Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinci će ove godine imati drugo najveće klizalište u Hrvatskoj!

Objavljeno:

- dana

PREDSTAVLJEN ADVENT U VARAŽDINU

Štandovi sa Franjevačkog trga sele se u Ulicu Ankice Opolski, Dućanska će zasjati u božićnom ruhu, Varaždinci će imati drugo najveće klizalište na otvorenom u Hrvatskoj, a Varaždin će biti jedan od pet gradova u Hrvatskoj u koji 14. prosinca stiže Coca colin kamion s Djedom Mrazom.

To su najznačajnije novine ovogodišnjeg Adventa u Varaždinu koji počinje 25. studenog, a trajat će sve do 15. siječnja iduće godine.  

Šetnja od Kapucinskog, preko Ankice Opolski i Dućanske do Korza

– Advent u Varaždinu odvijat će se na dvije lokacije: na Kapucinskom trgu gdje će biti i ove godine Ledana čarolija s ledenom površinom od preko 1000 kvadrata i Korzu,odnosno, Bijeli Korzo gdje će biti vlakić Djeda Mraza – najavila je Jelena Toth, direktorica TZ Grada Varaždina danas na predstavljanju Adventa u Varaždinu.

Štandovi s Franjevačkog trga bit će preseljeni u Ulicu Ankice Opolski, a kućice će biti postavljene i na Trgu slobode

Kapucinski trg i Korzo ove će godine biti povezani svojevrsnom šetnicom i to kroz Ulicu Ankice Opolski, kamo će biti preseljeni štandovi s Franjevačkog trga.

– Prigodna prodaja u kućicama bit će organizirana i na Trgu slobode gdje će svoje proizvode izložiti varaždinski obrtnici, a ove godine ukrasit ćemo i Dućansku ulicu S obzirom da smo nastavili razvijati imidž Grada Varaždina kao grada kreative mi smo se ove godine kreativno poigrali Dućanskom ulicom i osmislili božićno ukrašavanje u klasičnom božićnom duhu  – najavila je Toth. Osim na Kapucinskom trgu, glazbeni program odvijat će se na Korzu i to kroz četiri subote.

– Sve počinje 26. studenog kada nastupa Pavel, druge subote, 3. prosinca Christmas Trio, treće subote 10. prosinca Hrvatska funk delegacija, a posljednje subote, 17. prosinca dolaze nam Soulfingersi. Sveukupno, na Kapucinskom trgu i na Korzu imat ćemo 25 glazbenih događanja – najavila je Toth.

Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice Varaždin najavio je da će središnji dio Ledene čarolije na Kapucinskom trgu biti ledeni park.

– Površina klizališta s ledenim stazama je 1.134 kvadrata, što će biti drugi najveći ledeni park u Hrvatskoj. Potrudit ćemo se da bude i najljepši. Klizalište se otvara 25. studenog uz nastup DJ-a Timo G, a bit će otvoreno do 15. siječnja. Pripremni radovi su već u tijeku i nadamo se da će nas vrijeme poslužiti i da ćemo do 25. studenog spremni za svim ledenim površinama – rekao je Ciglar i najavio iste cijene ulaznica i radno vrijeme kao i lani.  

Na Korzu 17. prosinca nastupaju Soulfingerski, a doček Nove godine bit će uz Vatru!

Bit će i kuća Djeda Mraza i proširena ugostiteljska ponuda na trgu. Doček Djeda Mraza održat će se 10. prosinca kada će koncert održati Jacques Houdek. Na Kapucinskom trgu uredit će se i Kitro kutak gdje će svakodnevno biti degustacije, u suradnji s trkačkim klubovima Marathon i Sloboda bit će organizirana i utrka Djeda Mrazeva, a u suradnji s osnovnim školama natjecanje dječjih zborova.

Raymond Rojnik iz Koncertnog ureda Varaždin od bogatog glazbenog programa izdvojio je koncert u povodu Dana grada, 6. prosinca kojeg će održati grupe Detour na Kapucinskom trgu, a prije njih nastupit će varaždinska grupa Mel & The Mindmils.

Habuš ne želi kopirati Zagreb, ali će uzeti ono što je dobro

– U Varaždinu će koncertom Klape Condura Nin 3. prosinca i predstavom Mali bračni zločini 9. prosinca završiti projekt Tri Grgura. U Katedrali će 22. prosinca biti tradicioanlan božićni koncert Lada, za koji smo ove godine odlučili spustiti cijene ulaznica, bez obzira što je uvijek krcat, a što se tiče Nove godine Varaždince će zabavljati Vatra. Mnogi gradovi su ih htjeli, ali evo, mi smo uspjeli – rekao je Rojnik.

U ponoć će se tradicionalno održati i Novogodišnja utrka, 39. po redu, koja će startati s Kapucinskog trga.

Advent u Varaždinu je dosad bio dobro prihvaćen, a organizatori i sam gradonačelnik Goran Habuš se nada da će tako biti i ove godine.

– Nedostatke ispravljamo, Dućanska ulica koja je uvijek bila nekakvo “slijepo crijevo” i u kojoj se nikad nije ništa događalo ove godine će se promijeniti, a gostiteljska ponuda bit će još bolja i veća. Mislim da je to jedan proizvod koji polako pretvaramo u jedan novi brend. Nije nam želja biti bolji od Zagreba, nije nam želja kopirati Zagreb, ali naravno, ono što oni imaju i što je dobro uzet ćemo, kao što su oni masu stvari pokrali od nas u prošlosti – rekao je Habuš.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Donja Voća: održana završna konferencija projekta “(ZA)najljepše životno doba – vrtićko doba”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ako je vjerovati onoj staroj narodnoj poslovici “Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba” onda su zasigurno prvi koraci na tom putu oni koji su najznačajniji.

Upravo kroz provedbu 376.282,11 eura, odnosno 2.835.090,05 kuna vrijednog projekta “(ZA)najljepše životno doba – vrtićko doba” čiji je nositelj Općina Donja Voća s partnerom Dječjim vrtićem “Dječji svijet” iz Varaždina, mnoštvu mališana pružena je mogućnost pohađanja vrtićkog i predškolskog programa. Europski socijalni fond podržao je ovaj projekt ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 376.282,11 eura odnosno 2.835.090,05 kuna. No, isto tako, valja napomenuti kako je kroz provedbu projekta omogućeno zapošljavanje većeg broja radnika kojima je ovo također bio prvi susret s radom u vrtićkom okruženju. Stoga je 25. siječnja 2022. godine potpisan je Ugovor od dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „(ZA) najljepše životno doba – vrtićko doba”.

Uspješno odrađeno

Nakon što su se na proljeće mališani iz Donje Voće oprostili od predškolskih klupa i nakon što je ljetos održana završna priredba polaznika Dječjeg vrtića “Dječji svijet”, na istoj lokaciji u Gornjoj Voći, održana je i završna konferencija na kojoj su se okupili upravo oni koji su iznjedrili program projekta u cijelosti.

Tom prilikom koordinatorica Sanja Hajdin napravila je osvrt na proteklo razdoblje od 20 mjeseci u kojem su se mnogi po prvi puta susreli s projektom.

– Nama je taj projekt bio prvi takve vrste pa je samim time bio i izazovan, ali nam je iznimno drago što smo se na njega odlučili. Prvo bih zato izrazila zahvalu roditeljima bez čijeg povjerenja ne bi bilo ove priče te njihove djece zbog kojih stremimo boljoj kvaliteti i uvijek gledamo kako učiniti nešto novo. Drugi iznimno bitan kotačić cijelog projekta, jeste vi dragi djelatnici. Sretna sam i žalosna što smo došli do kraja projekta. Sretna jer mogu biti ponosna na vaš rad u koji ste dali svoj puni trud, a nekima od vas ovo je bilo i prvo radno mjesto. Nadam se kako ćemo se družiti opet u bliskoj budućnosti, ponovno na nekom novom projektu – kazala je Hajdin uz zahvale Europskom socijalnom fondu te svim ostalim dionicima bitnima za ostvarenje takvih projekata, a posebice načelnicima koji znaju prepoznati nešto kvalitetno za svoje mještane, kao što to čini načelnica Donje Voće Sanja Kočet.

Koliko je projekt donio dobroga u općini Donja Voća svjesna je i načelnica Kočet.

Kvaliteta

– Ovim programima kroz predškolu koja se održavala na području naše općine postigli smo da naši najmlađi od svoje najranije dobi dobiju što bolje i raznovrsnije sadržaje koji omogućuju kvalitetno, zdravo i sretno odrastanje s naprednijom obrazovnom podlogom za kasniji obrazovni i edukacijski razvoj. Ovakvi projekti zasigurno su najbolji ulozi za bolju budućnost naše djece, ali i svih nas jer da bismo danas zadržali mlade u ruralnim sredinama najvažnije je ulagati u dobar pedagoški odgoj i obrazovanje, od kvalitetnih sadržaja do kvalitetnih objekata. Primarno je da djeca naše općine i njihovi roditelji imaju isto što i djeca i roditelji u velikim gradovima, te da osnažimo naše mlade kroz kvalitetne obrazovne programe da u svojoj općini stvaraju vrijednosti koje će doprinijeti daljnjem razvoju. Njihov osmijeh i sreća donose radost našoj zajednici – kazala je načelnica Kočet te se nadovezala na riječi koordinatorice Hajdin: “I nadalje kao načelnica zalagat ću se za još veći opseg kvalitetnih programskih sadržaja od najranije dobi, te omogućiti najmlađima kvalitetan razvoj i napredak”.

Ravnateljica vrtića “Dječji svijet” Ljubimka Hajdin na ovom svojevrsnom rastanku bila je puna emocija što samo govori o tome kakva je suradnja ostvarena na projektu.

– Vi ste saživjeli s djecom i roditeljima, a mi smo saživjeli s vama. Jako mi je žao da tako dobra stvar završava. Mi ćemo se i dalje truditi nastaviti s provedbom europskih projekta, tako da je ovo samo poluvrijeme, odnosno četvrtina. Nije bilo lako za 16-ero ljudi doći jedan dan u novi kolektiv i još k tome vas je došlo više nego je u tom času bilo nas. Jedino mi preostaje gajiti nadu kako ćemo nastaviti suradnju u bilo kojem obliku i kroz bilo koji sadržaj – rekla je ravnateljica Hajdin čestitavši djelatnicama na projektu koje su postigle svoj profesionalni i osobni razvoj.

Iskustva

Završno druženje kod “Etno kuće” na Gornjoj Voći iskoristili smo kako bi razgovarali upravo s djelatnicama kako bi iz prve ruke saznali dojmove koje je projekt ostavio na njih. Do prve sugovornice nije bilo teško doći s obzirom na to kako je Marija Bosilj tu domaća te je ovom prilikom i educirala kolegice o ‘Etno kući’. Naime, Marija je poznavala posljednjeg stanovnika kuće pa je zabavljala anegdotama, a mi smo stekli dojam da s njom nikad nije bilo dosadno raditi.

– Iz početka je bilo teško, jer svaki ulazak u novu sredinu je izazov sam za sebe, a sada kada smo proveli toliko prekrasnog vremena zajedno jako sam se dobro uklopila. Nedostajat će mi sve to jer su djeca naš život – kazala nam je Marija izrazivši nadu kako će, kada bude išla u Varaždin, moći i posjetiti Vrtić. Uz to, dodala je kako joj je posebno emotivan rastanak od ekipe predvođene Ljubimkom i Sanjom Hajdin koje su uvijek bile na raspolaganju.

Vrlo sličnog mišljenja je i pedagoginja na projektu Magdalena Erdelja kojoj je ovo bilo prvo zaposlenje.

– U početku je bilo naporno, puno novih ljudi, ali mislim da kroz ovih godinu i nešto sitno smo stvarno radili i na poboljšanju kvalitete, najviše zbog djece i roditelja. Usko sam surađivala i s odgajateljima i s drugom stručnom suradnicom logopedinjom – rekla nam je Magdalena koja nam je također ispričala koje su se to aktivnosti provodile u radu s djecom:

– Kod nas se kroz ovaj projekt djeci pružila mogućnost da sudjeluju u osam kraćih programa i produljenom boravku. To su bile tradicionalne igre, djeca su imala mogućnost različitih folklornih plesova, različitih tradicionalnih igara koje bi zamrle da nema takvih programa. Imali smo zatim i razvoj kreativnosti, informatički program, a svi znamo da je to jedan od glavnih pravaca kojim se ide u našem današnjem svijetu tako da su djeca već od malih nogu imala mogućnost sudjelovanja u informatičkom programu, ali ne samo kroz tehnologiju, nego i kroz poticanje logičkog mišljenja, zaključivanja. Tu su onda i strani jezici, ekološki program i sportski program na otvorenom – kazala je pedagoginja Magdalena.

Odgajateljica Lara Beli izvorno nije završila obrazovanje za odgajateljicu već za razrednu nastavu, no ovaj projekt joj je omogućio širenje horizonta znanja stjecanjem novih iskustva blisko povezanih uz stručno polje.

– Ovo je bila izuzetna prilika za okružiti se pozitivnim i mladim ljudima. Djeca su super, ponajviše zahvaljujući tome na koji način vrtić funkcionira. Uspješno su razvijala nova znanja i vještine. U sklopu vrtića i projekta je bio omogućen produljeni boravak što je i roditeljima uvelike olakšalo, a posebno onima koji rade poslijepodnevne smjene ili subotom jer je i tada radio vrtić – zaključila je Lara otkrivši nam kako uz posao u struci planira graditi karijeru i u predškolskom obrazovanju nakon pozitivnog iskustva rada na upravo ovom projektu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Oblaci, kiša i blato nisu spriječili gotovo 250 trkača i trkačica da uživaju u ljepotama bukovečkog kraja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kiša koja je neumorno padala nije spriječila gotovo 250 trkača, trkačica i rekreativaca da uspješno završe utrke na drugom izdanju utrke Cener Tri Rijeke u Velikom Bukovcu.

Utrka se održala u nedjelju, a inicijatori ove sve popularnije utrke su mladi iz Velikog Bukovca, koji su uz pomoć NK Bukovčana, Općine Veliki Bukovec, bukovečkih ribiča te svih udruga koje djeluju na području Općine i ove godine više nego uspješno organizirali ovu sportsku manifestaciju. Na utrci su sudjelovali trkači iz svih dijelova Hrvatske, a stigli su i zaljubljenici u trčanje iz inozemstva.

Foto Novak Ludbreg

Počeli trčati u vrijeme korone, a sad organiziraju sve popularniju utrku: Želimo pokazati ljepote bukovečkog kraja

Kružne utrke, od tri i deset kilometara, krenule su od ribičkog doma Sportskog ribolovnog društva Linjak, a trkači su imali prilike uživati u ljepotama dravske šume i upoznati sve prirodne blagodati bukovečkog kraja.

U utrci na deset kilometara nastupilo je 97 natjecatelja, a u muškoj kategoriji prvi je bio Andrej Hladnik Andrej Hladnik (AK Varaždin), drugo mjesto osvojio je Božidar Vujić (AK Marathon Brčko), dok je treći stigao na cilj Jurica Tomac (AK Međimurje).

Foto Novak Ludbreg

Od žena prva je na cilj stigla Ivana Zeljko (AK Međimurje), druga je bila Nada Siladi (AK Međimurje), Lucija Sačer (AK FIT).

U utrci građana na tri kilometra nastupila su 133 natjecatelja, a u muškoj kategoriji prvo mjesto osvojio je Zoran Križanić (AK Varaždin), drugi je bio Ino Šepec (AK Varaždin), a treće mjesto osvojio je Dario Posavec (Advance running team).

Foto Novak Ludbreg

Kod žena prva je u cilj utrčala Mateja Golenja (AK FIT), druga je bila Maja Golec (Perspektiva), a treća Ivana Novak (Maraton klub Velika Gorica).

Organizatori utrke rekli su nam da su i više nego zadovoljni.

-Vrijeme nam baš nije išlo u prilog i ugodno nas je iznenadio broj trkača koji su završili utrke koje nisu bile ni malo lagane. Cijelo vrijeme padala je kiša, a teren je bio blatnjav. Ovo nam je samo još jedan poticaj da već sad planiramo organizaciju trećeg izdanja utrke – rekli su nam organizatori. Dodaju da im je cilj promovirati ljepote bukovečkog kraja, a sumještane poticati da se rekreativno bave trčanjem.

Foto Novak Ludbreg

Bogat program za Dan općine Veliki Bukovec

Utrka je bila uvertira u bogat program koji je ove godine pripremljen u povodu Dana općine Veliki Bukovec.

U subotu 30. rujna bukovečki umirovljenici organiziraju veliko druženje u društvenom domu u Velikom Bukovcu. Dan kasnije, u nedjelju 1. listopada u Dubovici će se pripremati vol, lepinje, riblji specijaliteti i vrući kesteni.

U srijedu 4. listopada održat će se svečana sjednica, a prije toga u planu je otvorenje novog fitness igrališta u Kapeli.

Druge nedjelje, 8. listopada, na rasporedu je biciklijada, koja će ove godine krenuti od Lovačkog doma.

Foto Novak Ludbreg

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje