Povežite se s nama

Međimurje

Umjesto buke avionskih motora, aerodromom u Pribislavcu odjekivao je lavež rastrčanih pasa

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Na sportskom aerodromu u Pribislavcu u nedjelju, 26. ožujka, okupili su se svi zaljubljenici u lure coursing, sport za pse hrtove koji love umjetni mamac.

Ovu petu međunarodnu kinološku utakmicu u lovu na umjetni mamac organizirao je Klub hrtova Hrvatske. Uz samo natjecanje održan je i trening za sve vrste pasa: boksera, basenji i sl.

Talijani najbrojniji

– Zadovoljni smo ovim događajem i sigurno ćemo se opet odlučiti za taj teren koji je skoro pa idealan jer su nam susjedne države, primjerice Slovenija, Mađarska i Austrija vrlo blizu – izjavila je Maja Čosić, voditeljica Lure Coursing kluba Hrvatska.

Na natjecanju u Pribislavcu sudjelovalo je ukupno 30 pasa hrtova. Najviše njih, čak deset, došlo je iz Italije. Iz Mađarske je sudjelovalo sedam, iz Slovenije pet hrtova, a iz Austrije dva prijavljena hrta. Međimurske snage na treningu za početnike predstavljao je ruski hrt Puškin star deset mjeseci čiji je vlasnik Branimir Novak iz Čakovca.
Dodijeljeno je 8 kandidatura za hrvatskog prvaka u Lure Coursingu (CACL) i dvije međunarodne kandidature CACIL. Iz Hrvatske je nastupilo pet hrtova, a finalnim zbrojem bodova od svih pasmina najviše bodova osvojila je kujica maloga engleskog hrta vipeta Fierce Fireball Breakthru Bilbi u vlasništvu Andreja Kerpana iz Slovenije.

Nije utrka 

Najbolji hrvatski natjecatelj, odnosno hrt s najvećim brojem bodova koji dolazi iz Hrvatske, bila je kujica velikoga engleskog hrta greyounda Estet Classic Tiramisu vlasnice Renate Angelov iz Zagreba, koja je ujedno i prvi hrvatski prvak u ovom sportu. Lure Coursing ili lov na umjetni mamac od Svjetske kinološke organizacije (FCI) priznat je kao sport te se izvodi u svim zemljama koje su članice FCI-a. Od Hrvatskoga kinološkog saveza odobren je te se održava od 2013. godine.

Lure coursing je imitacija lova gdje mamac simulira trk divljači i ne putuje ukrug, već skreće preko kolutova

Riječ je o imitaciji lova gdje mamac, sačinjen od plastičnih traka, simulira trk divljači. Pritom ne putuje ukrug, već skreće preko kolutova ili pulleya koji su razmješteni po travnatoj livadi te tako omogućuju formiranje staze što dinamičnije kako bi pas razvijao svoju spretnost i inteligenciju. Ovo natjecanje sudili su suci Emese Gyollai iz Mađarske i Hannes Krapfenbauer iz Austrije, dugogodišnji uzgajivači i ljubitelji hrtova. Elementi koji se boduju na takvome natjecanju su praćenje, agilnost, entuzijazam, brzina i kondicija psa. Suci stoje u sredini terena te promatraju suradnju pasa, a kod sebe imaju kartone u koje bilježe točke. Psi imaju plašteve u raznim bojama kako bi se lakše raspoznali, a brnjice su sastavni dio opreme. Stavljaju se neposredno prije starta, a skidaju čim pas završi trku.

– Potrudit ćemo se da se sljedeće godine na proljeće održi nacionalni i međunarodni turnir baš ovdje, u Pribislavcu – najavila je Maja Čosić, voditeljica Lure Coursing kluba Hrvatske.

Sport u kojem brzina nije bitna

U lovu na umjetni mamac ili lure coursingu brzina se ne mjeri, već se gleda brzina jednog psa prema drugom. Ponekad pas koji prvi stigne do mamca dobije manje bodova od psa koji izgleda sporije. Psi trče u paru u dvije različite vožnje. Svaka vožnja ima različito postavljene putanje mamca, što zahtijeva inteligenciju, predviđanje i timski rad. Svaka vožnja se boduje, a na kraju se bodovi zbrajaju te se na taj način određuje poredak, ali i pobjednici po pasminama. Ponekad pas izgubi mamac iz vida, no posebno se boduje njegova želja da nastavi. Pozornost se obraća i na suradnju pasa koji love. Bitno je da rade timski i ne ometaju jedni druge i da se ne svađaju, što pridonosi socijalizaciji pasa. Agresivni psi nisu dozvoljeni te im se ne izdaje licenca ili ih se penalizira u bodovanju.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mihovljan slavi svoje dane, održane svečana sjednica VMO-a i humanitarna utrka za ‘Međimurske slatkiše’

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijeće mjesnog odbora Mihovljan, u suradnji sa svojim udrugama, od subote 24. rujna pa do 9. listopada organizira bogati program “Z brega na breg” u okviru obilježavanja Dana Mihovljana.

Uz izložbu umjetničkih radova mještana, streljački turnir, pokaznu vježbu DVD-a i predstavljanje rada udruga kao uvertiru u dane mjesta, u petak, 30. rujna, u društvenom domu održana je svečana sjednica.

Mihovljan slavi svoj 819. rođendan

Predsjednik Mjesnog odbora Mihovljan Ivica Novak pritom je naglasio kako je Mihovljan star toliko koliko su stara arhivska vrela u Međimurju, ali i kako je Mihovljan za povijest Međimurja i Čakovca izuzetno važan, jer je niz stoljeća bio sjedište velike rimokatoličke župe koja je obuhvaćala Buzovec, Čakovec, G. Pustakovec, G. Vidovec, Ivanovec, Mačkovec, Martane, Mihovljan, Novo Selo Rok, Pribislavec, Putjane, Savsku Ves i Šenkovec.

– Mihovljan se prv put u pisanim izvorima spominje početkom 13. stoljeća, točnije 1203. godine, kada je kralj Emerik izdao privilegij za nekadašnju čakovečku župu sv. Mihajel u Mihovljanu. Ista je ukinuta, a u spomen na nju 1939. godine podignuta je današnja kapela sv. Mihovila. Dakle Mihovljan slavi danas svoj 819. rođendan – naglasio je predsjednik MO-a i dodao da se puno radi u mjestu kako bi se Mihovljan vratio na mjesto kojem pripada i koje zaslužuje.

Samim time završena je prva faza rekonstrukcije Prvomajske ulice, a uskoro se očekuje i završetak druge faze.

Potrebe građana prepoznao je i Grad Čakovec te se pristupilo u niz korektivnih aktivnosti i nabavci inventara te opreme na održavanju javnih objekata i to na športskom domu, društvenom domu, kapelama sv. Ane i sv. Mihovila te zgradi stare škole. Pritom je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini u govoru istakla kako se godinama daleko premalo ulagalo u obnovu infrastrukture, ali i da će napraviti sve da se u ovom periodu to u Mihovljanu i ispravi, a mnogo toga je već pokrenuto.

– Vjerujem da svi iščekujete skori završetak radova na pješačko-biciklističkoj stazi prema Čakovcu i križanju sa sjevernom obilaznicom, jer dobivamo sigurniji spoj s centrom grada, a uredit ćemo i kompletnu javnu rasvjetu u naselju Brezje. S ulaganjima ćemo nastaviti, poštujući prije svega vaše želje i potrebe, stoga me posebno veseli otvoreni i jasan dijalog s mještankama i mještanima Mihovljana.

Budite ponosni na svoje mjesto i svoje sumještane, ipak je Mihovljan jedno od najstarijih naselja u sastavu grada, u kojem je nekad bilo sjedište župe koja je obuhvaćala i sam Čakovec – rekla je čakovečka gradonačelnica, kojoj je na svečanosti uručena slika kapele sv. Mihovila autora Zlatka Hergotića.

Veći broj stanovnika

Mihovljan je jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj koje je u posljednjih 10 godina povećalo broj stanovnika, po popisu iz 2021. imaju 1391 mještanina, 11 više nego na popisu iz 2011. godine.

– Bez obzira na veličinu nekog grada, ono što je iznimno važno je da se u razvoju, planovima i investicijama ne zanemaruju prigradska naselja. Samim time sva naša naselja u ingerenciji Grada Čakovca podjednako se razvijaju i u njih se ravnomjerno ulaže, a svi zajedno iskoristit ćemo svaku šansu da se javimo na fondove i natječaje koji se otvaraju za daljnji rast.

Potrebna nam je u gradu još jedna osnovna škola i dajemo punu podršku da nam se vrtići i sve obrazovne institucije jačaju te da se rasterećuje postojeća mreža škola gradnjom novih infrastrukturnih uvjeta. Baš kao i nama u Međimurskoj županiji, tako je i Gradu Čakovcu važno obrazovanje i ulaganje u našu djecu – u govoru je istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec te svim mještanima čestitao njihov dan.

Spomenimo kako su svečanost svojim nastupima uveličali KUD Mihovljan, ŽVS “Pučpuljike”, Udruga umirovljenika i crkveni zbor Mihovljan, a sjednici su uz velik broj mještana prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, predsjednici iz prijašnjih sastava MO-a Mihovljan August Labazan, Franjo Patafta i Josip Jezernik te predsjednici i članovi ostalih mjesnih odbora u sastavu Grada Čakovca.

Humanitarna utrka za “Međimurske slatkiše”

Domaćini su priliku iskoristili kako bi pozvali što veći broj prijatelja Mihovljana da im se pridruže u ostalim programima obilježavanja dana mjesta, pa su tako na rasporedu vatrogasne igre djece i mladeži, kestenijada, druženje i sportska natjecanja UDVDR-a, druženje uz dan starijih osoba, otvorena vrata KUD-a, stolnoteniski i šahovski turnir te nogometne utakmice.

Posebno je istaknuta humanitarna utrka “Z brega na breg” koju je Vijeće MO-a danas, 1. listopada, organiziralo u suradnji s Atletskim klubom “Međimurje”. Utrka koja se trčala za udrugu “Međimurski slatkiši” bila je namijenjena svim građanima.

Nastavite čitati

Međimurje

U sklopu Baroknih večeri 2. listopada Camerata Kilkenny u Prelogu, u Nedelišću ‘Skok u barok’

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Camerata Kilkenny u subotu je, 1. listopada, nastupila u Viteškoj dvorani u dvorcu Trakošćan

Programi Varaždinskih baroknih večeri održavaju se i izvan Varaždina pa su tako 24. rujna održani u Župnoj crkvi sv. Jurja u Lopatincu (Sv. Juraj na Bregu), dok se u isto vrijeme (19 sati) u nedjelju, 2. listopada, održavaju u Prelogu te Nedelišću.

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu u Župnoj crkvi sv. Jakoba nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan. Na programu će se naći djela Arcangela Corellija, Georga Philippa Telemanna, Francesca Geminianinia, Mastera Taylora, Tomasa Cecchinija te Georgea Friedricha Händela. Isti program održao se danas u dvorcu Trakošćan.

Barok i izvan Varaždina

Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje. Od 23. rujna sve do 9. listopada u Varaždinu, ali i 15 drugih gradova i mjesta u šest hrvatskih županija održavat će se ove godine koncerti 52. Varaždinskih baroknih večeri, čiji je ovogodišnji zemlja partner Irska.

U Nedelišću će se pak u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva publici predstaviti Tamara Ivaniš (sopran), Igor Paro (teorba) i Augustin Mršić (viola da gamba).

Na programu je “Skok u barok – večer baroknih pjesama”. Detaljniji repertoar u prilogu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje