Povežite se s nama

Kultura

Udruga Kerameikon za očuvanje Zbirke suvremene svjetske umjetničke keramike dobila 30.000 kuna

Grad Varaždin

Objavljeno:

- dana

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica u četvrtak je u prostorijama Udruge Kerameikon zajedno s dopredsjednicom Udruge Željkom Bračko potpisala ugovor kojim Grad Varaždin odobrava Udruzi Kerameikon iznos od 30 tisuća kuna u svrhu očuvanja Zbirke suvremene svjetske umjetničke keramike.

Udruga Kerameikon je krajem prošle godine sklopila Ugovor s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine o zakupu prostorija kako bi javnosti mogli izložiti svoju Zbirku.

S obzirom na to da umjetnička keramika ima dugu i bogatu tradiciju u gradu Varaždinu te da je namjera Grada prijaviti se u Europsko udruženje gradova keramike, sklapanjem ugovora s Ministarstvom te odobravanjem iznosa Grada Varaždina od 30 tisuća kuna rješava se prostor za očuvanje i izlaganje Zbirke, ali i za buduću djelatnost predstavljanja umjetničkog keramičarskog stvaralaštva u Varaždinu.

Zbirka se sastoji od više od 250 keramičkih umjetničkih djela prikupljenih iz 45 zemalja svijeta.

– Već tri godine pregovaramo s državom na koji način da ovdje omogućimo izložbenu djelatnost baš u svrhu suvremene keramike. Razne opcije su bile na stolu, čak smo predali zamolbu za darovanje, korištenje, i sad smo uspjeli sve to riješiti te smo rezervirali sredstva u proračunu u iznosu od 30 tisuća kuna. Udruga Kerameikon radi odlično svoj posao i bilo bi šteta da ta zbirka nije izložena javnosti. To je bitno za spomenuti jer država nažalost ne daje prostore za korištenje udruga, zakoni o muzejima i galerijama su se postrožili, ali nije poanta ovog da bude pod nekakvom galerijskom djelatnošću, već da baš entuzijasti stvaraju nove vrijednosti u našem gradu. Varaždin je grad kulture, grad umjetnosti i jasno je da će ovaj prostor, ne samo zaživjeti, nego će konačno biti izložen i otvoren javnosti. Javila se i jedna prekrasna inicijativa da grad Varaždin postane grad keramike, a kako bi se to ostvarilo potrebno je naći još dva grada iz Hrvatske s kojima bi se napravila udruga. Inicijativa dolazi od gospođe Danijele Pičuljan i ta udruga bi postala članicom europske asocijacije, a bilo je nelogično očekivati da uđemo u tu priču bez da smo riješili prostor za Kerameikon. Ovime su otvorena vrata za budućnost keramike u Hrvatskoj – rekla je zamjenica gradonačelnika.

Dopredsjednica Udruge Kerameikon Željka Bračko zahvalila je Gradu Varaždinu što je prepoznao njihove dugogodišnje napore da se keramika u Varaždinu održi i da bude izložena javnosti.

– U Varaždinu je od 2002. godine bilo pet velikih međunarodnih izložbi. Na tim izložbama sudjelovali su mnogi svjetski i poznati keramičari te su ostavljali za donaciju svoje radove i tako je nastala Kerameikonova zbirka suvremene svjetske keramike koja broji više od 250 radova – rekla je Željka Bračko.

Kultura

U Murskome Središću ostale karte za predstavu “Potraga za gusarskim blagom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće organizira “Ljeto uz Muru” u nešto drukčijem obliku, uz predstave niskog rizika, u kontroliranim uvjetima i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Nakon što su podijeljene sve ulaznice za Kerekesh Teatar, nestale su i ulaznice za stand up show Vlatka Štampara „Odraslost“, koji je na rasporedu večeras, u petak, 23. srpnja u 20 sati. Ostale su još samo ulaznice za predstavu „Potraga za gusarskim blagom“, koja će se održati u subotu, 24. srpnja u 19 sati u lučici na šetnici. Svi zainteresirani mogu karte podići danas do 14 sati u prostorima Gradske uprave Murskoga Središća.

Kerekeshi predstavom “Imovina” zaključili mini turneju

Nakon što su prethodna dva dana nasmijavali publiku u Murskom Središću predstavama „Ringišpil“ i „Ja, trudnica“, Kerekeshi su svoju mini turneju zaključili predstavom „Imovina“. Smijeh je odzvanjao u jednakoj mjeri kao i prethodnih dana: Kerekeshi su se još jednom potvrdili kao omiljeni zabavljači publike u najsjevernijem gradu Republike Hrvatske.

Gledatelje je posebno zabavljalo i poznavanje lokalne toponimije, čime su dokazali koliko im je stalo publiku ostaviti zadovoljnom.

Nastavite čitati

Kultura

Ivica Dolenec priprema osebujnu izložbu “Poznati pred objektivom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska “sedma sila” na okupu 1979. godine – Vukotić, Levatić, Fiket, Dolenec, Njegovec, Premuž i Puttar

Svatko tko je posljednjih nekoliko desetljeća ozbiljnije pratio varaždinsku medijsku scenu, nije mogao ne primijetiti iznimno vrijedne fotografije fotoreportera Ivice Dolenca.

Riječ je, podsjećamo, o doajenu varaždinskog novinarstva koji ove godine obilježava 50. obljetnicu profesionalnog bavljenja fotografijom.

Fotografijama “punio” Polet, Vikend, Arenu…

Tijekom višedesetljetne karijere Dolenec je dokazao da bez vrhunske sprege umjetnosti i zanata nema profinjenosti fotografskog umijeća. U njegovu slučaju sve je počelo kao hobi još u osnovnoj školi.

– Kod kuće sam imao i privatni fotolaboratorij s najnužnijom opremom za razvijanje crno-bijelih filmova i fotografija. Još pamtim recepture za pripremu razvijača, fiksira, prekidača tonera i drugih kemikalija u “domaćoj radinosti”. Srećom, moje mladenačke mušice i talent prepoznao je varaždinski fotograf Vjekoslav Plajh. Bio je moj prvi učitelj, ali najviše znanja stječem radeći s Dragutinom Brezovcem i kasnije Stephanom Lupinom. Iznimnu suradnju imao sam i s kolegom Mladenom Merlićem – prisjeća se Dolenec.

Naš sugovornik kao 15-godišnjak odlazi u Zagreb te kao polaznik Grafičke škole počinje suradnju sa studentskim listom Polet.

– Bila je to prekretnica u mom ranom druženju s objektivom i aparatom, pa ubrzo suradnju širim na tada iznimno popularne tjednike Vikend i Arenu. U mojoj profesionalnoj karijeri uzor mi je bio koprivnički novinar, fotoreporter, književnik, publicist i kolumnist Mladen Pavković. U prijateljskim odnosima smo već 45 godina, a iznimnu suradnju ostvarujemo tijekom Domovinskog rata. Slično je bilo i s kolegom Ivicom Baksom – ističe Dolenec, koji je kao ratni reporter najpotresnije fotografije zabilježio 1991. godine u opkoljenom Vukovaru.

Svojom bogatom arhivom dokumentarnih fotografija i nizom izložbi godinama nastoji pridonijeti stvaranju istine o Domovinskom ratu. No, otkrio nam je da trenutno priprema osebujnu fotoizložbu “Poznati pred objektivom”.

Zaustavio povijest

– Publiku uvijek zanima kako se ispred kamera i fotoaparata ponašaju osobe s estrade, političari, umjetnici i obični ljudi. Raditi nekada u medijima bilo je izazovno, inspirativno, zahtjevno, ali manje stresno nego danas. Preminule su mnoge poznate osobe koje sam snimio i intervjuirao, te spomenutom izložbom želim kulturnu javnost podsjetiti na neke od njih. Bit će to još jedna prigoda da znatiželjnici vide što fotograf mora osjetiti i prenijeti snimkama koje nerijetko nastaju u najneobičnijim situacijama – zaključio je Ivica Dolenec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje