Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinske Toplice: rezultati mikroskopiranja termalne vode predstavljeni s 12 fotografija

Objavljeno:

- dana

Ljekovita termalna voda najvažniji je simbol i glavni razvojni resurs Grada Varaždinske Toplice.

U sedrenim pećinama u zapadnom dijelu Varaždinskih Toplica otkriveni su tragovi čovjeka iz perioda ranog paleolitika kao i razni kameni arheološki nalazi i oruđe koje govori u prilog da je čovjek znao prepoznati, ali i koristiti sumpornu ljekovitu vodu za potrebe liječenja. Upravo tamo, iz navedenih razloga, održana je i izložba „Lice i naličje termalne vode Varaždinskih Toplica”.

Otvorenje izložbe svojim je dolaskom uveličao župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je upravo geotermalnu vodu istaknuo kao najvažniji resurs Grada.

– Bez obzora što organizirali na ovom lokalitetu, da li je to izložba fotografija ili se radi o koncertu, manifestaciji oživljavanja povijesti, uvijek je impresivno. S jedne strane imamo fotografije koje dosad nisu viđene. S druge strane pridali smo na važnosti samom lokalitetu te opet naglašavamo brigu o zaštiti voda i naravno da jedan takav spoj daje dobre rezultate za budući razvoj Varaždinskih Toplica – rekao je župan.

Ukupno je izloženo 12 fotografija koje su nastale snimanjem prevlake minerala elementarnog sumpora i kalcita s lokaliteta Aquae lasae, a autori fotografija su akademik prof. dr.sc. Vladimir Bermanec i dr.sc. Hrvoje Posilović. Same fotografije dobivene su pomoću posebnog elektronskog mikroskopa snimljenih 2002. godine na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović ističe kako je ovo iznimno značajna izložba, jer su fotografije koje su izložene po prvi put prikazane u ovom dijelu Hrvatske.

– Odlučili smo svijet skrivenog mikrokozmosa donijeti svima i da po prvi put vidite kako naši stručnjaci, geolozi doživljavaju mikrokozmos poznate ljekovite sumporne termalne vode Varaždinskih Toplica. Ova izložba je zahvala njima koji su bili dugogodišnji članovi geoistraživačke ekipe vezane za termalnu vodu Varaždinskih Toplica – poručila je Vlahović.

Jedna od autorica izložbe bila je i Sanja Kapelj, profesorica Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

– Moja uloga u izložbi je da objasnim što su moje kolege prije dvadesetak godina snimili elektronskim mikroskopom, prvim mikroskopom koji se pojavio u Hrvatskoj – rekla je Kapelj.

Zadovoljstvo što su građani Varaždinskih Toplica imali jedinstvenu priliku zaviriti u svijet termalne vode i otkriti od čega je ona sačinjena izrazila je i gradonačelnica Dragica Ratković.

– Odličan odaziv građana na otvorenje ove impresivne izložbe potvrđuje da su ovakvi i slični događaji itekako dobrodošli u naš grad. Varaždinske Toplice, osim što su grad termalne vode, ujedno su i grad kulture, bogate baštine i povijesti, pa mi je izuzetno drago što su autorice ove izložbe sa svima nama odlučile podijeliti tajne termalne vode, onog po čemu smo prepoznatljivi i posebni – rekla je gradonačelnica Ratković naglasivši kako će Grad uvijek podržavati održavanje ovakvih događanja.

Izložba „Lice i naličje termalnih voda Varaždinskih Toplica” pokazuje vrlo zanimljiv, ali dosad ljudskom oku skriven uvid u geotermalni mikrokozmos koji govori o vrlo složenom, ali važnom geološkom, kulturološkom, medicinskom i ekonomskom razvojnom putu Grada Varaždinskih Toplica.

Nekategorizirano

Varaždinski gimnazijalci proslavili 50. godišnjicu mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekad učenici varaždinske Gimnazije, danas iskusni profesionalci različitih struka, proslavili su 50. godišnjicu mature u školskim klupama.

Proslava je upriličena u subotu, 11. svibnja, a bivši maturanti na druženje s vršnjacima pristigli su i iz inozemstva, gdje žive i rade.

Međutim, većina ih je u mirovini, a mnogi od njih uspješno su završili studije ostvarivši potom profesionalne karijere. Na poziv za proslavu maturanata iz daleke 1974. godine, odazvalo se 116 bivših maturanata varaždinske Gimnazije.

Tada ih je maturiralo  215 u 7 razreda i nikad dosad prilikom proslava godišnjica mature nije se odazvalo toliko slavljenika. Nažalost, 27 ondašnjih maturanata je preminulo.

Dodajmo da su nakon okupljanja pred zgradom Prve Gimnazije i fotografiranja, ušli u gimnazijsku zgradu i boravili nakratko po razredima. Bila je to prigoda da se svi prisjete srednjoškolskih dana i svojih snova.

Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru, glazbu i ples u Park Boutique hotelu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Novomarofska tvrtka više od 50 tisuća eura donirala za 60 tamošnjih udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knauf Insulation, kao društveno odgovorna kompanija i aktivan član lokalne zajednice, nastavlja sa svojom podrškom lokalnim udrugama, ustanovama i organizacijama. Ove godine, kompanija je ponovo dokazala svoju predanost društvenoj odgovornosti donacijom više od 50 tisuća eura za rad 60 udruga s područja Novog Marofa i okolice.

Nakon pažljivog pregleda svih pristiglih prijava, novomarofska kompanija odabrala je 60 udruga koje će primiti financijsku podršku. Ova donacija naglašava važnost društveno odgovornog poslovanja koje Knauf Insulation stavlja visoko na listu svojih prioriteta.

– Briga za kvalitetu života lokalne zajednice je među našim najvažnijim prioritetima,” izjavio je Stjepan Mršić, direktor Knauf Insulationa. “Ove donacije predstavljaju kontinuitet naše snažne suradnje s lokalnom zajednicom, koja ima ključnu ulogu u našem poslovanju. Izuzetno smo ponosni što možemo podržati rad udruga i s nestrpljenjem iščekujemo nove projekte koji će dodatno unaprijediti kvalitetu života u Novom Marofu i okolnim područjima – ističu u ovoj tvrtki.

Donacije su usmjerene prema udrugama i ustanovama koje se bave obrazovanjem, zdravstvom, zaštitom okoliša, socijalnom pravdom, kulturom, sportom i drugim društveno važnim područjima. Kroz ovu podršku, Knauf Insulation želi poslati jasnu poruku o važnosti suradnje s organizacijama koje dijele iste vrijednosti i prioritete.

U prostorijama kompanije Knauf Insulation u Novom Marofu održan je prijem za predstavnike pojedinih udruga, ustanova i organizacija iz raznih područja djelovanja. Tijekom prijema, predstavnici su imali priliku osobno podijeliti informacije o projektima i aktivnostima koje planiraju za ovu godinu, a za koje su donacije i namijenjene.

Knauf Insulation će i dalje nastojati biti primjer društveno odgovornog poslovanja, nastavljajući podržavati projekte koji doprinose boljoj budućnosti za sve članove lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje