Posljednjih dana nam je jako vruće.

U Varaždinu je jutros u 7 sati izmjereno 21.7 °C, a dnevna ide do 31 °C.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je tako izdao upozorenje za umjerenu opasnost na toplinske valove u regiji Zagreb, kamo spadaju Varaždin i Čakovec. Ovo je upozorenje izdano za petak i subotu, 14. i 15. lipnja.

S obzirom na to da pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova donosimo vam preporuke za zaštitu od velikih vrućina:
– rashladite svoj dom
– klonite se vrućine
– rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine
– pomognite drugima, posebno starijima i bolesnicima
– tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu

Ako neki član vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika/hitnu pomoć. Dok čekate na liječnika/hitnu pomoć, smjestite osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem – kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz ventilator i špricanje kože vodom temperature 25 – 30 °C. Mjerite temperaturu tijela. Hladite osobu dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38 °C. Nemojte davati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

Osvježenje i pad temperature mogu se očekivati tek početkom sljedećeg tjedna, uglavnom ponešto pljuskova s grmljavinom. Prvi pljuskovi na sjever hrvatske stižu u nedjelju navečer, 16. lipnja.

Sredinom sljedećeg tjedna dnevna temperatura će biti oko 25 °C.

Komentari

Komentara