Povežite se s nama

Život i društvo

Utorak i srijeda na Špancirfestu: ulični program, predstave, Saša Lozar, Fani Solomun…

Objavljeno:

- dana

U tijeku je trajanje Špancirfesta, čiji program i danas i sutra, 24. i 25. kolovoza, uključuje koncerte, ulične performere, kreativu, gastro i vinsku ponudu…

Utorak, 24. kolovoza

Jutro će obilježiti Glazbeni program na Trgu kralja Tomislava (Korzo), a za djecu je već tradicionalno otvoren Vindiland. U Parku Kreative najmlađi od jutra mogu uživati u programu za djecu, odnosno radionici pokreta, plesa i igre. Od 16 sati u Parku Kreative uživajte uz DJ-a Marija Kovača koji je složio pravu party playlistu.

Od 17 do 17:45 posjetitelji mogu uživati u uličnom programu – nastupu starih prijatelja Špancirfesta – Stelzen art, koji su ove godine pripremili novi show – prvi je vezan uz Alisu u zemlji čudesa, a drugi vodi u morske dubine.

U Gundulićevoj ulici od 17 sati počinje glazbeni program Heroji ulica, a također se u 17 sati otvara i Vinski grad. Na Franjevačkom trgu u 17:30 i 20 sati nastupaju štulaši Moonlight invasions, a u 18 sati i od 19:30 Bandacadabra, orkestar sastavljen od puhača i bubnjara.

U 19 sati na Trgu kralja Tomislava ponovo nastupa Stelzen art, a u isto vrijeme počinje i Glazbeni korzo – program na Trgu kralja Tomislava.

Na Trgu Miljenka Stančića od 20 sati je Sunset zona uz fokus na DJ glazbenu scenu.

Kazališni program kod vile Bedeković nastavlja se predstavom „Susjedi“ Kerekesh teatra od 20:30, a u Zoni Stari grad okupljene će od 21 sati zabavljati Fani Solomun.

Srijeda, 25. kolovoza

U Parku Kreative od 10 sati održava se radionica plesa, pokreta i igre, a u isto vrijeme počinje i Glazbeni Korzo na Trgu kralja Tomislava. Vindiland svoja vrata otvara također u 10 sati.

Od 16 sati u Parku Kreative uživajte uz playlistu DJ Marija Kovača, a u 17 sati na Trgu kralja Tomislava (Korzo) nastupa Bandacadabra. U isto vrijeme počinje i glazbeni program u Gundulićevoj ulici. Vinoljupci će također od 17 sati moći uživati u Vinskom gradu.

Sat kasnije, u 18 i 20, slijedi nastup štulaša Moonlight invasions na Franjevačkom trgu, a od 19 sati na Korzu ponovo nastupa Bandacadabra, uz glazbeni program.

Na Trgu Miljenka Stančića od 20 sati se održava Sunset zona, a u vili Bedeković od 20:30 predstava „Ja, trudinica“ Kerekesh teatra.

U Zoni Stari grad od 21 sat nastupa Saša Lozar i Trio, dok je u P4 Centru za mlade od 21:45 nastup pulskog kolektiva Soul Ting (Andrea Budić).

Život i društvo

Ivanečki Crveni križ: obiteljima koji žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Za obitelji koje žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri za djecu u iznosu od 200 kuna po djetetu, objavilo je Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

Iz sredstava humanitarne akcije Solidarnost na djelu 2021. uz tijeku je izdavanje vaučera za

djecu koja žive u obiteljima koje teško spajaju kraj s krajem. Riječ je o obiteljima korisnicima

zajamčene minimalne naknade putem CZSS-a Ivanec, obiteljima s troje i više djece s ukupnim primanjima u kućanstvu do 1.300 kuna po članu obitelji, obiteljima samohranih roditeljima s ukupnim primanjima po članu obitelji do 1.400 kuna, te ostalim obiteljima koje žive ispod praga siromaštva, svi iz evidencije GDCK Ivanec.

Zasigurno nismo obuhvatili sve, jer statistički podaci ukazuju na velik postotak siromašnih koji žive u nevidljivom siromaštvu o čemu svjedoči velika razlika između praga siromaštva po dohotku i praga siromaštva po potrošnoj metodi (koja govori koliko si obitelji mogu priuštiti s prihodima koje imaju), te je upravo stopa siromaštva po potrošnji na razini Centra za socijalnu skrb Ivanec visokih 30,11% (za razliku od stope siromaštva po dohotku koja je 21,49%).

Putem vaučera obitelji realiziraju kupnju odjeće, obuće, školskog pribora i kućanskih potrepština. U evidenciji, Socijalnom programu GDCK Ivanec nalazi se 44 takvih obitelji, s ukupno 112 djece.

U akciji je prikupljeno: 21.738,70 kn; 406 kg hrane i 69 komada higijenskih proizvoda, slijedom čega se istim obiteljima ujedno dijele i veliki prehrambeni tzv. dječji paketi hrane i higijenskih proizvoda.

GDCK Ivanec izdvojiti će dodatnih 4.172,74 kn kako bi obuhvatili svih 112 djece i podmirili troškove akcije.

U OŠ Ivanec i OŠ Lepoglava prikupljanje prehrambenih i higijenskih proizvoda traje i dalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Božićne zvijezde obitelji Varvir iz Županca unose duh blagdana u domove diljem Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na čak 18 000 kvadratnih metara obitelj Varvir iz Županca u Općini Mali Bukovec uzgaja cvijeće.

Riječ je o obiteljskom poslu koji, a Tomislav i Tihomir od malih nogu bave se cvijećem. Sve su započeli njihovi roditelji pred trideset godina.

– Kasnije su se uključile i naše supruge, a sad imamo najbolje pomagače – našu djecu. Imamo i četiri zaposlena radnika, a robu prodajemo u razne trgovačke lance u Hrvatskoj, kao i susjednoj Sloveniji, a već dvije godine ponosni smo nositelji certifikata Global gap – kaže Tomislav Varvir.

Godinu započinju jaglacima, maćuhicama, tratinčicama i potočnicama, nastavljaju sa raznim vrtnim i balkonskim cvijećem.

Na 6000 kvadrata zatvorenog prostora najveći dio uzgoja čini balkonsko i vrtno cvijeće koje na tržište dolazi na proljeće i ljeto. Već sredinom lipnja započinju sa sadnjom multiflora i pripremom za jesensku sezonu.

Jesen je rezervirana za krizanteme, dok godinu završavaju neizostavnim božićnim zvijezdama.

– Približava se najljepše doba godine, a za našu obitelj studeni i prosinac zaista su posebni. S posebnom pažnjom brinemo o ovoj biljki koju ne moram posebno predstavljati jer božićna zvijezda unosi blagdanski duh u svaki dom – kaže nam bračni par Tomislav i Marina Varvir.

Njihove božićne zvijezde putuju diljem Hrvatske. Može ih se naći na tržnicama, ali i trgovačkim centrima, a Varviri kažu kako rado i ugoste dugogodišnje kupce koji dođu pogledati njihovo cvijeće.

– Drago nam je kad ljudi dođu i imaju puno pitanja. Dajemo savjet kako da cvijeće dobro napreduje. Sve naše biljke, od proljetnih jaglaca pa do zimskih božićnih zvijezdi, iziskuju brigu, ali puno ljubavi i pažnje. Nama cvijeće nije samo posao već velika ljubav i motivacija – kažu Tomislav i Marina.

Kako da vam božićna zvijezda traje što dulje?

Prirodna staništa božićne zvijezde su Afrika, Južna Amerika i Meksiko. U sjevernu Ameriku stigla je 1828. godine, a donio ju je botaničar Joel Roberts Poinsett.

Prema jednoj meksičkoj legendi, božićna zvijezda je nastala iz kapljica krvi astečke boginje kojoj je zbog nesreće u ljubavi puklo srce.

Marina nam je dala korisne savjete kako da božićna zvijezda ostane što dulje krasiti naše domove tijekom blagdana.

– Božićna zvijezda kao i svaka biljka treba svjetlost i toplinu, ali ne previše. Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva. Dakle, trebao bi je odmaknuti od radijatora.

Što se zalijevanja tiče, preporuka je da se voda ulijeva u podložak, a ne direktno u teglu – savjetuje Marina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje