Povežite se s nama

Život i društvo

Uređenje groblja u općini Cestica

Objavljeno:

- dana

POSLJEDNJA POČIVALIŠTA

Na području općine Cestica postoje tri groblja: u Cestici, Lovrečanu i Natkrižovljanu. Najviše grobnih mjesta, 1.046, evidentirano je na groblju u Cestici, a potom s 480 mjesta slijedi Natkrižovljan, dok je na najstarijem općinskom groblju u Lovrečanu popisano 266 grobova.

Najveće groblje nalazi se u Dravskoj ulici, a na brdu podno crkve sv. Lovre pokapaju se mrtvi iz Velikog i Malog Lovrečana, Brezja Dravskog i zapadnog dijela naselja Falinić Brega. Na brdu, dvjestotinjak metara sjeverno od crkve sv. Barbare, nalazi se groblje gdje se pokapaju pokojnici s područja župe Natkrižovljan. Župa se većim dijelom prostire na području općine Cestica, a tu spada i Goruševnjak i veći dio naselja Vinica Brega.

Groblje u Natkrižovljanu položeno je prema zapadu, a lovrečansko groblje okrenuto je prema istoku. Sredinom groblja u Natrkižovljanu, prema dnu prolazi staza, a zbog „gusto“ smještenih grobova u Lovrečanu godinama se tražila mogućnost uređenja lakšeg pristupa grobnim mjestima.

Za groblje u Lovrečanu rješenje je pronađeno u izradi stepenica koje se od podnožja u dva kraka penju prema vrhu, a na groblju u Natkrižovljanu po sredini groblja, od središnjeg križa do dna napravljena je staza u dužini od 170 metara. Radove na groblju u Lovrečanu izvela je tvrtka “Mislović” iz Radovec Polja, a stazu u Natkrižovljanu napravili su djelatnici tvrtke „Niskogradnja i nadzor Veselnik“ iz Kolarovca

Najveći broj ukopa godišnje se obavi na groblju u Cestici te su tu sagrađene i četiri nove grobnice i isto toliko okvira, za što je iz proračuna Općine Cestica izdvojeno 63.750 kuna. Prema riječima načelnika Mirka Korotaja troškovi izrade stepenica u Lovrečanu iznose 77.212 kuna, a investicija na groblju u Natkrižovljanu vrijedna je 88.100 kuna.

Uz stazu na groblju u Natkrižovljanu iduće godine napravit će se rukohvati i postaviti tri kandelabera za javnu rasvjetu, pojasnio je načelnik Korotaj, a sredstva za održavanje groblja i investicijske radove na njima osiguravaju se iz grobne naknade koja na godišnjem nivou za sva tri groblja iznosi 160 tisuća kuna. Na groblju u Cestici lanjske godine pokopano je 47 ljudi, u Lovrečanu 8, a u župi sveta Barbara Natkrižovljan bilo je 18 sprovoda.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Prošloga tjedna s koronavirusom umrle tri osobe Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U Varaždinskoj županiji je prošli tjedan PCR-om potvrđeno 18 Covid-19 pozitivnih osoba, što je 28 % manje u odnosu na prethodni tjedan. Brzim antigenskim testom u istom razdoblju potvrđene su 24 pozitivne osobe, što je manje u odnosu na prethodni tjedan kada je pozitivna bila 41 osoba, javio je 30. siječnja županijski Stožer.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin na današnji dan je 15 pacijenata. S Covidom-19 su prošloga tjedna umrle tri osobe.

Broj aktivnih slučajeva na današnji dan je osam.

Na današnji dan 14-dnevna incidencija za Varaždinsku županiju iznosi 27 novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominju da je od izuzetne važnosti da se osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti cijepe trećom ili četvrtom dozom protiv Covida-19 da se bolest ne bi komplicirala te da ne završe na bolničkom liječenju.

Cijepljenje protiv Covida-19, gripe i pneumokoka u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije može se obaviti utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Cijepljenje se može obaviti i u ambulantama izabranih liječnika uz prethodni dogovor i najavu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi uzbudljiva sportska natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, uz to što je poznat kao „centar svijeta“, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i dočekuje proljeće.

Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Dan kasnije Ludbreg će biti domaćin Mini Crazy Hill run utrke namijenjene učenicima osnovnih škola. Nastavlja se 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom, dok se dan kasnije, 12. ožujka, održava Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg.

Istoga dana, u nedjelju, 12. ožujka, Ludbreg će se održati Watermark Kayak race, odnosno otvoreno prvenstvo grada Ludbrega na rijeci Bednji.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi, dok je nedjelja 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu, 25. ožujka, održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. U nedjelju, 26. ožujka, u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Za vrijeme trajanja utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje.

Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom, a istog dana održava se i tWine&Walk, eno-gastro rekreacijska manifestacija.

Organizatori festivala su Grad Ludbreg, Turistička zajednica područja Centar svijeta, Trail Full Cycling Experience i BSV.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje