Povežite se s nama

U fokusu

Poduzetnicima parcele po povoljnim uvjetima

Objavljeno:

- dana

PROJEKT

Osim što provode jedinstvene projekte u poljoprivredi, čiji je glavni cilj povećati glavne ili dodatne prihode njihovih mještana, Općina Petrijanec će na jedinstveni način pokušati privući i investitore.

Gospodarsku zonu Majerje namjeravaju ponuditi poduzetnicima po vrlo povoljnim uvjetima, koji će biti vrlo jasno određeni.

(Pre)male plaće

– Glavni uvjet bit će da otvore radna mjesta za koja su educirani prvenstveno mladi stanovnici naše općine. Među srednjoškolcima i studentima ćemo provesti anketu kako bismo dobili precizne podatke za koja zanimanja se školuju i gdje će biti za tri do četiri godine. Na temelju toga ćemo izraditi listu djelatnosti koje su potrebne, a potom pokušati privući investitore tako što bismo im parcele ponudili za jednu kunu ili čak besplatno – navodi načelnik Petrijanca Vladimir Kurečić. Napominje da su u zadnja dva desetljeća u šest naselja Općine podigli komunalni standard i izgradili važnu društvenu infrastrukturu. Sad je glavni cilj povećati primanja mještana. 

Projekti za južnu obilaznicu već se izrađuju, a sredstva za gradnju će se povući iz EU

– Većina naših stanovnika radi u industriji Grada Varaždina. Poznato je da su u tekstilnoj, drvoprerađivačkoj, metalskoj i prehrambenoj industriji te u trgovini plaće oko minimalca, a često i ispod minimalnih. Zadnjom poreznom reformom je neoporezivi dio plaće povećan na 3.800 kuna neto, ali velika većina naših mještana ne dobiva ni toliko. Njihove plaće u prosjeku iznose oko 3.000 kuna – rekao je Kurečić.

To se itekako vidi u općinskom proračunu, jer čak 80 posto prihoda čine upravo prihodi od poreza na dohodak.
– Općina postoji 24 godine, a na samom početku su prihodi od poreza iznosili od 2,5 do 3 milijuna kuna godišnje. Nažalost, do današnjeg dana nisu se povećali. Kad je u pitanju privreda, imamo svega nekoliko jačih privrednih subjekata, tvornicu stočne hrane, niskogradnju – tvornicu asfalta, metalsku tvrtku, a tu je i lovno-turistička tvrtka s velikim problemima, kao i nekoliko malih obrta – napominje načelnik.

Južna trasa

U funkciji gospodarstva, ali i poboljšanja kvalitete života, bit će i južna obilaznica. 
– Promet po državnoj cesti D2 je neizdrživ, o čemu dovoljno govori podatak da dnevno njome prođe između 10 i 12 tisuća vozila. Sva je sreća da smo svojedobno putem Programa obnove cesta Betterment uspjeli povući dodatna sredstva i izgraditi kvalitetne nogostupe. Unatoč ogromnom prometu, nesreća, srećom, gotovo da i nema. Južnom obilaznicom želimo izmaknuti sav tranzitni promet s ceste D2. Time ćemo stanovnicima osigurati kvalitetniji život, a poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima brži i jednostavniji pristup do autoceste. Južna obilaznica će se, naime, spajati na jugozapadnu obilaznicu Varaždina, koja pak vodi do autoceste Goričan – Zagreb – ističe Kurečić. Godinama su lobirali da se odustane od gradnje sjeverne trase obilaznice, uz derivacijski kanal uz koji se nalaze najkvalitetnija poljoprivredna zemljišta. – Nakon 15 godina uspjeli smo se izboriti da se radi južna varijanta obilaznice. Trenutno se izrađuju projekti u Hrvatskim cestama, na temelju kojih ćemo se za izgradnju natjecati za sredstva iz EU – najavljuje

3 tisuće kuna u prosjeku iznosi plaća većine mještana Općine Petrijanec, s obzirom na to da uglavnom dijele sudbinu svih ostalih zaposlenih u Varaždinskoj županiji.
3 milijuna kuna su prihodi od poreza koji se slijevaju u proračun Općine Petrijanec, što jasno govori o visini plaća

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj danas bilježimo 134 nova slučaja zaraze koronavirusom i 32 preminule osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519, priopćio je 25. siječnja Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 1485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 138 pacijenata.

Preminule su 32 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 229.054 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 4859 preminulo, ukupno se oporavilo 221.676 osoba, od toga 579 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.109 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.156.456 osoba, od toga 2423 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati