Povežite se s nama

Život i društvo

Uvjeti nisu sjajni, ali kad netko ode u Irsku, kuća se brzo proda i doseli se nova obitelj

Objavljeno:

- dana

SVE PO STAROM

Breznica nije imala sreće sa županima. Zaključio je to načelnik ove rubne općine u županiji Stjepan Krobot kad smo ga pitali što je najveći problem Breznice.

Ne sjeća se kad je bivši župan Predrag Štromar uopće bio u Općini, a ni sa sadašnjim, Radimirom Čačićem, u vrijeme njegova bivšeg mandata nisu imali iskustva za pohvaliti. Ipak, nada se da će župan Čačić dobro proći na popravnom. On to ne bi rekao baš tim riječima, ali sve se svodi baš na to.

Županu su se, smatra, zamjerili kad su odbili graditi školsku dvoranu po JPP-u. A, kako kaže, samo su bili odgovorni i realni i nisu željeli skupi projekt, a koji im zapravo uopće nije odgovarao.

Breznica je bila među pionirskim školama koje su prije 12 godina uvele jednosmjensku nastavu, a sad su je sve škole ne samo prestigle nego i “pretrčale”. – Da smo potpisali ugovor koji nam je ponuđen, sigurno ne bismo sad tako kaskali. Ali nismo bili poslušni – kaže načelnik Krobot, misleći na tad odbijeni JPP model za izgradnju školske dvorane, koji je za njih bio preskup i neadekvatan.

Taj je slučaj tipičan za Breznicu. Tu se načelnik neće ulizivati nikome niti štedjeti ikoga ako je na suprotnoj strani dobrobit njegovih mještana. On je HSS-ovac, ali to, smatra, u vođenju Općine nije uopće važno. – Kad je čovjek iskren, uvijek je nepodoban. Čak ni u svoj stranci nije prihvaćen – govori Stjepan Krobot. – Surađujem sa svima, ne politiziram, a ako me netko uštipne, vraćam – ozbiljan je.

Šlamperaj

Iako u Breznici ne treba nikakvim dodatnim naknadama potkupljivati buduće roditelje da prionu poboljšanju demografske slike, to nije dovoljno da se riješe osnovni uvjeti za odrastanje djece.

Osim školske dvorane, Breznica nema ni vrtić. Više od pedesetero mališana u vrtić ide u Novi Marof ili u susjednu, Zagrebačku županiju, u Sveti Ivan Zelinu.

“Kad je čovjek iskren, uvijek je nepodoban. Čak ni u svojoj stranci nije prihvaćen. Surađujem sa svima i ne politiziram, a ako me netko uštipne – vraćam.”
-Stjepan Krobot

Lani u ovo vrijeme je načelnik mislio da, nakon tri godine čekanja na raspisivanje natječaja iz mjera za ruralni razvoj, nema druge nego platiti vrtić iz škrtoga općinskog proračuna. Ali prije nekoliko mjeseci je natječaj napokon raspisan, pa je i Breznica među onima koji se nadaju dobiti novac za izgradnju vrtića. – Čekamo rezultate natječaja – veli načelnik Krobot. Prvo se dugo čekalo na natječaj, pa se sad čeka na rezultate, a osim toga se naveliko govori da nitko neće dobiti novac za izgradnju vrtića, nego da će novca biti samo za obnovu i dogradnju.

Vrtić u Breznici bi trebao zajedno s opremom stajati 4,5 milijuna kuna. To je jedan od jeftinijih koji su prijavljeni. Uglavnom su to dvostruke svote od ove.
Činjenicu da država čeka tri godine za raspisivanje najavljenog natječaja on naziva šlamperajom. Inače, u Breznici svake godine ima nekoliko prvašića više.

Izborno čaćkanje

Ni Brezničani nisu ostali imuni na zov iz Irske, pa ih je nekoliko otišlo, ali njihove kuće nisu ostale dugo prazne. Vrlo brzo su se prodale mladim obiteljima, pa se to ne osjeti u broju stanovnika.

“U kampanji se nešto malo čačkalo po županijskim cestama, ali ništa značajno. Niti jedni izbori nama ne pomažu. Mjesecima se ništa ne radi, a svi imaju izgovor.”

U Breznici su svjesni da se mogu osloniti samo na sebe. Tako im nedavni izbori nisu značili baš ništa. – U predizbornoj kampanji se nešto malo čačkalo po županijskim cestama da se pokaže biračima, ali ništa značajno. Niti jedni izbori nama ne pomažu. Što ih je više, nama je gore. Jer se onda opet mjesecima ništa ne radi, ali svi imaju izgovor. Najlakše je govoriti o silnim iznosima na raspolaganju, ali kako ih lokalna uprava ne zna iskoristiti – govori načelnik rezignirano. Ljute ga izjave političara s nacionalnog nivoa o “nespremnoj lokalnoj vlasti”, iz čega onda proizlazi dilema treba li ih ukinuti.

Ipak, on se nada da će nova županijska vlast – s obzirom na županovo iskustvo – biti konkretnija. 
– Od Županije očekujemo ozbiljniji pristup izgradnji naše školske dvorane u Osnovnoj školi Bisag – kaže načelnik. On se nada da će ovaj JPP biti drukčiji od negdašnjega. – Platili smo idejno rješenje, predali ga i nadamo se da će se negdje pronaći novac. Županija je ta koja je dužna osigurati djeci jednake uvjete kao i drugim županijskim školarcima. Sad ih apsolutno nema – ljut je. Slučaj brezničke škole je paradoks. Breznica je bila među pionirskim školama koje su prije 12 godina uvele jednosmjensku nastavu, a sad su je sve škole ne samo prestigle nego i “pretrčale”. 

– Da smo potpisali ugovor koji nam je ponuđen, sigurno ne bismo sad tako kaskali. Ali nismo bili poslušni – veli. To je trebala biti dvorana u parku, što načelnik smatra apsolutno nakaradnim, a njezina veličina – od samo 400 kvadrata – je, kaže, potpuno neprihvatljiva. – Ne bismo je mogli koristiti za ništa drugo, a zna se da je u ovakvim općinama dvorana središnje mjesto društvenih zbivanja – govori.

Što se tiče gospodarstva, okosnica u Breznici je tvrtka Omega. U općini ima i puno OPG-ova, ali oni su na izdisaju. 
– Stalno sami sebe uništavamo. Saniramo velike korporacije koje nam pritom nanose štetu: uvoze falš-robu izvana, a mi ih sad svojim novcem financiramo, umjesto da se pomogne malima – ogorčen je.

Nezaposleni su u Breznici samo na papiru. Jer svatko tko zaista hoće raditi ima posla u najvažnijoj lokalnoj tvrtki Omega. 
Breznica ima i puno jakih autoprijevoznika, koji su u zadnje vrijeme proširili poslovanje. 
– To nas veseli – zadovoljan je načelnik Krobot.

Breznica još uvijek – ili sve više – žali za davnom 1993. godinom, kad su mogli birati u koju će županiju – Zagrebačku ili Varaždinsku. Odabrali su Varaždinsku i to si do danas nisu oprostili.

Ljubavni eliksir za rođendan

Brezničani veselo slave svoje rođendane. I ove su godine za blagdan sv. Marije Magdalene, zaštitnice Župe, pripremili različite zabavne sadržaje za svoje goste. Na platou uz zgradu Općine u Bisagu zajedno se družilo staro i mlado. Razgledavao se 5. Sejem domaćih proizvoda i rukotvorina, častilo lovačkim specijalitetima i domaćim delicijama lokalne Udruge “Prigorčica” i zabavljalo uz kulturno-umjetnički program.
Sudjelovali su Orkestar limene glazbe “Sv. Martin” Breznički Hum, Udruga “Potkalnički plemenitaši” i KUD “Kalnički slavuji”. U parku pored Društvenog doma predstavili su se Motocross udruga PK Team Breznica, Lovačka društva “Srndać” i “Vidra”, DVD Bisag i “Drašković”, Udruga “Potkalnički konjari”, Streličarski klub Budinšćina i mnogi lokalni OPG-ovi.

Ako je netko pretjerao u slasnim zalogajima ili su mu otekle noge od plesa ili sz se cura i dečko zagledali, na štandu Prigorčice su se boljke mogle riješiti na licu mjesta.
Nema te bolesti za koje tu nema melema. Ipak, najprodavaniji je onaj spravljen po receptu najstarije članice, Nade Novak – Ljubavni napitak. Budući da Breznica nema problema s demografijom i svake godine se rađa sve više djece, mora biti da je baka pogodila formulu. – Recept je jednostavan, a baza je tropica rakija, u koju se stavljaju lavanda, šipak i zob – govori Nada. Ona sve svoje lijekove prvo sama isproba, pa su svi savjeti iz prve ruke.

Izvor: RT
Foto:

Život i društvo

Gosti su bili puni hvale na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Maruševca, a za vikend Zlatko Pejaković i Dani folklora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec šarolikim programom obilježava svoje Dane, a današnji utorak je blagdan svetog Jurja te proštenje u Maruševcu.

Od 10 sati pod šatorom kod crkve sviraju Faringaši, u 11 sati počinje sveta misa, a nakon toga tradicionalno proštenje.

Ponedjeljak poslijepodne, 22. travnja, pak je bio rezerviran za svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Maruševec. Načelnik Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem bili su domaćini brojnim dragim gostima, a spomenut ćemo samo neke; gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, načelnik prijateljske Občine Rogatec Martin Mikolič, zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković i potpredsjednik Skupštine Varaždinske županije i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Gosti su bili puni riječi hvale za suradnju s Općinom Maruševec, njezine prirodne ljepote te dobre ljude.

Šprem je svima poželio dobrodošlicu u Maruševec te svim slavljenicima čestitao imendane.

Načelnik Klapša je u svom govoru naglasak stavio na nestabilna vremena u kojima živimo, ali i brojna ulaganja na području Općine za generacije koje dolaze.

– Hvala svima koji su došli na “rođendan” naše općine, a puno toga se promijenilo i od protekle godine, ali ostao nam je ponos i srce koje malo jače zakuca kad se radi o našem Maruševcu. Svjesni smo da je Maruševec mala sredina, ali smo svjesni i odgovornosti koju imamo prema našim žiteljima; mladim obiteljima, poljoprivrednicima, gospodarstvenicima i starijim sugrađanima. Ono bez čega nema budućnosti je naša mladost koja će razvijati našu općinu te su dočekali gradnju stambene zone u Donjem Ladanju. Ne sumnjam da ćemo radišni i ujedinjeni postići svaki cilj koji si zadamo – istaknuo je načelnik.

Klapša je govorio o klimatskim izazovima i važnosti borbe s njima na lokalnoj razini, zatim važnosti obrazovanja kao temelja gospodarskog razvoja te ulaganjima u uređenje objekata i cestogradnju.

Nagrađeni

Na kraju svečane sjednice dodijeljena su općinska priznanja zaslužnim mještanima. Nagrada Općine Maruševec za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dodijeljena je Udruzi žena Maruša – za izniman doprinos očuvanju i promociji tradicijskih jela, rukotvorina i tradicijskih običaja maruševečkog kraja. Ista je nagrada dodijeljena Luki Hrgareku, za postignute izvanredne rezultate na sportskim natjecanjima u powerliftingu u zemlji i svijetu, a umjesto sportaša nagradu je primila njegova majka.

Plaketu Općine Maruševec primili su Josip Fadiga, za izniman doprinos razvoju sporta na području općine, Darko Posavec, za izniman doprinos u obrani domovine i stvaranju Republike Hrvatske, i KUD Klaruš Maruševec za iznimno djelovanje na promociji kulturne baštine Općine Maruševec, a povodom 25. obljetnice rada i postojanja.

Proslava Dana općine traje sve do 29. travnja. U subotu, 27. travnja, održat će se 21. Dani folklora u Maruševcu, a u večernjim satima pod šatorom fešta uz Zlatka Pejakovića. Nedjelja je rezervirana za Općinski kup u malom nogometu, a ponedjeljak za svečano otkrivanje kipa književnika Gustava Krkleca kod osnovne škole u Maruševcu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na 10. Županijskoj smotri dječjih KUD-ova u Trnovcu se okupilo oko 400 mališana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i Općine Trnovec Bartolovečki, u nedjelju je u sportskoj dvorani Osnovne škole Trnovec održana 10. Županijska  smotra dječjih Kulturno-umjetničkih društava.

Smotra se svake godine održava u drugom mjestu Varaždinske županije, a Trnovec je ovoga puta bio domaćin u sklopu obilježavanja Dana općine. Na smotri na kojoj svoje folklorno umijeće prezentiraju djeca u dobi od sedam do 15 godina okupilo se oko 400 djece iz devet KUD-ova s područja Varaždinske županije, a izvedeno je ukupno 13 točaka.

– Srećom, u našim KUD-ovima djece ima, oni vole plesati, posebice ovi mlađi uzrasti koji imaju još i igrice, brojalice, pjesmice, tako da ih to stvarno zanima. O tome dosta govori i podatak da za ovu smotru imamo prijavljeno devet KUD-ova, stoga s radošću možemo zaključiti da nema straha za budućnost – rekao je Pjerino Hrvaćanin, tajnik ZKUU Varaždinske županije.

– Osim smotre dječjih KUD-ova, Zajednica kroz godinu organizira smotre starijih izvornih skupina, zborova i vokalnih skupina, puhačkih orkestara, kazališnih amatera i tamburaških orkestara i to je ono zbog čega Zajednica postoji – dodao je Hrvaćanin.

Uz Ministarstvo kulture i Varaždinsku županiju, pokrovitelj smotre bila je Općina Trnovec Bartolovečki.

– Program koji smo organizirali povodom Dana općine i ovoga je puta bogat različitim sadržajima, a posebno me raduje ovaj dio u kojem sudjeluju naši najmlađi i drago mi je da se okupilo toliko djece, da su Trnovcem opet odzvanjali pjesma, smijeh i veselje, na radost mnogobrojne publike – rekla je načelnica Verica Vitković.

Dodala je kako je Varaždinska županija poznata po kulturnoj baštini, tradiciji, starim običajima koje treba njegovati i čuvati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje