Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinska županija prva u Hrvatskoj nabavila mikro-računala za učenike

Objavljeno:

- dana

ISRED NIZOZEMSKE I SINGAPURA

Ravnatelji osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija danas su preuzeli mikro-računala micro:bit za programiranje.

Podijeljeno je ukupno 1.402 mikro-računala BBC micro:bit koja su namijenjena učenicima petih razreda, a podijelio ih je župan Predrag Štromar uz glavnu tajnicu Instituta za razvoj i inovativnost mladih Rujane Bakić.

Programiranje – obavezno

Štromar je tom prilikom istaknuo kako je Varaždinska županija jedina županija u Hrvatskoj i jedna od rijetkih regija u svijetu koja je za pete razrede uvela obavezno učenje programiranja.

– Educirat ćemo 124 nastavnika, a između ostalog i ravnatelje – najavio je Štromar koji je dodao kako računala ostaju u trajnom vlasništvu učenika te kako se iduće godine ponovo ide u novu nabavu za slijedeću generaciju učenika.

Bakić je istaknula kako je Micro:bit uspješan i ima velike mogućnosti.

– On je izuzetno malen, nije skup, nudi velike mogućnosti i prvi je takav uređaj u svijetu, a mi smo ga prepoznali kad smo vidjeli da se dijeli u Velikoj Britaniji. Za sad je zaživio samo u Velikoj Britaniji i Islandu, a najave su i za Nizozemsku – istaknula je Bakić.

Izvor:
Foto: Izvor: Varaždinska županija

Život i društvo

Danas vrhunac toplinskog vala, u Varaždinu u 7 sati 22.9 stupnjeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Meteorolozi da zanas, 24. lipnja, najavljuju vrhunac toplinskog vala.

U Varaždinu je jutros u 7 sati izmjereno 22.9 °C, a u Bednji 18.6 °C.

I noć je bila vruća te neugodna za spavanja jer podaci DHMZ-a pokazuju da je noćas u 1 sat bilo u Varaždinu 22.1 °C.

Današnjeg četvrtka nas očekuje pretežno sunčano i vruće, u unutrašnjosti i vrlo vruće. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 32 do 37 °C.

I Meteoalarm je danas narančast za veći dio Hrvatske te crven za Slavoniju. Ovo također znači toplinski val s maksimalnom temperaturom od 35 do 38 °C.

BUdite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

U petak će na sjeveru Hrvatske još biti vruće, najviše 31 °C, ali zato će subota i nedjelja biti ugodnije, s najvišom dnevnom temperaturom do 30 °C, ili koji stupanj manje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policijska akcija „Brzina“ u četvrtak u cijeloj Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 24. lipnja, u vremenu od 12 do 18 sati, policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će pojačane aktivnosti u prometu na suzbijanju prekršaja brzine u prometu u sklopu operativne akcije „Brzina“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području PU varaždinske sukladno mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s uzrokom brzine i najtežim posljedicama, te na dionicama cesta gdje je učestalo kršenje prometnih propisa u vidu nepoštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!