Povežite se s nama

Novosti

„Varaždin nije Habuševo privatno vlasništvo, a izbori nisu podjela plijena“

Objavljeno:

- dana

Natalija Martinčević, zamjenica varaždinskoga gradonačelnika

Živimo u pravnoj državi,  članici EU koja ne tolerira takvo ponašanje i nasilništvo koje Habuš provodi nad mnom te ću stoga pravo na rad zatražiti pravnim putem, naglasila je  saborska zastupnica i zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Natalija Matinčević najavljujući pravnu bitku za svoje mjesto u gradskoj upravi koje je dovedeno u pitanje postupcima varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša za koje nema lijepih riječi.

Prije mjesec i pol dana, kako je podsjetila, gradonačelnik Habuš pokrenuo je brze izmjene pravilnika i drugih akata Grada Varaždina kako bi ju kao zamjenicu gradonačelnika potpuno razvlastio.

-Oduzeo mi je sve poslove koje sam obavljala, onemogućio mi je vođenje projekata koje sam vodila, oduzeo mi je sredstva za rad te podršku gradskih stručnih službi. Odmah po primitku takvog pravilnika, pismenim sam putem zatražila da mi se kao zamjenici izabranoj na neposrednim izborima ostave poslovi koje sam zadnje dvije godine obavljala. Međutim, nikakav odgovor nisam dobila od gradonačelnika, ustvrdila je Martinčević tijekom susreta s novinarima.

Iako se nemilost u kojoj se našla kod gradonačelnik obično dovodi u vezi s njezinom podrškom Radimiru Čačiću, saborska zastupnica tvrdi da su uzroci njezinog pada puno stariji i osobne prirode.

– Prije dva mjeseca prezentirala sam svoj rad, kako u Hrvatskom saboru, tako i Gradu Varaždinu, jer osjeća obvezu da izvještava građane što rade. Drugi razlog bio je što me Habuš isključivao iz poslova u Gradu Varaždinu dosta prije mog izbacivanja iz HNS-a, a posebno iz odlučivanja.  Radila sam u resoru gospodarstva i turizma, osmišljavala projekte, no sada je sasvim jasno da je Habuša smetalo to što sam dobro i korektno obavljala poslove iz svog resora, što dobro i kvalitetno vodim projekte,  pa mu je moje izbacivanje iz HNS-a došlo kao naručeno za osobni obračun sa mnom,  drži saborska zastupnica.

Kako bi to potkrijepila tvrdnju o uspješnom radu, Martinčević je ustvrdila da se njoj kod izbacivanja predbacivalo nedovoljno isticanje stranačkih obilježja, a  nikada nitko nije osporavao njezine rezultate.

-Naravno do bi oni voljeli osporiti moje rezultate, ali za to nema osnova jer su oni mjerljivi i lako dokazivi. Da se u mom slučaju radi o čistom nasilništvu i osobnom obračunu govori i to da gotovo ista situacija u Međimurju. Tu je zamjenica župana izašla iz stranke, ali i dalje normalno i nesmetano obavlja sve poslove kao i kada je bila članica HNS-a. Dapače, župan Matija Posavec kao odgovorni dužnosnik naglašava da su Sandru Herman kao dožupanicu izabrali građani prema kojima postoji obveza odgovornog obavljanja poslova. Zbog čega Habuš nema takvu odgovornost prema građanima, zapitala je Martinčević.

Umjesto odgovornog rada i obzirnost prema građanima koji su mu dali glas, saborska zastupnica ukazala je da varaždinski gradonačelnik nedovoljno i nekvalitetno radi zbog čega ima niz problema koji još nisu riješeni.

-Habuš ima i dalje više od 120 tisuća tona smeća u Brezju za koje se ne zna kada će biti riješeno, po kojoj cijeni i koliko će to građane koštati. Habuš ima i sporove s privatnim tvrtkama i koncesionarima u vrijednosti većoj od 100 milijuna kuna, a s kamatama i više od 200 milijuna. Habuš ima i probleme u gotovo svim gradskim tvrtkama. Umjesto da zajedno upremo i krenemo u rješavanje tih problema, koji se lome gotovo isključivo na leđima građana Varaždina, on se sada bavi time kako da mene kao svoju zamjenicu onemogući u radu, ustvrdila je Martinčević.

Ovakvo političko nasilništvo, kako je dodala, nije nigdje zabilježeno u Hrvatskoj, a nešto slično napravilo je Kerum u Splitu, ali ni blizu kao Habuš u Varaždinu.

  -Izabrana sam na neposrednim izborima, izabrali su me građani koji me jedini mogu razvlastiti na izborima. Kada sam predstavljala sebe kao kandidata za zamjenika govorila sam o programima i projektima iza kojih i danas u potpunosti stojim. Isto tako stojim iza svih političkih vrijednosti iza kojih sam bila kao član HNS-a. To nisu bile dakle moje političke vrijednosti samo za politiku kampanju, nego iza kojih sam stajala i u koje sam vjerovala zadnjih 13 godina.  Nisam ja odstupila od tih vrijednosti, stavova i tima, već sam jasno rekla da je vodstvo HNS-a to koje svojim ponašanjem i pravno i politički i ljudski iznevjerilo upravo te vrijednosti i standarde za koje se HNS zalagao na hrvatskoj političkoj sceni. Stoga je potpuno jasno da se ovdje radi o političkom obračunu te paranoičnom strahu  od usporedbe rada i ostvarenih rezultata s jednim ciljem: ako maknem nju, možda ću ja ispasti sposobniji, rekao je Martinčević dodavši da ako to nije razlog, onda bi voljela čuti koji je razlog da joj Habuš kao izabranoj zamjenici ne dopušta raditi.

Martinčević je opovrgavala navode gradonačelnika da ona nema vremena raditi u Gradu Varaždinu jer vrijeme troši za osnivanje nove stranke.

Dvije godine dolazim na posao u Grad Varaždin gdje radim kao volonter, dakle bez naknade. Uz svoj posao u Hrvatskom saboru, u Gradu u sam bila više nego oni kojima je to prvi i jedini posao za koji primaju plaću. Sada, nakon što te suspendiraju, maknu sredstva za rad i tajnicu te ti ne daju da radiš ništa – pitaju te zašto ne dolaziš na posao. Što bi trebala? Sjediti i gledati u prazan zid, zapitala je te dodala da je varaždinska gradska uprava neracionalna te traži reorganizaciju.

U zadnja tri mjeseca, kako je dodala, Habuš i ekipa gotovo ništa ne rade.

-Ne rade ništa drugo nego sumanuto obilaze organizacije ogranke i članstvo HNS-a s ciljem da objasne ljudima ono što se ne da objasniti, a to je da su osnivača stranke, čovjeka koji je stranku gradio 20 godina izbacili na najsramotniji način. Ako taj Čačić, kako Habuš kaže za ništa zaslužan, onda je  zaslužan barem za jednu: da su Habuš i Štromar danas u foteljama tamo gdje jesu, ustvrdila je zamjenica varaždinskoga gradonačelnika.

Svojim odnosom prema njoj, kako je naglasila, Habuš je povrijedio članak 128 Ustava, čl. 48 Zakona o lokalnoj samoupravi, čl 93. o lokalnim izborima, čl. 2 Zakona o suzbijanju diskriminacije te čl 19 Zakona o obveznim odnosima.

-Ono što će biti novina kod ove tužbe da neću voditi spor samo s Gradom Varaždinom i  gradonačelnikom kao institucijom, nego i s Habušem osobno jer odgovornost u ovom gradu konačno mora dobiti ime i prezime. Time želi da sve posljedice ovih sporova ne snose građani i Gad Varaždin, već Habuš osobno. Varaždin nije Habuševo privatno vlasništvo, a izbori nisu podjela plijena, naglasila je saborska zastupnica.

Upitana je li točna tvrdnja gradonačelnika da je izabirala lakše projekte, dok su teži ostajali njemu jer nije za njih imala interes, Martinčević je odgovorila da oni koji ne znaju raditi obično vele da su njihovi projekti složeni, dok su drugi laki.

-Željela sam se uključiti u niz poslova, ali mi to gradonačelnik nije dopustio. I to ne od trenutka kada sam isključena iz HNS-a, nego više od godinu dana. Ne želi naknadno dijeliti pamet oko zbrinjavanja varaždinskog otpada koji je naš najveći problem, ali bila sam zagovornik dogovora te da se smeće riješi što je prije moguće, odnosno da se bale počnu odmah obrađivati uz sniženje cijene koja je bila te da se izbjegnu svi sporovi. Gradonačelnik nije podržao taj moj stav, ali budući da sam mu bila zamjenica stala sam iza njega. Međutim, nakon toga inzistirala sam da posao oko smeća ne mogu voditi samo Habuš i Vlašić, već da je nužan stručan tim i povjerenstvo s većim brojem osoba, a prije svega da se mora dobiti i drugo odvjetničko mišljenje jer smo u cijelom procesu imali mišljenje samo jednog varaždinskog odvjetnika, a kada imate sporove veće od 100 milijuna kuna koji su nezamislivi rizik za gradski proračun, onda morate imati više osoba i mišljenja da vidite alternative i što je najbolje za Grad i građane. Ono što sada treba napraviti je da se potpiše koncesija jer je ona pravovaljano dodijeljena, a s rješavanjem bala treba krenuti odmah, a glavni posao Habuša i Štromara je da osiguraju 60 posto  sufinanciranja od Fonda. Mene su često kritizirali jer sam rekla da ova Vlada nije učinila dovoljno za ovaj kraj nakon odlaska Čačića. No te vlade nema bez 13 ruku HNS-a. Ako se HNS treba za što pobrinuti a prvenstveno Habuš i Štromar da osiguraju sredstva Fonda kako se ova očita nesposobnost oko smeća na lokalnoj i nacionalnoj razini ne obije o lađa građana,   naglasila je Martinčević te ustvrdila da ne zna je li gradonačelnik raskinuo ugovor o sufinanciranju koji je sklopljen s Fondom u vrijeme njegovog prethodnika.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje