Povežite se s nama

Međimurje

Uz rijeku Muru više ptica nego prethodnih godina

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Javna ustanova Međimurska priroda u zimskom prebrojavanju ptica močvarica sudjeluje od 2012. godine, a ovog puta je u akciji sudjelovalo petero njezinih djelatnika.

Kako doznajemo od stručne voditeljice dr. sc. Mihaele Mesarić, u nedjelju, 15. siječnja, imali su zadaću prebrojavanja ptica koje obitavaju uz vodotok rijeke Drave.
– Cjelodnevno prebrojavanje ptica održano je u još dva termina. Obišli smo Muru od Dekanovca do Kotoribe, a potom sve šljunčare i retencije, koje su im pogodna staništa. Riječ je o velikom prostoru na kojem se ne zadržavaju velika jata ptica te smo ih na kraju prebrojili oko 5.000 – rekla je Mesarić.

U Međimurskoj županiji Park se prostire na teritoriju 16 jedinica lokalne samouprava

Ekipa iz Javne ustanove za zaštitu prirode na teren je odlazila namjenskim vozilom, a od opreme su njezini djelatnici koristili dalekozore i durbine. Tijekom provedbe akcije zatekli su veliki broj zaleđenih vodenih površina i utvrdili da je uz rijeku Muru više ptica nego prethodnih godina. Podsjećamo da je u petak, 10. veljače, obilježena 6. obljetnica proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava. Naime, 2011. je Vlada Republike Hrvatske svojom uredbom proglasila spomenuti Regionalni park na području čak pet hrvatskih županija.

– Samo proglašenje je tek formalni okvir za provedbu mjera aktivne zaštite prirode in situ. Provedba tih mjera često ovisi o raspoloživim financijskim sredstvima, ali još više o aktivnoj ulozi lokalnog stanovništva koje živi na rubnom dijelu zaštićenog područja. Konkretno, u Međimurskoj županiji područje Parka nalazi se na teritoriju čak 16 jedinica lokalne samouprave, pa je izazov upravljanja tim veći – ističu u JU Međimurska priroda.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Međimurski obrtnici poslali građevinski materijal u potresom razrušeno područje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog/Studio VIPRO

Članovi Udruženja obrtnika Međimurske županije i Ceha graditeljstva uključili su se u akciju pomoći potresom pogođenih područja: osigurali su 48 paleta građevinskog materijala – cigli i crijepova, koji će uvelike pomoći u obnovi oštećenih kuća.

Građevinski materijal namijenjen je području grada Petrinje, kamo je otpremljen u dva šlepera. Prijevoz jednim kamionom osiguran je besplatno zahvaljujući „Kol-transportu“, a drugi je plaćen.

Međimurski obrtnici, a među njima i brojni obrtnici iz Preloga, udružili su tako snage i pokazali solidarnost s područjima koja su pretrpjela ogromnu štetu nakon potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine.

– Zahvaljujemo svim obrtnicima koji su sudjelovali u donaciji materijala – poručuju u Udruženju obrtnika Međimurske županije.  

Nastavite čitati

Međimurje

Iz dvorišta kuće u Donjem Vidovcu ukraden benzinski agregat

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 2. do 26. siječnja 2021. godine u Donjem Vidovcu u Ulici Matije Gupca iz otvorenog dvorišta obiteljske kuće u izgradnji, u vlasništvu 25-godišnjakinje, nepoznati počinitelj ukrao je benzinski agregat za struju, priopćila je PU međimurska.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati