Povežite se s nama

Život i društvo

Uvjeti nisu sjajni, ali kad netko ode u Irsku, kuća se brzo proda i doseli se nova obitelj

Objavljeno:

- dana

SVE PO STAROM

Breznica nije imala sreće sa županima. Zaključio je to načelnik ove rubne općine u županiji Stjepan Krobot kad smo ga pitali što je najveći problem Breznice.

Ne sjeća se kad je bivši župan Predrag Štromar uopće bio u Općini, a ni sa sadašnjim, Radimirom Čačićem, u vrijeme njegova bivšeg mandata nisu imali iskustva za pohvaliti. Ipak, nada se da će župan Čačić dobro proći na popravnom. On to ne bi rekao baš tim riječima, ali sve se svodi baš na to.

Županu su se, smatra, zamjerili kad su odbili graditi školsku dvoranu po JPP-u. A, kako kaže, samo su bili odgovorni i realni i nisu željeli skupi projekt, a koji im zapravo uopće nije odgovarao.

Breznica je bila među pionirskim školama koje su prije 12 godina uvele jednosmjensku nastavu, a sad su je sve škole ne samo prestigle nego i “pretrčale”. – Da smo potpisali ugovor koji nam je ponuđen, sigurno ne bismo sad tako kaskali. Ali nismo bili poslušni – kaže načelnik Krobot, misleći na tad odbijeni JPP model za izgradnju školske dvorane, koji je za njih bio preskup i neadekvatan.

Taj je slučaj tipičan za Breznicu. Tu se načelnik neće ulizivati nikome niti štedjeti ikoga ako je na suprotnoj strani dobrobit njegovih mještana. On je HSS-ovac, ali to, smatra, u vođenju Općine nije uopće važno. – Kad je čovjek iskren, uvijek je nepodoban. Čak ni u svoj stranci nije prihvaćen – govori Stjepan Krobot. – Surađujem sa svima, ne politiziram, a ako me netko uštipne, vraćam – ozbiljan je.

Šlamperaj

Iako u Breznici ne treba nikakvim dodatnim naknadama potkupljivati buduće roditelje da prionu poboljšanju demografske slike, to nije dovoljno da se riješe osnovni uvjeti za odrastanje djece.

Osim školske dvorane, Breznica nema ni vrtić. Više od pedesetero mališana u vrtić ide u Novi Marof ili u susjednu, Zagrebačku županiju, u Sveti Ivan Zelinu.

“Kad je čovjek iskren, uvijek je nepodoban. Čak ni u svojoj stranci nije prihvaćen. Surađujem sa svima i ne politiziram, a ako me netko uštipne – vraćam.”
-Stjepan Krobot

Lani u ovo vrijeme je načelnik mislio da, nakon tri godine čekanja na raspisivanje natječaja iz mjera za ruralni razvoj, nema druge nego platiti vrtić iz škrtoga općinskog proračuna. Ali prije nekoliko mjeseci je natječaj napokon raspisan, pa je i Breznica među onima koji se nadaju dobiti novac za izgradnju vrtića. – Čekamo rezultate natječaja – veli načelnik Krobot. Prvo se dugo čekalo na natječaj, pa se sad čeka na rezultate, a osim toga se naveliko govori da nitko neće dobiti novac za izgradnju vrtića, nego da će novca biti samo za obnovu i dogradnju.

Vrtić u Breznici bi trebao zajedno s opremom stajati 4,5 milijuna kuna. To je jedan od jeftinijih koji su prijavljeni. Uglavnom su to dvostruke svote od ove.
Činjenicu da država čeka tri godine za raspisivanje najavljenog natječaja on naziva šlamperajom. Inače, u Breznici svake godine ima nekoliko prvašića više.

Izborno čaćkanje

Ni Brezničani nisu ostali imuni na zov iz Irske, pa ih je nekoliko otišlo, ali njihove kuće nisu ostale dugo prazne. Vrlo brzo su se prodale mladim obiteljima, pa se to ne osjeti u broju stanovnika.

“U kampanji se nešto malo čačkalo po županijskim cestama, ali ništa značajno. Niti jedni izbori nama ne pomažu. Mjesecima se ništa ne radi, a svi imaju izgovor.”

U Breznici su svjesni da se mogu osloniti samo na sebe. Tako im nedavni izbori nisu značili baš ništa. – U predizbornoj kampanji se nešto malo čačkalo po županijskim cestama da se pokaže biračima, ali ništa značajno. Niti jedni izbori nama ne pomažu. Što ih je više, nama je gore. Jer se onda opet mjesecima ništa ne radi, ali svi imaju izgovor. Najlakše je govoriti o silnim iznosima na raspolaganju, ali kako ih lokalna uprava ne zna iskoristiti – govori načelnik rezignirano. Ljute ga izjave političara s nacionalnog nivoa o “nespremnoj lokalnoj vlasti”, iz čega onda proizlazi dilema treba li ih ukinuti.

Ipak, on se nada da će nova županijska vlast – s obzirom na županovo iskustvo – biti konkretnija. 
– Od Županije očekujemo ozbiljniji pristup izgradnji naše školske dvorane u Osnovnoj školi Bisag – kaže načelnik. On se nada da će ovaj JPP biti drukčiji od negdašnjega. – Platili smo idejno rješenje, predali ga i nadamo se da će se negdje pronaći novac. Županija je ta koja je dužna osigurati djeci jednake uvjete kao i drugim županijskim školarcima. Sad ih apsolutno nema – ljut je. Slučaj brezničke škole je paradoks. Breznica je bila među pionirskim školama koje su prije 12 godina uvele jednosmjensku nastavu, a sad su je sve škole ne samo prestigle nego i “pretrčale”. 

– Da smo potpisali ugovor koji nam je ponuđen, sigurno ne bismo sad tako kaskali. Ali nismo bili poslušni – veli. To je trebala biti dvorana u parku, što načelnik smatra apsolutno nakaradnim, a njezina veličina – od samo 400 kvadrata – je, kaže, potpuno neprihvatljiva. – Ne bismo je mogli koristiti za ništa drugo, a zna se da je u ovakvim općinama dvorana središnje mjesto društvenih zbivanja – govori.

Što se tiče gospodarstva, okosnica u Breznici je tvrtka Omega. U općini ima i puno OPG-ova, ali oni su na izdisaju. 
– Stalno sami sebe uništavamo. Saniramo velike korporacije koje nam pritom nanose štetu: uvoze falš-robu izvana, a mi ih sad svojim novcem financiramo, umjesto da se pomogne malima – ogorčen je.

Nezaposleni su u Breznici samo na papiru. Jer svatko tko zaista hoće raditi ima posla u najvažnijoj lokalnoj tvrtki Omega. 
Breznica ima i puno jakih autoprijevoznika, koji su u zadnje vrijeme proširili poslovanje. 
– To nas veseli – zadovoljan je načelnik Krobot.

Breznica još uvijek – ili sve više – žali za davnom 1993. godinom, kad su mogli birati u koju će županiju – Zagrebačku ili Varaždinsku. Odabrali su Varaždinsku i to si do danas nisu oprostili.

Ljubavni eliksir za rođendan

Brezničani veselo slave svoje rođendane. I ove su godine za blagdan sv. Marije Magdalene, zaštitnice Župe, pripremili različite zabavne sadržaje za svoje goste. Na platou uz zgradu Općine u Bisagu zajedno se družilo staro i mlado. Razgledavao se 5. Sejem domaćih proizvoda i rukotvorina, častilo lovačkim specijalitetima i domaćim delicijama lokalne Udruge “Prigorčica” i zabavljalo uz kulturno-umjetnički program.
Sudjelovali su Orkestar limene glazbe “Sv. Martin” Breznički Hum, Udruga “Potkalnički plemenitaši” i KUD “Kalnički slavuji”. U parku pored Društvenog doma predstavili su se Motocross udruga PK Team Breznica, Lovačka društva “Srndać” i “Vidra”, DVD Bisag i “Drašković”, Udruga “Potkalnički konjari”, Streličarski klub Budinšćina i mnogi lokalni OPG-ovi.

Ako je netko pretjerao u slasnim zalogajima ili su mu otekle noge od plesa ili sz se cura i dečko zagledali, na štandu Prigorčice su se boljke mogle riješiti na licu mjesta.
Nema te bolesti za koje tu nema melema. Ipak, najprodavaniji je onaj spravljen po receptu najstarije članice, Nade Novak – Ljubavni napitak. Budući da Breznica nema problema s demografijom i svake godine se rađa sve više djece, mora biti da je baka pogodila formulu. – Recept je jednostavan, a baza je tropica rakija, u koju se stavljaju lavanda, šipak i zob – govori Nada. Ona sve svoje lijekove prvo sama isproba, pa su svi savjeti iz prve ruke.

Izvor: RT
Foto:

Život i društvo

Pušenje trave može naštetiti sposobnosti dugoročnog razmišljanja i planiranja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanja su odavno pokazala da napušenost može naštetiti kognitivnim funkcijama.

Novo istraživanje, objavljeno u četvrtak u časopisu Addiction, otkriva da posljedice mogu biti i trajnije od inicijalne omamljenosti, posebno kod adolescenata.

– Naša studija omogućila je da istaknemo nekoliko kognitivnih područja narušenih upotrebom kanabisa, uključujući probleme s koncentracijom i poteškoće pri pamćenju i učenju, što može imati značajan utjecaj na svakodnevni život korisnika – rekao je koautor dr. Alexandre Dumais, izvanredni klinički profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu, piše index.hr.

– Korištenje kanabisa u mladosti može posljedično dovesti do smanjenog obrazovnog postignuća, a kod odraslih do lošeg radnog učinka i opasne vožnje. Te posljedice mogu biti gore kod redovitih i teških korisnika – rekao je Dumais.

Nedavno objavljena analiza proučavala je studije na više od 43.000 ljudi i otkrila negativan utjecaj tetrahidrokanabinola ili THC-a, glavne psihoaktivne komponente u kanabisu, na višu razinu razmišljanja u mozgu. Te izvršne funkcije uključuju sposobnost donošenja odluka, pamćenja važnih podataka, planiranja, organiziranja i rješavanja problema, kao i kontrole emocija i ponašanja.

Postoji li mogućnost oporavka od ovih nedostataka? Znanstvenici nisu sigurni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Odobreno 75.000 kuna za uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU odobrilo je 75.000 kuna kroz Program za poboljšanje infrastrukture za 2021. godinu za projekt „Parterno uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu.“

Dvorište ambulante je u cijelosti površinski ozelenjeno travom i s nekolicinom ukrasnog drveća, grmlja, raslinja. Kolni prilazi se trenutno koriste u vrlo maloj mjeri za pristup vozila na parcelu (parking za vozila zaposlenika zdravstvene ambulante i pristup vozila Hitne medicinske pomoći). Ovim projektom planirano je da se oploče postojeći ulazi (izlazi na parcelu), urede pješačke površine za komunikaciju unutar parcele te izgradi opločeni plato koji će prvenstveno služiti za parkiranje osobnih vozila s 10 parkirališnih mjesta.

Raspisan je postupak jednostavne nabave za ovaj projekt te ćemo uskoro imati potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem. Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 308.656,25 kuna.

Ovim projektom omogućiti će se sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama siguran parking za vozila zaposlenika, ali i za korisnike ambulante te će biti uređen i prilaz za vozila sanitetskog prijevoza ili pak hitne pomoći.

– Naša je ambulanta bogatija za još jedan uređaj koji nam je doniralo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a radi se o AVD uređaju – prenosivi defibrilator za kojeg su u tijeku edukacije kako i na koji način pomoći unesrećenoj osobi i koristiti sam uređaj. Nakon energetske obnove ambulante i obnove unutrašnjosti sanitarnog čvora slijedi nam nastavak ulaganja u prostor oko ambulante i Trga – navodi načelnik Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje