Povežite se s nama

U fokusu

Umirovljenicima po 300 kuna za režije, a vrtić 30 % jeftiniji

Objavljeno:

- dana

PROGRAM

“Varaždin – lider Hrvatske” naziv je izbornog programa Natalije Martinčević, kandidatkinje za gradonačelnicu Varaždina, u kojem je iznijela niz ciljeva i konkretnih rješenja za razvoj Grada Varaždina, ali i konkretne izvore financiranja za svaki od programa i projekata.

Zanimanje za program bilo je veliko: javno predstavljanje održano je u dupkom punoj dvorani hotela Turist.

Spremna za izazove

– Program bismo mogli nazvati i “Varaždin – ponovno lider Hrvatske”, jer se svi sjećamo vremena kad su ovaj grad i Varaždinska županija bili predvodnici. Prvi smo pokrenuli jedinstvene projekte, kao što su jednosmjenska nastava uz obnovljene i dograđene škole, besplatni prijevoz srednjoškolaca, prve razvojne agencije za europske fondove, centre izvrsnosti. Bili smo pioniri i zato je cijela Hrvatska na nas gledala kao lidere. Činjenica je da danas više nije tako. Varaždin strašno zaostaje, o čemu dovoljno govori podatak da smo posljednji u Hrvatskoj po realizaciji projekata iz EU fondova. Pred Gradom Varaždinom su ozbiljni izazovi. Nudim rješenja za postojeće probleme, ali i potpuno nove projekte. Papir svašta podnosi, no ključna je osoba koja programe i projekte može ostvariti – istaknula je Natalija Martinčević. Temelj njezina programa je gospodarstvo. – To je temelj za otvaranje radnih mjesta i povećanje plaća. Nažalost, u Varaždinskoj županiji su najniže plaće u Hrvatskoj i zato sam najveći dio programa posvetila upravo gospodarstvu – navela je Natalija Martinčević.

Prvi njezin potez u Gradskoj vijećnici bit će nova organizacija gradske uprave. – To je “nulta točka” programa. Gradska uprava mora biti manja, jeftinija i učinkovitija te postati servis građanima i gospodarstvu. Osnovat ćemo Upravni odjel za gospodarstvo i EU fondove te staviti u punu funkciju Razvojnu agenciju Sjever DAN s ciljem povlačenja što više sredstava iz EU fondova. U okviru gradske uprave osnovat ćemo Centar za investicije, koji će biti na usluzi investitorima. U njemu će na jednom mjestu u roku od 24 sata dobivati informacije o svim važećim zakonskim propisima i aktima Grada te mogućim poticajima, te će im biti omogućeno da u najbržem roku dobiju sve potrebne dozvole – najavila je Natalija Martinčević.

Veliki iskorak

Veliki iskorak predstavlja njezin socijalni program. –Umirovljenicima koji imaju do 2.000 kuna mirovine po kućanstvu sufinancirat će se režije u iznosu do 300 kuna mjesečno. To je novi i iznimno važan program. Čak 25 posto stanovnika Varaždina su osobe treće životne dobi, koje žive na granici siromaštva jer primaju najniže mirovine u Hrvatskoj, što je posljedica najnižih plaća. Zbog toga ćemo za umirovljenike s mirovinom do 2.000 kuna uvesti i besplatan gradski prijevoz – najavila je. Poseban naglasak stavljen je obitelji. – Cijenu gradskog vrtića za roditelje ćemo smanjiti 30 posto, pa će nova iznositi do maksimalno 500 kuna mjesečno. Vrtić će za svako sljedeće dijete u obitelji biti besplatan, a radno vrijeme svih gradskih vrtića ćemo produžiti do 20.30 sati te uvesti dežurstva subotama do 15 sati – istaknula je.

Program sadrži niz ciljeva i konkretnih rješenja, ali i konkretnih izvora financiranja

Da bi se svi programi i projekti proveli, u Gradu će se prvenstveno raditi na EU projektima. – Novac iz EU fondova ćemo povlačiti zajedničkim djelovanjem novog Upravnog odjela za EU fondove i Razvojne agencije Sjever DAN, a angažirani će biti dokazano najkompetentniji kadrovi za pripremu i vođenje projekata. Popis svih potencijalnih projekata će biti izrađen po sektorima, od infrastrukture, komunala i prometa pa do kulture i turizma – najavila je Natalija Martinčević. Jedan od EU projekata iz kulture je rekonstrukcija vile Oršić za Gradsku knjižnicu i čitaonicu, a sredstvima EU će se financirati komunalni i infrastrukturni projekti te oni iz područja zaštite okoliša. Natalija Martinčević je predstavila i kandidate za zamjenike. Riječ je o diplomiranom inženjeru geotehnike Darku Detelju, koji će biti zadužen za infrastrukturu i komunalne projekte, i diplomiranoj pravnici Ivani Golubić Horvat, koja će se posvetiti sudskim sporovima, tužbama i sporovima te društvenim pitanjima.

Socijalni program

Umirovljenici
Sufinanciranje režija u iznosu od 300 kn kućanstvima s ukupnom mirovinom manjom od 2.000 kn.
Besplatan gradski prijevoz umirovljenicima s mirovinom manjom od 2.000 kn.

Gradski vrtić
Smanjenje cijena vrtića za 30 % – nova cijena gradskih vrtića do maksimalno 500 kuna.
Svako sljedeće dijete obitelji u vrtiću – besplatno.
Produženje rada svih gradskih dječjih vrtića do 20.30 sati i dežurstva subotama do 15 sati.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje