Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska županija prva u Hrvatskoj s nastavom informatike od 1. razreda

Objavljeno:

- dana

USKORO I CIJELODNEVNA NASTAVA

U osnovnim školama Varaždinske županije, nakon anketiranja učenika, od 1. listopada počinje se provoditi projekt ranog učenja informatike od 1. do 4. razreda. Za njegovo ostvarenje trebalo je štošta pripremiti i uvjeren sam da smo u tome kao prvi u Hrvatskoj uspjeli, izjavio je na konferenciji za medije zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

Predstavljajući projekt čiji je cilj postupno uvođenje učenika u svijet računala i omogućavanje primarne informatičke pismenosti, dožupan je naglasio važnost ovakve nastave koja garantira konkurentnost na tržištu i sudjelovanje mladih u globalizaciji.

– Sve je počelo još u travnju donošenjem zaključka o pokretanju projekta STEM kompetencija, kojeg Varaždinska županija, prva u Hrvatskoj,  provodi u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih. Županija je za potrebe njegove realizacije za oko 211.000 kuna kupila 1.440 micro:bit računala, a na 8 radionica educirano je 120 predavača – rekao je Paljak.

Inače, analiza je pokazala da od 10.583 osnovaca, njih 5.807 pohađa nastavu informatike ili 55 posto.

– Mi smo sada napravili da to bude sustavno. Interes je velik jer od 5. do 8. razreda informatiku pohađa 100 posto učenika, neovisno o tome što je riječ o izbornom predmetu. Informatička opremljenost je dobra jer u varaždinskoj županiji na jedno računalo  dolazi 5 učenika, dok je u Hrvatskoj taj prosjek 12 učenika po jednom računalu. U Europskoj uniji na jedno računalo dolazi troje učenika i taj standard treba dostići – ističe dožupan.

U Varaždinskoj županiji stručnjaka za informatiku ne nedostaje, a kako je pojašnjeno, ključ uspjeha je postojanje kurikuluma. Naime, nastava će se organizirati kao izvannastavna aktivnost u trajanju od 30 sati, a da bi bila što kvalitetnija, napravljen je i poseban dokument za sve nastavnike informatike.

Njegov je autor dipl.inf. Darko Krznar, voditelj Centra izvrsnosti za informatiku za osnovne škole. Dokument pod nazivom “Nastavni planovi za rano učenje informatike za osnovnu školu s naglaskom na STEM kompetencije“ bit će ustupljen na korištenje svim zainteresiranim školama.

Ne smije se improvizirati

– Za nastavu nije potrebna odluka resornog ministarstva niti odobrenje, ali se ona ne smije improvizirati. Za projekt je Županija dosad ukupno izdvojila pola milijuna kuna, a s predavačima – profesorima informatike će se sklapati ugovori o djelu – rekao je Paljak o projektu koji će se provoditi u 249 razrednih odjeljenja, dodavši da u Županiji zbog postojećih preduvjeta već razmišljaju i o cjelodnevnom boravku učenika u školama!

Potom je osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić istaknuo da su u Varaždinskoj županiji imali odličnog partnera, a pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek naveo je da u osnovnim školama kojima je osnivač Varaždinska županija ima 1615 učitelja, a u srednjim školama 1068.

– To je snaga koja nas pokreće. Za svaku reformu potrebnu su ljudi. Tehniku imamo. Prosječan broj računala u našim osnovnim školama je 62, najmanji je 30, najveći 141. Uz 2.700 micro:bitova, to je procesorska snaga koja može projekt pokrenuti. Imamo i 47 informatičkih učionica – rekao je Huđek.

I Darko Krznar naglasio je da Županija puno ulaže u napredak i informatizaciju.

– Zimska škola informatike prerasla je u Centar izvrsnosti, a posljednje je uvođenje informatike kao izvannastavne aktivnosti u niže razrede. Osnovna je ideja bila da se djeca kroz uvođenje micro:bit računala zainteresiraju za proces programiranja, da ih se privuče da počnu programirati i logički razmišljati – zaključio je Krznar.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

U ovoj hrvatskoj tvrtki radnici imaju prosječnu plaću od 6200 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznata hrvatska tvrtka isplaćuje najveću prosječnu neto plaću u državi koju je lani i povećala za 13 posto u odnosu na godinu ranije, piše Danica.

Riječ je o tvrtki Microsoft Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu u vlasništvu istoimenog američkog IT diva. Hrvatska podružnica Microsofta ima 60-ak zaposlenih, što je pet više nego godinu ranije.

Primaju prosječnu mjesečnu plaću od čak 6200 eura neto (oko 46.700 kuna), koja je veća za 700 eura (za 5300 kuna) nego prethodne godine.

Prema podacima Financijske agencije, Microsoft Hrvatska lani je ostvario 15,3 milijuna eura prihoda, što je 20 posto više, a neto dobit iznosila je 2,8 milijuna eura i bila je veća za 70 posto.

Valja svakako naglasiti kako je to najveća prosječna plaća u srednjim i velikim tvrtkama s najmanje 20 zaposlenih.

Nastavite čitati

U fokusu

Stručnjaci u Varaždinu: Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako zaštititi zdravlje u nikad napornijim profesionalnim karijerama sportaša goruća je tema simpozija sportske medicine Pokaži srce. U Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever okupili su se istaknuti liječnici i stručnjaci iz područja zdravlja i sporta Oni su na temelju istraživanja, te vlastitih iskustava i rada s profesionalnim sportašima, donijeli nove spoznaje. Brigu za zdravlje istaknuli su kao jednu od glavnih temelja profesionalnog sporta i sigurne budućnosti sportaša.

Upravo o jednom od glavnih preduvjeta za očuvanje zdravlja i sigurnosti sportaša govorili su prof. dr. sc. Milan Milošević, predsjednik Instituta za sportsku medicinu i doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija, a predstavili su i projekt preventivnih sportskih pregleda Pokaži srce.  Posvećen je zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša. Njime je do sada obavljeno više od tisuću besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda i više od 500 edukacija prve pomoći sportašima diljem Hrvatske, a među kojima je i Varaždin.

– Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje. Upravo u tom kontekstu govorimo o temama i stvarima kojima su sportaši izloženi. To su iznenadne srčane smrti, traumatske ozljede, ortopedske ozljede i slično. Rezultati koje su sedamdesetih godina postizali seniorski uzrasti danas postižu juniori što dovoljno govori o ekstremnim naporima kojima su izloženi sportaši. Sport je izuzetno stresno zanimanje u kojem je sklonost ozljedama više desetaka puta veća od bilo kojeg drugog zanimanja. Ovaj simpozij posvećen je upravo edukaciji kako “tamne” strane sporta svesti na minimum– istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija i jedan od začetnika projekta Pokaži srce.

– Do 2026. godine namjeravamo ostvariti 10 tisuća zdravstvenih pregleda, 5 tisuća edukacija o prvoj pomoći, donirati županijama 21 aparat za automatsku vanjsku defibrilaciju, te diljem Hrvatske održavati brojne simpozije i edukacije – dodao je Madžar.

Bacc. physioth. occuo. therap. Miroslav Jamnić predstavio je temu Put do bronce – iskustvo fizioterapeuta Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine. Prof. dr. sc. Zdravko Babić govorio je o važnoj temi iznenadna srčana smrt, zbog čega se događa i kako ove tragične događaje svesti na minimalan broj, dok se doc. dr.sc. Eduard Rod osvrnuo na sindrome prenaprezanja i kako se s njima nositi. Tatjana Rogina, dr.med. upozorila je na važnost opsega preventivnog pregleda sportaša te laboratorijske obrade prema dobi i spolu, a doc. dr.sc. Ivo Dumić – Čule upoznao je sudionike s radiološkom dijagnostikom sportskih ozljeda. Vesna Hodić, mag. physio. govorila je o fizioterapiji u olimpijskim sportovima, a sveobuhvatnu paletu tema zaokružila je dr. sc. Mirela Marić koja je istaknula sve važnosti personalizirane prehrane sportaša.

Na svečanom otvaranju simpozija okupljenima obratili su se prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić , predsjednik Županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije Nenad Horvatić,  te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, koja je i otvorila simpozij Pokaži srce.

– Današnja prenaprezanja sportaša zapravo su mikrotraume koje se stvaraju u organizmu i s vremenom dovode do većih oštećenja. Ona se mogu prevenirati održavanjem balansa mišića, fleksibilnosti, snage, ispravljanjem tehničkih grešaka u pokretu i slično. Svakih šest mjeseci potrebno je raditi preventivne preglede koji uvelike pomažu i sprečavaju brojna oštećenja. Neka oštećenja srca kod ljudi kod kojih postoje određene genetske predispozicije ne mogu se otkriti niti sveobuhvatnim preventivnim pregledom. Pokrenut je projekt u kojim se traže genetski poremećaji koji bi mogli dovesti do oštećenja srca! – izjavio jedoc. primdr. sc. Eduard Rod dr.med. specijalist ortopedije i liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije

– Za brigu o sportašima zadužen je jedan veliki sustav u kojem je ključno da svatko najbolje što je moguće odrađuje svoj dio posla. Posebno zahvaljujem predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću, izborniku Zlatku Daliću kao i svim djelatnicima koji ulažu velike napore kako bismo očuvali zdravlje sportaša. Preventivni pregledi jedan su od ključnih segmenata ovog sustava stoga im je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bismo u Hrvatskoj imali zdrave i uspješne sportaše – rekao je Nenad Horvatić, predsjednik ŽNS-a Varaždin.

Simpozij Pokaži srce održan je u organizaciji Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja te Hrvatskog društva za nogometnu medicinu i poliklinike Life. Partner projekta je PSK.

– Ovim simpozijem ističemo važnost preventivnih pregleda sportaša, ali i liječenja i saniranja ozljeda. U simpoziju sudjeluje više od 120 naših studenata sestrinstva i fizioterapije i oko stotinu djelatnika iz zdrastvenog i znanstvenog sektora. Ovaj događaj iznimno je značajan, ne samo za grad Varaždin i Varaždinsku županiju već puno šire– istaknula je izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje