Povežite se s nama

U fokusu

Opasni lokalni vodovodi u Varaždinskoj županiji: čak 67 posto uzoraka vode neispravno!

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Više od 144.000 domaćinstava iz Varaždinske županije koja su priključena na javnu vodoopskrbu, na vodovode o kojima skrbe varaždinski Varkom i ivanečki Ivkom, piju vodu odlične kvalitete.

Baš svi uzorci pitke vode analizirani lani bili su zdravstveno ispravni.
Nažalost, potpuno je drugačija situacija kad je u pitanju 40 lokalnih vodovoda na području Županije. Više od 5.300 domaćinstava priključenih na te vodovode koriste vodu upitne kvalitete.

Bez obrade

Pokazuje to izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2016. godinu. U Varaždinskoj županiji lani je uzeto 176 uzoraka iz lokalnih vodovoda, od kojih je 118, ili čak 67 posto uzoraka vode, bilo neispravno! To je više od hrvatskog prosjeka.

I dok su lokalni vodovodi problematični, svi uzorci Varkomove i Ivkomove vode zdravstveno su ispravni

– Lokalni vodovodi s javnozdravstvenog aspekta predstavljaju najveći rizik, jer se voda potrošačima isporučuje bez ikakve obrade, a često i bez dezinfekcije. Navedeno rezultira poražavajućim rezultatima analiza koji pokazuju da je od 748 uzoraka uzorkovanih u lokalnim vodovodima na području Hrvatske njih 421 ili 56,3 posto zdravstveno neispravno – upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Izvještaju o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu.

Po broju lokalnih vodovoda Varaždinska županija je na visokome četvrtome mjestu u Hrvatskoj, iza Karlovačke županije (69 lokalnih vodovoda), Zagrebačke (55) i Krapinsko-zagorske županije (49). Ti vodovodi su građeni u prošlom stoljeću, a o njima skrbe grupe građana ili mjesne zajednice.

Napominju da su lokalni vodovodi uglavnom građeni 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća iz sredstava lokalnih zajednica, a u trenutku građenja imali su sve valjane i potrebe dozvole. Iako su mnogi uključeni u sustav javne vodoopskrbe, velik broj vodovoda opstao je sve do danas.
Izvan kontrole

– Ti vodovodi u međuvremenu nisu stekli uvjete potrebne za obavljanje djelatnosti javne vodoopskrbe te o njima uglavnom skrbe grupe građana ili mjesne zajednice – navode iz HZJZ-a.

Po broju lokalnih vodovoda Varaždinska županija je na visokome četvrtome mjestu u Hrvatskoj, iza Karlovačke županije (69 lokalnih vodovoda), Zagrebačke (55) i Krapinsko-zagorske županije (49).

Varkom, Ivkom i druge javne tvrtke nakon crpljenja vode, a prije distribucije potrošačima, obvezno provode dezinfekciju kako bi se osigurala mikrobiološka ispravnost vode za ljudsku potrošnju. Međutim, u (pre)velikom broju lokalnih vodovoda se ne provodi čak ni dezinfekcija, a kamoli neka druga obrada.

5.313 domaćinstava iz Varaždinske županije priključeno je na jedan od 40 lokalnih vodovoda

Stoga ne treba čuditi što su rezultati analiza provedenih prošle godine (opet) poražavajući.
– Najčešći uzrok neispravnosti vode u lokalnim vodovodima bila je prisutnost bakterije E. coli, koja je pronađena u 248 uzoraka, dok su u 382 uzorka pronađeni ukupni koliformi, a enterokoki u 221 uzorku. Bakterija Clostridium perfringens pronađena je u tri, a Pseudomonas aeruginosa u 74 uzorka. Od kemijskih parametara povišene koncentracije željeza pronađene su u 19 uzoraka, a mangana u šest uzoraka, dok je 57 uzoraka imalo povišenu mutnoću. Amonij je pronađen u šest, a arsen u pet uzoraka. Povišena koncentracija nitrata pronađena je u 13 uzoraka, nitrita u jednom uzorku, a boja u 15 uzoraka – izvijestili su iz Zavoda.

U Hrvatskoj je trebalo početi okrupnjavanje javnih tvrtki za vodoopskrbu, no taj proces nije proveden, pa su lokalni vodovodi sve do danas ostali izvan kontrole.– Hoće li se korisnici lokalnih vodovoda priključiti na javni vodovod, ovisi o volji samih korisnika ili lokalne vlasti. Država je neodlučna i pušta da lokalni vodovodi rade iako sada postoje izvori financiranja kojima se mogu izgraditi novi vodovodi, pri čemu je priključenje na mrežu za domaćinstva besplatno – rekao je Marijan Cesarec, privremeni direktor Varkoma.

„Lokalni vodovodi predstavljaju najveći rizik, jer se voda potrošačima često isporučuje i bez dezinfekcije.“

Odličan primjer za to je s područja Grada Novog Marofa, gdje je na mjestu lokalnog vodovoda Ključ – Oštrice iz 50-ih godina prošlog stoljeća izgrađen novi vodovod. – Ulaganje je financirano sredstvima Hrvatskih voda i EU fondova, pri čemu korisnici nemaju obveza plaćanja priključka. Dakle, ne moraju platiti ni kunu – napominje Cesarec.

Mogućnosti, dakle, postoje, pa ostaje samo pitanje jesu li korisnici lokalnih vodovoda (uz podršku lokalnih vlasti) spremni reći “zbogom” lokalnim vodovodima i vodi upitne kvalitete.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Stričak odgovorio Bosilju: “Svi su iscrpljeni od sage o balama, pa gradonačelnik računa na to da više nikoga ne zanimaju detalji…“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak reagirao je na jučerašnje navode gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja oko baliranog otpada.

>>Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Stavove gradonačelnika Nevena Bosilja vezane za rješavanje problematike baliranog otpada podržao je još prije dvije, tri godine. Naime, tada je SDP, tj. tandem Marković – Bosilj prosvjedovao protiv tadašnjeg rješenja koje je koštalo oko 100 milijuna kuna, a kao razlog navodili su da je navedeno rješenje preskupo, napominje župan.

Njegovo očitovanje u nastavku donosimo u cijelosti:

Tada sam jasno iznio stav da ako imaju rješenje jeftinije i za jednu kunu, da će Klub HDZ-a u Gradskom vijeću odmah odustati od postojećeg prijedloga i podržati njihov. To smo spremni i danas.

Kao što je već nebrojeno puta javno istaknuto, resorno ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izrazili su spremnost sufinancirati zbrinjavanje baliranog otpada u iznosu od 40 posto, i to kad budu ispunjeni svi zakonski uvjeti.

Vjerujem da smo svi već iscrpljeni od te sage o balama, pa se čini da gradonačelnik računa na to da više nikoga ne zanimaju “detalji” kao što su još uvijek prisutna pravna pitanja – prvotni ugovor o zbrinjavanju bala te koncesija, koju je za zbrinjavanje bala dodijelilo Gradsko vijeće.

Nadam se da je gradonačelnik Bosilj odgovoran i da neće zbog vlastite kratkotrajne promocije dopustiti da bale trunu u Brezju još jedno desetljeće.

Također, smatram bitnim naglasiti da je suradnja s gradonačelnikom Bosiljem barem dosad bila dobra. Naime, dosad se odazivao na svaki sastanak koji sam organizirao, a naročito ako su teme bile bitne i za daljnji razvoj grada.

Primjerice, tako je bilo i ovaj utorak kada sam u dogovoru s članom Uprave Hrvatskih cesta Alenom Leverićem, organizirao sastanak na koji su bili pozvani svi načelnici i gradonačelnici na čijem području HC izvodi ili priprema niz investicija. Za grad Varaždin pripremili smo set investicija i to: za istočnu obilaznicu rekonstrukciju postojećeg i projektiranje drugog kolnika, zatim početak izgradnje brze ceste od Varaždina do Cerja te izgradnju dva nova rotora u Hraščici i Gojancu. Naravno, i ovom sastanku je prisustvovao gradonačelnik Bosilj koji se složio sa svime, što može potvrditi 20-ak sudionika.

Nastavite čitati

U fokusu

Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o ostvarenim projektima u prve dvije godine mandata te svemu što se planira narednih godina.

– Bez obzira na razne opstrukcije koje smo doživjeli u protekle dvije godine puno toga smo ostvarili. Prvo želim govoriti o balama. Sve što smo dosad napravili oko balo potpuno je koordinirano s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom gospodarstva te nismo napravili niti jedan korak mimo hodograma koji su nam oni propisali. Uspješno je proveden međunarodni natječaj za bale, odabran je izvođač, donesen je proračun, podnijeli smo zahtjev Fondu za financiranje. Uputili smo dopis Ministarstvu financija i Vladi sa zahtjevom sufinanciranja trajnog rješenja za bale. Očekujem da će navedene institucije tijekom lipnja donijeti sve potrebne odluke. Želim ponoviti da bale nisu politička tema, pa pozivam župana i saborske zastupnike da sa svoje strane javno podrže ovaj jedini, zakoniti postupak rješavanja bala koje već 18 godina stoje – na početku je pozvao Bosilj.

Među važnim projektima na koje je fokus stavio varaždinski gradonačelnik je podvožnjak Supilova  – Wissertova, odnosno rješenje za kućanske rampu, za koji postoji pravomoćna lokacijska dozvola te on očekuje raspisivanje javne nabave za glavni projekt kroz nekoliko dana. Dodao je da je sve usuglašeno s Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim cestama. Bosilj je rekao da je proširenje istočne obilaznice potpuno usklađeno s navedenim podvožnjakom te bi to trebalo biti prometno rješenje za ovaj dio grada i novi ulaz u Varaždin gradnjom produžene Wissertove ulice. Očekuje da će glavni projekt za ovoj podvožnjak biti gotov do kraja tekuće godine te se nada financiranju Hrvatskih cesta.

U prometu treba još spomenuti gradnju rotora u Hrašćici i Gojancu, a Hrvatskim cestama dogovoren je spoj Poslovne zone Jakovec i izgradnja nove petlje čvora Beretinec – Gojanec.

Grad Varaždin je prije desetak dana dobio uporabne dozvole za reciklažno dvorište 2 i sortirnicu, napomenu je prvi čovjek Varaždina.

Fokus aktualne gradske vlasti bit će i uređenje centra Varaždina. Tamo je uređeno nekoliko ulica, Habdelićev trg te 21 pročelje. Nastavit će se uređivati HNK, pojasnio je Bosilj, a do Špancirfesta će biti maknute skele sa zgrade Gradske vijećnice te će ona za 500. rođendan zablistati u punom sjaju. Grad je prijavio na jedan europski natječaj uređenje Starog grada vrijedan milijun eura te se čelni ljudi nadaju tom novcu. Putem ITU mehanizma planiraju se projekti za Vilu Oršić, Varaždinsku kuću i sinagogu.

Gradonačelnik je dodao da se čuo s direktorom Hrvatskih voda te se pokreće gradnja nasipa od Gojanca, preko Jalkovca do Brezja, a Grad će na njemu izgraditi biciklističko-pješačku stazu, rasvjetu i solarne klupice.

Bosilj očekuje kroz koji dan i javni natječaj za gradnju vrtića u Hrašćici te bi on mogao biti gotov na proljeće 2024. godine.

Gradonačelnik je naglasak stavio na završene POS stanove u Koblenzovoj ulici te najavio gradnju novih, kao i stanova za najam za mlade. Zamjenik Marković je u kontekstu stanovanja napomenuo da grad ima zemljište u Istarskoj ulici od 12.000 metara četvornih koje planira po povoljnim uvjetima prodati građanima za gradnju obiteljskih kuća. Nakon gradnje nasipa na Plitvici razmišlja se o individualnoj gradnji u Sajmišnoj ulici.

– Radimo na svim frontovima i nadamo se da se to vidi! – završio je Neven Bosilj.

Društvene djelatnosti

Miroslav Marković nastavio je s nabrajanjem ostvarenog. Pojasnio je da su njihovom mandatu zaposlene učiteljice iz produženog boravka, izjednačene su cijene vrtića, smanjena je cijena parkiranja. Puno je uloženo je u gradske vrtiće, a najavio je da će vjerojatno biti zaposlena dva kineziologa baš u vrtićima zbog epidemije debljine kojom je pogođena i Hrvatska.

– Razmišljamo o većoj strategiji razvoja Varaždina, koji se mora širiti i privući nove ljude. To znači dobre vrtiće i škole. Zato razmišljamo o projektiranju još jednog novog vrtića upravo u kvartu iza kućanske rampe – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje