Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska županija prva u Hrvatskoj s nastavom informatike od 1. razreda

Objavljeno:

- dana

USKORO I CIJELODNEVNA NASTAVA

U osnovnim školama Varaždinske županije, nakon anketiranja učenika, od 1. listopada počinje se provoditi projekt ranog učenja informatike od 1. do 4. razreda. Za njegovo ostvarenje trebalo je štošta pripremiti i uvjeren sam da smo u tome kao prvi u Hrvatskoj uspjeli, izjavio je na konferenciji za medije zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

Predstavljajući projekt čiji je cilj postupno uvođenje učenika u svijet računala i omogućavanje primarne informatičke pismenosti, dožupan je naglasio važnost ovakve nastave koja garantira konkurentnost na tržištu i sudjelovanje mladih u globalizaciji.

– Sve je počelo još u travnju donošenjem zaključka o pokretanju projekta STEM kompetencija, kojeg Varaždinska županija, prva u Hrvatskoj,  provodi u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih. Županija je za potrebe njegove realizacije za oko 211.000 kuna kupila 1.440 micro:bit računala, a na 8 radionica educirano je 120 predavača – rekao je Paljak.

Inače, analiza je pokazala da od 10.583 osnovaca, njih 5.807 pohađa nastavu informatike ili 55 posto.

– Mi smo sada napravili da to bude sustavno. Interes je velik jer od 5. do 8. razreda informatiku pohađa 100 posto učenika, neovisno o tome što je riječ o izbornom predmetu. Informatička opremljenost je dobra jer u varaždinskoj županiji na jedno računalo  dolazi 5 učenika, dok je u Hrvatskoj taj prosjek 12 učenika po jednom računalu. U Europskoj uniji na jedno računalo dolazi troje učenika i taj standard treba dostići – ističe dožupan.

U Varaždinskoj županiji stručnjaka za informatiku ne nedostaje, a kako je pojašnjeno, ključ uspjeha je postojanje kurikuluma. Naime, nastava će se organizirati kao izvannastavna aktivnost u trajanju od 30 sati, a da bi bila što kvalitetnija, napravljen je i poseban dokument za sve nastavnike informatike.

Njegov je autor dipl.inf. Darko Krznar, voditelj Centra izvrsnosti za informatiku za osnovne škole. Dokument pod nazivom “Nastavni planovi za rano učenje informatike za osnovnu školu s naglaskom na STEM kompetencije“ bit će ustupljen na korištenje svim zainteresiranim školama.

Ne smije se improvizirati

– Za nastavu nije potrebna odluka resornog ministarstva niti odobrenje, ali se ona ne smije improvizirati. Za projekt je Županija dosad ukupno izdvojila pola milijuna kuna, a s predavačima – profesorima informatike će se sklapati ugovori o djelu – rekao je Paljak o projektu koji će se provoditi u 249 razrednih odjeljenja, dodavši da u Županiji zbog postojećih preduvjeta već razmišljaju i o cjelodnevnom boravku učenika u školama!

Potom je osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić istaknuo da su u Varaždinskoj županiji imali odličnog partnera, a pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek naveo je da u osnovnim školama kojima je osnivač Varaždinska županija ima 1615 učitelja, a u srednjim školama 1068.

– To je snaga koja nas pokreće. Za svaku reformu potrebnu su ljudi. Tehniku imamo. Prosječan broj računala u našim osnovnim školama je 62, najmanji je 30, najveći 141. Uz 2.700 micro:bitova, to je procesorska snaga koja može projekt pokrenuti. Imamo i 47 informatičkih učionica – rekao je Huđek.

I Darko Krznar naglasio je da Županija puno ulaže u napredak i informatizaciju.

– Zimska škola informatike prerasla je u Centar izvrsnosti, a posljednje je uvođenje informatike kao izvannastavne aktivnosti u niže razrede. Osnovna je ideja bila da se djeca kroz uvođenje micro:bit računala zainteresiraju za proces programiranja, da ih se privuče da počnu programirati i logički razmišljati – zaključio je Krznar.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje