Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinac se spori s Vartopom: „U preplati sam, priznali su svoju grešku, ali novac mi ne žele vratiti“

Objavljeno:

- dana

– Već više od godine dana pokušavam namiriti svoja potraživanja za preplaćene račune tvrtke Vartop za uslugu korištenja potrošne tople vode. No, sva moja nastojanja su bezuspješna! Razlozi koji mi se cijelo to vrijeme prezentiraju, zbog kojih mi Vartop odbija vratiti preplaćeni novac, su u najmanju ruku smiješni. Žalosno je da se jedna gradska tvrtka na ovakav način odnosi prema građaninu Varaždina koji uredno plaća svoje obveze prema gradu te koji i na taj način osigurava upravo njima, gradskim zaposlenicima, njihove plaće. Ako u Vartopu nakon svih mojih pokušaja, a njihovih obećanja ne uspijevaju pronaći način kojim bi se pozitivno riješila moja reklamacija, to samo pokazuje njihovu nesposobnost i nedostatak sluha za građanina Varaždina – ogorčen je Varaždinac Damir Grlač iz Zagrebačke ulice, koji se, kao i većina stanara u njegovoj zgradi, izdvojila iz sustava kotlovnica kojima upravlja gradska tvrtka Vartop.

Na naš upit iz Vartopa su nam odgovorili da je problem u preplati potrošne tople vode nastao iz razloga „da gospodin Grlač nije redovno obavljao prijavu potrošne tople vode (PTV) za svoju samostalnu uporabnu cjelinu, a koja je uređena Aneksom Ugovora“.

– Krajnji kupci toplinske energije koji u svojim samostalnim uporabnim cjelinama imaju ugrađene uređaje za zasebno mjerenje potrošnje vode, obvezni su 25-og dana u mjesecu očitati stanje vodomjera potrošnje PTV i javiti očitano stanje elektroničkim ili pisanim putem. Ukoliko korisnik to ne učini, utrošena toplinska energija, odnosno potrošnja vode procjenjuju se prema pretpostavljenoj potrošnji ili potrošnji ostvarenoj u odgovarajućem prethodnom obračunskom razdoblju. S obzirom da gospodin Grlač nije redovno obavljao prijavu, obračun PTV-a redio se temeljem prosjeka potrošnje iz prijašnjih razdoblja, što je u njegovom slučaju iznosilo 2 kubna metra mjesečno – rekao nam je Zdravko Rogina, direktor Vartopa.

Direktor Rogina dodaje da korisnik sve do svibnja 2022. godine nikada nije izjavio prigovor ili reklamaciju na obračun PTV-a.

– A kada je to učinio, ustanovljeno je da je u preplati. Tom je prilikom korisniku objašnjeno da ne možemo stornirati račune unatrag godinu dana te je bilo rečeno da će gospodin Grlač i dalje koristiti vodu, a potrošnja kubnih metara će se pratiti dok se ne izravna sa stvarnim stanjem njegovog vodomjera, odnosno dok potrošnja ne pokrije preplatu. U tom trenutku nitko nije mogao predvidjeti da gospodin Grlač više neće trošiti  PTV, odnosno da će se izdvojiti iz sustava. Da je korisnik odmah reagirao, na prvi ispostavljeni račun na kojem mu je bila obračunata prosječna potrošnja od 2 kubna metra koje on nije potrošio, bez problema bismo taj račun stornirali i ne bismo dalje obračunavali prosjek – tvrdi direktor Rogina.

Njegove tvrdnje o neprijavljivanju stanja vodomjera Damir Grlač oštro odbacuje.

– To su najobičnije gluposti. Tijekom cijelog razdoblja koje navodi direktor Rogina ja sam redovno prijavljivao potrošnju i putem e-maila slao stanje kalorimetra. U konačnici, djelatnica koja radi na šalteru Vartopa potvrdila je da su mailovi redovito dolazili i da je greška nastala s njihove strane. I ako je moja zakonska obveza do određenog datuma u mjesecu javljati stanje, a oni ta stanja nisu registrirali, zašto čitavo to vrijeme niti jednom nisam iz Vartopa dobio povratnu informaciju da nedostaje prijava potrošnje vode. Zbog nečijeg nemara, neodgovornosti i neizvršavanja radnih obveza, ja bih sada trebao odustati od svojih novaca – govori Grlač.

Dodatno je ogorčen jer je više puta odlazio u prostore Vartopa sa željom da se postigne dogovor oko refundiranja sredstava.

– Direktor Rogina mi je osobno rekao da će riješiti problem. Da li je ovo način rješavanja problema građana ovog grada? Nakon mojih ponavljajućih pokušaja da s tvrtkom Vartop postignem sporazum i nakon višemjesečnog nenaplaćivanja potrošne vode zbog preplate, u siječnju ove godine na moju adresu ponovno dolazi račun za vodu, s novim pokušajem naplate paušala od 2 kubna metra vode. Na taj račun odmah sam reagirao, a direktor Rogina mi je ponovno osobno poručio da ćemo dugovanje riješiti, dodavši: „Pa zar mislite da će vam tvrtka Vartop ostati dužna novce?“. Zar je normalan način poslovanja da tvrtka svoje korisnike, koji ih plaćaju, laže u oči. Također, toplu vodu u suglasnosti s Vartopom nisam plaćao od svibnja 2022. do veljače 2023. godine. Znači, već onda su priznali da mi duguju novce, ali od toga ništa. Predlagao sam i kompenzaciju kada se koristilo grijanje pa da na taj način prebijemo račune – govori na Grlač.

Nastavno na naš upit iz tvrtke Vartop dodali su da je obavljena revizija od strane Odjela za reviziju Grada Varaždina, koja nije našla nikakve nepravilnosti u postupanju.

– Revizor me ni u jednom trenutku nije kontaktirao. Što je tražio u reviziji to niti sam ne zna. Zašto nije otkrio da ja 10 mjeseci ne plaćam toplu vodu i kako je to moguće. Smiješno! Ukoliko je tijekom 2020. i 2021. godine obračun vode naplaćivan prema procijenjenoj potrošnji i ti su računi uredno plaćani s moje strane, smatram da je sada, u situaciji kada se cijela zgrada pa i moj stan izdvaja iz sustava grijanja, potrebno rekapitulirati sva dugovanja i potraživanja te ih svesti na nulu. Svugdje u normalnom svijetu stvari funkcioniraju na ovakav način, ali očito ne i u Vartopu – zaključuje Damir Grlač.

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca za očuvanje statusa općih i županijskih bolnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu je u srijedu, 20. rujna 2023.godine, održano predstavljanje Nezavisne platforme Sjever (NPS), te je Skupštini Međimurske županije upućena inicijativa kojom se od Ustavnog suda Republike Hrvatske traži da se izvan snage stave članci Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti vezanoj za preuzimanje osnivačkih prava države nad općim i županijskim bolnicama.

Međimurski župan i predsjednik NPS-a Matija Posavec istaknuo kako je ideja osnivanja platforme promocija vrijednosti, rezultata i doprinosa sjevera Hrvatske, te kako bi skrenuli pažnju centralne vlasti kakvu posljednjih 30 godina uživaju neki drugi dijelovi zemlje.

– Ako pogledamo nekoliko važnih ekonomskih pokazatelja poput razine industrijske proizvodnje, omjer uvoza i izvoza roba, razine produktivnosti, razine zaposlenosti, to znači da u takvim okolnostima je posljedično i veći udio poreznih prihoda ostvarenih na Hrvatskom sjeveru odlazio u središnju državnu blagajnu nego što se vraćao u ovo područje u kojemu je ta vrijednost i stvorena. Tako je taj visokocentralizirani sustav ujedno i duboko nepravedan prema Hrvatskom sjeveru, odnosno prema svim onim sredinama u kojima se stvara veći udio društvenog bogatstva, koje se onda redistribuira političkom voljom centralne vlasti. Svi naši dosadašnji rezultati od obnove brojnih škola, gospodarski rezultati, turističke nagrade, prepoznavanje od strane domaćih i međunarodnih institucija nisu cilj već sredstvo da budemo još bolji, još kreativniji i da visoko podignuta ljestvica očekivanja bude svake godine i realizirana – ističe Posavec dodajući kako svaki rezultat u životu i politici, svaka donesena odluka, ali i svaka pogreška je jedno veliko iskustvo koje daje snagu, sigurnost i motivaciju za daljnji rad, osobito u vremenu i okolnostima u kojima se nalazimo, a koja nisu laka.

Članovi predsjedništva Nezavisne platforme sjever su gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički, načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

Okupljanju u Čakovcu nazočili su i brojni načelnici i predstavnici općinskih i gradskih vijeća iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko zagorske županije, među njima i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Svi oni jednoglasno su podržali inicijativu Nezavisne platforme Sjever o upućivanju na prvu iduću sjednicu Skupštine Međimurske županije prijedloga o traženju ocjene ustavnosti novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako bi relevantne institucije ove države dale svoj sud zbog namjere preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, a da druga strana nema pravo odlučivanja o tome.

Prijedlog o tome iznio je potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

-Ono što smatram od prvog dana, a to i komuniciram medijski i javno, jest da najave preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, je odluka koja neće ni na koji način učiniti pozitivne promjene u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Reforma zdravstva se ne radi preuzimanjem osnivačkih prava bolnica jer nas je iskustvo naučilo da svakom centralizacijom sustava, pa i u zdravstvu, se dovodi u pitanje pristup dostupnosti zdravstvene zaštite na lokanoj razini, kao i mogućnost lakše prilagodbe potrebama lokalnog pacijenta. Prijenosom osnivačkih prava se neće riješiti ni problem dugova u hrvatskom zdravstvu – ističe Baksa, dodajući kako državu treba decentralizirati, poštivati načelo supsidijarnosti, uvažavati specifičnosti i potrebe građana svake hrvatske regije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje