Povežite se s nama

Međimurje

Uz rijeku Muru više ptica nego prethodnih godina

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Javna ustanova Međimurska priroda u zimskom prebrojavanju ptica močvarica sudjeluje od 2012. godine, a ovog puta je u akciji sudjelovalo petero njezinih djelatnika.

Kako doznajemo od stručne voditeljice dr. sc. Mihaele Mesarić, u nedjelju, 15. siječnja, imali su zadaću prebrojavanja ptica koje obitavaju uz vodotok rijeke Drave.
– Cjelodnevno prebrojavanje ptica održano je u još dva termina. Obišli smo Muru od Dekanovca do Kotoribe, a potom sve šljunčare i retencije, koje su im pogodna staništa. Riječ je o velikom prostoru na kojem se ne zadržavaju velika jata ptica te smo ih na kraju prebrojili oko 5.000 – rekla je Mesarić.

U Međimurskoj županiji Park se prostire na teritoriju 16 jedinica lokalne samouprava

Ekipa iz Javne ustanove za zaštitu prirode na teren je odlazila namjenskim vozilom, a od opreme su njezini djelatnici koristili dalekozore i durbine. Tijekom provedbe akcije zatekli su veliki broj zaleđenih vodenih površina i utvrdili da je uz rijeku Muru više ptica nego prethodnih godina. Podsjećamo da je u petak, 10. veljače, obilježena 6. obljetnica proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava. Naime, 2011. je Vlada Republike Hrvatske svojom uredbom proglasila spomenuti Regionalni park na području čak pet hrvatskih županija.

– Samo proglašenje je tek formalni okvir za provedbu mjera aktivne zaštite prirode in situ. Provedba tih mjera često ovisi o raspoloživim financijskim sredstvima, ali još više o aktivnoj ulozi lokalnog stanovništva koje živi na rubnom dijelu zaštićenog područja. Konkretno, u Međimurskoj županiji područje Parka nalazi se na teritoriju čak 16 jedinica lokalne samouprave, pa je izazov upravljanja tim veći – ističu u JU Međimurska priroda.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Danas u Međimurju 52 novozaražena: umrla je jedna osoba, jučer cijepljeno rekordnih 2656

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 193 uzoraka, od čega je evidentirano 46 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 23,8% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 75 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 451.

Brzim antigenskim testovima evidentirana su 2 pozitivna pacijenta, dok su iz drugih županija prijavljena 4 slučaja.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 56.683 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 77 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 10 pacijenata, dok su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 75 godina.

Tijekom akcije cijepljenja održane u četvrtak, 13. svibnja zabilježen je dnevni rekord te je u jednom danu cijepljeno 2.656 osoba. Utrošeno je 1.990 doza Pfizera i 22 doze Astra Zenece. S barem jednom dozom je cijepljene su 29.243 osobe, što iznosi 33,3% stanovništva starijeg od 18 godina. S cijepljenjem se nastavlja i sutra.

Nastavite čitati

Međimurje

Suradnjom lovaca i policijskih službenika PP Prelog do suzbijanja krivolova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Prelog i ove godine nastavljaju suradnju s lovačkim udrugama u nastojanju da se suzbiju svi oblici protuzakonitog lova.

Uz nadzor lovišta koji članovi lovačkih udruga, ali i policijski službenici u sklopu svojih zadaća, obavljaju samostalno, redovito se organiziraju i zajedničke aktivnosti. Ovih su se dana zajedničke aktivnosti provodile na području kojim gospodari Lovačka udruga „Fazan“ iz Hodošana, i one će se nastaviti. Isti oblik suradnje u narednom razdoblju provodit će se i s lovcima Lovačke udruge „Jastreb“ iz Domašinca, osobito na području polja Murščak.

Članovi lovačkih udruga pojačano su prisutni u lovištima kojima gospodare, pri čemu im se pridružuju policijski službenici, koristeći pritom svu raspoloživu opremu, radi uspješnijeg uočavanja i hvatanja krivolovaca u nezakonitim radnjama, poput drona, uređaja za noćno promatranje i termovizijske kamere.

Ovakav oblik rada prepoznat je kao vrlo učinkovit u suzbijanju nezakonitog lova: sve lovačke udruge vrlo se rado uključuju u zajedničke aktivnosti sa policijskim službenicima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!