Mladi fotograf Marko Vučenik iz Donje Dubrave, koji živi i radi u Zagrebu kao freelance grafički dizajner i fotograf, uskoro će svoje dvije fotografije izložiti u sklopu Biennalea u poznatoj galeriji Pallazo Ca’ Zanardi u Veneciji (Italija).

– Koje su točno fotografije u pitanju, morat ćete još malo pričekati pošto natječaj još uvijek nije završen i moguće da neka fotografija neplanirano zauzme vodeću poziciju – poručio je Marko.

Do sada je održao četiri samostalne fotografske izložbe, od kojih je zadnja 2016. postavljena u Galeriji Muzeja Međimurja Čakovec. Početkom ove godine njegova fotografija izložena je u bečkoj Hinterland Galerie, a pronašle su svoje mjesto i u galeriji Caballero Fabriek u nizozemskom Haagu, BBA – Berlin Blue Art galeriji u Berlinu (Njemačka), Ravnikar galeriji u Ljubljani (Slovenija), Valid World Hall galeriji u Barceloni (Španjolska) i Blank Wall Gallery u Ateni (Grčka).

– Premda se profesionalnom fotografijom bavim od 2006. godine, odnosno od druge godine fakulteta kada smo trebali fotografirati razne teme poput arhitekture, pejzaža, akta ili portreta na dijapozitiv film, sada mi ta znanja i iskustvo dobro dođe pošto su razne teme raspisane na natječajima za koje se prijavljujem. A ponekad za neku temu jednostavno napravim nove fotografije, ako smatram da u svojoj arhivi nemam dovoljno kvalitetnu fotografiju na određenu temu. Evo, recimo, nedavno je u Barceloni bila raspisana tema arhitekture, i pobjednička fotografija je na kraju bila jedan od mojih prvih klikova ikad, koji datira iz ožujka 2006. godine – otkrio nam je Marko Vučenik.

Na fotografijama koje su do sada međunarodno izložene nalaze se većinom portreti glumica i glazbenika, Nataša Janjić, Mirta Polanović, Tara Rosandić i riječka grupa E.N.I.

– Do sada mi se činilo gotovo nevjerojatnim da ikad izlažem izvan Hrvatske, a sada sam praktički izlagao diljem cijele Europe i to samo u ovih 4-5 mjeseci. Sada mi je velika želja izlagati izvan Europe, što ne smatram nemogućim jer su natječaji unutar zadnje tri godine bili objavljeni i za Singapur (Azija), Cape Town (Južna Afrika)… Najveća želja mi je dohvatiti mjesto u New Yorku, gradu kojega sam posjetio davne 2004. godine. New York je grad koji me fascinirao još kao tinejdžera i na neki način sam i dalje fasciniran njime, premda ne bih želio tamo živjeti – zaključio je Marko Vučenik.

Komentari

Komentara