Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin i Špancirfest posjetili brojni načelnici i gradonačelnici

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u subotu su u Gradskoj vijećnici primili gradonačelnike i načelnike iz raznih dijelova Hrvatske povodom održavanja najpoznatije turističke manifestacije Špancirfest.

Sastanku su nazočili gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, zamjenica gradonačelnika Grada Jastrebarsko Nikolina Ribarić, zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Kristina Đukić, pročelnice iz Grada Jastrebarsko Nadica Žužek i Irena Strmečki, a dobrodošlicu su im uz dužnosnike Grada Varaždina iskazali i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, vijećnik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Vesna Haluga te zamjenica direktorice Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina Smiljana Mlakar.

Na radnom dijelu sastanka razgovaralo se o aktualnim temama i problematici iz lokalnih sredina, energetskoj krizi, projektima koje provode gradovi i općine te povlačenju sredstava iz EU fondova. Naglašena je važnost međusobnog povezivanja i razmjene iskustva te možebitne inicijative oko zajedničkih projekata i buduće suradnje.

Uzvanicima su se pridružili gradonačelnik švicarskog grada Schaffhausena Peter Neukomm i generalni konzul Hrvatske u Švicarskoj Slobodan Mikac koji su također izrazili raspoloživost za suradnju, partnerstvo i povezivanje s ciljem razvoja na području gospodarstva, kulture, obrazovanja i sporta.

Zamjenica direktorice Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina Smiljana Mlakar uzvanicima je predstavila program Špancirfesta, jednog od najboljih umjetničkih i kulturnih festivala u ovom dijelu Europe, koji je i ove godine postigao rekordnu posjećenost.

Gradonačelnik Neven Bosilj iskazao je zadovoljstvo što su gradonačelnici i načelnici posjetili Varaždin u vrijeme održavanja Špancirfesta i što su iskoristili priliku da zajedno rasprave teme od zajedničkog interesa koje su važne za daljnji razvoj svih lokalnih sredina.

– Zaista mi je drago što smo danas ugostili prijatelje iz raznih dijelova Hrvatske. Spominjem riječ prijatelje jer zaista smatram da jednom prijateljskom komunikacijom i suradnjom možemo puno učiniti za naše gradove i općine, pogotovo u ovo izazovno vrijeme. To je bila i jedna od tema našeg sastanka. Danas je prilika da posjete i obiđu Špancirfest, kulturno turističko događanje koje svi jako dobro znaju i veseli me što su se odazvali i došli podržati manifestaciju. Jedno od polja naše suradnje je i turizam. Gradonačelnik Rijeke, koja je nedavno dobila ogroman Hotel Hilton s 560 ležajeva, pokazao nam je mogućnosti za investitore koji bi bili zainteresirani za neku tako veliku i značajnu investiciju i kod nas u Varaždinu. Naravno da je lakše investirati na jadranskoj obali jer je tamo duže sezona i duži priljev turista, ali Varaždin se pozicionira kao city break destinacija koja je od svibnja do rujna popunjena svaki vikend. Vjerujem da ćemo uspjeti pronaći ozbiljnog investitora za dodatne hotelske kapacitete u Varaždinu jer je to ono što našem gradu nedostaje – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović na Špancirfestu je prvi puta i bio je oduševljen dinamičnom atmosferom koja vlada gradom.

– Prezentirana nam je cijela konstrukcija Špancirfesta i moram reći da je izuzetno važno da je on internacionaliziran. Puno je uličnih izvođača i to je ono što Špancirfest i je. Dani su neki naglasci za budućnost Špancirfesta i njegovu dodatnu internacionalizaciju s mega zvijezdama sa svjetske showbizz scene i drago mi je da je ovdje kontinentalni turizam vrlo razvijen. Špancirfest je jedan od najvećih festivala u Hrvatskoj, privlači jako puno turista, ne samo iz Hrvatske, nego i inozemstva, i imamo što naučiti ovdje i nešto primijeniti u Rijeci– rekao je gradonačelnik Filipović.

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek redovito posjećuje Špancirfest svake godine.

– Uživamo u bogatoj i gastro i kulturnoj, ali i zabavnoj ponudi vašeg grada. Naravno, tu je i suradnja s gradonačelnikom, zamjenikom i cijelim timom bez koje mislim da gradovi međusobno ne bi toliko napredovali jer dobro je čuti neke nove ideje, neke nove vizije. Ovo je super za naš kontinentalni turizam – rekla je.

Saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici su nakon sastanka u Gradskoj vijećnici uživali u obilasku Špancirfesta te čestitali Gradu Varaždinu i Turističkoj zajednici Grada Varaždina na cjelokupnoj organizaciji i bogatom sadržaju koji u Varaždinu očekuje sve posjetitelje.

Život i društvo

Pred DVD-om Višnjica je nabavka kombija i energetska obnova vatrogasnog doma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica održalo je 72. redovnu Skupštinu.

Članove Skupštine, nazočne predstavnike vatrogasnih društava iz Hrvatske i Slovenije te druge goste, među kojima su bili državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec upoznao je s djelovanjem Društva u proteklom jednogodišnjem razdoblju te s planovima za nadolazeće razdoblje za koje je se, uz nabavku novog vozila, planira početak realizacije projekta energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici. Riječ je o projektima koje će DVD Višnjica provesti u suradnji i uz potporu Grada Lepoglave što je na Skupštini potvrdio i gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Ove godine će godine za djelovanje vatrogasaca Grad Lepoglava u cjelini izdvojiti više od 230.000 eura. Što se DVD-a Višnjica tiče, u planu je nabavka kombi vozila te, nakon što je najavljeno otvaranje natječaja za energetsku obnovu javnih zgrada što spremni čekamo nekoliko godina, krećemo s projektom energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici za što su osigurana sredstva u gradskom proračunu – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši i ovom prigodom vatrogascima na svemu što čine na zaštiti života i imovine građana.

– Sve što radite ne radite zato što morate ili za plaću već zato što želite pomoći građanima. Bez obzira na sve, uvijek ste spremni pomoći. U trenutku ugroze vi ste ti kojima se prvima obraćamo za pomoć – istaknuo je gradonačelnik.

Član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec iskoristio je prigodu zahvaliti Hrvatskoj i hrvatskim vatrogascima na pomoći kod gašenja velikog prošlogodišnjeg požara u Sloveniji. Istaknuo je i da je vatrogascima, koji često pomažući drugima ugrožavaju svoje živote, često dovoljno zahvaliti, a što se sve rjeđe događa.

– Vi ste ponos Višnjice spremni u svakom trenutku pomoći ljudima i to ne samo na području Višnjice već i drugdje gdje je vaša pomoć potrebna – poručio je državni tajnik Zdravko Jakop čestitajući višnjičkim vatrogascima na svemu što su dosad postigli.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, ovom prigodom i izaslanik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Marijo Canjuga izrazio je uvjerenje da će se svi zacrtani planovi ostvariti, a što garantira i velika podrška i potpora vatrogastvu od strane Grada Lepoglave. Na Skupštini su članovima DVD-a Višnjica dodijeljena priznanja za ostvarene rezultate kao i ona dodijeljena im za stečena zvanja. Među ostalima, Andriji Hudinu i Ivanu Visinskom dodijeljena su priznanja za 40 godina rada u vatrogastvu. Brončanim vatrogasnim plamenicama za uspjehe postignute u vatrogastvu nagrađeni su: Željko Pajtak, Josip Pajtak, Toni Zagoranski, Kruno Komes, Martin Galinec, Matija Bosilj, Matija Lončarek, Ivan Flegarić, Davor Prašnički, Stjepan Križanec, Stjepan Galinec, Matija Lončarek i Danijel Mežnarić. Na sjednici Skupštine je za novog zapovjednika izabran Matija Lončarek, a u Društvo je primljeno i devet novih članova.

Nastavite čitati

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje