Povežite se s nama

Život i društvo

Uvjeti nisu sjajni, ali kad netko ode u Irsku, kuća se brzo proda i doseli se nova obitelj

Objavljeno:

- dana

SVE PO STAROM

Breznica nije imala sreće sa županima. Zaključio je to načelnik ove rubne općine u županiji Stjepan Krobot kad smo ga pitali što je najveći problem Breznice.

Ne sjeća se kad je bivši župan Predrag Štromar uopće bio u Općini, a ni sa sadašnjim, Radimirom Čačićem, u vrijeme njegova bivšeg mandata nisu imali iskustva za pohvaliti. Ipak, nada se da će župan Čačić dobro proći na popravnom. On to ne bi rekao baš tim riječima, ali sve se svodi baš na to.

Županu su se, smatra, zamjerili kad su odbili graditi školsku dvoranu po JPP-u. A, kako kaže, samo su bili odgovorni i realni i nisu željeli skupi projekt, a koji im zapravo uopće nije odgovarao.

Breznica je bila među pionirskim školama koje su prije 12 godina uvele jednosmjensku nastavu, a sad su je sve škole ne samo prestigle nego i “pretrčale”. – Da smo potpisali ugovor koji nam je ponuđen, sigurno ne bismo sad tako kaskali. Ali nismo bili poslušni – kaže načelnik Krobot, misleći na tad odbijeni JPP model za izgradnju školske dvorane, koji je za njih bio preskup i neadekvatan.

Taj je slučaj tipičan za Breznicu. Tu se načelnik neće ulizivati nikome niti štedjeti ikoga ako je na suprotnoj strani dobrobit njegovih mještana. On je HSS-ovac, ali to, smatra, u vođenju Općine nije uopće važno. – Kad je čovjek iskren, uvijek je nepodoban. Čak ni u svoj stranci nije prihvaćen – govori Stjepan Krobot. – Surađujem sa svima, ne politiziram, a ako me netko uštipne, vraćam – ozbiljan je.

Šlamperaj

Iako u Breznici ne treba nikakvim dodatnim naknadama potkupljivati buduće roditelje da prionu poboljšanju demografske slike, to nije dovoljno da se riješe osnovni uvjeti za odrastanje djece.

Osim školske dvorane, Breznica nema ni vrtić. Više od pedesetero mališana u vrtić ide u Novi Marof ili u susjednu, Zagrebačku županiju, u Sveti Ivan Zelinu.

“Kad je čovjek iskren, uvijek je nepodoban. Čak ni u svojoj stranci nije prihvaćen. Surađujem sa svima i ne politiziram, a ako me netko uštipne – vraćam.”
-Stjepan Krobot

Lani u ovo vrijeme je načelnik mislio da, nakon tri godine čekanja na raspisivanje natječaja iz mjera za ruralni razvoj, nema druge nego platiti vrtić iz škrtoga općinskog proračuna. Ali prije nekoliko mjeseci je natječaj napokon raspisan, pa je i Breznica među onima koji se nadaju dobiti novac za izgradnju vrtića. – Čekamo rezultate natječaja – veli načelnik Krobot. Prvo se dugo čekalo na natječaj, pa se sad čeka na rezultate, a osim toga se naveliko govori da nitko neće dobiti novac za izgradnju vrtića, nego da će novca biti samo za obnovu i dogradnju.

Vrtić u Breznici bi trebao zajedno s opremom stajati 4,5 milijuna kuna. To je jedan od jeftinijih koji su prijavljeni. Uglavnom su to dvostruke svote od ove.
Činjenicu da država čeka tri godine za raspisivanje najavljenog natječaja on naziva šlamperajom. Inače, u Breznici svake godine ima nekoliko prvašića više.

Izborno čaćkanje

Ni Brezničani nisu ostali imuni na zov iz Irske, pa ih je nekoliko otišlo, ali njihove kuće nisu ostale dugo prazne. Vrlo brzo su se prodale mladim obiteljima, pa se to ne osjeti u broju stanovnika.

“U kampanji se nešto malo čačkalo po županijskim cestama, ali ništa značajno. Niti jedni izbori nama ne pomažu. Mjesecima se ništa ne radi, a svi imaju izgovor.”

U Breznici su svjesni da se mogu osloniti samo na sebe. Tako im nedavni izbori nisu značili baš ništa. – U predizbornoj kampanji se nešto malo čačkalo po županijskim cestama da se pokaže biračima, ali ništa značajno. Niti jedni izbori nama ne pomažu. Što ih je više, nama je gore. Jer se onda opet mjesecima ništa ne radi, ali svi imaju izgovor. Najlakše je govoriti o silnim iznosima na raspolaganju, ali kako ih lokalna uprava ne zna iskoristiti – govori načelnik rezignirano. Ljute ga izjave političara s nacionalnog nivoa o “nespremnoj lokalnoj vlasti”, iz čega onda proizlazi dilema treba li ih ukinuti.

Ipak, on se nada da će nova županijska vlast – s obzirom na županovo iskustvo – biti konkretnija. 
– Od Županije očekujemo ozbiljniji pristup izgradnji naše školske dvorane u Osnovnoj školi Bisag – kaže načelnik. On se nada da će ovaj JPP biti drukčiji od negdašnjega. – Platili smo idejno rješenje, predali ga i nadamo se da će se negdje pronaći novac. Županija je ta koja je dužna osigurati djeci jednake uvjete kao i drugim županijskim školarcima. Sad ih apsolutno nema – ljut je. Slučaj brezničke škole je paradoks. Breznica je bila među pionirskim školama koje su prije 12 godina uvele jednosmjensku nastavu, a sad su je sve škole ne samo prestigle nego i “pretrčale”. 

– Da smo potpisali ugovor koji nam je ponuđen, sigurno ne bismo sad tako kaskali. Ali nismo bili poslušni – veli. To je trebala biti dvorana u parku, što načelnik smatra apsolutno nakaradnim, a njezina veličina – od samo 400 kvadrata – je, kaže, potpuno neprihvatljiva. – Ne bismo je mogli koristiti za ništa drugo, a zna se da je u ovakvim općinama dvorana središnje mjesto društvenih zbivanja – govori.

Što se tiče gospodarstva, okosnica u Breznici je tvrtka Omega. U općini ima i puno OPG-ova, ali oni su na izdisaju. 
– Stalno sami sebe uništavamo. Saniramo velike korporacije koje nam pritom nanose štetu: uvoze falš-robu izvana, a mi ih sad svojim novcem financiramo, umjesto da se pomogne malima – ogorčen je.

Nezaposleni su u Breznici samo na papiru. Jer svatko tko zaista hoće raditi ima posla u najvažnijoj lokalnoj tvrtki Omega. 
Breznica ima i puno jakih autoprijevoznika, koji su u zadnje vrijeme proširili poslovanje. 
– To nas veseli – zadovoljan je načelnik Krobot.

Breznica još uvijek – ili sve više – žali za davnom 1993. godinom, kad su mogli birati u koju će županiju – Zagrebačku ili Varaždinsku. Odabrali su Varaždinsku i to si do danas nisu oprostili.

Ljubavni eliksir za rođendan

Brezničani veselo slave svoje rođendane. I ove su godine za blagdan sv. Marije Magdalene, zaštitnice Župe, pripremili različite zabavne sadržaje za svoje goste. Na platou uz zgradu Općine u Bisagu zajedno se družilo staro i mlado. Razgledavao se 5. Sejem domaćih proizvoda i rukotvorina, častilo lovačkim specijalitetima i domaćim delicijama lokalne Udruge “Prigorčica” i zabavljalo uz kulturno-umjetnički program.
Sudjelovali su Orkestar limene glazbe “Sv. Martin” Breznički Hum, Udruga “Potkalnički plemenitaši” i KUD “Kalnički slavuji”. U parku pored Društvenog doma predstavili su se Motocross udruga PK Team Breznica, Lovačka društva “Srndać” i “Vidra”, DVD Bisag i “Drašković”, Udruga “Potkalnički konjari”, Streličarski klub Budinšćina i mnogi lokalni OPG-ovi.

Ako je netko pretjerao u slasnim zalogajima ili su mu otekle noge od plesa ili sz se cura i dečko zagledali, na štandu Prigorčice su se boljke mogle riješiti na licu mjesta.
Nema te bolesti za koje tu nema melema. Ipak, najprodavaniji je onaj spravljen po receptu najstarije članice, Nade Novak – Ljubavni napitak. Budući da Breznica nema problema s demografijom i svake godine se rađa sve više djece, mora biti da je baka pogodila formulu. – Recept je jednostavan, a baza je tropica rakija, u koju se stavljaju lavanda, šipak i zob – govori Nada. Ona sve svoje lijekove prvo sama isproba, pa su svi savjeti iz prve ruke.

Izvor: RT
Foto:

Život i društvo

Kreće II. faza izgradnje Turističko-informativnog centra u Trakošćanu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon realizirane I. faze izgradnje Turističko-informativnog centra u Trakošćanu, ovih je dana potpisan ugovor za realizaciju II. faze, odnosno nastavka ulaganja u vrijednosti od gotovo 21 tisuću eura.

Podsjetimo, Turističko-informativni centar, koji će se nalaziti u prostorijama bivšeg mjesnog ureda u Trakošćanu, realizira se u svrhu dodatne promocije i razvoja turizma u čitavom bednjanskom kraju. Kako sama lokacija dvorca Trakošćan, ali i čitav bednjanski kraj, iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja, realizacija spomenutog centra ima veliku važnost za daljnji razvoj turizma.

– Posjetitelji koji će doći u našu općinu moći će u Turističko-informativnom centru u Trakošćanu dobiti apsolutno sve informacije o Trakošćanu, biseru kontinentalnog turizma. Osim toga, u sklopu centra moći će se dobiti sve informacije o Općini Bednja, zanimljivostima, manifestacijama i festivalima te mjestima koje mogu razgledati i posjetiti – rekao je načelnik Općine Bednja Damir Poljak, koji ne sumnja da će Turističko-informativni centar doprinijeti još boljem razvoju turizma na cijelom bednjanskom području.

A bednjanski kraj, osim Trakošćana, ima brojne “turističke adute”. Od bogate gastronomije, autohtonih festivala, atrakcija i glazbe.

– Na ovaj ćemo način našim posjetiteljima prezentirati našu cjelokupnu ponudu na jednom mjestu – zaključio je Poljak.

Nastavite čitati

Život i društvo

OŠ Šemovec bila je domaćin “Jumicara“, osebujne edukacije iz prometne kulture za najmlađe  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu završetka školske godine, Osnovna škola Šemovec u četvrtak je bila domaćin Jumicara, edukacije pod nazivom „Program prometne kulture za najmlađe”, na kojoj su se, osim domaćina, okupili i učenici osnovnih škola u Šemovcu, Trnovcu, Jalžabetu i Knegincu.

Osim toga, u posjet općini tom je prilikom stigao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je zajedno s načelnicom Općine Trnovec Bartolovečki Vericom Vitković i ravnateljicama osnovnih škola u Šemovcu i Trnovcu, Marinom Hižak i Radmilom Sačić, obišao škole u Šemovcu i Trnovu na kojima su nedavno izvedeni radovi obnove.

Župan Stričak kazao je kako u Šemovcu i Trnovcu uređen jedan dio krovišta i fasada te je, koliko je bilo potrebno, odrađeno i unutarnje uređenje hodnika i učionica.

– Kao što možete primijetiti, i dalje ulažemo u škole, vodimo brigu da je taj prostor primjeren, a isto tako vodimo brigu o sigurnosti naših učenika. Osim ulaganja u obrazovanje, gradnju i dogradnju škola i školskih sportskih dvorana, kao i njihovo opremanje, Varaždinska županija financira i čitav niz izvannastavnih aktivnosti kao i dodatnih sadržaja, poput prometnog poligona koji je jučer otvoren u okviru Osnovne škole Kneginec Gornji. Drago mi je što će taj poligon moći koristiti i učenici okolnih škola jer vrlo je važno da djeca steknu prometno iskustvo – rekao je Stričak.

Načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković navela je kako su djeca ovom prilikom primijenila sve ono što su učila tijekom godine, poput prometne kulture, spašavanja unesrećenih, pružanja prve pomoći i oživljavanja.

– Tu su i naši lokalni vatrogasci koji isto tako pružaju pomoć i usluge te uče djecu kako se snalaziti, ali i naša prometna policija koja nadzire sva ova događanja. Zadovoljstvo je što naša djeca sve ono što su tijekom godine učili, danas mogu normalno primjenjivati u svakodnevnom životu – kazala je Vitković.

Zahvalila je ujedno županu Stričaku na razumijevanju potreba trnovečkih osnovnih škola i na dodatnom financiranju kako bi se obavila njihova adaptacija.

– Osnovna škola Šemovec je imala još i trstinu gore u školi, što je opasno za djecu, pa su se tu radili spušteni stropovi, a sve to pod nadzorom naše Županije. Isto tako, u školi Trnovec radila se zamjena pokrova, odnosno popravak krovišta, gdje je prokišnjavala sportska dvorana – dodala je Vitković, pohvalivši angažman Županije i izrazivši nadu u nastavak daljnje dobre suradnje.

Ravnateljica OŠ Šemovec Marina Hižak istaknula je zadovoljstvo što je ova škola bila domaćin inicijative prometne kulture za najmlađe u kojoj su sudjelovale i susjedne škole.

– Sigurnost na cestama i osvještavanje o prometnoj kulturi je izuzetno važno. Smatramo to vrlo bitnim i o tome djeca uče u školama. Ovo je prilika da kroz ovaj program te vještine svakako još više usavrše i da budu što odgovorniji i što savjesniji sudionici u prometu kao pješaci, biciklisti ili danas-sutra vozači. Sigurnost djece bi trebala biti na prvom mjestu, a isto tako sigurnost i odgovornost svakoga od nas u zajednici da budemo odgovorni jedni prema drugima i da vodimo brigu jedni o drugima – kazala je Hižak i zahvalila svima koji su sudjelovali, ali i onima koji su podržali i omogućili ovu hvalevrijednu edukaciju.

Ravnateljica OŠ Trnovec Radmila Sačić kazala je da je u proteklom razdoblju od početka školske godine škola pripojena na sustav javne odvodnje za koji je Županija izdvojila 29 tisuća eura, a oko školskog dvorišta postavljena je ograda u vrijednosti od 40 tisuća eura, pri čemu je Županija sudjelovala s 50 posto iznosa.

– U prosincu prošle godine je promijenjeno krovište, a za tu investiciju je Županija izdvojila 27 tisuća eura. Opremili smo se i dalje što se tiče opreme naših kabineta, specijaliziranih učionica, nabavili smo za svoju veliku učionicu informatike, učionicu budućnosti, i nova računala te drugu vrijednu informatičku opremu – rekla je Sačić.

Istaknula je također zadovoljstvo što je Županija izašla ususret, prepoznala potrebe škole i brzo reagirala. U obilasku škola bili su i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek te članovi Skupštine Varaždinske županije Anita Rep i Tin Jurak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje