Povežite se s nama

Život i društvo

Učenicima koji se školuju za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu po 500 kuna mjesečno

Objavljeno:

- dana

Pedeset učenika iz Varaždinske županije, koji se školuju za zanimanja kuhar, konobar, hotelijersko-turistički tehničar i komercijalist te za pomoćnog kuhara i slastičara, primat će po 500 kuna mjesečne stipendije tijekom cijele školske godine.

Omogućeno je to Sporazumom o zajedničkom stipendiranju između Varaždinske županije i Obrtničke komore Varaždinske županije, koji su danas, 2. studenoga, u Županijskoj palači potpisali župan Anđelko Stričak i predsjednik Obrtničke Komore Mario Milak.

Stipendiranje se odvija u sklopu projekta Ministarstva turizma „Program poticanja i obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu“, koji i ove godine provodi županijska Obrtnička komora.

– Varaždinskoj županiji cilj je svim srednjoškolcima osigurati što lakše i bezbrižnije školovanje. Upravo zato provodimo niz mjera, među kojima je i ovaj program zajedničkog stipendiranja učenika zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, iza kojeg stoji i državna pomoć. Varaždinska županija izdvaja 125.000 kuna, Ministarstvo turizma i sporta također 125.000 kuna, čime će za stipendiranje ukupno biti osigurano 250.000 kuna. Po 500 kuna mjesečno time će primati 50 učenika od prvog do četvrtog razreda koji pohađaju Gospodarsku školu Varaždin, Srednju školu Arboretum Opeka, Srednju školu Ludbreg i Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar – rekao je župan Stričak.

Od ukupnog broja stipendista, njih 25 je novih, a gleda li se po zanimanjima, 40 posto se odnosi na učenike koji se školuju za kuhara i konobara, 40 posto na učenike za četverogodišnja zanimanja, a preostalih 20 posto na pomoćna zanimanja.

– Zahvaljujem Varaždinskoj županiji što je naš partner u stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja. Mogu najaviti da Ministarstvo turizma i sporta za sljedeću školsku godinu najavljuje novi model stipendiranja učenika, u koji bi bili uključeni licencirani obrtnici i trgovačka društva. Učenik bi nakon završenog trogodišnjeg ili četverogodišnjeg školovanja još godinu dana ostao kao zaposlenik kod svojeg mentora kod kojeg je obavljao praksu. I dok ove školske godine stipendije iznose po 500 kuna, od sljedeće bi, prema najavama, mogle iznositi oko 1.200 kuna mjesečno jer je cilj Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja obuhvatiti svu djecu koja se školuju za obrtnička zanimanja te izjednačiti visinu stipendija – najavio je predsjednik Obrtničke komore Milak.

Život i društvo

U Novom Marofu novo ulaganje u modernizaciju nerazvrstanih cesta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I u 2022. godini na području Grada Novog Marofa nastavit će se modernizacija nerazvrstanih cesta.

Gradonačelnik Siniša Jenkač ističe da je cestovna infrastruktura jedan od osnovnih preduvjeta podizanja kvalitete života na području ove površinom velike jedinice lokalne samouprave.

– Za nastavak asfaltiranja nerazvrstanih cesta potpisali smo ugovor o izvođenju radova. Imali smo pet ponuđača i izabrali smo najjeftinijeg te tako uštedjeli 1,3 milijuna kuna plus PDV u odnosnu na najskuplju ponudu. I to je jedan od značajki ulaganja gradske uprave – kvalitetni projekti s najprihvatljivijim iznosima. Asfaltirat će se 11 dionica, oko 3,5 kilometara cesta, a uz to i popravci na nekih 20-ak raznih točaka. Svi bi radovi trebali biti gotovi do svibnja. Pripremamo i novi natječaj s oko 3 milijuna kuna za asfaltiranja u 2022. godini – kazao je gradonačelnik Jenkač.

Izvođač radova na modernizaciji nerazvrstanih cesta na području Grada Novog Marofa je tvrtka Swietelsky d.o.o. iz Zagreba. Vrijednost radova s PDV-om iznosi 2.720.335,63 kune. Radovi će se izvoditi u naseljima Gornje Makojišće, Krč, Mađarevo, Možđenec, Novi Marof, Orehovec, Oštrice, Podrute, Presečno, Remetinec, Strmec Remetinečki i Završje Podbelsko.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinskim Toplicama obilježena 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranka Varaždinske Toplice i Kluba varaždinskih branitelja 1991-1995 u Varaždinskim je Toplicama u subotu, 15. siječnja 2022. godine obilježena 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Jedan od najvažnijih dana u bližoj hrvatskoj povijesti obilježen je paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu “Bijela golubica” i projekcijom filma „Ivan Sokač – život za Hrvatsku”.

Gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je važnost sjećanja na sve koji su za hrvatsku slobodu i neovisnost dali ono najvrednije što su imali, svoj život.

– Na jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti odajemo počast svim našim braniteljima koji su prije 30 godina krenuli u obranu naše domovine i podnijeli najveću žrtvu u stvaranju samostalne i neovisne Hrvatske. Mnogi od njih na tom su putu na oltar domovine položili i ono najvrednije što su imali, svoje živote. Sjećanja na njih nikad neće izblijediti, a dužnost svih nas je stvarati bolju i ljepšu Hrvatsku u kojoj će naši građani, pogotovo naši mladi imati svjetlu budućnost – poručila je Ratković.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranka Varaždinske Toplice Slavko Čečura istaknuo je kako je Hrvatska prije 30 godina postigla sve ono što jedna država može postići – postala je neovisna država punog suvereniteta.

Džoni Šinjori, tajnik Kluba varaždinskih branitelja 1991-1995 pojasnio je kako se film „Ivan Sokač – život za Hrvatsku” prikazuje u gradovima i općinama diljem Varaždinske županije, a u suradnji s Gradom, u Varaždinskim se Toplicama prikazao upravo na 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Ovaj dokumentarno – ratni film prikazuje početak Domovinskog rata i naoružanje Hrvatske vojske.

– Ovim projekcijama želimo potaknuti i mlade kako bi posvetili više pažnje svemu onome što se događalo u hrvatskoj povijesti i kako bi sjećanja na naše branitelje uvijek ostala živa – naglasio je Šinjori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje