Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinka Katica Jakopec nordijskim hodanjem riješila se vrtoglavice, a stiglo je i europsko srebro

Objavljeno:

- dana

U Poljskoj je nedavno održano 1. Europsko prvenstvo u nordijskom hodanju na kojem je Hrvatsku zastupala reprezentacija Hrvatskog saveza nordijskog hodanja. Za ulazak u sastav reprezentacije sudjelovanjem u četiri kola Prvenstva Hrvatske u vrlo jakoj konkurenciji izborila se i Katica Jakopec, članica Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava iz Varaždina.

U pojedinačnoj konkurenciji na europskoj smotri u svojoj kategoriji 70+, na stazi dugoj 10 km, završila je na 2. mjestu osvojivši srebrnu medalju za Hrvatsku.

Nenadano

– Iskreno nisam se nadala nekom uspjehu. Nama umirovljenicama je uvijek na prvom mjestu druženje, priroda i sportsko bodrenje, no naravno da sam presretna. Bilo je naporno, najviše zbog vrućine i jedna natjecateljica ja čak kolabirala, a i teren je bio dosta neravan – ističe 70-godišnjaka Katica Jakopec koja se nordijskim hodanjem počela baviti prije šest godina. Na to ju je nagovorila prijateljica Darinka, no ubrzo je postala natjecateljica.

Posebno dirljiv bio je doček koji su joj priredili njezina obitelj, prijatelji i susjedi u ulici.

– Znala sam da mi nešto spremaju, ali da će me dočekati vatromet i bakljada tome se nisam nadala. Ostala sam bez riječi, a nisam ni baš mogla doći k sebi jer sam bila toliko umorna od puta koji je trajao 15 sati – ističe 70-godišnjakinja koja ima ogromnu podršku supruga, djece i unučadi.

Čelična volja

Unatrag šest godina posvećena je nordijskom hodanju, a ističe da je to uvelike utjecalo na njezino zdravlje.

– Nordijsko hodanje je izvrsno za ljude koji imaju problema s kralješnicom ili one koji se bore s povišenom razinom šećera u krvi. Nije važno je li riječ o starijim ili mlađim ljudima. Naprimjer, ja sam dugo vremena imala problema s vrtoglavicama. No, otkako pravilno treniram nordijsko hodanje, to je nestalo, a nisam vidjela doktora. To je zbog toga jer kad hodam vratna kralješnica se više giba budući da mnogo morate raditi ramenima. Zbog veće prokrvljenosti vratne kralješnice, nestale su vrtoglavice. Inače, 90 posto tijela se aktivira kad pravilno hodate. No, nije dovoljno da držite štapove, već je tu važno pravilno držanje tijela, ruku i štapova – objašnjava Varaždinka koja se prije nordijskog hodanja nije bavila ni jednim drugim sportom.

Na Europskom prvenstvu bila je najstarija članica hrvatske reprezentacije.

– Nisam išla u Poljsku s velikim očekivanjima. Prije prvenstva rekla sam si: “Odradim to najbolje što znam i prestajem s natjecanjima”, jer kad trenirate za natjecanja sami hodate. Sada nema odustajanja, ovo iskustvo me tjera da idem dalje – zaključila je srebrna nordijska hodačica.

Život i društvo

U subotu u Varaždin dolazi Hajduk pa je policija izdala niz uputa i upozorenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu igraju NK Varaždin i HNK Hajduk pa je policija izdala niz upozorenja.

U subotu, 24. veljače, s početkom u 15 sati u Varaždinu, na gradskom stadionu odigrat će se nogometna utakmica 24. kola SuperSport HNL, između NK Varaždina i HNK Hajduka.

Policija poziva sve navijače i gledatelje da se prije utakmice, na samom stadionu za vrijeme odigravanja i nakon utakmice ponašaju fer, korektno i sportski kako bi se utakmica odigrala u primjerenom sportskom duhu.

Također, pozivaju sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za sve navijače, posjetitelje/gledatelje

•  Ulaz u stadion „Anđelko Herjavec“ biti će otvoreni od 13 sati

•  Radi izbjegavanja gužvi, pozivaju posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

•  Sve ulaznice su personalizirane i prilikom ulaska provjeravaju se barkod čitačima.

• U vremenu od 13 do 18 sati bit će zatvorena Zagrebačka ulica od novog rotora kod trgovačkog centra Kaufland do raskrižja s ulicom Frana Supila. Iz smjera grada bit će dozvoljen prolaz gledateljima koji dolaze na utakmicu, do skretanja za Tehnološki park, i to samo poradi parkiranja o okolnim parkiralištima. Mole ostale sudionike u prometu da koriste zaobilazne ceste.

• Preporučju posjetiteljima koji dolaze svojim vozilima na utakmicu, da koriste parkirališta kod gradskih bazena i Tehnološkog parka u Zagrebačkoj ulici, kod trgovačkih centara Bauhaus i Lidl te prostor Autokluba Varteks.

• Ulaz na parkiralište Autokluba Varteks iz smjera Gospodarske ulice, bit će za navijače gostujućeg kluba dok će za sve ostale biti ulaz iz Biškupečke ulice.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodi sigurnosne provjere.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

• unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,

• unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,

• paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

• maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,

• unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

• bacanje predmeta u natjecateljski prostor,

• boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena navedena protupravna ponašanja biti će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak u stadion odbit će se pored ostalog:

•  posjetiteljima pod utjecajem alkohola,

•  osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,

•  posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i

• osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici. 

Foto i video snimanje javnog okupljanja

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Medarica“ obišla mališane iz 9 vrtića i poklonila im 150 kilograma meda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi udruge Medarica iz Mađareva kod Novog Marofa obišli su sve vrtiće grada Novog Marofa i okolice, njih ukupno 9, odnosno 4 novomarofska vrtića, vrtić Leptirić u Ljubešćici, Pčelica u Bisagu,Zagonetna šuma u Šćepanju kod Brezničkog Huma, te još dva dječja vrtića u Varaždinskim Toplicama.

Podijelili su ukupno 150 kg meda najmlađim ljubiteljima ove slatke i nadasve zdrave namirnice te su mališanima upriličili prezentaciju košnice i svega što se u njoj nalazi, kako bi djeca što zornije vizualizirala priču o pčelama i medu.

– Svake godine s dolaskom proljeća počinjemo obilaziti najmlađe – djecu vrtićkog uzrasta, potom i polaznike osnovnih škola kako bi od najranije dobi djeca stekla naviku uzimanja ove zdrave i potrebne namirnice – govore predstavnici Medarice Vlekoslav Andrašek i Vlado Toplovec.

– Vezano uz to djeci objašnjavamo značenje i ulogu pčela u prirodi, pčelinjeg proizvoda meda, svojstava i dobrobiti meda općenito. Ovo je peta godina  kako naša udruga provodi ovu korisnu akciju i tako ćemo nastaviti i ubuduće – naglasili su predstavnici udruge Medarica.

Polaznici vrtića i njihove tete zahvalili su udruzi Medarica te ih počastili izvedbom prigodnoga dječjeg programa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje