Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin: od siječnja pojeftinjuju privatni vrtići pa roditeljima 100 kuna manje uplatnice

Dječji vrtić Pčelica Bisag

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin će sa 100 kuna sufinancirati troškove boravka djece u privatnim dječjim vrtićima na gradskom području.

Riječ je o potezu koji bi trebao rezultirati smanjenjem cijena koju roditelji plaćaju za privatne dječje  vrtiće za oko 100 kuna te približavanje, odnosno izjednačenje cijena boravka djece u privatnim i gradskim vrtićima.

– Na današnjem sastanku u gradskoj vijećnici zahvalili smo predstavnicima privatnih dječjih vrtića na svemu što čine na osiguravanju pedagoškog pluralizma, a ovih 100 kuna koje će Grad  dodatno izdvajati, bit će subvencija prema roditeljima – naglasio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Roditelji trenutno plaćaju oko 850 kuna boravak djeteta u privatnim dječjim vrtićima, a sada će ta cijena iznositi 750 kuna, što je otprilike iznos kojeg plaćaju za gradske vrtiće.

– Tijekom godine pokušat ćemo pronaći model da se ekonomska cijena u privatnim vrtićima povisi jer je niža nego u gradskom vrtiću. Podsjećam, svi gradski vrtići su u fazi obnove, dogradnje ili gradimo nove i u suradnji s privatnim vrtićima cijeli taj segment bit će uređen – rekao je Čehok.

Grad će za spomenuto sufinanciranje korištenje privatnih dječjih vrtića iz proračuna izdvojiti dodatnih milijun i pol kuna.

Roditelji će prve uplatnice s umanjenom cijenom dobiti za siječanj ove godine.

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje