Povežite se s nama

Međimurje

Umjesto buke avionskih motora, aerodromom u Pribislavcu odjekivao je lavež rastrčanih pasa

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Na sportskom aerodromu u Pribislavcu u nedjelju, 26. ožujka, okupili su se svi zaljubljenici u lure coursing, sport za pse hrtove koji love umjetni mamac.

Ovu petu međunarodnu kinološku utakmicu u lovu na umjetni mamac organizirao je Klub hrtova Hrvatske. Uz samo natjecanje održan je i trening za sve vrste pasa: boksera, basenji i sl.

Talijani najbrojniji

– Zadovoljni smo ovim događajem i sigurno ćemo se opet odlučiti za taj teren koji je skoro pa idealan jer su nam susjedne države, primjerice Slovenija, Mađarska i Austrija vrlo blizu – izjavila je Maja Čosić, voditeljica Lure Coursing kluba Hrvatska.

Na natjecanju u Pribislavcu sudjelovalo je ukupno 30 pasa hrtova. Najviše njih, čak deset, došlo je iz Italije. Iz Mađarske je sudjelovalo sedam, iz Slovenije pet hrtova, a iz Austrije dva prijavljena hrta. Međimurske snage na treningu za početnike predstavljao je ruski hrt Puškin star deset mjeseci čiji je vlasnik Branimir Novak iz Čakovca.
Dodijeljeno je 8 kandidatura za hrvatskog prvaka u Lure Coursingu (CACL) i dvije međunarodne kandidature CACIL. Iz Hrvatske je nastupilo pet hrtova, a finalnim zbrojem bodova od svih pasmina najviše bodova osvojila je kujica maloga engleskog hrta vipeta Fierce Fireball Breakthru Bilbi u vlasništvu Andreja Kerpana iz Slovenije.

Nije utrka 

Najbolji hrvatski natjecatelj, odnosno hrt s najvećim brojem bodova koji dolazi iz Hrvatske, bila je kujica velikoga engleskog hrta greyounda Estet Classic Tiramisu vlasnice Renate Angelov iz Zagreba, koja je ujedno i prvi hrvatski prvak u ovom sportu. Lure Coursing ili lov na umjetni mamac od Svjetske kinološke organizacije (FCI) priznat je kao sport te se izvodi u svim zemljama koje su članice FCI-a. Od Hrvatskoga kinološkog saveza odobren je te se održava od 2013. godine.

Lure coursing je imitacija lova gdje mamac simulira trk divljači i ne putuje ukrug, već skreće preko kolutova

Riječ je o imitaciji lova gdje mamac, sačinjen od plastičnih traka, simulira trk divljači. Pritom ne putuje ukrug, već skreće preko kolutova ili pulleya koji su razmješteni po travnatoj livadi te tako omogućuju formiranje staze što dinamičnije kako bi pas razvijao svoju spretnost i inteligenciju. Ovo natjecanje sudili su suci Emese Gyollai iz Mađarske i Hannes Krapfenbauer iz Austrije, dugogodišnji uzgajivači i ljubitelji hrtova. Elementi koji se boduju na takvome natjecanju su praćenje, agilnost, entuzijazam, brzina i kondicija psa. Suci stoje u sredini terena te promatraju suradnju pasa, a kod sebe imaju kartone u koje bilježe točke. Psi imaju plašteve u raznim bojama kako bi se lakše raspoznali, a brnjice su sastavni dio opreme. Stavljaju se neposredno prije starta, a skidaju čim pas završi trku.

– Potrudit ćemo se da se sljedeće godine na proljeće održi nacionalni i međunarodni turnir baš ovdje, u Pribislavcu – najavila je Maja Čosić, voditeljica Lure Coursing kluba Hrvatske.

Sport u kojem brzina nije bitna

U lovu na umjetni mamac ili lure coursingu brzina se ne mjeri, već se gleda brzina jednog psa prema drugom. Ponekad pas koji prvi stigne do mamca dobije manje bodova od psa koji izgleda sporije. Psi trče u paru u dvije različite vožnje. Svaka vožnja ima različito postavljene putanje mamca, što zahtijeva inteligenciju, predviđanje i timski rad. Svaka vožnja se boduje, a na kraju se bodovi zbrajaju te se na taj način određuje poredak, ali i pobjednici po pasminama. Ponekad pas izgubi mamac iz vida, no posebno se boduje njegova želja da nastavi. Pozornost se obraća i na suradnju pasa koji love. Bitno je da rade timski i ne ometaju jedni druge i da se ne svađaju, što pridonosi socijalizaciji pasa. Agresivni psi nisu dozvoljeni te im se ne izdaje licenca ili ih se penalizira u bodovanju.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Potpisivanje ugovora o potpori za udruge koje provode aktivnosti na području Općine Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općinskoj vijećnici Općine Mala Subotica upriličeno je u ponedjeljak, 26. veljače, potpisivanje ugovora o financijskoj potpori za udruge koje provode aktivnosti na području Općine Mala Subotica, a temeljem Javnih poziva za financiranje javnih potreba Općine Mala Subotica u 2024. godini.

Javni pozivi bili su objavljen 8. studenog 2023. godine te su bili otvoreni do 8. prosinca 2023. godine, a udruge su mogle svoju prijavu podnijeti u prioritetnim područjima: odgoj, obrazovanje i tehnička kultura, socijalna skrb i zdravstvo, turizma i zaštita okoliša i prirode, zaštita potrošača, razvoj i demokratizacija društva, razvoj mjesne samouprave, kultura te ostala područja društvenih djelatnosti.

Ukupan iznos dodijeljenih sredstava je 31.150 eura za 30 odobrenih projekata.

Ugovore je sa predstavnicima udruga potpisao načelnik Valentino Škvorc, koji im je poručio da imaju značajnu ulogu u sredini jer okupljaju ljude i generalno su odgovorne za opće zadovoljstvo zajednice: “Javni pozivi provedeni su na transparentan način te je prijedloge aktivnosti i programa udruga ocijenilo povjerenstvo te predložilo iznose sufinanciranja. Želim Vam da ustrajete u svom radu i pozivam Vas da još aktivnije kreirate što više društvenog, kulturnog, sportskog ili obrazovnog sadržaja te se u što većem broju uključite u sadržaj koji kreira Općina Mala Subotica.”

Nastavite čitati

Međimurje

Veleposlanik Indije prisustvovao obilježavanju 163. obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec 27. veljače u Palači turizma u Čakovcu sastao se s veleposlanikom Indije u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Rajem Kumarom Srivastavom, koji je u Međimurju prisustvovao programu posvećenom 163. obljetnici rođenja utemeljitelja biodinamike i antropozofa, doktora Rudolfa Steninera.

O ovoj prigodi, župan Posavec i veleposlanik Kumar Srivastava otvorili su teme koje se tiču mogućnosti suradnje Međimurja i Indije. Veleposlaniku je prezentiran gospodarski i turistički potencijal ovog kraja, te se razgovaralo o potencijalnim ulaganjima indijskih investitora u Međimurju na području proizvodnje sigurne hrane te farmacije: „Indija kao jedna od najmnogoljudnijih zemalja svijeta ima nesaglediv potencijal kada je riječ o suradnji i investiranju, a s druge strane je Međimurje, razvijena europska regija koja teži upravo povezivanju u svojoj strategiji razvoja. Naš Centar dr. Rudolfa Steinera s Veleposlanstvom Indije u Republici Hrvatskoj već je razvio suradnju. Poveznice pronalaze i u temeljima ayurvede te njezinim dodirnim točakama s biodinamičkom proizvodnjom hrane po Steineru, koju godinama uspješno promovira naš Centar, čuvajući Steinerovo nasljeđe.“

Veleposlanik Raj Kumar Srivastava složio se da prostora za gospodarsku suradnju, osobito u svjetlu činjenice da i u Hrvatskoj raste broj indijski investitora. Iskazao je veliki interes za proširenje suradnje s Centrom dr. Rudolfa Steinera te nasljeđu tog europskog velikana antropozofije i biodinamike.

Veleposlanik Indije u nastavku posjeta, razgledao je i postav Eknomuzeja Međimurje malo, koji mu je prezentirao direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te se upoznao s daljnjim projektima Međimurske županije vezanima uz promoviranje baštine i obnovom objekata u Centru znanja, kao jednom od oglednih primjera revitalizacije u Hrvatskoj.

Potom je sudjelovao u centralnom dijelu programa u Centru dr. Rudolfa Steninera u Donjem Kraljevcu gdje je održao predavanje o Indiji kao kolijevci civilizacije. Svečanosti je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije dr.sc. Anita Perešin.

– Naša suradnja je s veleposlanikom je intenzivna i zato nam je drago što smo ga mogli ugostiti na našem programu. Proslavu 163. obljetnice Steinerova rođenja te 100 godina biodinamike izložbom svojih radova uveličali su nam i učenici Graditeljske škole Čakovec, iz smjera dizajna keramike, s kojima godinama njegujemo iznimnu suradnju – rekla je ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje