Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinac o objedinjenom hitnom bolničkom prijemu varaždinske Bolnice: Europski tretman, kraljevski!

Objavljeno:

- dana

Varaždinski župan Anđelko Stričak na svojem Facebook profilu podijelio je status Damira Roškovića.

– U čudu gledam novi prijem na Hitnoj i neki novi sustav u liječenju. Naime, dovodim blisku osobu na hitan prijem u OB Varaždin sa simptomima moždanog udara. Nova Hitna, pa se pribojavam postupka od same prijave, čekanja, i nadasve ishoda mog dragog pacijenta. Otvaraju se velika staklena vrata i držeći pod ruku bolesnu osobu ugledam medicinsku sestru obučenu u skladnu tamno plavu uniformu, koja hitrim korakom uzima kolica i žuri prema nama. Posjedamo pacijenta u kolica pa nas sestra upita o simptomima bolesti. Nakon kratke komunikacije odvozi pacijenta u prostoriju trijaže i ljubazno mi naznači da sjednem i pričekam – ističe Rošković koji je potom čekao sat i 15 minuta. Bio je zbunjen i pitao se zašto mu nitko ništa ne govori.

– Izlazi medicinski tehničar koji glasno uzvikuje prezime mog pacijenta “… pratnja!”. Rekoh, ” tu sam”. “Pođite sa mnom u boks 6”. Šetajući kroz labirint prostora dolazim do boksa 6 gdje sjedi moj pacijent zajedno s doktoricom koja ljubazno započinje razgovor. Dakle, u sat i 15 minuta učinjene su hitne pretrage od CT-a, do vađenja krvi i urina sa ispisanim nalazima. Doktorica mi jednostavnim rječnikom objašnjava posljedice moždanog udara i nalaže hospitalizaciju pacijenta – opisuje.

Potom je otišao kući te se vratio idući dan.

– Drugog dana mučim muku kako sad do njegove doktorice pa molim sestru kako bi me dovela do nje i kako bi dobio neku informaciju o stanju osobe. Sestra sa smiješkom odgovara, “doktorica će doći do vas” I tako bi. Dva tjedna svakodnevno obilazim pacijenta od 14-15 sati i dva tjedna uzastopno u bolesničku sobu ulazi doktorica ili pak doktor te nas izvješćuje o svemu učinjenom i o najnovijem stanju pacijenta. Nekoliko puta fizioterapeuti vježbaju mog pacijenta. Danas se evo dobro oporavlja. Iskustvo koje mi jednostavno stavlja potpuno drugu sliku o zdravstvu. Doslovno kao u nekoj drugoj dimenziji. Hvala svima koji su ovako organizirali sustav. Hvala liječnicima (ama), sestrama, tehničarima i fizioterapeutima. Europski tretman. Ne! Kraljevski ! Moj naklon ! – napisao je za kraj.

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca za očuvanje statusa općih i županijskih bolnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu je u srijedu, 20. rujna 2023.godine, održano predstavljanje Nezavisne platforme Sjever (NPS), te je Skupštini Međimurske županije upućena inicijativa kojom se od Ustavnog suda Republike Hrvatske traži da se izvan snage stave članci Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti vezanoj za preuzimanje osnivačkih prava države nad općim i županijskim bolnicama.

Međimurski župan i predsjednik NPS-a Matija Posavec istaknuo kako je ideja osnivanja platforme promocija vrijednosti, rezultata i doprinosa sjevera Hrvatske, te kako bi skrenuli pažnju centralne vlasti kakvu posljednjih 30 godina uživaju neki drugi dijelovi zemlje.

– Ako pogledamo nekoliko važnih ekonomskih pokazatelja poput razine industrijske proizvodnje, omjer uvoza i izvoza roba, razine produktivnosti, razine zaposlenosti, to znači da u takvim okolnostima je posljedično i veći udio poreznih prihoda ostvarenih na Hrvatskom sjeveru odlazio u središnju državnu blagajnu nego što se vraćao u ovo područje u kojemu je ta vrijednost i stvorena. Tako je taj visokocentralizirani sustav ujedno i duboko nepravedan prema Hrvatskom sjeveru, odnosno prema svim onim sredinama u kojima se stvara veći udio društvenog bogatstva, koje se onda redistribuira političkom voljom centralne vlasti. Svi naši dosadašnji rezultati od obnove brojnih škola, gospodarski rezultati, turističke nagrade, prepoznavanje od strane domaćih i međunarodnih institucija nisu cilj već sredstvo da budemo još bolji, još kreativniji i da visoko podignuta ljestvica očekivanja bude svake godine i realizirana – ističe Posavec dodajući kako svaki rezultat u životu i politici, svaka donesena odluka, ali i svaka pogreška je jedno veliko iskustvo koje daje snagu, sigurnost i motivaciju za daljnji rad, osobito u vremenu i okolnostima u kojima se nalazimo, a koja nisu laka.

Članovi predsjedništva Nezavisne platforme sjever su gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički, načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

Okupljanju u Čakovcu nazočili su i brojni načelnici i predstavnici općinskih i gradskih vijeća iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko zagorske županije, među njima i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Svi oni jednoglasno su podržali inicijativu Nezavisne platforme Sjever o upućivanju na prvu iduću sjednicu Skupštine Međimurske županije prijedloga o traženju ocjene ustavnosti novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako bi relevantne institucije ove države dale svoj sud zbog namjere preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, a da druga strana nema pravo odlučivanja o tome.

Prijedlog o tome iznio je potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

-Ono što smatram od prvog dana, a to i komuniciram medijski i javno, jest da najave preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, je odluka koja neće ni na koji način učiniti pozitivne promjene u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Reforma zdravstva se ne radi preuzimanjem osnivačkih prava bolnica jer nas je iskustvo naučilo da svakom centralizacijom sustava, pa i u zdravstvu, se dovodi u pitanje pristup dostupnosti zdravstvene zaštite na lokanoj razini, kao i mogućnost lakše prilagodbe potrebama lokalnog pacijenta. Prijenosom osnivačkih prava se neće riješiti ni problem dugova u hrvatskom zdravstvu – ističe Baksa, dodajući kako državu treba decentralizirati, poštivati načelo supsidijarnosti, uvažavati specifičnosti i potrebe građana svake hrvatske regije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje