Povežite se s nama

U fokusu

Opasni lokalni vodovodi u Varaždinskoj županiji: čak 67 posto uzoraka vode neispravno!

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Više od 144.000 domaćinstava iz Varaždinske županije koja su priključena na javnu vodoopskrbu, na vodovode o kojima skrbe varaždinski Varkom i ivanečki Ivkom, piju vodu odlične kvalitete.

Baš svi uzorci pitke vode analizirani lani bili su zdravstveno ispravni.
Nažalost, potpuno je drugačija situacija kad je u pitanju 40 lokalnih vodovoda na području Županije. Više od 5.300 domaćinstava priključenih na te vodovode koriste vodu upitne kvalitete.

Bez obrade

Pokazuje to izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2016. godinu. U Varaždinskoj županiji lani je uzeto 176 uzoraka iz lokalnih vodovoda, od kojih je 118, ili čak 67 posto uzoraka vode, bilo neispravno! To je više od hrvatskog prosjeka.

I dok su lokalni vodovodi problematični, svi uzorci Varkomove i Ivkomove vode zdravstveno su ispravni

– Lokalni vodovodi s javnozdravstvenog aspekta predstavljaju najveći rizik, jer se voda potrošačima isporučuje bez ikakve obrade, a često i bez dezinfekcije. Navedeno rezultira poražavajućim rezultatima analiza koji pokazuju da je od 748 uzoraka uzorkovanih u lokalnim vodovodima na području Hrvatske njih 421 ili 56,3 posto zdravstveno neispravno – upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Izvještaju o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu.

Po broju lokalnih vodovoda Varaždinska županija je na visokome četvrtome mjestu u Hrvatskoj, iza Karlovačke županije (69 lokalnih vodovoda), Zagrebačke (55) i Krapinsko-zagorske županije (49). Ti vodovodi su građeni u prošlom stoljeću, a o njima skrbe grupe građana ili mjesne zajednice.

Napominju da su lokalni vodovodi uglavnom građeni 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća iz sredstava lokalnih zajednica, a u trenutku građenja imali su sve valjane i potrebe dozvole. Iako su mnogi uključeni u sustav javne vodoopskrbe, velik broj vodovoda opstao je sve do danas.
Izvan kontrole

– Ti vodovodi u međuvremenu nisu stekli uvjete potrebne za obavljanje djelatnosti javne vodoopskrbe te o njima uglavnom skrbe grupe građana ili mjesne zajednice – navode iz HZJZ-a.

Po broju lokalnih vodovoda Varaždinska županija je na visokome četvrtome mjestu u Hrvatskoj, iza Karlovačke županije (69 lokalnih vodovoda), Zagrebačke (55) i Krapinsko-zagorske županije (49).

Varkom, Ivkom i druge javne tvrtke nakon crpljenja vode, a prije distribucije potrošačima, obvezno provode dezinfekciju kako bi se osigurala mikrobiološka ispravnost vode za ljudsku potrošnju. Međutim, u (pre)velikom broju lokalnih vodovoda se ne provodi čak ni dezinfekcija, a kamoli neka druga obrada.

5.313 domaćinstava iz Varaždinske županije priključeno je na jedan od 40 lokalnih vodovoda

Stoga ne treba čuditi što su rezultati analiza provedenih prošle godine (opet) poražavajući.
– Najčešći uzrok neispravnosti vode u lokalnim vodovodima bila je prisutnost bakterije E. coli, koja je pronađena u 248 uzoraka, dok su u 382 uzorka pronađeni ukupni koliformi, a enterokoki u 221 uzorku. Bakterija Clostridium perfringens pronađena je u tri, a Pseudomonas aeruginosa u 74 uzorka. Od kemijskih parametara povišene koncentracije željeza pronađene su u 19 uzoraka, a mangana u šest uzoraka, dok je 57 uzoraka imalo povišenu mutnoću. Amonij je pronađen u šest, a arsen u pet uzoraka. Povišena koncentracija nitrata pronađena je u 13 uzoraka, nitrita u jednom uzorku, a boja u 15 uzoraka – izvijestili su iz Zavoda.

U Hrvatskoj je trebalo početi okrupnjavanje javnih tvrtki za vodoopskrbu, no taj proces nije proveden, pa su lokalni vodovodi sve do danas ostali izvan kontrole.– Hoće li se korisnici lokalnih vodovoda priključiti na javni vodovod, ovisi o volji samih korisnika ili lokalne vlasti. Država je neodlučna i pušta da lokalni vodovodi rade iako sada postoje izvori financiranja kojima se mogu izgraditi novi vodovodi, pri čemu je priključenje na mrežu za domaćinstva besplatno – rekao je Marijan Cesarec, privremeni direktor Varkoma.

„Lokalni vodovodi predstavljaju najveći rizik, jer se voda potrošačima često isporučuje i bez dezinfekcije.“

Odličan primjer za to je s područja Grada Novog Marofa, gdje je na mjestu lokalnog vodovoda Ključ – Oštrice iz 50-ih godina prošlog stoljeća izgrađen novi vodovod. – Ulaganje je financirano sredstvima Hrvatskih voda i EU fondova, pri čemu korisnici nemaju obveza plaćanja priključka. Dakle, ne moraju platiti ni kunu – napominje Cesarec.

Mogućnosti, dakle, postoje, pa ostaje samo pitanje jesu li korisnici lokalnih vodovoda (uz podršku lokalnih vlasti) spremni reći “zbogom” lokalnim vodovodima i vodi upitne kvalitete.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Rastu cijene plina i struje, a meso poskupljuje za 30 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednjih mjeseci zahvatio nas je val poskupljenja, a potrošačka košarica sve je skuplja. Suočavamo se s višim cijenama goriva, a poskupjele su i osnovne namirnice, od žitarica i ulja, voća i povrća, pa do pekarskih proizvoda.

Osim što su najavljene više cijene energenata, odnosno struje i plina, očekuje nas i poskupljenje mesa i to za čak 30 posto.

Kako su ovih dana pisali nacionalni mediji, sve ovisi o tome koliko će cijene energije otići gore. Živa stoka je već 25 posto skuplja u odnosu na razdoblje prije nove godine, a neminovno je da će rasti i cijene prerađenog mesa na policama.

Na povećanje cijena energenata osvrnuo se i premijer Plenković. Najavio je tri seta mjera za ublažavanje rasta cijena

– Ići ćemo s tri seta mjera, povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP. Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno – rekao je Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje