Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinka Martina Stipan sve zaludila svojim digitalnim fotomanipulacijama

Objavljeno:

- dana

IZNIMAN TALENT

Martina Stipan devetnaestogodišnjakinja je iz Varaždina koja se bavi izradom digitalnih slika. Mnogi je znaju pod nadimkom t1na, koji je nastao kada je otvorila profil na najvećoj društvenog mreži za umjetnike na internetu, DeviantArt-u.

Ova mlada studentica svoj put u izradu digitalnih slika započela je krajem 2009. godine, kada je imala samo jedanaest godina. Tada se prvi put susrela s digitalnim slikama na internetu, a kasnije je samostalno, uz pomoć internet tutorijala, naučila kako izrađivati vlastite digitalne radove. Završila je srednju Elektrostrojarsku školu, smjer medijski tehničar, a sada je studentica prve godine Multimedije, oblikovanja i primjene na Sveučilištu Sjever.

– Za jedan rad potrebna su mi barem tri sata, ovisno o tome koliko inspiracije imam, a nekad i duže jer želim da slika ispadne što bolje – rekla je Martina Stipan čiji radovi uglavnom predstavljaju krajolik.

Sve digitalne slike napravljene su u Adobe Photoshop programu, a kasnije su animirane u After Effectusu koji oživi rad. Oba programa ova digitalna slikarica naučila je koristiti samostalno.

– Sama digitalna slika nastaje tako da uzimam više slika i sklapam u jedan rad tehnikom fotomanipulacije. Naravno, koristim i tehniku kao digitalno crtanje, pa moje slike sadrže i nacrtane elemente – objašnjava Martina.

Napravila preko 150 digitalnih slika

Iza sebe ima dvije izložbe koji su predstavljene preko natječaja MUGI koji organizira Filmsko-kreativni studio VANIMA. Jedna izložba postavljena je 2013. godine u Kinu Galerija, a druga 2014. godine u Muzeju Suvremene umjetnosti u Zagrebu. Osvojila je i prvo mjesto na natjecanju iz multimedije i put u Europski parlament za cijeli srednjoškolski razred.

– Osim tih uspjeha, meni je najdraže da se bavim onim što volim, da ljudi prate moj rad i šalju prekrasne komentare – objasnila je Martina. Dodaje kako ju bavljenje digitalnim slikama ispunjava, iako joj zbog raznih fakultetskih obaveza ne ostaje mnogo slobodnog vremena.

Jedna od Martininih želja jest daljnje bavljenje digitalnim radovima, napredovanje i učenje o multimediji. Dosad je napravila preko 150 digitalnih radova, a izrađuje i logo-e, web stranice i vizitke. Inspiraciju, kaže, crpi iz svega što ju okružuje – dobri filmovi, glazba, događaji i snovi.

– Svim mladim umjetnicima poručujem da, ako vole ono što rade i ako ih to ispunjuje, nikad ne odustaju od toga – poručuje Martina čije radove možete pogledati u galeriji.

Izvor: Martina Stipan
Foto:

Život i društvo

Radovi na postavljanju umjetnog travnjaka u Novom Marofu pred završetkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometni teren u Novom Marofu korak je bliže svom konačnom izgledu.

Naime, u četvrtak je, 18. kolovoza, četveročlano Povjerenstvo za pregled i primopredaju podloge za postavu umjetne trave obišlo teren i ustvrdilo kako se radovi kvalitetno obavljaju, prema pravilima struke. Povjerenstvo je također zaključilo kako izvedena podloga zadovoljava sve tehničke specifikacije za postavljanje umjetne trave te se krenulo s postavljanjem novog travnjaka.

Pripremne radove financira Grad Novi Marof, a financijska sredstva za dobavu i postavljanje umjetne trave osigurao je Hrvatski nogometni savez.

Zajedno s članovima povjerenstva i predsjednikom Županijskog nogometnog saveza Varaždin Nenadom Horvatićem radove je obišao i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Ovo je velika stvar za naš nogometni klub koji je među najdugovječnijima u zemlji. Drago mi je da će naši nogometaši dobiti pravi, suvremeni travnjak potreban za treninge i utakmice na kojem će moći trenirati svi, od škole nogometa do seniora – poručio je Jenkač.

Time će jedan od starijih hrvatskih nogometnih klubova, NK Novi Marof, uskoro dobiti novo nogometno igralište koje će prema svemu sudeći parirati i onima u većim gradovima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Vinica: U subotu lovačka zabava uz gađanje glinenih golubova, tamburaše i domaće delicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lovačka udruga „Opeka“ Vinica u subotu, 20. kolovoza organizira lovačku zabavu uz gađanje glinenih golubova.

Sve posjetitelje zabavljat će glazbeni sastav Faringaši, a krijepit će se domaćim gulašom i drugim specijalitetima uz nezaobilaznu – vrhunsku viničku kapljicu.

Okupljanje lovaca/strijelaca počinje kod lovačkog doma u 9.30 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje