Povežite se s nama

Međimurje

Umjesto buke avionskih motora, aerodromom u Pribislavcu odjekivao je lavež rastrčanih pasa

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Na sportskom aerodromu u Pribislavcu u nedjelju, 26. ožujka, okupili su se svi zaljubljenici u lure coursing, sport za pse hrtove koji love umjetni mamac.

Ovu petu međunarodnu kinološku utakmicu u lovu na umjetni mamac organizirao je Klub hrtova Hrvatske. Uz samo natjecanje održan je i trening za sve vrste pasa: boksera, basenji i sl.

Talijani najbrojniji

– Zadovoljni smo ovim događajem i sigurno ćemo se opet odlučiti za taj teren koji je skoro pa idealan jer su nam susjedne države, primjerice Slovenija, Mađarska i Austrija vrlo blizu – izjavila je Maja Čosić, voditeljica Lure Coursing kluba Hrvatska.

Na natjecanju u Pribislavcu sudjelovalo je ukupno 30 pasa hrtova. Najviše njih, čak deset, došlo je iz Italije. Iz Mađarske je sudjelovalo sedam, iz Slovenije pet hrtova, a iz Austrije dva prijavljena hrta. Međimurske snage na treningu za početnike predstavljao je ruski hrt Puškin star deset mjeseci čiji je vlasnik Branimir Novak iz Čakovca.
Dodijeljeno je 8 kandidatura za hrvatskog prvaka u Lure Coursingu (CACL) i dvije međunarodne kandidature CACIL. Iz Hrvatske je nastupilo pet hrtova, a finalnim zbrojem bodova od svih pasmina najviše bodova osvojila je kujica maloga engleskog hrta vipeta Fierce Fireball Breakthru Bilbi u vlasništvu Andreja Kerpana iz Slovenije.

Nije utrka 

Najbolji hrvatski natjecatelj, odnosno hrt s najvećim brojem bodova koji dolazi iz Hrvatske, bila je kujica velikoga engleskog hrta greyounda Estet Classic Tiramisu vlasnice Renate Angelov iz Zagreba, koja je ujedno i prvi hrvatski prvak u ovom sportu. Lure Coursing ili lov na umjetni mamac od Svjetske kinološke organizacije (FCI) priznat je kao sport te se izvodi u svim zemljama koje su članice FCI-a. Od Hrvatskoga kinološkog saveza odobren je te se održava od 2013. godine.

Lure coursing je imitacija lova gdje mamac simulira trk divljači i ne putuje ukrug, već skreće preko kolutova

Riječ je o imitaciji lova gdje mamac, sačinjen od plastičnih traka, simulira trk divljači. Pritom ne putuje ukrug, već skreće preko kolutova ili pulleya koji su razmješteni po travnatoj livadi te tako omogućuju formiranje staze što dinamičnije kako bi pas razvijao svoju spretnost i inteligenciju. Ovo natjecanje sudili su suci Emese Gyollai iz Mađarske i Hannes Krapfenbauer iz Austrije, dugogodišnji uzgajivači i ljubitelji hrtova. Elementi koji se boduju na takvome natjecanju su praćenje, agilnost, entuzijazam, brzina i kondicija psa. Suci stoje u sredini terena te promatraju suradnju pasa, a kod sebe imaju kartone u koje bilježe točke. Psi imaju plašteve u raznim bojama kako bi se lakše raspoznali, a brnjice su sastavni dio opreme. Stavljaju se neposredno prije starta, a skidaju čim pas završi trku.

– Potrudit ćemo se da se sljedeće godine na proljeće održi nacionalni i međunarodni turnir baš ovdje, u Pribislavcu – najavila je Maja Čosić, voditeljica Lure Coursing kluba Hrvatske.

Sport u kojem brzina nije bitna

U lovu na umjetni mamac ili lure coursingu brzina se ne mjeri, već se gleda brzina jednog psa prema drugom. Ponekad pas koji prvi stigne do mamca dobije manje bodova od psa koji izgleda sporije. Psi trče u paru u dvije različite vožnje. Svaka vožnja ima različito postavljene putanje mamca, što zahtijeva inteligenciju, predviđanje i timski rad. Svaka vožnja se boduje, a na kraju se bodovi zbrajaju te se na taj način određuje poredak, ali i pobjednici po pasminama. Ponekad pas izgubi mamac iz vida, no posebno se boduje njegova želja da nastavi. Pozornost se obraća i na suradnju pasa koji love. Bitno je da rade timski i ne ometaju jedni druge i da se ne svađaju, što pridonosi socijalizaciji pasa. Agresivni psi nisu dozvoljeni te im se ne izdaje licenca ili ih se penalizira u bodovanju.

Izvor:
Foto:

Međimurje

VIDEO Donji Kraljevec: Svjetsko prvenstvo u speedwayu u subotu, 19. lipnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dario Horvat

Speedway se vraća u Međimurje, i to u subotu, 19. lipnja, u 19 sati utrkom svjetskog prvenstva, točnije Speedway Grand Prix kvalifikacijama.

– Stadion Milenium u Donjem Kraljevcu dobro je poznato mjesto adrenalina, zabave i nabrijanih ljetnih večeri, stoga smo se potrudili da se niz od sedamnaest godina tradicije speedwaya ne prekine! Utrka, koja je u početku trebala biti održana 29. svibnja, dobila je novi datum par tjedana kasnije na sam početak ljeta kada ćemo u večernjim satima uživati u vožnjama vozača iz 12 država. Zasad čekamo imena vozača koji će nastupiti, a poznat nam je Slovenac Matej Žagar koji je dva puta zaredom odnio pobjedu u Grand Prix Challengeu upravo na ovoj stazi – kažu organizatori.

Ukupno četiri utrke Grand Prix kvalifikacija voze se na isti dan: Terenzano Italija, Glasgow Škotska, Nagyhalasz Mađarska i stadion Milenium u Donjem Kraljevcu. Iz svake utrke najbolja četvorica vozača kvalificirat će se u SGP Challenge koji se 21. kolovoza održava u slovačkim Žarnovicama. Ukoliko se ne kvalificira nijedan Slovak u ove četiri utrke, iz zadnje utrke čiji je domaćin stadion Milenium prolaze samo najbolja trojica.

Ulaznice se prodaju u dvije kategorije: glavna tribina (uz start) po 100 kn te ostale tribine po 80 kn, dok djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz. Ulaznice možete nabaviti preko sustava www.entrio.hr ili na dan utrke na ulazu na stadion. S obzirom na epidemiološke uvjete, pazit ćemo na razmak između gledatelja na tribinama, te omogućiti više punktova za dezinfekciju i smanjenje gužvi.
Stadion će biti otvoren za gledatelje tijekom službenog treninga koji počinje u 14 h.

Nastavite čitati

Međimurje

Stara sportska dvorana u Murskom Središću aplicirat će se na EU fondove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dana, 7. lipnja, na stranicama Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisan je natječaj mjera 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje, ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

Grad Mursko Središće je već ranije pokrenuo pripremu projektne tehničke dokumentacije potrebne za uređenje stare sportske dvorane i prijavu projekta „Rekonstrukcija sportske dvorane u Sokolski dom – Centar društvenoga, kulturnog i sportskog života“ kako bi bili spremni za pravovremenu prijavu projekta na mjeru 7.4.1.

Realizacijom tog projekta udruge s područja Grada Mursko Središće dobile bi prijeko potreban prostor za održavanje sastanaka, društveno-kulturnih događaja, sportskih aktivnosti i sva ostala druženja. U Murskom Središću djeluju mnogobrojne udruge, zbog čega postojeći objekti u vlasništvu Grada nisu dovoljni za odvijanje svih željenih aktivnosti.

Grad Mursko Središće nedavno je dobio staru sportsku dvoranu natrag u svoje vlasništvo i to Odlukom o darovanju stare sportske dvorane koju je donijelo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Prije nego što se dvorana vrati u funkciju, potrebno je istu u potpunosti adaptirati kako bi služila potrebama udruga. Dosad je taj objekt služio Ministarstvu financija kao arhiva te dijelom uredski prostori. Ovih dana pristupilo se demontaži postojećih uredskih prostora, jer je postojala mogućnost da se uklanjanjem istih moguća dvorana stavi odmah u funkciju za vježbanje. Međutim, postojeći parket ispod tih uredskih prostora je nažalost zbog vlage u potpunosti uništen te će se na korištenje dvorane morati pričekati do njene obnove.

Kako bi se sport, rekreacija, kultura i društveni život žitelja Grada i nadalje kvalitetno razvijali, u izradi je Glavni projekt obnove. Svi potrebni radovi iziskuju velika financijska ulaganja i od velikog značaja bi bila realizacija ovog projekta gdje bi Grad Mursko Središće ostavio potporu od 90% iz EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!