Povežite se s nama

Međimurje

Učenici uspješni u programiranju, pa I. OŠ Čakovec dobila Certifikat izvrsnosti

Objavljeno:

- dana

POHVALNO

I. osnovna škola Čakovec je poznata po uspjesima svojih učenika na informatičkim natjecanjima, posebno u programiranju.

Učenici Vito Jambrošić, Sven Grozdek, Karlo Kolac i Benjamin Hižman, zajedno sa svojom mentoricom Ivanom Ružić, bili su četvrti na Državnome natjecanju i upravo zahvaljujući njima I. osnovna škola dobila je Certifikat izvrsnosti u području programiranja. Certifikat je potpisao potpredsjednik Europske komisije Andrus Ansip, zadužen za jedinstveno digitalno tržište, a koje su to programe izradili učenici ravnatelj I. OŠ Siniša Stričak upoznao je čakovečkoga gradonačelnika Stjepana Kovača. Tako je čakovečki gradonačelnik doznao da su učenici napravili igru u kojoj se utrkuje automobilima, nogomet u kojem se dodaje robotski programirana lopta te igru detekcije odgovora.

Učenici su napravili igru u kojoj se utrkuje automobilima, nogomet u kojem se dodaje robotski programirana lopta te igru detekcije odgovora

– Ovo su samo neki od primjera rada učenika, a svi oni su u funkciji stjecanja znanja i unapređivanja nastave – istaknuo je ravnatelj Stričak. Gradonačelnik Kovač je podsjetio da je Čakovec drugi u Hrvatskoj po izdvajanjima za osnovnoškolsko obrazovanje, a posebnu pozornost posvećuje poticanju stjecanja znanja i afiniteta prema novim tehnologijama.

– Mnogo ulažemo u razvoj tehničkih znanosti u našim osnovnim školama, odnosno u znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, takozvana STEM područja. To su znanja ne budućnosti, već sadašnjosti. Treba omogućiti djeci i mladima da već u školi razvijaju afinitete prema tim područjima. Na taj način stvaraju se odlični preduvjeti za kasnije studiranje te zapošljavanje u ovim zanimanjima. Upravo je zadatak osnivača, u ovom slučaju Grada Čakovca, da opremi škole i stvori preduvjete za stjecanje znanja iz informatike te tehničkog odgoja općenito – rekao je Kovač i dodao kako Grad Čakovec želi da škole imaju modernu opremu, a učenici dodatni motiv da nastave školovanje upravo u STEM zanimanjima.     

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje