Povežite se s nama

U fokusu

Opasni lokalni vodovodi u Varaždinskoj županiji: čak 67 posto uzoraka vode neispravno!

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Više od 144.000 domaćinstava iz Varaždinske županije koja su priključena na javnu vodoopskrbu, na vodovode o kojima skrbe varaždinski Varkom i ivanečki Ivkom, piju vodu odlične kvalitete.

Baš svi uzorci pitke vode analizirani lani bili su zdravstveno ispravni.
Nažalost, potpuno je drugačija situacija kad je u pitanju 40 lokalnih vodovoda na području Županije. Više od 5.300 domaćinstava priključenih na te vodovode koriste vodu upitne kvalitete.

Bez obrade

Pokazuje to izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2016. godinu. U Varaždinskoj županiji lani je uzeto 176 uzoraka iz lokalnih vodovoda, od kojih je 118, ili čak 67 posto uzoraka vode, bilo neispravno! To je više od hrvatskog prosjeka.

I dok su lokalni vodovodi problematični, svi uzorci Varkomove i Ivkomove vode zdravstveno su ispravni

– Lokalni vodovodi s javnozdravstvenog aspekta predstavljaju najveći rizik, jer se voda potrošačima isporučuje bez ikakve obrade, a često i bez dezinfekcije. Navedeno rezultira poražavajućim rezultatima analiza koji pokazuju da je od 748 uzoraka uzorkovanih u lokalnim vodovodima na području Hrvatske njih 421 ili 56,3 posto zdravstveno neispravno – upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Izvještaju o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu.

Po broju lokalnih vodovoda Varaždinska županija je na visokome četvrtome mjestu u Hrvatskoj, iza Karlovačke županije (69 lokalnih vodovoda), Zagrebačke (55) i Krapinsko-zagorske županije (49). Ti vodovodi su građeni u prošlom stoljeću, a o njima skrbe grupe građana ili mjesne zajednice.

Napominju da su lokalni vodovodi uglavnom građeni 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća iz sredstava lokalnih zajednica, a u trenutku građenja imali su sve valjane i potrebe dozvole. Iako su mnogi uključeni u sustav javne vodoopskrbe, velik broj vodovoda opstao je sve do danas.
Izvan kontrole

– Ti vodovodi u međuvremenu nisu stekli uvjete potrebne za obavljanje djelatnosti javne vodoopskrbe te o njima uglavnom skrbe grupe građana ili mjesne zajednice – navode iz HZJZ-a.

Po broju lokalnih vodovoda Varaždinska županija je na visokome četvrtome mjestu u Hrvatskoj, iza Karlovačke županije (69 lokalnih vodovoda), Zagrebačke (55) i Krapinsko-zagorske županije (49).

Varkom, Ivkom i druge javne tvrtke nakon crpljenja vode, a prije distribucije potrošačima, obvezno provode dezinfekciju kako bi se osigurala mikrobiološka ispravnost vode za ljudsku potrošnju. Međutim, u (pre)velikom broju lokalnih vodovoda se ne provodi čak ni dezinfekcija, a kamoli neka druga obrada.

5.313 domaćinstava iz Varaždinske županije priključeno je na jedan od 40 lokalnih vodovoda

Stoga ne treba čuditi što su rezultati analiza provedenih prošle godine (opet) poražavajući.
– Najčešći uzrok neispravnosti vode u lokalnim vodovodima bila je prisutnost bakterije E. coli, koja je pronađena u 248 uzoraka, dok su u 382 uzorka pronađeni ukupni koliformi, a enterokoki u 221 uzorku. Bakterija Clostridium perfringens pronađena je u tri, a Pseudomonas aeruginosa u 74 uzorka. Od kemijskih parametara povišene koncentracije željeza pronađene su u 19 uzoraka, a mangana u šest uzoraka, dok je 57 uzoraka imalo povišenu mutnoću. Amonij je pronađen u šest, a arsen u pet uzoraka. Povišena koncentracija nitrata pronađena je u 13 uzoraka, nitrita u jednom uzorku, a boja u 15 uzoraka – izvijestili su iz Zavoda.

U Hrvatskoj je trebalo početi okrupnjavanje javnih tvrtki za vodoopskrbu, no taj proces nije proveden, pa su lokalni vodovodi sve do danas ostali izvan kontrole.– Hoće li se korisnici lokalnih vodovoda priključiti na javni vodovod, ovisi o volji samih korisnika ili lokalne vlasti. Država je neodlučna i pušta da lokalni vodovodi rade iako sada postoje izvori financiranja kojima se mogu izgraditi novi vodovodi, pri čemu je priključenje na mrežu za domaćinstva besplatno – rekao je Marijan Cesarec, privremeni direktor Varkoma.

„Lokalni vodovodi predstavljaju najveći rizik, jer se voda potrošačima često isporučuje i bez dezinfekcije.“

Odličan primjer za to je s područja Grada Novog Marofa, gdje je na mjestu lokalnog vodovoda Ključ – Oštrice iz 50-ih godina prošlog stoljeća izgrađen novi vodovod. – Ulaganje je financirano sredstvima Hrvatskih voda i EU fondova, pri čemu korisnici nemaju obveza plaćanja priključka. Dakle, ne moraju platiti ni kunu – napominje Cesarec.

Mogućnosti, dakle, postoje, pa ostaje samo pitanje jesu li korisnici lokalnih vodovoda (uz podršku lokalnih vlasti) spremni reći “zbogom” lokalnim vodovodima i vodi upitne kvalitete.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje