Povežite se s nama

U fokusu

Poduzetnicima parcele po povoljnim uvjetima

Objavljeno:

- dana

PROJEKT

Osim što provode jedinstvene projekte u poljoprivredi, čiji je glavni cilj povećati glavne ili dodatne prihode njihovih mještana, Općina Petrijanec će na jedinstveni način pokušati privući i investitore.

Gospodarsku zonu Majerje namjeravaju ponuditi poduzetnicima po vrlo povoljnim uvjetima, koji će biti vrlo jasno određeni.

(Pre)male plaće

– Glavni uvjet bit će da otvore radna mjesta za koja su educirani prvenstveno mladi stanovnici naše općine. Među srednjoškolcima i studentima ćemo provesti anketu kako bismo dobili precizne podatke za koja zanimanja se školuju i gdje će biti za tri do četiri godine. Na temelju toga ćemo izraditi listu djelatnosti koje su potrebne, a potom pokušati privući investitore tako što bismo im parcele ponudili za jednu kunu ili čak besplatno – navodi načelnik Petrijanca Vladimir Kurečić. Napominje da su u zadnja dva desetljeća u šest naselja Općine podigli komunalni standard i izgradili važnu društvenu infrastrukturu. Sad je glavni cilj povećati primanja mještana. 

Projekti za južnu obilaznicu već se izrađuju, a sredstva za gradnju će se povući iz EU

– Većina naših stanovnika radi u industriji Grada Varaždina. Poznato je da su u tekstilnoj, drvoprerađivačkoj, metalskoj i prehrambenoj industriji te u trgovini plaće oko minimalca, a često i ispod minimalnih. Zadnjom poreznom reformom je neoporezivi dio plaće povećan na 3.800 kuna neto, ali velika većina naših mještana ne dobiva ni toliko. Njihove plaće u prosjeku iznose oko 3.000 kuna – rekao je Kurečić.

To se itekako vidi u općinskom proračunu, jer čak 80 posto prihoda čine upravo prihodi od poreza na dohodak.
– Općina postoji 24 godine, a na samom početku su prihodi od poreza iznosili od 2,5 do 3 milijuna kuna godišnje. Nažalost, do današnjeg dana nisu se povećali. Kad je u pitanju privreda, imamo svega nekoliko jačih privrednih subjekata, tvornicu stočne hrane, niskogradnju – tvornicu asfalta, metalsku tvrtku, a tu je i lovno-turistička tvrtka s velikim problemima, kao i nekoliko malih obrta – napominje načelnik.

Južna trasa

U funkciji gospodarstva, ali i poboljšanja kvalitete života, bit će i južna obilaznica. 
– Promet po državnoj cesti D2 je neizdrživ, o čemu dovoljno govori podatak da dnevno njome prođe između 10 i 12 tisuća vozila. Sva je sreća da smo svojedobno putem Programa obnove cesta Betterment uspjeli povući dodatna sredstva i izgraditi kvalitetne nogostupe. Unatoč ogromnom prometu, nesreća, srećom, gotovo da i nema. Južnom obilaznicom želimo izmaknuti sav tranzitni promet s ceste D2. Time ćemo stanovnicima osigurati kvalitetniji život, a poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima brži i jednostavniji pristup do autoceste. Južna obilaznica će se, naime, spajati na jugozapadnu obilaznicu Varaždina, koja pak vodi do autoceste Goričan – Zagreb – ističe Kurečić. Godinama su lobirali da se odustane od gradnje sjeverne trase obilaznice, uz derivacijski kanal uz koji se nalaze najkvalitetnija poljoprivredna zemljišta. – Nakon 15 godina uspjeli smo se izboriti da se radi južna varijanta obilaznice. Trenutno se izrađuju projekti u Hrvatskim cestama, na temelju kojih ćemo se za izgradnju natjecati za sredstva iz EU – najavljuje

3 tisuće kuna u prosjeku iznosi plaća većine mještana Općine Petrijanec, s obzirom na to da uglavnom dijele sudbinu svih ostalih zaposlenih u Varaždinskoj županiji.
3 milijuna kuna su prihodi od poreza koji se slijevaju u proračun Općine Petrijanec, što jasno govori o visini plaća

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!