Povežite se s nama

Kultura

Varaždin će ugostiti jedan od najboljih i najstarijih orkestara iz Češke

Objavljeno:

- dana

U sjedištu varaždinske gradske uprave u palači Patačić u četvrtak, 25. siječnja, gradonačelnik Grada Varaždina priredio je prijam za NJ. E. Milana Hovorku, veleposlanika Češke Republike u Republici Hrvatskoj te Janoša Harmana, ravnatelja Moravske filharmonije.

Prijemu su nazočili i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

Kako je tom prilikom istaknuto, Varaždin će imati čast ugostiti jedan od najboljih i najstarijih orkestara iz Češke, poznati Moravski filharmonijski orkestar. Orkestar koji u punom sastavu ima devedeset izvrsnih muzičara, naročito se ističe izvedbama Dvoržaka i Smetane te drugih klasika češke nacionalne muzičke kulture. Nakon koncerata u Budimpešti i Pečuhu, a prije Dubrovnika, nastup Moravske filharmonije u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta bit će održan krajem 29. svibnja ove godine povodom Dana državnosti Republike Hrvatske.

I dok će hrvatska kulturna javnost imati priliku u Varaždinu uživati u izvedbama čeških muzičara, ljubitelji umjetnosti u Češkoj uživat će i hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Naime, Gradski muzej Varaždin priprema u 10. listopada ove godine otvorenje izložbe slika i skulptura hrvatskih umjetnika 20. i 21. stoljeća. Iz fundusa GMV-a u galeriji Moravskog zemaljskog muzeja u Brnu bit će izložene 63 slike i 19 skulptura velikana hrvatske umjetnosti poput Bukovca, Meštrovića, Ivekovića, Slave Raškaj te Stančića, Gašparića, Kulmera i drugih.

Na susretu u Varaždinu istaknuta je bliskost hrvatskog i češkog naroda koju kulturni događaji popu nastupa filharmonijskog orkestra ili izložbe vrhunskih djela još više produbljuju i učvršćuju.

Kultura

Balaševićeva Olivera gostuje u varaždinskom kazalištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Olivera Balašević, supruga neprežaljenog Đorđa Balaševića dolazi 11. svibnja sa svojom monobajkom Prezime ruže na Veliku scenu HNK Varaždin. Predstava počinje u 19,30 sati.

Prezime ruže je autentična drama teatra ispovijesti, koja vodi publiku kroz uspomene autorice knjige Planeta Dvorište.

Očima djevojčice koja je odrastala uz obalu Begeja, put sjećanja vodi od djetinjstva punog ljubavi, ali lišenog privilegija svojih vršnjaka, do studentskih dana u Novom Sadu i ljubavi, poezije, obitelji. Prezime ruže je emotivna priča o najvažnijim vrijednostima života, o vremenu koje očekuje da ga ispunimo uspomenama, o borbama i odlukama koje nisu lake. I najviše o neminovnostima koje su indiferentne i neumoljive spram krhkosti dječjih godina…

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige ove godine u parkovima, dvorcima, čak i zatvorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske.

Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

Trinaesto izdanje manifestacije predstavili su u četvrtak 11. travnja na konferenciji za medije održanoj u Galeriji Kupola Gradske Knjižnice Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ivana Radenović i Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba, Mišo Nejašmić i Slavko Kozina iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te popularni meteorolog i autor niza slikovnica za djecu Zoran Vakula.

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Noć knjige i ove godine ima humanitarni karakter – nastavlja se akcija pomoći ukrajinskim nakladnicima otkupom knjiga koje se distribuiraju narodnim knjižnicama. Prihod od kupnje specijalnih majica i torbi s motivima Noći knjige u Lumer shopu bit će doniran splitskoj Udruzi MoSt, dok donacijom knjiga Dnevnoj bolnici za ovisnost o kockanju i Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež organizatori žele skrenuti pozornost na sve veći društveni problem – ovisnost o kockanju.

Dodajmo da će na svečanome otvorenju Noći knjige u utorak 23. travnja u 12 sati u NSK biti predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje