Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska županija prva u Hrvatskoj s nastavom informatike od 1. razreda

Objavljeno:

- dana

USKORO I CIJELODNEVNA NASTAVA

U osnovnim školama Varaždinske županije, nakon anketiranja učenika, od 1. listopada počinje se provoditi projekt ranog učenja informatike od 1. do 4. razreda. Za njegovo ostvarenje trebalo je štošta pripremiti i uvjeren sam da smo u tome kao prvi u Hrvatskoj uspjeli, izjavio je na konferenciji za medije zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

Predstavljajući projekt čiji je cilj postupno uvođenje učenika u svijet računala i omogućavanje primarne informatičke pismenosti, dožupan je naglasio važnost ovakve nastave koja garantira konkurentnost na tržištu i sudjelovanje mladih u globalizaciji.

– Sve je počelo još u travnju donošenjem zaključka o pokretanju projekta STEM kompetencija, kojeg Varaždinska županija, prva u Hrvatskoj,  provodi u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih. Županija je za potrebe njegove realizacije za oko 211.000 kuna kupila 1.440 micro:bit računala, a na 8 radionica educirano je 120 predavača – rekao je Paljak.

Inače, analiza je pokazala da od 10.583 osnovaca, njih 5.807 pohađa nastavu informatike ili 55 posto.

– Mi smo sada napravili da to bude sustavno. Interes je velik jer od 5. do 8. razreda informatiku pohađa 100 posto učenika, neovisno o tome što je riječ o izbornom predmetu. Informatička opremljenost je dobra jer u varaždinskoj županiji na jedno računalo  dolazi 5 učenika, dok je u Hrvatskoj taj prosjek 12 učenika po jednom računalu. U Europskoj uniji na jedno računalo dolazi troje učenika i taj standard treba dostići – ističe dožupan.

U Varaždinskoj županiji stručnjaka za informatiku ne nedostaje, a kako je pojašnjeno, ključ uspjeha je postojanje kurikuluma. Naime, nastava će se organizirati kao izvannastavna aktivnost u trajanju od 30 sati, a da bi bila što kvalitetnija, napravljen je i poseban dokument za sve nastavnike informatike.

Njegov je autor dipl.inf. Darko Krznar, voditelj Centra izvrsnosti za informatiku za osnovne škole. Dokument pod nazivom “Nastavni planovi za rano učenje informatike za osnovnu školu s naglaskom na STEM kompetencije“ bit će ustupljen na korištenje svim zainteresiranim školama.

Ne smije se improvizirati

– Za nastavu nije potrebna odluka resornog ministarstva niti odobrenje, ali se ona ne smije improvizirati. Za projekt je Županija dosad ukupno izdvojila pola milijuna kuna, a s predavačima – profesorima informatike će se sklapati ugovori o djelu – rekao je Paljak o projektu koji će se provoditi u 249 razrednih odjeljenja, dodavši da u Županiji zbog postojećih preduvjeta već razmišljaju i o cjelodnevnom boravku učenika u školama!

Potom je osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić istaknuo da su u Varaždinskoj županiji imali odličnog partnera, a pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek naveo je da u osnovnim školama kojima je osnivač Varaždinska županija ima 1615 učitelja, a u srednjim školama 1068.

– To je snaga koja nas pokreće. Za svaku reformu potrebnu su ljudi. Tehniku imamo. Prosječan broj računala u našim osnovnim školama je 62, najmanji je 30, najveći 141. Uz 2.700 micro:bitova, to je procesorska snaga koja može projekt pokrenuti. Imamo i 47 informatičkih učionica – rekao je Huđek.

I Darko Krznar naglasio je da Županija puno ulaže u napredak i informatizaciju.

– Zimska škola informatike prerasla je u Centar izvrsnosti, a posljednje je uvođenje informatike kao izvannastavne aktivnosti u niže razrede. Osnovna je ideja bila da se djeca kroz uvođenje micro:bit računala zainteresiraju za proces programiranja, da ih se privuče da počnu programirati i logički razmišljati – zaključio je Krznar.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO 70 ludbreških vatrogasaca saniralo posljedice oluje: srušena stabla, krovišta, zakrčene ceste…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer je ludbreško područje zahvatilo jako nevrijeme. Kako smo izvijestili, najgore je prošlo prigradsko naselje Sigetec.

Međutim, nezapamćena oluja napravila je štete i u ostalim prigradskim naseljima, kao i u samom gradu Ludbregu, a štete se zbrajaju i u okolnim općinama.

FOTO Pijavica protutnjala Ludbregom, štete su ogromne: Trajalo je dvije minute, ali to je bilo strašno

Ludbreški vatrogasci i ove su nedaće dočekali spremni.

-Svako malo priroda nas nanovo podsjeća o svojoj nenadmašnoj i neukrotivoj snazi. Upravo takav podsjetnik stigao nam je jučer u popodnevnim satima kada smo svjedočili jakom olujnom nevremenu popraćeno gotovo orkanskim vjetrom, a koji je u svega 40-ak sekundi nanio popriličnu štetu diljem područja našeg Grada. Prateći nadolazeće vremenske prilike glavnina operativaca VZG-a Ludbreg znala je što slijedi. Pozivi na interventno djelovanje kreću od 16:30 te se neprestano nastavljaju tokom našeg rada. Srušena stabla koja prijete kućanstvima, prepriječene prometnice u cestovnom i željezničkom prometu, djelomično ili potpuno srušena krovišta, dimnjaci i druga infrastruktura prizori su koje zatičemo na gotovo svakom koraku – stoji u objavi DVD-a Ludbreg.

-Svjesni veličine situacije, već u samom početku, u interventno djelovanje uključujemo gotovo sva Društva naše VZG Ludbreg. Podjelom na sektore rada sva dostupna vozila sa pripadajućom tehnikom te 70-ak vatrogasaca po jasno definiranim prioritetima, paralelno je krenulo u sanaciju područja koja uključuju prigradska naselja Globočec, Vinograde Ludbreške, Hrastovsko, Selnik, Sigetec kao i sam Grad Ludbreg. Bilježimo ukupno 27 događaja na kojima je bio potreban naš angažman. Vrijeme završetka operativnog djelovanja bilježimo u 22:00 sati – izvijestili su ludbreški vatrogasci.

Zahvalili su svim kolegama i kolegicama koji su sudjelovali.

-Ovom prilikom zahvaljujemo se svim kolegicama i kolegama, operativcima VZG-a Ludbreg koji su još jednom dokazali da jedinstvenim sustavom zajedništva brzo i efikasno možemo parirati i ovakvoj vrsti nedaća. Također zahvaljujemo se i ostalim žurnim službama koje su jučer također značajno doprinijele u sanaciji, poglavito djelatnicima HEP-a koji su nas pratili u stopu. Ujedno se zahvaljujemo i našim suseljanima te građanima na strpljenju i velikoj dozi razumijevanja – objavili su na svom Facebooku članovi DVD-a Ludbreg, a njihove fotografije donosimo u nastavku.

Nastavite čitati

U fokusu

Baksa iz Nezavisne platforme Sjever predlaže ukidanje plaćanja pristojbe HRT-u za umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivica Baksa, saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever, ocijenio je u srijedu kako je vrijeme da se preispita obveza plaćanja HRT pristojbe za umirovljenike. Riječ je o ranjivoj skupini ljudi od kojih mnogi žive u siromaštvu ili su od riziku od siromaštva.

Baksa smatra kako je, s obzirom na visinu prosječne mirovine, svaki euro umirovljenicima od izuzetne važnosti, te je vrijeme da se razmisli o realnim koracima koji se mogu poduzeti kako bi im se olakšao svakodnevni život.

Trenutna visina mjesečne pristojbe je 10,62 eura, što za prosječnu hrvatsku mirovinu od oko 500 eura predstavlja značajan izdatak. Od plaćanja mjesečne pristojbe u visini od 50% oslobođeni su umirovljenici koji primaju mirovinu iz Državnog proračuna RH u visini od 199,08 eura, no njih je, tvrdi Baksa tek oko 5.500.

U vrijeme kada mnogi umirovljenici jedva spajaju kraj s krajem zbog porasta životnih troškova, gdje naročito teško padaju konstantna poskupljenja hrane i osnovnih potrepština, Baksa apelira na HRT i relevantne institucije da ozbiljno razmotre mogućnost ukidanja ili smanjenja pristojbe za sve umirovljenike, kojih u Hrvatskoj ima preko milijun.

U vrijeme kada su naši sugrađani prisiljeni sakupljati boce i snalaziti se na različite načine da bi uštedili koji cent, mjere poput ukidanja pristojbe svim umirovljenicima u idealnom slučaju, ili barem značajno smanjenje, predstavljao bi značajan korak ka poboljšanju životnog standarda i dostojanstva naših umirovljenika, zaključio je Baksa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje