Povežite se s nama

U fokusu

Unatoč krizi, Ljubešćica gradi

Objavljeno:

- dana

OPĆINA LJUBEŠĆICA Ove godine pokreće nove, značajne investicije

– Ukupno osam milijuna kuna vrijednost je investicija koje su već počele ili će se u njih krenuti tijekom ove godine u Općini Ljubešćica.

Za jednu malu općinu s godišnjim proračunom od četiri milijuna kuna, to je izuzetno značajno, posebno ako se u obzir uzme činjenica da ćemo sve to realizirati bez ikakvih kredita ili dugogodišnjih zaduženja putem JPP-a – ustvrdio je Nenad Horvatić, načelnik Općine Ljubešćica.

Iz EU fondova

Jedan od tih projekata je rekonstrukcija, odnosno izgradnja novog vodovoda.
– Bit će izgrađeno 13.600 metara vodovoda i oko 400 novih priključaka za domaćinstva. Riječ je o projektu koji je Općina Ljubešćica pomno planirala dvije godine. Još 2012. godine napravili smo idejni projekt rekonstrukcije ljubeškog vodovoda i ishodili lokacijsku dozvolu, a početkom 2013. godine napravili smo glavni projekt i ishodili građevinsku dozvolu. Kako smo imali sve spremno, krajem prošle godine javili smo se na natječaj Hrvatskih voda i među rijetkima prošli. Početkom ove godine proveo se postupak javne nabave i potpisan je ugovor. Posao je dobila Aquatehnika direktno preko Varkoma. Riječ je o investiciji vrijednoj 3,3 milijuna kuna bez PDV-a i, ono što je najvažnije, projekt će se financirati u potpunosti sredstvima iz EIB-a i CEB-a. Drago nam je što je jedna mala općina poput Ljubešćice uspjela aplicirati za ova bespovratna sredstva, i to među prvima – doznajemo od Horvatića.

Horvatić: “Sve investicije realizirat ćemo bez ikakvih kredita ili dugogodišnjih zaduženja putem JPP-a.”

Radovi su već počeli i potrajat će do kraja godine kada se očekuje završetak ove značajne investicije kojom će se poboljšati vodoopskrba, a s obzirom na to da je ovo prvo veće ulaganje u ljubeški vodovod koji je napravljen prije 40 godina, načelnik apelira na mještane da budu strpljivi.
Ono što Općinu Ljubešćica svrstava u jedno od većih gradilišta ove godine u Varaždinskoj županiji je i početak radova na gradnji protupožarnog centra, za što će se izdvojiti u ovoj godini 1,4 milijuna kuna, ali i aktivnosti koje su počele u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica, projekt značajan za budući razvoj ove općine.
– Uspjeli smo ishoditi građevinsku dozvolu za izgradnju komunalne infrastrukture za ovaj projekt, a i Općina Ljubešćica se jedina s područja Varaždinske i Međimurske županije javila na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja “Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu” od oko 300 milijuna kuna. Mi smo kompletno na taj natječaj kandidirali komunalnu infrastrukturu u zoni, dakle, od kanalizacije, cesta, nogostupa do pročistača otpadnih voda. Riječ je o investiciji od 10,2 milijuna kuna i zadovoljstvo mi je izvijestiti što smo prošli prvi krug evaluacije. Dakle, to je još jedan projekt koji smo kandidirali na europske fondove i bude li sve prema planovima, zona bi trebala u potpunosti zaživjeti već krajem ove, odnosno počekom iduće godine – najavljuje načelnik Općine Ljubešćica.

Sve napravili sami

No već ovih dana u zoni će se početi graditi. U petak je potpisan ugovor između Općine Ljubešćica i tvrtke Zagorje gradnja iz Zagreba, izvođača radova.
– Riječ je o investiciji vrijednoj oko 700.000 kuna tijekom koje će, u prvoj fazi, biti izgrađeno gotovo 950 metara ceste, za što će šljunak osigurati ljubeška tvrtka Kaming. Nakon toga očekuje nas parcelizacija tako da u lipnju očekujemo prodaju prvih zemljišta investitorima. Već imamo nekoliko pisama namjere iz inozemstva, no nadam se da će se u zoni skrasiti i netko od 50-ak poduzetnika koji trenutno posluju na području općine – rekao je načelnik Horvatić naglasivši kako su i ovaj projekt ostvarili sami.
– Zemljište za zonu koja se prostire na 100.000 četvornih metara otkupili smo od mještana, dakle, nismo dobili ništa od države, niti Varaždinske županije, a sami smo riješili i upravno-pravne postupke te ishodili lokacijsku i građevinsku dozvolu – poručuje Horvatić.

Tijekom ljeta očekuje se raspisivanje natječaja za gradnju rotora koji će se graditi na ulazu u zonu

Kako bi Poduzetnička zona u potpunosti zaživjela, ove godine Općina Ljubešćica ide i u gradnju rotora koji će se graditi na državnoj cesti i ulazu u zonu.
– Prije desetak dana Hrvatskim cestama dostavili smo građevinsku dozvolu s projektima i troškovnicima. Očekujemo da će Hrvatske ceste tijekom ljeta raspisati natječaj za izgradnju rotora koji će rasteretiti prometnu državnu cestu i raskrižje. Inevesticija je vrijedna 1,5 milijuna kuna i u potpunosti će se financirati iz proračuna Hrvatskih cesta – zaključio je na kraju načelnik Općine Ljubešćica.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje