Povežite se s nama

Događanja

Umjesto na nastavi, srednjoškolci u kafićima i Parku mladih!

Objavljeno:

- dana

VELIK ODAZIV ŠTRAJKU U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

U osnovnim i srednjim školama na području Varaždinske županije nastavnici su u štrajku. Prema prvim podacima koje je do 11 sati prikupila županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja, od 1466 članova tog sindikata u štrajku je bilo njih 1285.

– Čekam još podatke iz sedam osnovnih škola u kojima podružnice ima Sindikat hrvatskih učitelja, no već sada mogu reći da je odaziv naših članova današnjem štrajku upozorenja velik. Posebno nas veseli što su se u nekim školama štrajku pridružili i nastavnici koji su u sindikatu Preporod, ali i oni koji nisu u sindikatu – zadovoljna je bila Sanja Šprem.

U VI. OŠ danas na nastavu došlo dvoje učenika

S obzirom na današnji štrajk, u većini osnovnih škola danas nije bilo nastave. Primjerice, u VI. OŠ u kojoj su gotovo svi nastavnici u štrajku jutros je na nastavu došlo dvoje od gotovo 700 učenika koliko ima jedna od najbrojnijih varaždinskih osnovnih škola!

– To samo pokazuje da nas i roditelji podržavaju u našim ciljevima, a i mnogi su i osobno došli i dali nam podršku jer ovo nije borba za naše plaće, ovo je borba za naša prava – ustvrdila je Šprem.

Po broju srednjoškolaca u kafićima još jutros se moglo zaključiti da je mnogima današnji dolazak u školu bio uzaludan.

Učionice su bile prazne i u većini varaždinskih srednjih škola u koje su učenici danas došli normalno na nastavu. Da moraju doći na nastavu većina učenika je u školama obaviještena još jučer. No kako su varaždinski kafići i Park mladih bili puni od ranih jutarnjih sati, vrlo brzo se moglo zaključiti da je mnogima od njih današnji dolazak u školu bio uzaludan.

– Došli smo u školu i rekli su nam neka idemo u razrede, međutim, kako nitko nije došao na nastavu, otišli smo – doznali smo jutros od srednjoškolaca iz Gospodarske škole Varaždin. I dvije srednjoškolke iz varaždinske Strukovne škole rekle su da su im jutros po dolasku na nastavu rekli da je neće biti jer su profesori u štrajku. Iako su profesori štrajkali i u Prvoj varaždinskoj gimnaziji, na toj su školi učenici bili na nastavi do 10.45 sati.

– Mi smo se danas organizirali na način da su učenici bili u razredima četiri školska sata gdje su učili, vježbali ili ponavljali gradivo. Na kraju su predstavnici svakog razreda predali izvješće što se radilo na satu, a učenike su pazili profesori koji nisu bili u štrajku – rekla je Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije. Slično je bilo i u Drugoj gimnaziji.

U Vinici djeca su igrala nogomet

– Većina djece ostala je danas na nastavi, dok je jedan manji dio ipak otišao kućama jer profesori, koji su im prema rasporedu danas trebali predavati, nisu radili zbog štrajka – rekla je Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije.

Poziv ministra Jovanovića da danas dođu u školu unatoč štrajku čini se da su najmanje poslušali roditelji srednjoškolaca iz Poljoprivredne i veterinarske škole Arboretum Opeka u Vinici. U tu školu jutros je na nastavu došlo 10-ak učenika. Ravnateljica te škole Rajka Tršinski rekla je da su djeca zbrinuta, pa kako je većina profesora te škole danas bila u štrajku, učenici koji su došli u školu igrali su nogomet s profesorom tjelesne i zdravstvene kulture!

Ravnatelji moraju popisati one koji rade i koji štrajkaju, ali…

– Službeni stav sindikata jest da se nastavnici koji su u štrajku ne upisuju na listu koje su škole dobile od nadležnog ministarstva. Smatramo da je to samo etiketiranje nas koji smo u štrajku – rekla je Sanja Šprem, županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja. Naime, ministar Jovanović zatražio je od ravnatelja škola da dostave popise onih koji su u štrajku, odnosno onih koji ne rade. Koliko se ta ideja sviđa ravnateljima škola, teško je reći. Doznajemo da su škole od Ministarstva dobile posebne tablice u koje bi trebali upisati djelatnike koji štrajkaju. Dok neki ravnatelji kažu da se svakodnevno u školi vode evidencije rada, pa tako i danas, drugi ističu da te podatke moraju ionako dostaviti Uredu državne uprave zbog evidencije. Ipak, u nekim školama kažu kako neće tražiti od nastavnika koji su u štrajku da se i potpišu kraj svog imena na tom popisu, kao što to od njih zahtijeva nadležno ministarstvo.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje