Povežite se s nama

U fokusu

Poduzetnicima parcele po povoljnim uvjetima

Objavljeno:

- dana

PROJEKT

Osim što provode jedinstvene projekte u poljoprivredi, čiji je glavni cilj povećati glavne ili dodatne prihode njihovih mještana, Općina Petrijanec će na jedinstveni način pokušati privući i investitore.

Gospodarsku zonu Majerje namjeravaju ponuditi poduzetnicima po vrlo povoljnim uvjetima, koji će biti vrlo jasno određeni.

(Pre)male plaće

– Glavni uvjet bit će da otvore radna mjesta za koja su educirani prvenstveno mladi stanovnici naše općine. Među srednjoškolcima i studentima ćemo provesti anketu kako bismo dobili precizne podatke za koja zanimanja se školuju i gdje će biti za tri do četiri godine. Na temelju toga ćemo izraditi listu djelatnosti koje su potrebne, a potom pokušati privući investitore tako što bismo im parcele ponudili za jednu kunu ili čak besplatno – navodi načelnik Petrijanca Vladimir Kurečić. Napominje da su u zadnja dva desetljeća u šest naselja Općine podigli komunalni standard i izgradili važnu društvenu infrastrukturu. Sad je glavni cilj povećati primanja mještana. 

Projekti za južnu obilaznicu već se izrađuju, a sredstva za gradnju će se povući iz EU

– Većina naših stanovnika radi u industriji Grada Varaždina. Poznato je da su u tekstilnoj, drvoprerađivačkoj, metalskoj i prehrambenoj industriji te u trgovini plaće oko minimalca, a često i ispod minimalnih. Zadnjom poreznom reformom je neoporezivi dio plaće povećan na 3.800 kuna neto, ali velika većina naših mještana ne dobiva ni toliko. Njihove plaće u prosjeku iznose oko 3.000 kuna – rekao je Kurečić.

To se itekako vidi u općinskom proračunu, jer čak 80 posto prihoda čine upravo prihodi od poreza na dohodak.
– Općina postoji 24 godine, a na samom početku su prihodi od poreza iznosili od 2,5 do 3 milijuna kuna godišnje. Nažalost, do današnjeg dana nisu se povećali. Kad je u pitanju privreda, imamo svega nekoliko jačih privrednih subjekata, tvornicu stočne hrane, niskogradnju – tvornicu asfalta, metalsku tvrtku, a tu je i lovno-turistička tvrtka s velikim problemima, kao i nekoliko malih obrta – napominje načelnik.

Južna trasa

U funkciji gospodarstva, ali i poboljšanja kvalitete života, bit će i južna obilaznica. 
– Promet po državnoj cesti D2 je neizdrživ, o čemu dovoljno govori podatak da dnevno njome prođe između 10 i 12 tisuća vozila. Sva je sreća da smo svojedobno putem Programa obnove cesta Betterment uspjeli povući dodatna sredstva i izgraditi kvalitetne nogostupe. Unatoč ogromnom prometu, nesreća, srećom, gotovo da i nema. Južnom obilaznicom želimo izmaknuti sav tranzitni promet s ceste D2. Time ćemo stanovnicima osigurati kvalitetniji život, a poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima brži i jednostavniji pristup do autoceste. Južna obilaznica će se, naime, spajati na jugozapadnu obilaznicu Varaždina, koja pak vodi do autoceste Goričan – Zagreb – ističe Kurečić. Godinama su lobirali da se odustane od gradnje sjeverne trase obilaznice, uz derivacijski kanal uz koji se nalaze najkvalitetnija poljoprivredna zemljišta. – Nakon 15 godina uspjeli smo se izboriti da se radi južna varijanta obilaznice. Trenutno se izrađuju projekti u Hrvatskim cestama, na temelju kojih ćemo se za izgradnju natjecati za sredstva iz EU – najavljuje

3 tisuće kuna u prosjeku iznosi plaća većine mještana Općine Petrijanec, s obzirom na to da uglavnom dijele sudbinu svih ostalih zaposlenih u Varaždinskoj županiji.
3 milijuna kuna su prihodi od poreza koji se slijevaju u proračun Općine Petrijanec, što jasno govori o visini plaća

Izvor:
Foto:

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje