Povežite se s nama

U fokusu

Valerija Paljak: “Projektni bum” u Sračincu su čak dvije nove klupice i zvona

Objavljeno:

- dana

Koji su projekti doista pokrenuti u Općini Sračinec, zašto novi vrtić izgrađen prije godinu dana već mora na ”popravak” i što zamjera aktualnoj vlasti predvođenoj HNS-om, samo su neka od pitanja koja smo postavili Valeriji Paljak, vijećnici Reformista.

Povod za razgovor bio je njezino napuštanje svečane sjednice Općinskog vijeća, o čemu u razgovoru također otvoreno progovara.

Na svečanoj sjednici u Općini Sračinec mogle su se osjetiti i čuti tenzije HNS-a prema Reformistima, a to nije uobičajeno za takve, svečarske sjednice. Nažalost, svečana sjednica povodom Dana Općine bila je pretvorena u stranački skup na kojem su čelnici Sračinca iz redova HNS-a ponovno iznosili iste priče, obmane i laži o kupovini vijećnika, opstrukciji vlasti, zaustavljanju projekata. Podsjećam da je u Općini Sračinec na vlasti koalicija HNS-a i HDZ-a, a Reformisti su u oporbi. Vijećnici Reformista obavljaju posao za koji su ih izabrali građani Općine Sračinec, a to je da postavljamo pitanja vlasti, tražimo obrazloženja, upozoravamo na odluke koje su dvojbene ili loše te na temelju činjenica iznosimo svoje stavove. S obzirom na reakcije načelnika Općine i njegovog zamjenika, očito je da su naša pitanja i kritike itekako opravdani. Jer zašto bi načelnik i njegov zamjenik inače prozivali Reformiste čak i za zaustavljanje projekata? Ne možemo zaustaviti nešto čega nema.

Što je Lukačić mogao napraviti, postalo mu je jasno tek sada, kad je vidio da je aktualna županijska vlast pokrenula obnovu čak 22 škole.

Pada strop u vrtiću

Hoćete reći da u Općini Sračinec nema projekata?
Da, projekata nema, to je potvrdio sam načelnik. U intervjuu u Regionalnom tjedniku je na pitanje o tome koji su projekti realizirani bio vrlo konkretan, naveo da se radi o “crkvenim zvonima i dvije pametne klupice”. Njegov odgovor je u potpunosti točan, jer to je jedino što u Općini Sračinec od projekata možete vidjeti, odnosno čuti. Doduše, načelnik i dalje mjerenja šećera i tlaka te druge aktivnosti udruga također svrstava pod “projekte”, što bi bilo smiješno da nije žalosno.

Kako to da nema projekata, a dužnost zamjenika načelnika obnaša Krunoslav Lukačić koji je ipak bio direktor AZRA-e?
To je najtužnije od svega. Sračinca nema među općinama i gradovima koji povlače bespovratni novac iz europskih fondova. Općinska vlast nije ni pokušala kandidirati vrtić za sredstva iz EU fondova, nego su donijeli odluku da će Općina sve sama financirati putem kredita. Nažalost, ni godinu dana nije prošlo od otvaranja vrtića, a već svjedočimo “kvaliteti” radova – strop pada i nužni su građevinski zahvati.

Načelnik je sam rekao da su jedini realizirani projekti u Sračincu “crkvena zvona i dvije pametne klupice”

To jasno pokazuje koliko se vodila briga o kvaliteti objekta u koji su smješteni naši najmlađi stanovnici, a koliko o tome da radovi pod svaku cijenu završe prije izbora. Nije to jedino što zabrinjava. Općinska vlast je sada, nakon što su izgradili novi vrtić kreditom, stari vrtić ipak prijavila za obnovu europskim novcem. Zar prije godinu dana nisu znali koji su kapaciteti nužni za predškolski odgoj? To također ukazuje da je zamjenik načelnika Lukačić godinama svoju nesposobnost uspješno skrivao iza leđa svojega mentora. Međutim, činjenice uvijek, nekad prije, a nekad kasnije, izađu na vidjelo.

Izgrađen je novi vrtić, a sad su odlučili obnavljati stari?!
Da, točno, ali nije to sve. Zamjenik Lukačić je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća prikazao Područnu školu Svibovec Podravski, istaknuo da vapi za obnovom i onda dodao, gotovo plačući, da je za tu školu emotivno vezan. Lukačić je dugogodišnji donačelnik Općine, bio je direktor AZRA-e, a uz to je i niz godina član Školskog odbora.

Ni godinu dana nije prošlo od otvaranja novog vrtića, a već pada strop i nužni su građevinski zahvati

Dakle, godinama je bio u poziciji da pokrene energetsku obnovu te škole, no “stručnjak za EU projekte” u osam godina nije napravio ništa. Što je mogao napraviti, postalo mu je jasno tek sada, kad je vidio da je aktualna županijska vlast pokrenula obnovu čak 22 škole diljem županije. Zato razumijem zašto plače. Sam nije uspio napraviti ništa, pa i treba plakati.

HNS-ov ministar i bivši župan Predrag Štromar tvrdi da je upravo Lukačić pripremio sva 122 projekta Varaždinske županije. Kako to komentirate?
Ta izjava me uistinu nasmijala, kao i većinu drugih građana u cijeloj Županiji, jer svi znamo da ni Štromar niti Lukačić nisu uspjeli napraviti ništa. Štoviše, Lukačić je uspio “baciti u vjetar” stotine milijuna kuna time što je propustio skrenuti pozornost na natječaje za kulturnu baštinu, dok su taj isti europski natječaj neke druge županije itekako dobro iskoristile.

Ipak, napustili ste svečanu sjednicu Općinskog vijeća. Zašto?
Odlučila sam otići u trenutku kad je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, u Općini u kojoj živim, riječ dana predsjedniku HNS-a, a on je, mimo svih protokola, počeo pričati, ni manje ni više, nego o obrazovanju i HNS-u kao “spasiteljima naše djece”. Tolerantna sam osoba, ali to je jednostavno bilo previše.

U oporbi ste, možete li što konkretno učiniti?
Kao što smo najavili, nismo „tiha“ oporba, nego vrlo jasno ukazujemo na probleme i dvojbene odluke općinske vlasti. Obećali smo da ćemo riješiti pitanje proširenja ceste i izgradnje biciklističke staze na potezu Svibovec Podravski – Sračinec. Za to smo se uspjeli izboriti, projektiranje je gotovo i očekuje se početak radova. Oni koji su to sanjali dok su godinama sjedili u Općinskom vijeću, sada će se zahvaljujući Reformistima moći probuditi.

Ništa se nije znalo?

U Općini Sračinec se provodi i istraga. Voditeljica računovodstva je osumnjičena za malverzacije, a navodno je podnijela otkaz.
Da, novost je to da je sama dala otkaz. Riječ je o službenici koju je načelnik godinama nazivao svojom najbližom suradnicom i zbog toga je, u najmanju ruku, čudno što sada tvrdi da ništa nije znao. Pravorijek o ovim kontradiktornostima dat će institucije, ali u svakom slučaju, moralan čin bio bi da načelnik podnese ostavku. Međutim, vladajući dvojac iz Sračinca to sigurno neće učiniti s obzirom da ni dosad nisu bili poznati po moralnim potezima. Nažalost, funkcioniraju po formuli „uzmi 25 tisuća, plati 5 tisuća“.

Naime, načelniku i zamjeniku su iz općinskog proračuna bile isplaćivane naknade za prisustvovanje sjednicama, na što nisu imali pravo. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa kaznilo ih je s 5.000 kuna, a proračun su oštetili za 25.000 kuna. Javno je poznato i to da se društveni prostor koristi za vlastiti biznis. Osobni interes općenito stavljaju ispred javnog interesa. S obzirom na to, nisu iznenađujuća pitanja građana je li voditeljica računovodstva doista jedina kriva za potencijalne kriminalne radnje.

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

U fokusu

Nakon propalog „braka“ vladajuća većina u Varaždinu počiva na „vezi bez obveza“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pred novu sjednicu varaždinskoga Gradskog vijeća, zakazanu za srijedu, gotovo svi na političkoj sceni su međusobno posvađani. Prozivke na relaciji bivša i sadašnja vlast traju od početka mandata, a prošlog tjedna propao je i „brak“ SDP-ovoga gradonačelnika Nevena Bosilja s koalicijskim partnerom Budimo grad.

Potom su se međusobno častili prozivkama HDZ i SDP, a Budimo grad je postao glavni gradski galamdžija.

Što će točno galama, svađe i prozivke donijeti Varaždinkama i Varaždincima? Vjerojatno ništa korisno.

Novi izbori ili „veza bez obveza“

– Ako se dogodi da ne prođe proračun, idemo na izbore, mi s tim nemamo problema – rekao je prošlog tjedna zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Miroslav Marković.

No, izbori trenutno nikomu ne odgovaraju. Bivši gradonačelnik Čehok ima komotnu situaciju u kojoj može kritizirati, SDP je na nacionalnoj razini potpuno oslabljen, što se odražava i na lokalne organizacije, a HDZ je tek završio s unutarstranačkim izborima, imaju vlast na županijskoj razini i ništa im ne nedostaje. Budimo grad pak, s druge strane, plovi na krilima popularnosti nezavisnih opcija koje su nastale kao rezultat općeg nepovjerenja u politiku.

– Građani očekuju rezultate i rješavanje najvećih problema poput bala i u tom smjeru očekujemo doprinos svih opcija jer svaki vijećnik, iz koje god stranke ili platforme, odgovoran je prema građanima da se nagomilani problemi grada konačno počnu rješavati. To je politika, a sve ostalo je politikantstvo, a time se ne stignem i ne želim baviti – poručio je prošlog tjedna gradonačelnik Bosilj.

Proračun se donosi krajem godine, a SDP-ova vlast testirat će (ne)povjerenje donedavnih koalicijskih partnera već ovog tjedna. Na sjednici Gradskog vijeća donosi se, između ostaloga, rebalans proračuna. Iako su iz Budimo grad poručili da ne žele biti dio vladajućih, niti sudjelovati u donošenju odluka, za očekivati je da će ipak dizati ruke te tako i dalje držati ljestve gradskoj vlasti za koju tvrde da im ne odgovara.

Bit će to svojevrsna „veza bez obveza“, a Budimo grad u tom slučaju ima idealnu situaciju. Raskidanjem formalne koalicije, odnosno sporazuma, odrekli su se odgovornosti za postupke gradske vlasti.

Politička manipulacija

Mogu i dalje bez problema galamiti još četiri godine, ili barem dok ne procijene da im odgovara situacija za nove izbore.

Ipak, odluke ne donosi gradonačelnik Bosilj sam sa svojim suradnicima, već ih donosi Gradsko vijeće. To je tijelo o kojem ovisi u kojem smjeru će Varaždin ići u iduće četiri godine, ili bi barem tako trebalo biti.

To što pojedine političke opcije omalovažavaju važnost Gradskog vijeća je zapravo samo pranje ruku od odgovornosti i politička manipulacija.

Novi izbori realno ne odgovaraju ni onima koji žive u Varaždinu jer bi se u tom slučaju radilo još manje, a politika bi samo još jednom dokazala da je sama sebi svrha i da se sve svodi na to tko je s kim, a tko protiv koga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje