Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska županija prva u Hrvatskoj s nastavom informatike od 1. razreda

Objavljeno:

- dana

USKORO I CIJELODNEVNA NASTAVA

U osnovnim školama Varaždinske županije, nakon anketiranja učenika, od 1. listopada počinje se provoditi projekt ranog učenja informatike od 1. do 4. razreda. Za njegovo ostvarenje trebalo je štošta pripremiti i uvjeren sam da smo u tome kao prvi u Hrvatskoj uspjeli, izjavio je na konferenciji za medije zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

Predstavljajući projekt čiji je cilj postupno uvođenje učenika u svijet računala i omogućavanje primarne informatičke pismenosti, dožupan je naglasio važnost ovakve nastave koja garantira konkurentnost na tržištu i sudjelovanje mladih u globalizaciji.

– Sve je počelo još u travnju donošenjem zaključka o pokretanju projekta STEM kompetencija, kojeg Varaždinska županija, prva u Hrvatskoj,  provodi u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih. Županija je za potrebe njegove realizacije za oko 211.000 kuna kupila 1.440 micro:bit računala, a na 8 radionica educirano je 120 predavača – rekao je Paljak.

Inače, analiza je pokazala da od 10.583 osnovaca, njih 5.807 pohađa nastavu informatike ili 55 posto.

– Mi smo sada napravili da to bude sustavno. Interes je velik jer od 5. do 8. razreda informatiku pohađa 100 posto učenika, neovisno o tome što je riječ o izbornom predmetu. Informatička opremljenost je dobra jer u varaždinskoj županiji na jedno računalo  dolazi 5 učenika, dok je u Hrvatskoj taj prosjek 12 učenika po jednom računalu. U Europskoj uniji na jedno računalo dolazi troje učenika i taj standard treba dostići – ističe dožupan.

U Varaždinskoj županiji stručnjaka za informatiku ne nedostaje, a kako je pojašnjeno, ključ uspjeha je postojanje kurikuluma. Naime, nastava će se organizirati kao izvannastavna aktivnost u trajanju od 30 sati, a da bi bila što kvalitetnija, napravljen je i poseban dokument za sve nastavnike informatike.

Njegov je autor dipl.inf. Darko Krznar, voditelj Centra izvrsnosti za informatiku za osnovne škole. Dokument pod nazivom “Nastavni planovi za rano učenje informatike za osnovnu školu s naglaskom na STEM kompetencije“ bit će ustupljen na korištenje svim zainteresiranim školama.

Ne smije se improvizirati

– Za nastavu nije potrebna odluka resornog ministarstva niti odobrenje, ali se ona ne smije improvizirati. Za projekt je Županija dosad ukupno izdvojila pola milijuna kuna, a s predavačima – profesorima informatike će se sklapati ugovori o djelu – rekao je Paljak o projektu koji će se provoditi u 249 razrednih odjeljenja, dodavši da u Županiji zbog postojećih preduvjeta već razmišljaju i o cjelodnevnom boravku učenika u školama!

Potom je osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić istaknuo da su u Varaždinskoj županiji imali odličnog partnera, a pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek naveo je da u osnovnim školama kojima je osnivač Varaždinska županija ima 1615 učitelja, a u srednjim školama 1068.

– To je snaga koja nas pokreće. Za svaku reformu potrebnu su ljudi. Tehniku imamo. Prosječan broj računala u našim osnovnim školama je 62, najmanji je 30, najveći 141. Uz 2.700 micro:bitova, to je procesorska snaga koja može projekt pokrenuti. Imamo i 47 informatičkih učionica – rekao je Huđek.

I Darko Krznar naglasio je da Županija puno ulaže u napredak i informatizaciju.

– Zimska škola informatike prerasla je u Centar izvrsnosti, a posljednje je uvođenje informatike kao izvannastavne aktivnosti u niže razrede. Osnovna je ideja bila da se djeca kroz uvođenje micro:bit računala zainteresiraju za proces programiranja, da ih se privuče da počnu programirati i logički razmišljati – zaključio je Krznar.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje