Povežite se s nama

Međimurje

Uživajte u životu bez naočala!

Objavljeno:

- dana

Poliklinika Fokus

Nakon 60. godine života, rjeđe i ranije, na oku se može pojaviti siva mrena (katarakta). Koji su simptomi i kako se liječi?

– Staračka katarakta (siva mrena), koja se pojavljuje kod starijih ljudi, karakterizirana je početnim zamućenjem leće, kasnijim bubrenjem leće i, konačno, smanjivanjem leće i potpunim gubitkom prozirnosti, tj. zamućenjem. Nadalje, s vremenom kortikalni dio (centralni dio leće) katarakte postaje tekuć i pretvara se u mliječno bijelu tekućinu te nastaje Morgagnijeva katarakta, koja može uzrokovati teške upale ako ovojnica leće pukne i procuri. Ako se ne liječi, katarakta može uzrokovati fakomorfni glaukom – navodi mr. sc. Nataša Brijačak, doktorica medicine, specijalistica oftalmologije iz poznate varaždinske Poliklinike Fokus.

Mr. sc. Brijačak o najnovijoj Tecnis leći predavanje je održala u Malom Lošinju

Razvoj sive mrene (katarakta) uzrokuje gubitak vida i, ako se ne liječi, može uzrokovati sljepoću. – Liječenje sive mrene je isključivo operativno, a pri svakoj operaciji katarakte u oko se ugrađuju umjetne intraokularne leće koje nadomještaju pacijentovu zamućenu leću. Pacijenti nakon operacije trebaju nositi naočale za čitanje jer nova ugrađena intraokularna leća ne može mijenjati svoju jakost, kao što je to mogla prirodna leća – pojašnjava liječnica.

Jedinstvena leća

Tecnis intraokularna multifokalna leća je najnoviji proizvod poznate američke tvrtke Abbott Medical Optics (AMO). Riječ je o leći koja produžuje aktivni stil života. Čak devet od deset pacijenata uživa slobodu nenošenja naočala nakon ugradnje ovakve vrste leće.

Upravo je o tim, najnovijim vrstama leća mr. sc. Nataša Brijačak u Hotelu Aurora u Malom Lošinju krajem rujna održala predavanje “Technics Multifocal IOL AMO u korekciji staračke dalekovidnosti”.

30 % popusta na operacije sive mrene

– Tecnis multifokalne intraokularne leće indicirane su za korekciju vida afakije u odraslih pacijenata s presbiopijom ili bez nje nakon operacije sive mrene ultrazvučnom metodom koji žele vidnu oštrinu na daljinu, blizinu i na srednjoj udaljenosti (rad na kompjuteru, laptopu ili iPadu) bez nošenja naočala. Ove intraokularne leće su predviđene da se ugrade u kapsularnu vrećicu što zahtijeva potpuno uredan tijek same operacije – pojašnjava. Riječ je o jedinstvenoj intraokularnoj leći, jer omogućuje visoku kvalitetu vida na svim udaljenostima danju i noću, dakle i pri smanjenom osvjetljenju. Veličina zjenica ne utječe na samu kvalitetu vida kod pacijenta.

– Različite jačine adicije na leći (+2.75 dsph, +3.25 dsph,+4.0 dsph) omogućuju širi raspon vida i operater može izabrati koju vrstu leće ugraditi u oko pacijenta s obzirom na stil života pacijenta – napominje specijalistica oftalmologije.

Poliklinika Fokus prati najnovije trendove u kirurgiji sive mrene, a u njihovoj ponudi je i ova, najmodernija vrsta leće.

Poliklinika za oftalmologiju Fokus
V. Međerala 9, Varaždin
042/200-443
www.poliklinikafokus.hr
Učinite svoj vid kristalno bistrim!

Izvor:
Foto:

Međimurje

Andreja, Rundek & Ekipa „Ftičeki“ na otvorenju ovogodišnjeg Ljeta u gradu Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Danko Strahinić

U Čakovcu će se i ove godine od 25. lipnja do 10. srpnja održavati popularna manifestacija Ljeto u gradu Zrinskih. Glavni programi održavat će se na otvorenom u atriju Staroga grada Zrinskih, a u slučaju lošeg vremena izvedbe će se seliti u zatvorene prostore, dvoranu Centra za kulturu Čakovec ili na Malu scenu „Vinko Lisjak“.

Svi programu su besplatni, ali zbog ograničenog broj ljudi koji im smiju prisustvovati obavezno je podizanje besplatnih ulaznica u uredu Turističke zajednice Grada Čakovca. Dodatni popratni programi održavat će se u Fox Baru i Klubu Prostor.

Svečano otvorenje ovogodišnjeg Ljeta u gradu Zrinskih bit će u petak, 25. lipnja, u 21 sat koncertom Andreje, Rundeka & Ekipe „Ftičeki“. U koncertnom dijelu programa još će nastupiti Lidija Bajuk i Lea Šprajc (1. srpnja), Dobre vibracije (3. srpnja), J. R. August (8. srpnja) te brojni drugi bendovi, solisti i DJ-evi. Bit će održano i nekoliko kazališnih predstava, a čakovečkoj publici će se predstaviti Glumačka družina Histrion s predstavom „Tajkuni“ (27. lipnja), Kazališna grupa Lectirum s predstavom „Dekorater“ (2. srpnja), Teatar Gavran s predstavom „Savršeni partner“ (4. srpnja), dok će članovi Gradskog kazališta Zorin dom izvesti predstavu „A.jmo P.robat ČEHOV.a“ (9. srpnja).

Preostali dio programa ispunit će filmske večeri, slušaone, izložbe kao i kviz na otvorenom pod nazivom „Čakovec – Grad znanja“ autora i voditelja Roberta Srneca, koji je na rasporedu u četvrtak, 1. srpnja, također u atriju Staroga grada Zrinski.

Nastavite čitati

Međimurje

„Svaki tjedan sport jedan“: osnovnoškolcima na raspolaganju 23 kampa iz 18 različitih sportova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečki osnovnoškolci će i ove ljetne praznike moći provesti aktivno, baveći se sportom. Naime, 18. godinu zaredom Grad Čakovec i Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca domaćini su ljetnog sportskog kampa pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“. Ovih ljetnih praznika učenicima su na raspolaganju 23 kampa iz 18 različitih sportova.

Program ovogodišnjih kampova predstavili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik gradske Zajednice sportskih udruga Bojan Ružić i predsjednik Športskog streljačkog kluba Čakovec Nenad Nemec.

– Cijela je priča započela s nekoliko sportova, da bi danas mladi mogli birati između njih čak 18. Svi kampovi provode se pod stručnim vodstvom trenera i studenata Kineziološkog fakulteta. O uspješnosti ovog projekta govori i činjenica da ga kopiraju mnogi hrvatski gradovi, a četvrtu godinu zaredom prepoznaje ga i resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje kampove sufinancira s 80 posto sredstava, a ove godine to iznosi gotovo 105.000 kuna. Posebno je zanimljivo to da velika većina polaznika kampova tijekom godine ne odlazi na sportske treninge. Na kampovima mogu testirati koji im sport najbolje leži – rekao je Bojan Ružić.

Upravo činjenica da se djeca imaju priliku okušati u gotovo svim sportovima koji postoje u gradu, daje dodatnu vrijednost čitavom projektu. S time se složio i predsjednik Športskog streljačkog kluba „Čakovec“ Nenad Nemec.

– Upravo su kampovi u naš klub doveli nove mlade članove. Streljaštvo je specifičan sport, nije toliko zastupljen u medijima pa su programi poput ovog prilika da se i mlađi upoznaju sa streljaštvom – istaknuo je Nemec.

Ljetni sportski kampovi zaštitni su znak Čakovca još od 2005. godine i kroz njih su prošle brojne generacije čakovečkih osnovnoškolaca.

– Aktivno provođenje ljetnih praznika, pogotovo ako se uz zabavu i bavljenje sportom stječu zdrave navike, izuzetno je važno za djecu i mlade. Održavaju se tijekom trajanja ljetnih praznika, tako da se i oni osnovci koji će većinu praznika provesti kod kuće, mogu organizirano i pod stručnim vodstvom baviti sportom. Zadovoljni će sigurno biti i roditelji, ali i zajednica jer bavljenje sportom pridonosi socijalizaciji i zdravlju – rekla je gradonačelnica Ljerka Cividini dodajući da će Grad nastaviti podržavati ovaj projekt.

Osnovnoškolci koji će sudjelovati na najviše sportova bit će nagrađeni. Cijena sudjelovanja na kampovima je 100 kuna za djecu s područja Grada, a 150 kuna za ostale zainteresirane sudionike, bez obzira na broj kampova na koje će djeca dolaziti. Prijavnice za sudjelovanje mogu se ispuniti na recepciji Gradskih bazena „Marija Ružić“ u Čakovcu. Pored spomenutog, ovoga ljeta organizirana su i predavanja o zdravom načinu života i zdravoj prehrani.

Prvi kampovi započinju već u ponedjeljak, 21. lipnja, i to iz plivanja, kickboxinga i odbojke. Sljedeći tjedan od 28. lipnja do 2. srpnja je pak rezerviran za streličarstvo, odbojku na pijesku i nogomet.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!