog predmeta od petog razreda u osnovne škole od iduće školske godine, 21. stoljeće polako ulazi u hrvatske škole. 

I fizika je od ove školske godine zanimljivija učenicima OŠ Nedelišće.
– Brže dolazimo do podataka i koristimo interaktivne animacije u nastavi, crtamo strujne krugove na tabletima i interaktivnoj pametnoj ploči ili pokuse koje radim mogu vidjeti svi učenici na pametnoj ploči zahvaljujući kameri. Velik je to iskorak u odnosu na prije, a i učenicima je uz pomoć tehnologija koje su im bliske zanimljivije učiti i raditi – rekao je Milan Đurić, profesor fizike i informatike. 

Na “pametnoj” ploči prof. fizike Milan Đurić iz OŠ Nedelišće sada može crtati i strujne krugove, a nov način rada zanimljiv je učenicima 

Međutim, korištenje moderne tehnologije ipak ne može zamijeniti izvođenje pokusa.
– Iako nam je olakšan pristup podacima, videosadržajima i prezentacijama, praktični dio nastave, primjerice pokuse iz kemije, i dalje radimo na “stari” način – rekla je Gordana Križanić, prof. biologije i kemije s V. OŠ Varaždin.

Još “pucaju” veze…

Mario Šipek, ravnatelj V. OŠ Varaždin, zadovoljan je kako su učenici i nastavnici STEM predmeta prihvatili nov način rada.
– Imamo manje tehničke poteškoće, poput “pucanja mreže”, ali siguran sam da će se svi ti problemi postupno ukloniti. Uostalom, tako je bilo na početku i s e-Dnevnicima. Ulaskom u pilot-projekt škola dobiva dodatnu kvalitetu, ali i uslugu koju može pružiti svojim učenicima – rekao je Šipek.

Gradivo iz biologije na satu se izmjenjuje na “pametnoj” ploči 

S njim se složio i ravnatelj OŠ Nedelišće Ivica Paić.
– S obzirom na to da je naša škola sustavno ulagala u informatičku opremu, s opremom koju smo dobili u sklopu projekta e-Škole nismo dobili ništa novo u smislu mogućnosti, ali smo značajno podigli kvalitetu izvođenja nastave u STEM predmetima. Maksimalno ćemo iskoristiti sve mogućnosti koje nude nove tehnologije kako bi naši učenici bili ukorak s vremenom i novim tehnologijama – rekao je Paić. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

LAGanini po LAG-u: upoznajte područje LAG-a Mura-Drava

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Miroslava Novak Hranjec / LAG Mura-Drava

LAG Mura-Drava smjestio se na sjeveru Hrvatske, kao što samo ime kaže, između hirovite i nepredvidive rijeke Mure i prekrasne, smaragdnozelene rijeke Drave. LAG čine jedinice lokalne samouprave sjeveroistočnog djela Međimurja i Općine Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji. To je kraj koji mnogi, ne bez razloga, nazivaju „cvjetnjak Hrvatske“.

Bogata flora i fauna ovaj kraj čine pravim prirodnim draguljem. A kad se tome pridoda iznimna kulturna baština, vrijedni ljudi i njihovi kvalitetni poljoprivredni proizvodi, izvrsna autohtona gastronomija i bogata povijest koja seže čak do željeznog doba, postaje sasvim jasno kakav potencijal krije ovaj „falačec“ Hrvatske.

Tu je napravljena prva pruga, tu je od davnina ispirano zlato, tu je međimursku popevku, zaštićenu od strane UNESCO-a pjevala Teta Liza, a bezbrižno djetinjstvo proveo Joža Horvat, tu su svoja imanja imali Zrinski, a tu je rođen i filozof svjetskog glasa, Rudolf Steiner.

Sve to, a i mnogo mnogo više nudi područje LAG-a Mura-Drava, ovog, pomalo neistraženog bisera sjeverozapadne Hrvatske. Više o posebnostima područja koje pokriva LAG možete saznati na poveznici kao i u promotivnom videu „LAGanini po LAG-u“.

Nastavite čitati

Međimurje

Kada će se sanirati putovi u Globetki korišteni pri izgradnji dalekovoda?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto čitateljice

Mještanka Dunjkovca obratila nam se s pitanjem o sanaciji putova u Globetki između Dunjkovca, Nedelišća i Čakovca.

– Hoće li itko sanirati devastirane putove u Globetki nakon postavljanja dalekovoda? Doista su u katastrofalnome stanju, a vole ih ljubitelji prirode, šetači, vlasnici ne mogu do svojih parcela… – piše Dunjkovčanka.

Općinski načelnik Darko Dania uputio nas je na tvrtku HOPS (Hrvatski operator prijenosnog sustava) koja je zadužena za izgradnju spomenutoga dalekovoda.

Dinamika ovisi i o vremenskim uvjetima

– Izgradnjom voda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec dobit će se još jedan pravac za opskrbu električnom energijom međimurske regije koja bilježi kontinuirani rast konzuma, kao i rasterećenje postojećeg DV 110 kV Nedeljanec – Čakovec.

Ugovorom za izgradnju uvoda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec predviđena je sanacija postojećih puteva koji su korišteni za vrijeme izgradnje dalekovoda. Po završetku svih radova na predmetnom dalekovodu, koji su u završnoj fazi, pristupit će se sanaciji korištenih putova.

Početak sanacije predviđen je u drugom tjednu ožujka 2021., a dinamika i završetak radova izravno ovise o vremenskim uvjetima s obzirom na to da se radovi na sanaciji ne mogu izvoditi pri velikoj zasićenosti tla vodom, odnosno za vrijeme visokih razina podzemne vode – kažu iz tvrtke HOPS.

Nastavite čitati