Povežite se s nama

U fokusu

Umirovljenicima po 300 kuna za režije, a vrtić 30 % jeftiniji

Objavljeno:

- dana

PROGRAM

“Varaždin – lider Hrvatske” naziv je izbornog programa Natalije Martinčević, kandidatkinje za gradonačelnicu Varaždina, u kojem je iznijela niz ciljeva i konkretnih rješenja za razvoj Grada Varaždina, ali i konkretne izvore financiranja za svaki od programa i projekata.

Zanimanje za program bilo je veliko: javno predstavljanje održano je u dupkom punoj dvorani hotela Turist.

Spremna za izazove

– Program bismo mogli nazvati i “Varaždin – ponovno lider Hrvatske”, jer se svi sjećamo vremena kad su ovaj grad i Varaždinska županija bili predvodnici. Prvi smo pokrenuli jedinstvene projekte, kao što su jednosmjenska nastava uz obnovljene i dograđene škole, besplatni prijevoz srednjoškolaca, prve razvojne agencije za europske fondove, centre izvrsnosti. Bili smo pioniri i zato je cijela Hrvatska na nas gledala kao lidere. Činjenica je da danas više nije tako. Varaždin strašno zaostaje, o čemu dovoljno govori podatak da smo posljednji u Hrvatskoj po realizaciji projekata iz EU fondova. Pred Gradom Varaždinom su ozbiljni izazovi. Nudim rješenja za postojeće probleme, ali i potpuno nove projekte. Papir svašta podnosi, no ključna je osoba koja programe i projekte može ostvariti – istaknula je Natalija Martinčević. Temelj njezina programa je gospodarstvo. – To je temelj za otvaranje radnih mjesta i povećanje plaća. Nažalost, u Varaždinskoj županiji su najniže plaće u Hrvatskoj i zato sam najveći dio programa posvetila upravo gospodarstvu – navela je Natalija Martinčević.

Prvi njezin potez u Gradskoj vijećnici bit će nova organizacija gradske uprave. – To je “nulta točka” programa. Gradska uprava mora biti manja, jeftinija i učinkovitija te postati servis građanima i gospodarstvu. Osnovat ćemo Upravni odjel za gospodarstvo i EU fondove te staviti u punu funkciju Razvojnu agenciju Sjever DAN s ciljem povlačenja što više sredstava iz EU fondova. U okviru gradske uprave osnovat ćemo Centar za investicije, koji će biti na usluzi investitorima. U njemu će na jednom mjestu u roku od 24 sata dobivati informacije o svim važećim zakonskim propisima i aktima Grada te mogućim poticajima, te će im biti omogućeno da u najbržem roku dobiju sve potrebne dozvole – najavila je Natalija Martinčević.

Veliki iskorak

Veliki iskorak predstavlja njezin socijalni program. –Umirovljenicima koji imaju do 2.000 kuna mirovine po kućanstvu sufinancirat će se režije u iznosu do 300 kuna mjesečno. To je novi i iznimno važan program. Čak 25 posto stanovnika Varaždina su osobe treće životne dobi, koje žive na granici siromaštva jer primaju najniže mirovine u Hrvatskoj, što je posljedica najnižih plaća. Zbog toga ćemo za umirovljenike s mirovinom do 2.000 kuna uvesti i besplatan gradski prijevoz – najavila je. Poseban naglasak stavljen je obitelji. – Cijenu gradskog vrtića za roditelje ćemo smanjiti 30 posto, pa će nova iznositi do maksimalno 500 kuna mjesečno. Vrtić će za svako sljedeće dijete u obitelji biti besplatan, a radno vrijeme svih gradskih vrtića ćemo produžiti do 20.30 sati te uvesti dežurstva subotama do 15 sati – istaknula je.

Program sadrži niz ciljeva i konkretnih rješenja, ali i konkretnih izvora financiranja

Da bi se svi programi i projekti proveli, u Gradu će se prvenstveno raditi na EU projektima. – Novac iz EU fondova ćemo povlačiti zajedničkim djelovanjem novog Upravnog odjela za EU fondove i Razvojne agencije Sjever DAN, a angažirani će biti dokazano najkompetentniji kadrovi za pripremu i vođenje projekata. Popis svih potencijalnih projekata će biti izrađen po sektorima, od infrastrukture, komunala i prometa pa do kulture i turizma – najavila je Natalija Martinčević. Jedan od EU projekata iz kulture je rekonstrukcija vile Oršić za Gradsku knjižnicu i čitaonicu, a sredstvima EU će se financirati komunalni i infrastrukturni projekti te oni iz područja zaštite okoliša. Natalija Martinčević je predstavila i kandidate za zamjenike. Riječ je o diplomiranom inženjeru geotehnike Darku Detelju, koji će biti zadužen za infrastrukturu i komunalne projekte, i diplomiranoj pravnici Ivani Golubić Horvat, koja će se posvetiti sudskim sporovima, tužbama i sporovima te društvenim pitanjima.

Socijalni program

Umirovljenici
Sufinanciranje režija u iznosu od 300 kn kućanstvima s ukupnom mirovinom manjom od 2.000 kn.
Besplatan gradski prijevoz umirovljenicima s mirovinom manjom od 2.000 kn.

Gradski vrtić
Smanjenje cijena vrtića za 30 % – nova cijena gradskih vrtića do maksimalno 500 kuna.
Svako sljedeće dijete obitelji u vrtiću – besplatno.
Produženje rada svih gradskih dječjih vrtića do 20.30 sati i dežurstva subotama do 15 sati.

Izvor:
Foto:

U fokusu

U Lepoglavi razočarani HDZ-ovci na izbore izlaze s nezavisnim listama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz poruku “ZAJEDNO za naš grad”, 17. je travnja u Lepoglavi svoju kandidaturu, kao nezavisni kandidat, za gradonačelnika Grada Lepoglave istaknuo Robert Maček.

Riječ je o osobi koja je svoju političku karijeru gradila u HDZ-u, obnašajući u tom periodu dužnosti predsjednika Gradskog vijeća Grada Lepoglave te gradskog i županijskog vijećnika. Nakon unutarstranačkih promjena odlučio se za samostalan politički put, na kojem će, kako ističe, svojim angažmanom i djelovanjem i dalje pridonositi boljitku i razvoju Grada Lepoglave.

– Želim da Grad Lepoglava bude sredina koja će građanima pružati sve uvjete potrebne za ugodan i kvalitetan život. Svojim iskustvom, angažmanom, djelovanjem i, što je izuzetno važno, u zajedništvu s građanima, to mogu i ostvariti – objasnio je Robert Maček razloge svoje kandidature.

Predstavljajući svoju kandidaturu, istaknuo je da je ona nastavak, odnosno nadogradnja svega što je tokom svog prethodnog političkog djelovanja radio za dobrobit Grada Lepoglave i njenih građana. Daljnje rješavanje infrastrukturne problematike, prije svega vodoopskrbe i elektroopskrbe, važna je odrednica tog programa, kojim se, kad je komunalna infrastruktura u pitanju, najavljuje i nastavak cestogradnje. U planu je i plinofikacija gradskih područja koja nemaju opskrbu plinom.

Nastavite čitati

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati