Povežite se s nama

Međimurje

Učenici se usavršavaju u najmodernijem okruženju i spremni izlaze na tržište rada

Objavljeno:

- dana

U Čakovcu su završnom konferencijom predstavljena dostignuća Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu za sjeverozapadnu Hrvatsku. Riječ je o Centru koji je dio kompleksa Tehničke škole Čakovec i jedan je od najmodernije opremljenih u Hrvatskoj. Projektom vrijednim gotovo 7,5 milijuna eura rekonstruirana je dograđena radionica Tehničke škole Čakovec da bi učenici dobili priliku učiti i stjecati zanatske vještine na modernoj opremi i uređajima te iz obrazovnog sustava izašli spremni za rad u struci.

Ideja o osnivanju Centra nastala je 2016. godine na inicijativu Međimurske županije. Zahvaljujući kvalitetnom radu Tehničke škole Čakovec, postignutim rezultatima i opsežnoj dokumentaciji koju je pripremila Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, čakovečka Škola je već 2018. godine uvrštena među 25 srednjoškolskih ustanova koje su postale mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. U takvim centrima provode se i programi stručnog usavršavanja te cjeloživotnog obrazovanja. Radionica Tehničke škole Čakovec ima infrastrukturne i tehnološke preduvjete za vrhunsko strukovno obrazovanje učenika, ali i odraslih u specijaliziranim programima.

Prvi u roku završili objekt od ukupno 25 regionalnih centara u Hrvatskoj

U okviru projekta opremljeno je devet praktikuma u kojima se primjenjuju inovativne metode učenja. Učenicima je omogućen rad i u praktikumima CAD/CAM tehnologije, CNC  tehnologije, zavarivanja, mjerenja i kontrole kvalitete, razvoja i konstrukcije, fluidne tehnike, automatizacije i robotike, energetskog strojarstva i obnovljivih izvora energije te automehatronike. Također, u potkrovlju Centra smještena je višenamjenska konferencijska dvorana i laboratoriji u kojima učenici strojarskih zanimanja, odrasli polaznici, nastavnici, ali i gospodarstvenici imaju priliku sudjelovati u programima stručnog usavršavanja.

– Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Čakovec postat će mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Danas s ponosom možemo reći da smo mi prvi u roku završili objekt od ukupno 25 regionalnih centara kompetentnosti koliko će ih biti formirano u Hrvatskoj. Tajna naše uspješnosti je u ozbiljnom pristupu i kvalitetnoj koordinaciji. Nastava se odvija od prvog dana ove školske godine u novoopremljenim laboratorijima i praktikumima – istaknuo je ravnatelj Tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka.

Centar osim što služi učenicima u provođenju stručne prakse i osposobljavanju za budući izlazak na tržište rada, na usluzi je i međimurskim gospodarstvenicima na nekoliko razina.

– Ovdje se educiraju poduzetnici, provode se programi osposobljavanja odraslih što znači da razvijanjem Centra kompetentnosti u strojarstvu izravno pozitivno utječemo i na tržište rada na našem području. Regionalni centar je mjesto gdje učenici postaju vrhunski majstori, gdje imaju na raspolaganju svu infrastrukturu, opremu i najmodernije prostore. Time što smo prvi izgradili i opremili Centar pokazali smo koliko smo dorasli i najzahtjevnijim izazovima koje pretvaramo u realizirane projekte uspješnim privlačenjem novca iz fondova Europske unije – dodao je međimurski župan Matija Posavec.

Završnoj konferenciji prisustvovali su i voditeljica projekta Mihaela Pancer Zadravec, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Stipe Mamić, čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini, direktori i ravnatelji županijskih ustanova, ravnatelji srednjih škola, županijski pročelnici, izvođači radova kao i mnogi međimurski obrtnici i gospodarstvenici.

Međimurje

FOTO Više od 800 sudionika čakovečke biciklijade vozilo kroz Čakovec i prigradska naselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posjećenost, broj sudionika, ali prije svega atmosfera koja je vladala na brojnim punktovima diljem Čakovca potvrdili su da je ideja o pokretanju čakovečke biciklijade bila i više nego opravdana.

I druga po redu biciklijada „Čak bajk“ povodom Dana Grada Čakovca je pokazala je da su bicikli i Grad Zrinskih neraskidivo povezani.

Više od 800 sudionika biciklijade tijekom nedjelje od 9 do 18 sati vozilo je dionice koje su povezivale Čakovec i 13 čakovečkih prigradskih naselja.

Osim na Trgu Republike u Čakovcu, sudionici biciklijade mogli su posjetiti svih 13 mjesnih odbora, gdje su se na prigodnim punktovima mogli osvježiti i dobiti pečat u knjižicu.

Sudionici su biciklijadu mogli započeti u bilo kojem od 14 punktova, a sami su odredili dionice koje žele voziti.

– Ključ ove biciklijade su mjesni odbori i brojni volonteri koji daju posebnu draž i vedrinu cijeloj biciklističkoj priči u Čakovcu. Potrudili su se svojski, pa imamo i predstavljanje udruga, glazbu, jela i pića. Na svakom punktu je nešto drugačije, ali je dobra atmosfera zajednička svima – poručili su iz Zajednice sportskih udruga Čakovca koja je organizirala biciklijadu.

Za simboličan iznos stratnine sudionici su na poklon dobili vrećicu/torbu s logom biciklijade, flašicu vode i zdravi zalogaj, međimursku jabuku.

Podršku projektu dao je i Grad Čakovec, a čelni ljudi grada, gradonačelnica Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, obišli su sve punktove.

Povrtna informacija svih sudionika je bila jako pozitivna, ali zajedničko svima je bilo što je svugdje vladao pozitivan štimung.

„Čak bajk“ biciklijada postaje nezaobilazni dio obilježavanja Dana Grada Čakovca i jedina je koja uključuje cijelo gradsko područje. Cilj biciklijade je povećati svijest o zdravim životnim navikama, važnosti održivog prijevoza i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. 

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski policajci i građani u dobrovoljnoj akciji prikupili 33 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. svibnja, u sportskoj dvorani sjedišta Policijske uprave međimurske u Čakovcu održana je akcija darivanja krvi kojoj su se, kao i mnogo puta ranije, odazvali brojni zaposlenici Policijske uprave.

Akcija je i ovoga puta organizirana u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu i Gradskim društvom Crvenoga križa Čakovec s kojim Policijska uprava međimurska već niz godina surađuje u humanitarnim aktivnostima.

Brojni djelatnici Policijske uprave redoviti su darivatelji krvi te se vrlo rado odazivaju akcijama dobrovoljnog darivanja. Na taj način uvelike doprinose sakupljanju dostatnih doza ove dragocjene tekućine koja život znači.

Prošlotjednoj akciji priključili su se i umirovljeni zaposlenici Policijske uprave međimurske, kao i ostali građani, te su ukupno prikupljene 33 doze krvi.

Tradicija darivanja krvi u Policijskoj upravi međimurskoj nastavit će se i u narednom razdoblju, a prva sljedeća akcija predviđena je povodom Dana policije, krajem rujna ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje