Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska Bolnica: vezano uz maligne bolesti ove godine broj prijema pacijenata iznosi 12.522

Objavljeno:

- dana

Prema izračunu Europskog društva za internističku onkologiju broj bolesnika s malignom bolesti će se do 2040. godine udvostručiti.

Da već sada svjedočimo tom povećanju govori broj prijema kroz dnevnu bolnicu. I dok je 2015. godine u Općoj bolnici Varaždin u dnevnoj bolnici (opće internističke plus imunologije, onkologije i hematologije) broj prijema bio 2674, samo ove godine broj prijema iznosi 12.522, objavila je Varaždinska županija.

Stoga je od iznimne važnosti bilo ostvariti kvalitetnu zdravstvenu skrb za pacijente, što se i učinilo kroz projekt izgradnje dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin. Riječ je o projektu čija je ukupna vrijednost veća od 7,5 milijuna eura, a koji se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog Fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 202.“

A da trend povećanja usluga putem dnevne bolnice raste, na završnoj konferenciji projekta potvrdio je i pročelnik Službe za interne bolesti Željko Vojnović, dr. med. spec. internist, subspec. int. onkologije.

– Naša prva „dnevna bolnica“ osnovana je 1998. godine u bolničkoj sobi s tri kreveta. Tijekom godina dolazi do povećanja broja pacijenata, kapacitet kreveta postaje premali, selimo u veće prostore, povećavamo broj medicinskih sestara koje rade u njoj. Ovim projektom dobivamo suvremeno uređeni i opremljeni prostor s dvadeset postelja odnosno fotelja. Rad je organiziran od prijema, prostorije za vađenje krvi, te prostora za aplikaciju. Postoje četiri odvojene sale – dvije onkološke, jedna hematološka i jedna opća internistička. Svaka ima po pet kreveta. Ujedno imamo i tri odvijene ordinacije kao i prostoriju za rad psihologa. U dnevnoj bolnici radi devet medicinskih sestara i što se tiče prostora, opreme, kao i djelatnika, sada možemo kvalitetno zbrinjavati naše pacijente – nabrojao je Vojnović.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. sc. Damir Poljak, mag. soc. geront., istaknuo je kako je nemjerljiv značaj Varaždinske županije i Vlade RH u zdravstveni sustav Varaždinske županije.

– Više od 7,5 milijuna eura uloženo je u dnevnu bolnicu/jednodnevnu kirurgiju, od kojih je 6,6 milijuna eura bespovratnih sredstava. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sudjelovalo je s nešto više od 76.000 eura, a Varaždinska županija sa 830.000 eura. Zdravstvena skrb pruža se na najnižoj mogućoj razini organizacijske jedinice što u ovom slučaju znači u dnevnoj bolnici/jednodnevnoj kirurgiji. Ovim projektom omogućava se učinkovitija i kvalitetnija zdravstvena skrb za bolničke pacijente, poveća se fluktuacija pacijenata kroz dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju što u konačnici dovodi do smanjenja lista čekanja i racionalizacije troškova same bolnice, odnosno povećava se isplativost i održivost zdravstvenog sustava u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, smanjuje se broj prijema na akutne bolničke odjele, kao i broj dana hospitalizacije, a liječenje se provodi najsuvremenijim metodama – naglasio je, između ostalog, u svom govoru ravnatelj Poljak.

U ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić zahvalila se svima koji su sudjelovali u pripremi, provedbi i realizaciji projekta izgradnje i opremanja dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin.

– Za pacijenta ovaj projekt znači bolju kvalitetnu zdravstvenu skrb, a za liječnike i medicinske sestre i tehničare bolje uvjete rada, kao i mogućnost liječenja najsuvremenijim metodama. Kako je ovakav način zbrinjavanja putem dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije dio reforme u zdravstvu, možemo reći kako je zdravstveni sustav Varaždinske županije te reforme dočekao spreman. Ujedno proveli smo i tri projekta ukupne vrijednosti nešto više od 1,5 milijuna kuna koje se odnose na promociju zdravlja i prevenciju bolesti. Taj ciklus zaokružit ćemo završetkom nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Također nastavljamo i s obnovom zgrada u sklopu Doma zdravlja Varaždinske županije, te pripremamo i jedan veći projekt po pitanju nabave medicinsko-dijagnostičke opreme – najavila je pročelnica Božić.

Završnoj konferenciji prisustvovao je i ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu u Ministarstvu zdravstva Gordan Žanić, zamjenik ravnatelja Marko Hlebar, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo – glavna sestra OBV-a Željka Gajski, mag. med. techn., predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač ujedno i predsjednica Stručnog vijeća OB Varaždin, predsjednica Upravnog vijeća OB Varaždin Sanja Mihalić, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Mladen Jakopović, predstavnice Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg i ostali uzvanici.

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv međimurskog župana Matije Posavca za zloporabu ovlasti i primanje mita kako bi njegov suoptuženik Josip Kobal bio ponovno imenovan za člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste.

– Sud nije prihvatio argumentaciju obrane te ćemo tijekom glavne rasprave nastaviti dokazivati ono što smo tvrdili u dosadašnjem tijeku postupka – rekao je nakon sjednice odvjetnik Tomislav Barišić koji brani trećeoptuženog Milorada Novkovića, javlja dnevnik.hr.

Dodao je da je sud odbio prijedloge obrane za izdvajanjem dokaza za koje obrana smatra da su nezakonito prikupljeni.

Nastavite čitati

U fokusu

Može li država pokriti troškove da bi vrtići mogli biti besplatni za roditelje?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mogu li vrtići biti za roditelje potpuno besplatni i koliko se država može i treba uključiti u njihovo financiranje?

To je pitanje koje se svako malo javlja u javnom prostoru, a prošlog je tjedna i međimurski župan i predsjednik Nezavisne platforme sjever Matija Posavec opet otvorio tu temu.

U kontekstu razvoja obrazovanja u lokalnim sredinama, Posavec je rekao da jedinice lokalne samouprave treba u tom smislu potaknuti i osnažiti. Referirao se pritom na jedinstveni projekt koji se upravo realizira u Ludbregu, a riječ je o Newton sobama, kojih je svega 45 u svijetu, a uskoro će se učenicima otvoriti i u Ludbregu. Da bi gradovi i općine i dalje mogli participirati u takvim projektima, Posavec smatra da se treba uključiti i država, i to na način da na sebe preuzme financiranje vrtića, što bi ujedno olakšalo i roditeljima i u konačnici moglo rezultirati time da za roditelje vrtići budu i besplatni.

– Svjedočimo važnom koraku u napretku obrazovanja u našoj zemlji. Projekti poput ovoga razvijaju obrazovanje budućnosti zato je vrlo važno osnažiti općine i gradove da što više kandidiraju i osmišljavaju takve projekte, tako što će ih se osloboditi troškova za financiranje vrtića, odnosno da država preuzme i financirane predškolskog odgoja, poput osnovnih škola. Time bi se roditelji oslobodili troška za vrtić u cilju demografske revitalizacije, a s druge strane, općine i gradovi bi mogli realizirati više projekata u obrazovanju koji djeci osiguravaju visoke kompetencije – naglasio je župan Posavec.

Podsjetimo da se država prošle godine po prvi put uključila u financiranje dječjih vrtića koje je isključivo bilo na leđima općina i gradova. Međutim, prema uredbi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, odnosno odluci Vlade, to financiranje nije za sve jednako.

Glavni je kriterij indeks razvijenosti, što znači da gradovima poput Varaždina i Čakovca pripada najmanje, a na neki način zakinuti su svi gradovi i općine koji spadaju u viši rang indeksa razvijenosti.

Tako da prema spomenutoj odluci Vlade slabije razvijeni gradovi i općine dobivaju 50 posto prosječne cijene smještaja u vrtićima na razini Hrvatske, a razvijenije sredine, poput Varaždina i Čakovca tek 6,25 posto prosječne cijene.

To je naravno izazvalo dosta polemike na političkoj sceni, a odluci Vlade o financiranju vrtića, od kad je stupila na snagu, protivili su se mahom načelnici i gradonačelnici iz redova SDP-a. I u SDP-u su prošle godine u javnom prostoru komunicirali inicijativu za besplatnim vrtćima.

Treba naglasiti i da je ekonomska cijena vrtića porasla unazad dvije godine, a da gradovi i općine i dalje nastoje pokrivati razliku da bi vrtić roditeljima poskupio minimalno, ili da ostane na istoj razini kao prošlih godina.

Sredstva za pokrivanje sve većih cijena vrtića načelnici i gradonačelnici osiguravaju u svojim proračunima. Stoga međimurski župan smatra da ih treba rasteretiti tog troška, posebice iz razloga jer sada država u troškovima ne participira u svim sredinama jednako.

Roditelji izdvajaju više od 100 eura mjesečno samo za vrtiće

Ovisno o gradu ili općini, odnosno ovisno o tome s kolikim postotkom pojedina sredina sufinancira vrtiće, roditeljima i dalje ostaje veliki trošak na leđima.

Primjerice, u Varaždinu roditelji plaćaju 117 eura za prvo dijete, a kao i u ostalim gradovima i općinama prošle je godine porasla ekonomska cijena vrtića koja sada iznosi 280 eura po djetetu. To bi konkretno značilo da bi roditelji plaćali mjesečno 280 eura da nema sufinanciranja.

Slično je i u ostalim sredinama. Međutim, kad se uzmu u obzir ostali životni troškovi, posebno za roditelje s više djece, rasterećenje od plaćanja vrtića zasigurno bi bilo i više nego dobrodošlo. No, odluka o tome bit će politička.

Potrebna je politička volja

S međimurskim županom složio se i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, domaćin prošlotjedne konferencije za medije.

Grad Ludbreg spada u VII. skupinu prema indeksu razvijenosti, odmah iza Varaždina i Čakovca koji su središta županija. S jedne strane ovo je priznanje da se grad razvija u dobrom smjeru. Međutim, kad je u pitanju financiranje vrtića od strane države, Ludbreg je zakinut, smatra Bilić.

Prema odluci Vlade država tako u Ludbregu sufinancira vrtiće sa 12,5 posto.

Također, kao i u većini gradova i općina, i u Ludbregu je porasla ekonomska cijena vrtića. Međutim, Grad je nadoknadio razliku da roditeljima cijena ne bi rasla.

– Grad Ludbreg nastoji maksimalno olakšati roditeljima, koliko god je moguće. Isto tako cilj nam je i nastaviti s projektima poput LORI-ja, koji je jedinstven i ima dodanu vrijednost, a to je činjenica da našim učenicima omogućava da imaju iste mogućnosti kao njihovi vršnjaci u razvijenijim zemljama. Država ima i novca i mogućnosti da podupire obrazovanje, od najranije dobi i potrebna je samo politička volja da se osigura financiranje vrtića na način da se i gradove i općine, ali i roditelje maksimalno rastereti – rekao je gradonačelnik Bilić.

Bosilj najavio Ustavnu tužbu zbog vrtića

Gradonačelnik Varaždina neven Bosilj u nekoliko je navrata rekao da Vladina uredba o financiranju vrtića zapravo krši ustavna prava navodeći kako Vladi očito nisu sva djeca jednaka.

– Kriterij sufinanciranja dječjih vrtića trebao bi biti drugačiji i trebao bi biti jednak za svako dijete u Hrvatskoj, odnosno kriterij dodjele sredstava ne bi trebao biti razvijenost regije u kojoj dijete pohađa vrtić jer je to diskriminirajuće prema mjestu rođenja i stanovanja djeteta. Gradovi s istim stupnjem indeksa razvijenosti nemaju jednak broj djece niti izdvajaju isti postotak proračuna za dječje vrtiće. Odluku koliko će izdvajati za vrtiće, donosi svaka jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave – samostalno i proizvoljno. Stoga je ponajprije nužno uspostaviti jedinstvenu metodologiju izračuna ekonomske cijene vrtića na nacionalnoj razini. Istovremeno, nužno je osigurati da se u ukupan trošak (ekonomsku cijenu vrtića) uračunaju i zakonom propisane plaće zaposlenih u svim vrtićima budući da iste čine skoro 80% ukupnog troška svakog vrtića – govorio je Bosilj.

HDZ prozivao Bosilja zbog dizanja cijena vrtića

U raspravu oko cijena vrtića i tko bi koliko trebao sufinancirati u više je navrata komentirao i varaždinski HDZ. Damir Habijan, aktualni ministar gospodarstva, prošle je godine u više navrata prozivao varaždinskog gradonačelnika jer je Grad povisio cijene vrtića.

– SDP-ovci jedno govore za potrebe nacionalne politike, očito za predizbornu kampanju, a nešto sasvim drugo provode u gradu Varaždinu – govorio je Habijan prošle godine, a isto su više puta ponovili i ostali HDZ-ovci.

Vlada novom mjerom izdvaja preko 70 milijuna eura godišnje

Od jeseni prošle godine Vlada sufinancira vrtiće i to od 6,25 % pa do 50 % prosječne cijene smještaja po djetetu, ovisno o stupnju razvijenosti pojedinog grada, odnosno općine.

– Osiguravamo sredstva jedinicama lokalne i područne samouprave za dječje vrtiće čiji su oni osnivači kao i za privatne vrtiće. Prva smo Vlada koja je osigurala sustavnu podršku u financiranju dječjih vrtića, od doprinosa od 6,25 posto pa čak do 50 posto prosječne cijene smještaja po djetetu, ovisno o stupnju razvijenosti pojedine sredine – govorio je premijer Plenković.

Godišnje će se za ovu mjeru izdvajati preko 70 milijuna eura.

Spomenimo i da je besplatne vrtiće još prije četiri godine predlagao i HNS.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje