Povežite se s nama

Međimurje

Učenici uspješni u programiranju, pa I. OŠ Čakovec dobila Certifikat izvrsnosti

Objavljeno:

- dana

POHVALNO

I. osnovna škola Čakovec je poznata po uspjesima svojih učenika na informatičkim natjecanjima, posebno u programiranju.

Učenici Vito Jambrošić, Sven Grozdek, Karlo Kolac i Benjamin Hižman, zajedno sa svojom mentoricom Ivanom Ružić, bili su četvrti na Državnome natjecanju i upravo zahvaljujući njima I. osnovna škola dobila je Certifikat izvrsnosti u području programiranja. Certifikat je potpisao potpredsjednik Europske komisije Andrus Ansip, zadužen za jedinstveno digitalno tržište, a koje su to programe izradili učenici ravnatelj I. OŠ Siniša Stričak upoznao je čakovečkoga gradonačelnika Stjepana Kovača. Tako je čakovečki gradonačelnik doznao da su učenici napravili igru u kojoj se utrkuje automobilima, nogomet u kojem se dodaje robotski programirana lopta te igru detekcije odgovora.

Učenici su napravili igru u kojoj se utrkuje automobilima, nogomet u kojem se dodaje robotski programirana lopta te igru detekcije odgovora

– Ovo su samo neki od primjera rada učenika, a svi oni su u funkciji stjecanja znanja i unapređivanja nastave – istaknuo je ravnatelj Stričak. Gradonačelnik Kovač je podsjetio da je Čakovec drugi u Hrvatskoj po izdvajanjima za osnovnoškolsko obrazovanje, a posebnu pozornost posvećuje poticanju stjecanja znanja i afiniteta prema novim tehnologijama.

– Mnogo ulažemo u razvoj tehničkih znanosti u našim osnovnim školama, odnosno u znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, takozvana STEM područja. To su znanja ne budućnosti, već sadašnjosti. Treba omogućiti djeci i mladima da već u školi razvijaju afinitete prema tim područjima. Na taj način stvaraju se odlični preduvjeti za kasnije studiranje te zapošljavanje u ovim zanimanjima. Upravo je zadatak osnivača, u ovom slučaju Grada Čakovca, da opremi škole i stvori preduvjete za stjecanje znanja iz informatike te tehničkog odgoja općenito – rekao je Kovač i dodao kako Grad Čakovec želi da škole imaju modernu opremu, a učenici dodatni motiv da nastave školovanje upravo u STEM zanimanjima.     

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prirodna nepogoda: suša na sjeveru Hrvatske uzrokovala štetu u ratarstvu i povrtlarstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zbog visokih temperatura i izostanka potrebnih količina padavina tijekom lipnja i srpnja, zbog čega su na ratarskim i povrtlarskim kulturama nastale štete, u srijedu, 22. rujna, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode suše u Međimurskoj županiji.

Prirodna nepogoda proglašena je za više jedinica lokalne samouprave, također i za područje Grada Čakovca.

– Pozivamo poljoprivredne proizvođače s područja Grada Čakovca da prijave štetu – ističu iz Grada Čakovca.

Šteta se prijavljuje na obrascu objavljenom na web stranici grada, a ispunjeni obrazac dostavlja se na adresu [email protected] ili osobnom dostavom u Grad Čakovec, soba 205. Rok za dostavu prijave je ponedjeljak, 4. listopada.

Nastavite čitati

Međimurje

Veselo u PO Maslačak: predstava “Ogledalce” za doček jeseni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stigla je kalendarska jesen, godišnje doba najbogatije plodovima njiva, šuma, voćnjaka i povrtnjaka.

Ljudi i životinje spremaju se za hladnu zimu i pune svoje smočnice i podrume, brloge i duplje. Što se dogodilo tijekom te pripreme šumskim životinjama kada su u šumi pronašle ogledalo, uprizorile se u dramatizaciji slikovnice “Ogledalce” Grigora Viteza odgojiteljice Područnog odjela Maslačak Dječjeg vrtića Cvrčak u Čakovcu.

– Povodom prvog dana jeseni za djecu su pripremile predstavu, djeca su sama izrađivala jesenske ukrase za glave te u suradnji s roditeljima organizirale čašćenje voćem. Glumice odgojiteljice su na kraju predstave zaslužile ogroman pljesak malih ručica. To im je bila najdraža nagrada za njihov trud. Sunčano vrijeme je bilo idealno za nastavak druženja uz ples na vrtićkom igralištu – objašnjavaju iz Vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje