Povežite se s nama

Život i društvo

Uspjesi u plivanju motiv za razvoj djeci s invaliditetom

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Plivački klub za osobe s invaliditetom Vidra Varaždin sudjelovao je 4. studenoga na Festivalu plivanja koji je održan u sklopu Otvorenoga regionalnog prvenstva za osobe s invaliditetom na bazenima Kantrida u Rijeci.

Festival organizira Plivački klub Force iz Rijeke. Nastupilo je 111 plivača s invaliditetom iz 16 klubova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. U jakoj međunarodnoj konkurenciji članovi Vidre osvojili su vodeća mjesta u svojim disciplinama, izvijestila je predsjednica Kluba Višnja Bunić.

Popravili rekorde

Natjecali su se sljedeći članovi Vidre: Nikola Kosec s Down sindromom, Sabina Kušter sa skraćenom desnom potkoljenicom, Brunela Hrženjak s Down sindromom, Teo Škvorc sa sindromom staklenih kostiju i Roko Lazić s cerebralnom paralizom. U svim disciplinama su popravili svoja najbolja osobna vremena te se visoko plasirali u apsolutnoj i juniorskoj kategoriji.

Uspjesi na Festivalu plivanja veliki su poticaj na početku sezone za daljnje pripreme

Najmlađi sudionik natjecanja, sedmogodišnji Teo Škvorc, plivao je tri discipline, i na sve tri discipline osjetno popravio svoja osobna najbolja vremena te osvojio dva druga i jedno prvo mjesto. Nikola Kosec plivao je dvije discipline i osvojio prvo i treće mjesto, dok je Roko Lazić zauzeo treće mjesto.
Od ženskog dijela ekipe mlada Sabina Kušter suočila se sa strahom od svoga prvog nastupa plivajući 50 m leđno te je kao nagradu popravila svoje najbolje vrijeme i bila najbolja u juniorskoj i apsolutnoj kategoriji, dok je Brunela Hrženjak u popodnevnom dijelu isplivala kao druga juniorka i šesta plivačica s Down sindromom u apsolutnoj kategoriji na 50 m prsno.

– Time je Brunela svojim prvim nastupom, bez glavne asistentice i najveće potpore, majke Karmen, uspjela isplivati brzo i samouvjereno, na što smo posebno sretni i ponosni. Ovim su nastupom “vidre” pokazale napredak u tehnici, razvoju brzine i mentalnoj zrelosti da natjecanje gledaju kao posebni trening kojim stječu iskustvo te motivaciju i želju za daljnjim radom i napretkom. Povratkom s natjecanja s popravljenim osobnim rekordima dobili smo smjernice za daljnji rad i velik poticaj na početku sezone za daljnje pripreme i prvo sljedeće natjecanje, Otvoreno prvenstvo koje se održava krajem siječnja i početkom veljače u Splitu – ističe Višnja Bunić.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO U Radešiću blagoslovljena kapela Alojzija Stepinca i nevine djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO - Brzi mediji

Subotnje je poslijepodne u naselju Radešić, povrh Brezničkog Huma, okupilo nekoliko stotina žitelja ovoga kraja i župljana s područja regije, kako bi prisustvovali blagoslovu novoizgrađene kapele blaženoga Alojzija Stepinca i nevine djece.

Riječ je o sakralnom objektu usred vinograda obitelji Šafran, čiji je utemeljitelj -poduzetnik Stjepan Šafran poslije svete mise izrazio zadovoljstvo da je na zalazu karijere doživio trenutak o kojem je maštao još od mladosti.

– Kapelica se nalazi na čestici i zemljištu u koje su unatrag nekoliko stoljeća pa sve do poslije drugoga Svjetskog rata 1945. godine ukapana nekrštena novorođena djeca. Stoga smo se sada barem simbolično pokojnima odužili posvetivši to područje. Poslije drugoga rata to je zemljište bilo zapušteno a uklonjene su sve oznake i znakovlje groblja te je sve bilo zaraslo u grmlje. Sadnjom vinograda tijekom 2006. godine. Rođena je ideja da se zapušteno groblje očist,i te da na ovome mjestu podignemo kapelicu u čast nevine dječice i na slavu njihovog zaštitnika blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovome od pripreme i izgradnje pa sve do ovoga blagoslovljenog trenutka – rekao je u emotivnom govoru Stjepan Šafran.

Svetu je misu povodom blagoslova kapele blaženog Alojzija Stepinca i nevine djece predvodio biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak.

U misnome je slavlju uz lokalno svećenstvo sudjelovao i varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Pored stotina vjernika i žitelja brezničkohumskoga kraja, svetoj su misi i posvećenju kapele uz obitelji Šafran i Tržec prisustvovali varaždinski župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, načelnici Visokog, Breznice i Huma Dragutin Mateković, Stjepan Krobot i Zoran Hegedić, brojni predstavnici kulturnog, političkog i javnog života regije, vatrogasci društava s područja regije uz članove orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Kakva je bila atmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Vrhunac hodočašća: večeras u Bistrici Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina započelo je u 3 sata ujutro u subotu, 2. srpnja, blagoslovom hodočasnika pješaka u Varaždinskoj katedrali, nakon čega su s biskupom Božom Radošem i nekoliko varaždinskih župnika i svećenika krenuli na 46 kilometara dug put prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Ovom prvom danu 333. zavjetnog hodočašća odazvali su se brojni vjernici grada Varaždina, sa svih gradskih župa, a ove je godine organizator hodočašća bila župa sv. Josipa na Banfici.

Hodočasnici pješaci, ali i biciklisti krenuli su uobičajenim putem prema Belskom dolu, pa preko Podruta i Konjščine do Vinskog Vrha odakle je u 14:00 sati krenula zajednička procesija prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Nakon odmora i prilike za sakramenat pomirenja u večernjim su se satima hodočasnicima pješacima pridružili i brojni Varaždinci, ali i hodočasnici iz Župe Novo Selo na Dravi, Ljubešćica i Remetinec koji su ispunili prostor crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom gdje je u 19 sati biskup Radoš u zajedništvu s petnaestak svećenika predslavio euharistijsko slavlje.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je podsjetio da je današnja hodočasnička kolona iz Varaždina nastavak kolone koja je već 333 godine iz grada Varaždina ide u ovo Marijansko svetište te svjedoči kako su vjernici svjesni svojeg hodočasničkog proputovanja zemljom prema vječnoj domovini.

Nakon svete mise u 21 sat  započela je pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju sa svijećama na kalvariji, a pobožnost su animirali župni zbor i suradnici Župe sv. Josipa iz Varaždina.

Glavni hodočasnički dan u nedjelju 3. srpnja započet će pobožnošću križnoga puta na kalvariji s početkom u 9 sati, a Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina slavit će se u crkvi na otvorenom u nedjelju u 11 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje