Povežite se s nama

Međimurje

Uz rijeku Muru više ptica nego prethodnih godina

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

Javna ustanova Međimurska priroda u zimskom prebrojavanju ptica močvarica sudjeluje od 2012. godine, a ovog puta je u akciji sudjelovalo petero njezinih djelatnika.

Kako doznajemo od stručne voditeljice dr. sc. Mihaele Mesarić, u nedjelju, 15. siječnja, imali su zadaću prebrojavanja ptica koje obitavaju uz vodotok rijeke Drave.
– Cjelodnevno prebrojavanje ptica održano je u još dva termina. Obišli smo Muru od Dekanovca do Kotoribe, a potom sve šljunčare i retencije, koje su im pogodna staništa. Riječ je o velikom prostoru na kojem se ne zadržavaju velika jata ptica te smo ih na kraju prebrojili oko 5.000 – rekla je Mesarić.

U Međimurskoj županiji Park se prostire na teritoriju 16 jedinica lokalne samouprava

Ekipa iz Javne ustanove za zaštitu prirode na teren je odlazila namjenskim vozilom, a od opreme su njezini djelatnici koristili dalekozore i durbine. Tijekom provedbe akcije zatekli su veliki broj zaleđenih vodenih površina i utvrdili da je uz rijeku Muru više ptica nego prethodnih godina. Podsjećamo da je u petak, 10. veljače, obilježena 6. obljetnica proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava. Naime, 2011. je Vlada Republike Hrvatske svojom uredbom proglasila spomenuti Regionalni park na području čak pet hrvatskih županija.

– Samo proglašenje je tek formalni okvir za provedbu mjera aktivne zaštite prirode in situ. Provedba tih mjera često ovisi o raspoloživim financijskim sredstvima, ali još više o aktivnoj ulozi lokalnog stanovništva koje živi na rubnom dijelu zaštićenog područja. Konkretno, u Međimurskoj županiji područje Parka nalazi se na teritoriju čak 16 jedinica lokalne samouprave, pa je izazov upravljanja tim veći – ističu u JU Međimurska priroda.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje