Povežite se s nama

Aktualno o koronavirusu

Varaždinska županija nabavlja 8 dodatnih respiratora, u pomoć uskočili Grad Ivanec i Grad Varaždin

Objavljeno:

- dana

Danas, 3. studenoga, Stožer civilne zaštite Varaždinske županije održao je konferenciju za medije na kojoj je načelnik Stožera Robert Vugrin iznio novosti, između ostalog, o respiratorima u Općoj bolnici Varaždin.

Osvrnuo se na jučerašnje dramatične izjave vezane uz raspoloživost respiratora u OB Varaždin rekavši da one nisu dramatične bez razloga. Stoga je Županija reagirala te osigurala kupnju dodatnih pet respiratora.

– Određene jučerašnje izjave vezane uz raspoloživost respiratora u OB Varaždin bile su naglašeno dramatične, i to ne bez razloga. Našli smo se u situaciji da pored 12 respiratora koje imamo koristimo već i transportne respiratore. Varaždinska županija je odmah reagirala te iz svojih financijskih rezervi osigurala kupnju i isporuku unutar 24 sata dodatnih pet respiratora. Ovdje govorimo o respiratorima njemačkog proizvođača, top kvalitete. Ujedno je postignut dogovor s Ministarstvom zdravstva gdje su dodatno osigurana tri respiratora, dva od njih su već jučer isporučena u OB Varaždin, a ostalih šest će tijekom današnjeg dana biti isporučena u OB Varaždin – rekao je Vugrin.

Ukupan broj respiratora tada će biti 20, što je povećanje kapaciteta za dvije trećine, no načelnik Stožera napominje da to nije garancija da se tijekom narednih tjedan-dva nećemo naći u sličnoj situaciji.

Za nabavu dodatnih respiratora javili su se i Grad Ivanec i Grad Varaždin.

– Svaka pomoć je dobrodošla. Grad Ivanec je već ujutro bez velike pompe potvrdio financiranje još jednog respiratora, a prije početka konferencije sam dobio i potvrdnu informaciju da se i Grad Varaždin uključio u nabavu jednog dodatnog respiratora – otkrio je Vugrin, naglasivši da nabava, odnosno financiranje nabave medicinske opreme nije obveza lokalne ni regionalne samouprave, već je to obveza na nacionalnoj razini.

Istaknuo je da na razini Republike Hrvatske trenutno postoji 600 respiratora, od kojih nekoliko stotina nije u funkciji.

– Pravi problem je što bi Varaždinska županija prema broju stanovnika trebala imati 24 respiratora, ako gledamo da na razini Republike Hrvatske postoji 600 respiratora trenutno. Imamo dva puta manje nego bismo trebali imati iz fonda koji se financira iz nacionalne razine. Stoga, pravo rješenje može biti jedino raspodjela postojećih respiratora koji su na raspolaganju na razini Hrvatske jer trenutno više stotina respiratora nije u funkciji, stoga mi tražimo samo ravnopravni tretman – jasan je bio načelnik županijskog Stožera.

Još prije četiri tjedna Varaždinska županija bila je među osam najuspješnijih regija unutar Europske unije u borbi protiv koronavirusa.

>>Prijedlog županijskog Stožera: rad kafića do 20 sati, obustava nekih sportskih i kulturnih događaja…

– Nažalost, u samo par tjedana došli smo u situaciju u kojoj se raspao sustav kontrole širitelja virusa, rapidno se povećao broj ljudi s nepoznatim izvorom, nismo više dobivali potpune povratne informacije o bliskim kontaktima i rezultat je takav kakav je. Činjenica je da se mjere ne poštuju i da sustav kontrole nije u zadovoljavajućem obujmu. Tijekom prvog vala u nadzor su pored inspektora civilne zaštite i inspektora državnog inspektorata svakodnevno bili uključeni i pripadnici PU varaždinske pa je situacija bila pod većom kontrolom. Nedostaje jasan okvir koji omogućuje brzo i efikasno sankcioniranje kršenja odluka Nacionalnog stožera. Ne znam da li je tijekom listopada, kada je došao nalet velikog broja oboljelih, izdano 10-ak ili 20-ak prekršajnih naloga sveukupno, pa ne čudi da dolazimo u situaciju kad nam se već i pozitivni šeću po gradu – rekao je Robert Vugrin.

Na konferenciji je također rečeno da se u bolnici u Klenovniku trenutno nalaze 22 oboljela od COVID-a-19, a ukupno je 35 ležaja na raspolaganju.

Moguće je da će se već krajem ovog tjedna krenuti u razmještanje određenog broja bolesnika iz bolnice Novi Marof u Specijalnu bolnicu Varaždinske Toplice kako bi se u bolnici u Novom Marofu osigurao kapacitet za COVD-19 oboljele.

>>Evidentirano je 150 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Varaždinskoj županiji

Aktualno o koronavirusu

U Varaždinskoj županiji 36 novih slučajeva zaraze, 4 osobe preminule

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, covid, sveučilište sjever, volonteri

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u posljednjih tjedan dana ukupno 292 nova slučaja.

Broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je 175, a broj novozaraženih na 100.000 stanovnika zadnjih 14 dana je 387.

Tijekom jučerašnjeg dana testiran je 221 uzorak, od kojih je 104 zaprimljeno preko COVID-ambulante od simptomatskih pacijenata. Udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima je 28 posto, a u svim testiranim uzorcima je 19 posto.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 113 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 20 osoba na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 9 u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 52 ih je u Klenovniku i 32 u Novom Marofu.

Preminule su četiri osobe pozitivne na COVID-19. Ukupno je dosad evidentirano 325 preminulih osoba pozitivnih na COVID-19.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je ukupno 14.363 slučajeva zaraze koronavirusom.

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

Od korone u 24 sata preminulo 38 osoba, Hrvatska ima 763 novozaraženih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježena su 763 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4711, priopćio je nacionalni Stožer CZ-e.

Među njima je 1760 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 154 pacijenta.

Preminulo je 38 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 224575 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4588 preminulo.

Ukupno se oporavilo 215276 osoba od toga 667 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 17861 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 113856 osoba, od toga 5 969 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati