Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinci će ove godine imati drugo najveće klizalište u Hrvatskoj!

Objavljeno:

- dana

PREDSTAVLJEN ADVENT U VARAŽDINU

Štandovi sa Franjevačkog trga sele se u Ulicu Ankice Opolski, Dućanska će zasjati u božićnom ruhu, Varaždinci će imati drugo najveće klizalište na otvorenom u Hrvatskoj, a Varaždin će biti jedan od pet gradova u Hrvatskoj u koji 14. prosinca stiže Coca colin kamion s Djedom Mrazom.

To su najznačajnije novine ovogodišnjeg Adventa u Varaždinu koji počinje 25. studenog, a trajat će sve do 15. siječnja iduće godine.  

Šetnja od Kapucinskog, preko Ankice Opolski i Dućanske do Korza

– Advent u Varaždinu odvijat će se na dvije lokacije: na Kapucinskom trgu gdje će biti i ove godine Ledana čarolija s ledenom površinom od preko 1000 kvadrata i Korzu,odnosno, Bijeli Korzo gdje će biti vlakić Djeda Mraza – najavila je Jelena Toth, direktorica TZ Grada Varaždina danas na predstavljanju Adventa u Varaždinu.

Štandovi s Franjevačkog trga bit će preseljeni u Ulicu Ankice Opolski, a kućice će biti postavljene i na Trgu slobode

Kapucinski trg i Korzo ove će godine biti povezani svojevrsnom šetnicom i to kroz Ulicu Ankice Opolski, kamo će biti preseljeni štandovi s Franjevačkog trga.

– Prigodna prodaja u kućicama bit će organizirana i na Trgu slobode gdje će svoje proizvode izložiti varaždinski obrtnici, a ove godine ukrasit ćemo i Dućansku ulicu S obzirom da smo nastavili razvijati imidž Grada Varaždina kao grada kreative mi smo se ove godine kreativno poigrali Dućanskom ulicom i osmislili božićno ukrašavanje u klasičnom božićnom duhu  – najavila je Toth. Osim na Kapucinskom trgu, glazbeni program odvijat će se na Korzu i to kroz četiri subote.

– Sve počinje 26. studenog kada nastupa Pavel, druge subote, 3. prosinca Christmas Trio, treće subote 10. prosinca Hrvatska funk delegacija, a posljednje subote, 17. prosinca dolaze nam Soulfingersi. Sveukupno, na Kapucinskom trgu i na Korzu imat ćemo 25 glazbenih događanja – najavila je Toth.

Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice Varaždin najavio je da će središnji dio Ledene čarolije na Kapucinskom trgu biti ledeni park.

– Površina klizališta s ledenim stazama je 1.134 kvadrata, što će biti drugi najveći ledeni park u Hrvatskoj. Potrudit ćemo se da bude i najljepši. Klizalište se otvara 25. studenog uz nastup DJ-a Timo G, a bit će otvoreno do 15. siječnja. Pripremni radovi su već u tijeku i nadamo se da će nas vrijeme poslužiti i da ćemo do 25. studenog spremni za svim ledenim površinama – rekao je Ciglar i najavio iste cijene ulaznica i radno vrijeme kao i lani.  

Na Korzu 17. prosinca nastupaju Soulfingerski, a doček Nove godine bit će uz Vatru!

Bit će i kuća Djeda Mraza i proširena ugostiteljska ponuda na trgu. Doček Djeda Mraza održat će se 10. prosinca kada će koncert održati Jacques Houdek. Na Kapucinskom trgu uredit će se i Kitro kutak gdje će svakodnevno biti degustacije, u suradnji s trkačkim klubovima Marathon i Sloboda bit će organizirana i utrka Djeda Mrazeva, a u suradnji s osnovnim školama natjecanje dječjih zborova.

Raymond Rojnik iz Koncertnog ureda Varaždin od bogatog glazbenog programa izdvojio je koncert u povodu Dana grada, 6. prosinca kojeg će održati grupe Detour na Kapucinskom trgu, a prije njih nastupit će varaždinska grupa Mel & The Mindmils.

Habuš ne želi kopirati Zagreb, ali će uzeti ono što je dobro

– U Varaždinu će koncertom Klape Condura Nin 3. prosinca i predstavom Mali bračni zločini 9. prosinca završiti projekt Tri Grgura. U Katedrali će 22. prosinca biti tradicioanlan božićni koncert Lada, za koji smo ove godine odlučili spustiti cijene ulaznica, bez obzira što je uvijek krcat, a što se tiče Nove godine Varaždince će zabavljati Vatra. Mnogi gradovi su ih htjeli, ali evo, mi smo uspjeli – rekao je Rojnik.

U ponoć će se tradicionalno održati i Novogodišnja utrka, 39. po redu, koja će startati s Kapucinskog trga.

Advent u Varaždinu je dosad bio dobro prihvaćen, a organizatori i sam gradonačelnik Goran Habuš se nada da će tako biti i ove godine.

– Nedostatke ispravljamo, Dućanska ulica koja je uvijek bila nekakvo “slijepo crijevo” i u kojoj se nikad nije ništa događalo ove godine će se promijeniti, a gostiteljska ponuda bit će još bolja i veća. Mislim da je to jedan proizvod koji polako pretvaramo u jedan novi brend. Nije nam želja biti bolji od Zagreba, nije nam želja kopirati Zagreb, ali naravno, ono što oni imaju i što je dobro uzet ćemo, kao što su oni masu stvari pokrali od nas u prošlosti – rekao je Habuš.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije sudjelovali na državnom LiDraNo-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Vinkovcima okupili su se LiDraNovci, ljubitelji lijepe hrvatske riječi, literarnog, novinarskog, dramskog i radijskog stvaralaštva iz cijele Hrvatske.

Državni LiDraNo za osnovnoškolce trajao je od 22. do 24. travnja, a Varaždinska županija imala je svoje predstavnike u svim izrazima. Iva Farkaš iz I. osnovne škole Varaždin i Vid Brajković iz OŠ Petrijanec, predstavili su svoje uratke na okruglom stolu za literarne radove.

Njihove su mentorice Marija Hublin i Željka Rabuzin. U kategoriji dramskog stvaralaštva svoj su pojedinačni scenski nastup izvele Ema Štrlek iz OŠ Vidovec i Tonka Tkalec iz II. osnovne škole Varaždin. Do državne razine smotre pratile su ih i usmjeravale mentorice Kristinka Štefan i Maja Šmic.

U novinarskom izrazu imali smo najviše predstavnika. Poziv na državni LiDraNo svojim je samostalnim novinarskim radom izborio Aleksandar Fic iz OŠ Novi Marof sa svojom mentoricom Sunčicom Križan Kadi. Varaždinska županija imala je čak 2 školska lista na državnoj razini, to su Klen iz OŠ Klenovnik te Šemica iz OŠ Šemovec, a redakcije su u Vinkovcima predstavljale urednice Marta Rogina i Nina Ajhler sa svojim mentoricama, Marijom Konjević i Valentinom Barulek Boltižar.

U kategoriji radijskog stvaralaštva emisijom Utapanje županiju su predstavljali David Telebar i Ante Kovačić iz OŠ Petrijanec, njihova je mentorica Željka Rabuzin. Učenici iz naše županije na svim su okruglim stolovima pohvaljeni od strane državnih povjerenstava koja čine eminentni stručnjaci i umjetnici iz područja stvaralaštva koje procjenjuju i vrednuju na ovoj razini smotre, koja sve do završnice ima natjecateljski karakter.

Učenici su potaknuti na daljnje stvaranje jer se iz njihovih uradaka iščitava visoka motiviranost i kreativnost, a to je ono, što uz, naravno, ljubav prema hrvatskome jeziku, svaki LiDraNovac mora imati. Za svoj rad priznanje i zahvalu primile su i njihove mentorice kojima se na zatvaranju smotre upravo riječju hvala, obratila glavna tajnica smotre LiDraNo i viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Marijana Češi.

Učenici su imali priliku predstaviti se u jednoj od najljepših knjižnica Hrvatske, nastupati u Kazalištu Joze Ivakića, prošetati starom jezgrom i kušati slavonske slastice. Kad požele se ravnice, neki će se od njih sigurno vratiti u Vinkovce jer široka je duša slavonska u gradu Josipa Runjanina, Ivana i Josipa Kozarca, bana Šokčevića i mnogih drugih poznatih Vinkovčana.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje