Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinka Martina Stipan zaludjela Internet fotomanipulacijama

Objavljeno:

- dana

Talent

Varaždinka Martina Stipan veliku je pažnju privukla svojim fotomanipulacijama. Tko god je vidio njezin rad slaže se da je riječ o savršenoj preciznosti i talentu. Martina Stipan je o svojim radovima razgovarala s novinarima klika. hr. Intervju prenosimo u cijelosti. 

Mlada Varaždinka oduševljava svojim fotomanipulacijama

Nitko ne bi smio raditi nešto iz cilja da bude uspješan i poznat, već da se sam osjeća ispunjeno – poručila je mlada umjetnica Martina Stipan.

 

Martina Stipan mlada je umjetnica iz Varaždina. Naizgled sasvim normalna djevojka, ali kad sjedne, otvori Photoshop i svoju maštu prikaže na ekranu računala, cijeli svijet ostane šokiran. Kad prvi put vidite njezine radove, osim ako znate čime se bavi, ne razumijete u čemu je posebnost njezinih radova. Spaja više fotografija kojima dodaje potpuno neprepoznatljiv izgled i ostanete u čudu. U tome će Vam pomoći ubrzane snimke njenog rada.

Kako i kada si započela stvarati svoje radove?

Digitalne radove započela sam raditi negdje oko 2009., ali to je bilo jako neredovito, pa uglavnom kažem da je 2010. godina kada sam se potpuno posvetila digitalnoj umjetnosti i grafičkom dizajnu, kada sam uglavnom učila putem tutorijala.

Fotomanipulacija nije baš nešto čime se bavi mnogo ljudi u Hrvatskoj, jesi li postigla kakve uspjehe u Hrvatskoj ili više pohvala dobivaš s internetskih stranica?

Najdraži uspjesi su mi moje dvije izložbe, pobjeda na državnom natjecanju iz multimedije i jako velika zainteresiranost za moje radove, pa su tako veći domaći i strani internet portali tražili intervjue od mene.

Postoje li kakvo vremensko pravilo koliko ti treba za jedan rad?

Najčešće volim završiti rad u jednom danu, jer tada se mogu najlaške koncentirati, uglavnom za jedan rad mi treba minimum tri sata pa nadalje. Imam i puno nedovšenih radova jer više cijenim kvalitetu od kvantitete.

 

Što učiniš kad zamisliš nešto, a ne znaš na koji način bi to pretočila u sliku? Da li se ti to uopće događa? Odkud ideja za radove? Zapisuješ li ih? Skiciraš? Ili?

Uglavnom pretražujem internet za dobre reference, ali ako ništa ne pronađem, zapišem si ideju. Nekad se dogodi da je realiziram, a ostalo završava u folderu: nedovršeno. Naravno da se događa, nitko nije imun na nedostatak ideja. Ideje su inspirirane filmovima, događajima, prirodom i najčešće mojim unutarnjim mislima.

Što bi savjetovala mladim ljudima koji su pronašli ono što vole, ali ipak su nesigurni u sebe i boje se predrasuda ili neuspjeha?

Savjetovala bih da rade ono što ih ispunjava, bez obzira na reakciju publike. Nije lako pronaći sebe i ono što voliš, a kada pronađeš to nešto bez obzira na neuspjeh, još je teže odustati. Nitko ne bi smio raditi nešto iz cilja da bude uspješan i poznat, već da se sam osjeća ispunjeno.

 

 

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje