Povežite se s nama

Međimurje

Učenici rješavaju zadatke preko tableta, a nastavu mogu pratiti i ako nisu u školi

Objavljeno:

- dana

E-ŠKOLA U PRAKSI

Rješavanje matematičkih zadataka putem tableta čija se rješenja odmah prikažu na “pametnoj” ploči, brže dolaženje do podataka zahvaljujući internetu i mogućnost sudjelovanja učenika na satu iako nisu fizički u školi, za učenike V. OŠ Varaždin i OŠ Nedelišće više nisu daleka budućnost.

Točno tako u tim školama od početka ove školske godine izgledaju satovi iz STEM predmeta, odnosno matematike, kemije, fizike i biologije.

Oprema i edukacija

V. OŠ Varaždin i OŠ Nedelišće dvije su od ukupno 151 osnovne i srednje škole iz cijele Hrvatske koje su uključene u pilot-projekt e-Škole. Provedba projekta, “teškog” 300 milijuna kuna, započela je u ožujku 2015. i završava iduće godine.

Učitelji STEM predmeta kroz projekt su dobili hibridna računala 

– Pilot projektom e-Škole želi se postići podizanje digitalne zrelosti svih osnovnih i srednjih škola. Cilj projekta nije samo opremanje škola informatičkom opremom, već je naglasak na edukaciji nastavnog i nenastavnog osoblja – rekao je Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a na Danu e-Škola, koji je održan u srijedu na FOI-ju u sklopu 28. međunarodne znanstvene konferencije posvećene informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2017.

Svaka od škola uključenih u ovaj projekt dobila je dvije učionice koje su opremljene s interaktivnim pametnim pločama, svi stručni suradnici i ravnatelji prijenosna računala, a učitelji STEM područja hibridna računala. Škole su dobile i po 60 tableta koje koriste nastavnici i učenici u sklopu nastave. Osim toga, napravljena je i sva potrebna infrastruktura i uvedene su bežične mreže zbog bolje pokrivenosti i bržeg pristupa internetu, a djelatnici škole – nastavno i nenastavno osoblje – dio edukacija su već prošli kako bi na najbolji mogući uklopili postojeće godišnje planove i programe u nastavu, koristeći novu, modernu tehnologiju.

Uz nove tehnologije gradivo je učenicima sigurno zanimljivije 

S opremom koju smo dobili značajno smo podigli kvalitetu izvođenja nastave, ističe Paić

Iako se u školama koje su uključene u pilot-projekt e-Škole nastavnici i učenici još privikavaju na nov način rada,  već sada su vidljive prednosti.
– Mogu reći da je učenicima matematika postala zabavnija. Rješavamo kvizove, učenici sami kreiraju zadatke ili ih rješavaju putem tableta, pri čemu se rezultati za svakog učenika prikazuju na pametnoj ploči – otkrila je Dubravka Gal, učiteljica matematike u V. OŠ Varaždin.

Prijave za novi projekt bit će već ove godine!
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je u srijedu bila u Varaždinu na 28. međunarodne znanstvene konferencije posvećene informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2017., najavila je novi projekt koji će krenuti nakon projekta e-Škole, a koji će se financirati iz fondova EU.
– Do kraja ove godine iz EU fondova Ministarstvo će povući milijardu kuna, a iduće godine dvostruko više. To su novci koje mi u proračunu nemamo – ističe Divjak, koja je i sama bila uključena u projekt e-Škola kao predsjednica Programskog odbora, prije nego je postala ministricom.

Ravnatelj CARNET-a Goran Kezunović istaknuo je kako novi projekt počinje za dvije godine, ali da će se škole za njega moći prijaviti već krajem ove godine.
– U taj projekt bit će uključeno 700 škola, a možda i sveJoš traju pregovori– otkrio je Keznović.
Uz uvođenje informatike kao obaveznog predmeta od petog razreda u osnovne škole od iduće školske godine, 21. stoljeće polako ulazi u hrvatske škole. 

I fizika je od ove školske godine zanimljivija učenicima OŠ Nedelišće.
– Brže dolazimo do podataka i koristimo interaktivne animacije u nastavi, crtamo strujne krugove na tabletima i interaktivnoj pametnoj ploči ili pokuse koje radim mogu vidjeti svi učenici na pametnoj ploči zahvaljujući kameri. Velik je to iskorak u odnosu na prije, a i učenicima je uz pomoć tehnologija koje su im bliske zanimljivije učiti i raditi – rekao je Milan Đurić, profesor fizike i informatike. 

Na “pametnoj” ploči prof. fizike Milan Đurić iz OŠ Nedelišće sada može crtati i strujne krugove, a nov način rada zanimljiv je učenicima 

Međutim, korištenje moderne tehnologije ipak ne može zamijeniti izvođenje pokusa.
– Iako nam je olakšan pristup podacima, videosadržajima i prezentacijama, praktični dio nastave, primjerice pokuse iz kemije, i dalje radimo na “stari” način – rekla je Gordana Križanić, prof. biologije i kemije s V. OŠ Varaždin.

Još “pucaju” veze…

Mario Šipek, ravnatelj V. OŠ Varaždin, zadovoljan je kako su učenici i nastavnici STEM predmeta prihvatili nov način rada.
– Imamo manje tehničke poteškoće, poput “pucanja mreže”, ali siguran sam da će se svi ti problemi postupno ukloniti. Uostalom, tako je bilo na početku i s e-Dnevnicima. Ulaskom u pilot-projekt škola dobiva dodatnu kvalitetu, ali i uslugu koju može pružiti svojim učenicima – rekao je Šipek.

Gradivo iz biologije na satu se izmjenjuje na “pametnoj” ploči 

S njim se složio i ravnatelj OŠ Nedelišće Ivica Paić.
– S obzirom na to da je naša škola sustavno ulagala u informatičku opremu, s opremom koju smo dobili u sklopu projekta e-Škole nismo dobili ništa novo u smislu mogućnosti, ali smo značajno podigli kvalitetu izvođenja nastave u STEM predmetima. Maksimalno ćemo iskoristiti sve mogućnosti koje nude nove tehnologije kako bi naši učenici bili ukorak s vremenom i novim tehnologijama – rekao je Paić. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici OV-a Male Subotice Pečat Općine SRD-u “Šaran”, Udruzi žena Palovec i KUU-u “Zvon”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: MŽ

U Domu kulture Mala Subotica u petak, 1. srpnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine, koji se obilježavaju bogatim programom.

Okupljene su na sjednici pozdravili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić, koji su svojim govorima obuhvatili projekte, događaje i uspjehe općine tijekom proteklih godinu dana.

Kvaliteta života

Prošla, 2021. godina, u Općini Mala Subotica ostat će upamćena po intenzivnijem broju investicija kojima je krajnji cilj ulaganje u kvalitetu života, povećanje proizvodnih kapaciteta te potpora poljoprivrednicima i udrugama civilnog društva.

Sjednici su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici susjednih općina, predstavnici političkoga, društvenog i gospodarskog života Međimurja te mnogi mještani.

Recitacijama i glazbenim nastupom sjednicu su obogatili Puhački orkestar Općine Mala Subotica, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica Greta Zamuda koja je pod mentorstvom Ljiljane Rinkovec sudjelovala na Županijskoj i Državnoj smotri LiDraNo 2022. u kategoriji literarnoga stvaralaštva sa svojom pjesmom “Pes Campi”, recitacijama učenici Sara Žulić i Leo Marčec, kao i Mažoretkinje Male Subotice.

Nagrade i zahvalnice

Nagrade su uručene Aidi Trstenjak, Lovri Farkaš, Eliju Hrgoviću, Štefanu Granatiru, Marti Žulić, Viktoriji Rebernik, Severini Lajtman, Karli Grašić, Doroteji Cerovec, Klari Grašić, Dariji Cirkvenčić, Heleni Hlišć, Eleni Hajdarović, Eduardu Ciglaru, Martinu Lajtmanu i Dragutinu Srncu.

Pečat Općine Mala Subotica primili su Sportsko-ribolovno društvo “Šaran” Mala Subotica, Udruga žena Palovec i KUU “Zvon” Mala Subotica, svi povodom 25 godina uspješnog djelovanja.

Zahvalnice su dodijeljene: Franji Dodleku iz Držimurca, Auto otpadu “Grandy”, Cerzalu d.o.o., Steelplastu d.o.o., Promessu d.o.o., članovima DVD-a Mala Suboticu Mladenu Horvatu, Kristijanu Križaiću, Karlu Balentu, Marijanu Horvatu i Simonu Kapelariju, članovima DVD-a Sveti Križ Aleksandru Horvatu i Robertu Novaku te članovima DVD-a Držimurec-Strelec Filipu Horvatu i Nevenu Šafariću.

Nastavite čitati

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje