Povežite se s nama

Međimurje

Uspjeh fotografa iz Donje Dubrave: cijela Europa upoznaje fotografije talentiranog Marka Vučenika

Objavljeno:

- dana

Mladi fotograf Marko Vučenik iz Donje Dubrave, koji živi i radi u Zagrebu kao freelance grafički dizajner i fotograf, uskoro će svoje dvije fotografije izložiti u sklopu Biennalea u poznatoj galeriji Pallazo Ca’ Zanardi u Veneciji (Italija).

– Koje su točno fotografije u pitanju, morat ćete još malo pričekati pošto natječaj još uvijek nije završen i moguće da neka fotografija neplanirano zauzme vodeću poziciju – poručio je Marko.

Do sada je održao četiri samostalne fotografske izložbe, od kojih je zadnja 2016. postavljena u Galeriji Muzeja Međimurja Čakovec. Početkom ove godine njegova fotografija izložena je u bečkoj Hinterland Galerie, a pronašle su svoje mjesto i u galeriji Caballero Fabriek u nizozemskom Haagu, BBA – Berlin Blue Art galeriji u Berlinu (Njemačka), Ravnikar galeriji u Ljubljani (Slovenija), Valid World Hall galeriji u Barceloni (Španjolska) i Blank Wall Gallery u Ateni (Grčka).

– Premda se profesionalnom fotografijom bavim od 2006. godine, odnosno od druge godine fakulteta kada smo trebali fotografirati razne teme poput arhitekture, pejzaža, akta ili portreta na dijapozitiv film, sada mi ta znanja i iskustvo dobro dođe pošto su razne teme raspisane na natječajima za koje se prijavljujem. A ponekad za neku temu jednostavno napravim nove fotografije, ako smatram da u svojoj arhivi nemam dovoljno kvalitetnu fotografiju na određenu temu. Evo, recimo, nedavno je u Barceloni bila raspisana tema arhitekture, i pobjednička fotografija je na kraju bila jedan od mojih prvih klikova ikad, koji datira iz ožujka 2006. godine – otkrio nam je Marko Vučenik.

Na fotografijama koje su do sada međunarodno izložene nalaze se većinom portreti glumica i glazbenika, Nataša Janjić, Mirta Polanović, Tara Rosandić i riječka grupa E.N.I.

– Do sada mi se činilo gotovo nevjerojatnim da ikad izlažem izvan Hrvatske, a sada sam praktički izlagao diljem cijele Europe i to samo u ovih 4-5 mjeseci. Sada mi je velika želja izlagati izvan Europe, što ne smatram nemogućim jer su natječaji unutar zadnje tri godine bili objavljeni i za Singapur (Azija), Cape Town (Južna Afrika)… Najveća želja mi je dohvatiti mjesto u New Yorku, gradu kojega sam posjetio davne 2004. godine. New York je grad koji me fascinirao još kao tinejdžera i na neki način sam i dalje fasciniran njime, premda ne bih želio tamo živjeti – zaključio je Marko Vučenik.

Međimurje

U Međimurju 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 282 uzorka, od čega je evidentirano 66 pozitivnih nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 23,4 posto pozitivnih od broja testiranih, javio je 9. svibnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 96 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 536.

Tijekom jučerašnjem dana brzim antigenskim testovima testirano je 246 osoba, od čega je SARS-CoV-2 virus dokazan kod jedne osobe.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 55.649 uzoraka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 89 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata primljena su 4 pacijenta, a 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, stare 82 i 80 godina.

Tijekom ovoga tjedna u Međimurskoj županiji ukupno su cijepljene 6474 osobe (5101 prva doza i 1373 druge doze) na svim punktovima i zdravstvenim ustanovama.

Tijekom subote cijepljeno je 2050 osoba na 3 punkta. U Nedelišću je cijepljeno 964 osoba, u Murskom Središću 544 osoba, a u Prelogu 542 osobe.

Ukupno je s današnjim danom utrošeno 32.285 doza. Barem jednom dozom cijepljeno je 26.045 osoba, što je 29 posto stanovništva Međimurja starijeg od 16 godina.

Dodajmo da se u ponedjeljak u školske klupe vraćaju svi učenici osnovnih i srednjih škola.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Murskome Središću na Majčin dan darovali mame karanfilima!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće

– One zaslužuju sve najbolje. Hrabre, snažne, jedinstvene …. Jednom riječju: majke!

Majčin dan je prilika da im iskažemo zahvalnost za sve što su činile i što čine za nas. Ima li ljepšeg osjećaja od zagrljaja mame ili njenog osmijeha? Nema, ona je samo jedna i sve što činila za nas, uvijek radi najbolje kako zna. Mame su odvažne, iskrene, mame su superheroji koji i ono nemoguće učine mogućim. Majčina ljubav nema granica! – poručuju iz Grada Murskoga Središća.

Simbolično na Majčin dan, nakon sv. mise, Grad Mursko Središće prigodno je darovao majke karanfilima. Uoči Majčina dana, gradonačelnik Dražen Srpak posjetio je dječje vrtiće „Maslačak“ i „Pahuljica“ kako bi im zahvalio na predanosti u njihovom radu s djecom, jer osam sati na dan one su djeci „zamjenske mame“.

Ujedno je znak zahvale uputio i Udruzi “Serjojnske mame i bebe”, koja u svoje programe uključuje djecu i mlade, ali i njihove roditelje.

Nastavite čitati