Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu se ovaj četvrtak otvara međunarodna filatelistička izložba Alpe-Jadran Fila 2018

Objavljeno:

- dana

Na konferenciji za medije koja je održana danas, u Županijskoj palači u Varaždinu najavljena je predstojeća međunarodna filatelistička izložba Alpe-Jadran Fila 2018.

Ovu 23. Međunarodnu izložbu radne zajednice Alpe-Jadran, a tek četvrtu po redu u Hrvatskoj, najavili su zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica, predsjednik Hrvatskog saveza filatelista Nenad Rogina, Ivan Librić, član upravnog odbora Hrvatskog saveza filatelista te Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

Međunarodna filatelistička izložba Alpe-Jadran Fila 2018. održati će se u Varaždinu od 18. do 21. listopada u prostoru koncertne dvorane u Varaždinu.

Zajednički je organiziraju Hrvatski savez filatelista, Hrvatska pošta d.d., Varaždinska županija i Grad Varaždin kao opću međunarodnu filatelističku izložbu 1. ranga, a službeno ju je podržala FEPA – Europski filatelistički savez i F.I.P. – svjetski filatelistički savez. Izložba ALPE-JADRAN FILA 2018. održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Republike Hrvatske.

Zamjenik župana Tomislav Paljak izrazio je zadovoljstvo uključivanjem Županije u organizaciju ove izložbe.

– Varaždinska županija uključila se i podržala ovu jedinstvenu međunarodnu izložbu, naravno podržavamo je i kao Županija, a posebno kao prva hrvatska županija koja predsjedava Savezom Alpe-Jadran. Savez ove godine slavi 40. godina postojanja te je ovo jedan izuzetan događaj u ovoj važnoj godini za Savez. Koristim priliku da pozovem sve građane da dođu razgledati poštanske marke, izložba je besplatna, Hrvatska ima dugu filatelističku tradiciju i biti će puno toga za vidjeti. Dobro je poznato kako su poštanske marke dio identiteta i povijesti jedne zemlje, a povijest naše zemlje je izuzetno bogata- rekao je zamjenik župana Paljak.

I zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica je naglasila kako će izložba biti odlična promocija za Varaždin i Varaždinsku županiju, dok je predsjednik Hrvatskog saveza filatelista Nenad Rogina rekao da će na izložbi sudjelovati sedam zemalja Saveza Alpe Adria, a posebni gosti su filatelisti iz Češke Republike.

– Ove godine obilježavamo 100 godina od izdavanja prve hrvatske poštanske marke, a hrvatski filatelisti postižu zapažene uspjehe, pa je tako Mladen Vilfan prošli mjesec osvojio 90 bodova (što je rezultat u rangu zlatne medalje) na Svjetskoj filatelističkoj izložbi “Praga 2018” za izložene prve hrvatske poštanske marke izdane 29. studenoga 1918. čiju 100. obljetnicu filatelisti slave ove godine. Također, Ivanu Libriću, kao prvom Hrvatu, u Pragu je uručena nagrada Federacije europskih filatelističkih saveza (FEPA) za izniman doprinos organiziranoj filateliji. Zahvaljujem se i Gradu i Županiji na pomoći i organizaciji, siguran sam da će građani prepoznati važnost i značaj izložbe – rekao je Nenad Rogina.

irektor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini je naglasio da je izložba izuzetno dobra promocija same Županije te da će ona okupiti veliki broj ljubitelja filatelije u obnovljenoj Koncertnoj dvorani.

Inače, Penny Black je ime prve poštanske marke u povijesti korištene u poštanskoj službi. Izdana je u Velikoj Britaniji 1840. godine.

U koncertnoj dvorani u varaždinskom HNK posjetitelji će imati prilike vidjeti preko 100 ponajboljih izložaka u svim filatelističkim natjecateljskim razredima. Posebno je zanimljivo da će se na izložbi prvi puta pokazati specijalizirana zbirka prvih hrvatskih maraka izdanih 1918. godine.

Napomenimo još jednom, najveću ovogodišnju europsku izložbu zajednički organiziraju Hrvatski savez filatelista, Hrvatska pošta d.d., Varaždinska županija i Grad Varaždin, a službeno ju podržava Europski savez filatelističkih asocijacija i Svjetski filatelistički savez. Također, ova izložba održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Sabora Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića, a svečano otvorenje predviđeno je u četvrtak, 18. listopada u 12 sati u HNK Varaždin.

Život i društvo

Načelnik Cestice Mirko Korotaj obišao radove u Virju Križovljanskom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Virje Križovljansko, u Općini Cestica, trenutno je u tijeku izgradnja fasade na zgradi vatrogasnog doma.

S predsjednikom Vatrogasnog društva Danijelom Sambolecom, načelnik Mirko Korotaj obišao je radove koji su u završnoj fazi.

Ukupna vrijednost investicije je 137.000 kuna, a završetak je predviđen do kraja travnja. Danijel Sambolec izrazio je zadovoljstvo što će vatrogasni dom zasjati u novom ruhu te je tom prilikom izjavio: “Radovi na fasadi koji su započeli prošlog mjeseca odvijaju se prema predviđenom planu i samim završetkom bit će zaokružena potpuna modernizacija našeg doma. Naime, u proteklom razdoblju izvršeni su radovi rekonstrukcije krovišta, ugrađeni su novi prozori, a ranije su kupljeni novi stolci. Neke od radova odradili su sami mještani, no velika pomoć pružena nam je od strane Općine pri čemu zahvaljujem načelniku Mirku Korotaju. Naš dom je uistinu centar događanja u našem mjestu, a sada će svojim izgledom biti na ponos svim mještanima”.

Načelnik Korotaj osvrnuo se na aktivnosti koje su trenutno u tijeku na području naselja Virje Križovljansko, ali je najavio planove za buduće razdoblje: “Ovim završetkom radova, vatrogasni dom postat će jedan lijepi ukras u središtu naselja, ali će imati i korisnu funkciju u društvenom životu. Zahvaljujem mještanima i posebno Vatrogasnom društvu koji vrlo savjesno vode brigu o zajedničkoj imovini te će u tom smjeru uvijek imati partnera od strane Općine. Osim ovog objekta, u naselju je pred završetkom izgradnja kanalizacije te kad se završi sa priključcima, asfaltirati će se sve ceste. Već prije izgrađena je javna rasvjeta i rekonstruirana niskonaponska mreža u čitavom naselju, što je uvelike pridonijelo boljem standardu života na tom području.”

Nastavite čitati

Život i društvo

Brojni Ivančani žele zasaditi klonove ivanečke lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, kojima se pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić, 4. ožujka su sa stabla stare velelisne lipe u Ivancu (Tilia platyphyllosScop.), uzeli oko 250 novih plemki od kojih će se u rasadniku Instituta proizvesti klonovi.

Ovaj projekt Grad provodi treću godinu za redom sa ciljem da proizvodnjom kloniranih sadnica lipe trajno, za budućnost,sačuva originalni genetski zapis matičnog stabla.

Tim povodom je u Ivancu boravio i dipl. ing. Ivica Čehulić, voditelj Odjela rasadničke proizvodnje u Šumarskom institutu.

Na nastavak ovoga projekta Grad se odlučio zbog velikog interesa građana. Naime, nakon što im je ujesen lani na gradskoj špici besplatno podijeljeno 140 mladih lipa (dok je još 10 stabalaca Grad ustupio mjesnim odborima koji su ih zasadili u okolici društvenih domova), neprestano se javljaju novi građani koji bi na svojim imanjima također željeli zasaditi ivanečku lipu.

To i ne čudi, jer zna se da su za svoju lipu Ivančani emotivno jako vezani.

Lipa je dugovječni simbol Ivanca za koji se pretpostavlja da je star više od 600 godina. Stari zapisi navode de je vjerojatno zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda.

Budući da je starost načela matično stablo, Grad Ivanec ga je odlučio sačuvati projektom kloniranja.

Napominjemo da su reznice uzete i prošle godine, a od njih proizvedeni klonovi lipe za isporuku će biti spremni najesen ove godine. Grad će i tada dio stabalaca pokloniti građanima, a o početku predbilježbi obavijestit ćemo vas na vrijeme.

Što se tiče reznica koje su uzete danas, one će za isporuku biti spremne 2022. godine.

Grad mladim ivanečkim lipama planira zasaditi parkovne površine te od njih formirati drvored u Poslovnoj zoni. Inače, za svaki klon izdaje se numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica, kao potvrda da stabalce nosi originalni genom matičnog stabla.

Sve troškove ovoga projekta financira Grad Ivanec.

Nastavite čitati