Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinka Martina Stipan sve zaludila svojim digitalnim fotomanipulacijama

Objavljeno:

- dana

IZNIMAN TALENT

Martina Stipan devetnaestogodišnjakinja je iz Varaždina koja se bavi izradom digitalnih slika. Mnogi je znaju pod nadimkom t1na, koji je nastao kada je otvorila profil na najvećoj društvenog mreži za umjetnike na internetu, DeviantArt-u.

Ova mlada studentica svoj put u izradu digitalnih slika započela je krajem 2009. godine, kada je imala samo jedanaest godina. Tada se prvi put susrela s digitalnim slikama na internetu, a kasnije je samostalno, uz pomoć internet tutorijala, naučila kako izrađivati vlastite digitalne radove. Završila je srednju Elektrostrojarsku školu, smjer medijski tehničar, a sada je studentica prve godine Multimedije, oblikovanja i primjene na Sveučilištu Sjever.

– Za jedan rad potrebna su mi barem tri sata, ovisno o tome koliko inspiracije imam, a nekad i duže jer želim da slika ispadne što bolje – rekla je Martina Stipan čiji radovi uglavnom predstavljaju krajolik.

Sve digitalne slike napravljene su u Adobe Photoshop programu, a kasnije su animirane u After Effectusu koji oživi rad. Oba programa ova digitalna slikarica naučila je koristiti samostalno.

– Sama digitalna slika nastaje tako da uzimam više slika i sklapam u jedan rad tehnikom fotomanipulacije. Naravno, koristim i tehniku kao digitalno crtanje, pa moje slike sadrže i nacrtane elemente – objašnjava Martina.

Napravila preko 150 digitalnih slika

Iza sebe ima dvije izložbe koji su predstavljene preko natječaja MUGI koji organizira Filmsko-kreativni studio VANIMA. Jedna izložba postavljena je 2013. godine u Kinu Galerija, a druga 2014. godine u Muzeju Suvremene umjetnosti u Zagrebu. Osvojila je i prvo mjesto na natjecanju iz multimedije i put u Europski parlament za cijeli srednjoškolski razred.

– Osim tih uspjeha, meni je najdraže da se bavim onim što volim, da ljudi prate moj rad i šalju prekrasne komentare – objasnila je Martina. Dodaje kako ju bavljenje digitalnim slikama ispunjava, iako joj zbog raznih fakultetskih obaveza ne ostaje mnogo slobodnog vremena.

Jedna od Martininih želja jest daljnje bavljenje digitalnim radovima, napredovanje i učenje o multimediji. Dosad je napravila preko 150 digitalnih radova, a izrađuje i logo-e, web stranice i vizitke. Inspiraciju, kaže, crpi iz svega što ju okružuje – dobri filmovi, glazba, događaji i snovi.

– Svim mladim umjetnicima poručujem da, ako vole ono što rade i ako ih to ispunjuje, nikad ne odustaju od toga – poručuje Martina čije radove možete pogledati u galeriji.

Izvor: Martina Stipan
Foto:

Život i društvo

Na Odjel pedijatrije OB Varaždin stigli čestitari s puno vrijednih darova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice Ženske inicijative HNS-a Varaždin u svojoj tradicionalnoj akciji, u suradnji s Podružnicom HNS-a Varaždin i Županijskom organizacijom HNS-a Varaždinske županije, darivale su Odjel pedijatrije Opće bolnice Varaždin u četvrtak, 7. prosinca, povodom dana Grada Varaždina i nadolazećih božićnih blagdana.

Među darovima bili su televizor, nekoliko pulsnih oksimetara te igračke, slikovnice, bojanke i voće za najmlađe pacijente.

Darivanju su prisustvovali Andreja Parlaj, predsjednica Ženske inicijative HNS-a, Mirko Korotaj, v.d. predsjednika HNS, Krunoslav Lukačić, predsjednik ŽO HNS Varaždinske županije, te Igor Klopotan, predsjednik Podružnice HNS-a Varaždin.

– Ovo je naša tradicionalna akcija darivanja, koju smo pokrenuli još 2008. Na ovaj način pokazujemo našu ljubav i poštovanje prema djelatnicima Odjela pedijatrije koji se svakodnevno bore za zdravlje i živote naše djece, ali i pacijentima odjela. Djeca ponajviše zaslužuju našu pažnju i brigu, a ovim skromnim poklonima želimo uljepšati njihov boravak u bolnici, te im pružiti malo radosti i veselja u ovom blagdanskom razdoblju – poručila je Andreja Parlaj.

Klopotan je istaknuo kako HNS ima dugu i bogatu tradiciju humanitarnog djelovanja i brige za najugroženije članove našeg društva.

– Ovo je jedan od onih dana kada se osjećam ponosno i sretno što sam dio Hrvatske narodne stranke. HNS je stranka koja se zalaže za kvalitetno i dostupno zdravstvo za sve građane! Danas smo to pokazali i dokazali na djelu, darivajući djecu na odjelu pedijatrije u Varaždinu. Nadamo se da će naša donacija pomoći unapređenju uvjeta liječenja i oporavka djece na Odjelu pedijatrije.

Pohvalu liječnicima, sestrama i ostalom medicinskom i nemedicinskom osoblju koji rade na Odjelu pedijatrije i koji se nesebično i predano brinu za zdravlje i dobrobit djece uputio je i Mirko Korotaj, v.d. predsjednika HNS-a.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Petrijanec osigurala božićnice za umirovljenike, potrebno se upisati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obavještavaju se umirovljenici s područja Općine Petrijanec čija mirovina iznosi manje od 400 eura (3013.8 kuna) da će Općina Petrijanec vršiti isplatu prigodnih novčanih pomoći umirovljenicima, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Iznos potpore iznosit će 30 eura (226.04 kuna).

Uvjeti za isplatu novčane potpore:
– da umirovljenik nije korisnik inozemne mirovine ili neke druge mirovine,
– da je ukupna mirovina umirovljenika manja od eura (3013.8 kuna) (u navedeni iznos računa se i inozemna mirovina).

Upis korisnika koji zadovoljavaju uvjete vršit će se od četvrtak, 7. prosinca, do petka, 15. prosinca, od 9 do 14 sati u prostorijama Općine Petrijanec, Vladimira Nazora 157.

PRILIKOM UPISA KORISNIKA POTREBNO JE PREDOČITI:
– OSOBNU ISKAZNICU,
– POSLJEDNJI ODREZAK MIROVINE,
– OIB I IBAN RAČUN.

Novčane potpore će se isplaćivati 19. prosinca 2023. godine u vremenu od 12 do 14 sati.

– Naši su nam umirovljenici mnogo toga ostavili u nasljeđe, a na nama je da uzvratimo zahvalnošću i brigom. Vaša Općina u koju ste uložili godine truda i ljubavi je Općina koja želi pružiti najbolje i najviše svojim građanima starije dobi. Zadatak zajednice je osigurati dostojno starenje i aktivno sudjelovanje u društvu, kako bi se našim umirovljenicima, kroz podršku, barem u malom dijelu odužili za sve što su učinili za razvoj našeg društva. Ove godine podigli smo cenzus za “božićnice” s 2000 kuna ili 265.45 eura na 3013.8 kuna ili 400 eura, a isto tako povećali smo i iznos jednokratne novčane potpore na 30 eura prilikom isplate novčane pomoći za Uskrs ove godine i na taj način omogućili i razveselili još više umirovljenika iz naše Općine. Pozivam umirovljenike da se prijave – naglasio je Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje