Povežite se s nama

Međimurje

Umjesto buke avionskih motora, aerodromom u Pribislavcu odjekivao je lavež rastrčanih pasa

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Na sportskom aerodromu u Pribislavcu u nedjelju, 26. ožujka, okupili su se svi zaljubljenici u lure coursing, sport za pse hrtove koji love umjetni mamac.

Ovu petu međunarodnu kinološku utakmicu u lovu na umjetni mamac organizirao je Klub hrtova Hrvatske. Uz samo natjecanje održan je i trening za sve vrste pasa: boksera, basenji i sl.

Talijani najbrojniji

– Zadovoljni smo ovim događajem i sigurno ćemo se opet odlučiti za taj teren koji je skoro pa idealan jer su nam susjedne države, primjerice Slovenija, Mađarska i Austrija vrlo blizu – izjavila je Maja Čosić, voditeljica Lure Coursing kluba Hrvatska.

Na natjecanju u Pribislavcu sudjelovalo je ukupno 30 pasa hrtova. Najviše njih, čak deset, došlo je iz Italije. Iz Mađarske je sudjelovalo sedam, iz Slovenije pet hrtova, a iz Austrije dva prijavljena hrta. Međimurske snage na treningu za početnike predstavljao je ruski hrt Puškin star deset mjeseci čiji je vlasnik Branimir Novak iz Čakovca.
Dodijeljeno je 8 kandidatura za hrvatskog prvaka u Lure Coursingu (CACL) i dvije međunarodne kandidature CACIL. Iz Hrvatske je nastupilo pet hrtova, a finalnim zbrojem bodova od svih pasmina najviše bodova osvojila je kujica maloga engleskog hrta vipeta Fierce Fireball Breakthru Bilbi u vlasništvu Andreja Kerpana iz Slovenije.

Nije utrka 

Najbolji hrvatski natjecatelj, odnosno hrt s najvećim brojem bodova koji dolazi iz Hrvatske, bila je kujica velikoga engleskog hrta greyounda Estet Classic Tiramisu vlasnice Renate Angelov iz Zagreba, koja je ujedno i prvi hrvatski prvak u ovom sportu. Lure Coursing ili lov na umjetni mamac od Svjetske kinološke organizacije (FCI) priznat je kao sport te se izvodi u svim zemljama koje su članice FCI-a. Od Hrvatskoga kinološkog saveza odobren je te se održava od 2013. godine.

Lure coursing je imitacija lova gdje mamac simulira trk divljači i ne putuje ukrug, već skreće preko kolutova

Riječ je o imitaciji lova gdje mamac, sačinjen od plastičnih traka, simulira trk divljači. Pritom ne putuje ukrug, već skreće preko kolutova ili pulleya koji su razmješteni po travnatoj livadi te tako omogućuju formiranje staze što dinamičnije kako bi pas razvijao svoju spretnost i inteligenciju. Ovo natjecanje sudili su suci Emese Gyollai iz Mađarske i Hannes Krapfenbauer iz Austrije, dugogodišnji uzgajivači i ljubitelji hrtova. Elementi koji se boduju na takvome natjecanju su praćenje, agilnost, entuzijazam, brzina i kondicija psa. Suci stoje u sredini terena te promatraju suradnju pasa, a kod sebe imaju kartone u koje bilježe točke. Psi imaju plašteve u raznim bojama kako bi se lakše raspoznali, a brnjice su sastavni dio opreme. Stavljaju se neposredno prije starta, a skidaju čim pas završi trku.

– Potrudit ćemo se da se sljedeće godine na proljeće održi nacionalni i međunarodni turnir baš ovdje, u Pribislavcu – najavila je Maja Čosić, voditeljica Lure Coursing kluba Hrvatske.

Sport u kojem brzina nije bitna

U lovu na umjetni mamac ili lure coursingu brzina se ne mjeri, već se gleda brzina jednog psa prema drugom. Ponekad pas koji prvi stigne do mamca dobije manje bodova od psa koji izgleda sporije. Psi trče u paru u dvije različite vožnje. Svaka vožnja ima različito postavljene putanje mamca, što zahtijeva inteligenciju, predviđanje i timski rad. Svaka vožnja se boduje, a na kraju se bodovi zbrajaju te se na taj način određuje poredak, ali i pobjednici po pasminama. Ponekad pas izgubi mamac iz vida, no posebno se boduje njegova želja da nastavi. Pozornost se obraća i na suradnju pasa koji love. Bitno je da rade timski i ne ometaju jedni druge i da se ne svađaju, što pridonosi socijalizaciji pasa. Agresivni psi nisu dozvoljeni te im se ne izdaje licenca ili ih se penalizira u bodovanju.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Potpisivanje ugovora s Međimurskom županijom: „Prijateljima životinja“ 200.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je u ponedjeljak, 25. siječnja, Ugovor vrijedan 200.000 kuna s udrugom „Prijatelji životinja“, koja djeluje od 2004. godine s ciljem promicanja zaštite životinja te zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja na području Međimurske županije.

Predsjednica Zaštitarsko-ekološke udruge „Prijatelji životinja i prirode“ Aleksandra Hampamer objasnila je da je riječ o najvećem skloništu za napuštene životinje u Hrvatskoj te na površini od 15.000 četvornih metara svakodnevno skrbe o 300 napuštenih pasa osiguravajući im smještaj do udomljenja, veterinarsku skrb, hranu, cijepljenje, sterilizaciju i udomljavanje.

Kroz godinu organiziraju 30-ak radnih volonterskih akcija s ciljem podizanja svijesti zajednice o odgovornom odnosu prema životinjama i udomljavanju napuštenih pasa.

Ove godine sklonište za napuštene životinje obilježava 20 godina rada, a Međimurska županija već četvrtu godinu zaredom u svom proračunu osigurava financijska sredstva za projekt prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja, čime je prva županija u Hrvatskoj koja kontinuirano financira sklonište, iako joj to nije zakonska obveza, već je to obveza jedinica lokalne samouprave.

– Sklonište se iz godine u godinu širi te vjerujemo da će ova sredstva iskoristiti u dobre svrhe, kako bi dodatno poboljšali skrb o napuštenim životinjama – kazao je župan Posavec, podsjetivši da s Udrugom „Prijatelji životinja“ sudjeluju u dva projekta: „S.N.A.G.A. života“ te „Anima mundi“.

Nastavite čitati

Međimurje

Koronavirus: u Međimurju evidentirano pet novih slučajeva zaraze, a preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata testiranjima PCR metodom, brzim antigenskim testovima, kliničkim slikama i informacijama o pozitivnim slučajevima iz drugih županija, evidentirano je 5 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19, priopćio je 25. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 34 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 272.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.845 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 54 pacijenta pozitivna na COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su također 4 pacijenta.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 75 godina s dodatnim pridruženim bolestima.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-a 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected]

Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835.

Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati