Povežite se s nama

Život i društvo

Učenice VI. OŠ Varaždin izvrsne: osvojile prvo i treće mjesto na Državnom natjecanju iz astronomije

Objavljeno:

- dana

Od 10. do 12. svibnja održavalo se Državno natjecanje iz astronomije, a domaćin je bila Osnovna škola Stjepana Ivičevića u Makarskoj.

Na natjecanju su sudjelovala 43 učenika iz osnovnih škola i 36 učenika iz srednjih škola. Dvije učenice VI. osnovne škole Varaždin sudjelovale su na natjecanju, u kategoriji sedmih razreda, te ostvarile izvanredne rezultate.

Zara Manojlović, učenica 7. a razreda osvojila je prvo mjesto s visokih 92,50/100 bodova, dok je Stela Nöthig iz 7. b razreda osvojila treće mjesto s odličnih 74,25/100 bodova. Učenice su za državno natjecanje trebale pripremiti pisani rad, pristupiti obrani rada te riješiti pisani ispit.

Zara, koja je bila najbolje ocijenjena u ispitu, radu i obrani, predstavila je svoj rad pod nazivom „Možemo li pomoću kuglastih jata procijeniti središte Mliječne staze i starost svemira?“, dok je Stela uspješno obranila svoj rad pod nazivom „Analiza položaja Sunca i Mjeseca tijekom 2022. godine i njihov utjecaj na Zemlju.“

Stela je u svojem radu pokazala i iznimne programerske vještine jer je podatke za svoj rad prikupila iz astronomske knjižnice PyEphem koristeći programski jezik Python, što je povjerenstvo uočilo i pohvalilo.

Mentor učenicama je učitelj matematike Dario Maltarski koji je istaknuo da su se domaćini izuzetno potrudili da se svi osjećaju ugodno u njihovom gradu, što je doprinijelo pozitivnoj atmosferi na samom događaju.

Pohvalio je organizaciju natjecanja, ali i dodatne sadržaje koji su bili ponuđeni učenicima i njihovim mentorima, poput posjeta Biokovu, Malakološkom muzeju, centru Veliki Kaštel i Botaničkom vrtu Kotišina.

Zara je istaknula da joj je najviše vremena bilo potrebno za izradu rada. Nakon što je odabrala temu, nastavila je s prikupljanjem i analizom podataka, a to je trajalo nekoliko mjeseci. Pojasnila je da se obrana rada sastoji od izlaganja koje traje 10 minuta i pitanja komisije.

I Stela navodi da je izrada rada zahtijevala najviše pripreme i vremena, a ističe da je ovogodišnja organizacija bila najbolja do sada jer su domaćini pripremili brojne dodatne sadržaje koji su upotpunili njihovo iskustvo.

Učenice su naglasile da je najveća vrijednost ovog natjecanja u zajedničkom druženju i iskustvu koje su stekle te da jedva čekaju pripreme za novo natjecanje, a ovi izvrsni rezultati samo su dodatan poticaj za sljedeća istraživanja.

Ovogodišnji rezultati nastavak su kontinuiranog i predanog rada, obje učenice već treću godinu sudjeluju na državnom Natjecanju iz astronomije te postižu zapažene rezultate. Također, učenice su polaznice i Centra izvrsnosti za astronomiju.

Ponosan na uspjeh svojih učenica, njihovu predanost i znanje, učitelj će nastaviti s motiviranjem učenika na daljnja istraživanja i razvoj interesa za astronomiju, poručuju iz VI. osnovne škole.

Život i društvo

Peticiju protiv preseljenja štićenika Pahinskog potpisao 261 mještanin Punikva, poslali je Ministarstvu rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Raste nezadovoljstvo građana Punikvi, revoltiranih namjerom Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) da u njihovo naselje preseli svoje štićenike. Potvrđuje to i podatak da su protiv takve opcije pokrenuli peticiju koju je tijekom proteklih nekoliko dana potpisao 261 mještanin.

Budući da je riječ o državnoj ustanovi, građani su peticiju poslali Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljici Centra za pružanje usluga u zajednici Ivanec, a na znanje su je dostavili i Gradu Ivancu. U njoj su istaknuli da se zbog sigurnosnih i drugih razloga kategorički protive najavljenom smještaju štićenika u za to namijenjen objekt u Punikvama.

-Radi se o štićenicima, mladim muškim osobama, koje su Centru povjerene na čuvanje i odgoj kao ustanovi socijalne skrbi ili zbog izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, koju maloljetniku izriče nadležni sud temeljem Zakona o sudovima za mladež – upozoravaju građani.

Navode također da su Punikve gusto naseljeno mjesto u kome žive pretežito mlade obitelji s malodobnom djecom, da naselje ima tek jedno malo igralište i nikakvih drugih sadržaja za djecu i mladež, što otvara pitanje o tome gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme. Građani također ističu da se, za razliku od toga, Centar Pahinsko prostire na puno većoj površini i s puno više sadržaja potrebnih za odgoj i obrazovanje maloljetnih osoba.

U dopisu s priloženim preslikama potpisa na peticiji, građani zahtijevaju očitovanje nadležnih, razjašnjenje nastale situacije i pronalaženje adekvatnijeg smještaja za štićenike.

Također, mještani najavljuju održavanje građanskog skupa te zahtijevaju da na nj dođu i predstavnici resornog ministarstva i Centra za pružanje usluga u zajednici. Gradonačelnik Milorad Batinić još je prošlog tjedna, kada je u svom Uredu primio predstavnike Vijeća MO-a i građana, najavio svoj dolazak na zbor građana te im izrazio osobnu podršku i podršku Grada kao institucije, smatrajući da je riječ o suviše ozbiljnoj, osjetljivoj i sigurnosno rizičnoj problematici koja se ni u kom slučaju ne bi smjela provoditi ovako kao što je to sada slučaj, u tajnosti, bez konzultacija s lokalnom zajednicom i stavljanjem građana pred svršen čin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mateo Zrinski iz Breznice srebrni na Europskom prvenstvu u trapu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U talijanskome gradu Lonatu del Garda proteklog je vikenda održano Europsko prvenstvo u streljaštvu, te je u disciplini Trap – Trio juniorska reprezentacija Hrvatske u sastavu Toni Gudelj, Mateo Zrinski i Janoš Karakaš osvojila fantastično drugo mjesto i srebrnu medalju. Zlato je pripalo Česima, dok su broncu osvojili Slovaci.

U pojedinačnoj konkurenciji Janoš Karakaš zauzeo je 20. mjesto rezultatom 109 pogođenih meta, Toni Gudelj 21. mjesto, dok je Mateo Zrinski bio 22. – obojica sa 108 pogođenih meta.

Disciplina Trap – Trio, kako je popularno nazivaju lovci, hrvatskoj je juniorskoj reprezentaciji tako postala omiljena streljačka disciplina, jer su u gađanju na glinene golubove ukupnim zbirom pogođenih meta nadmašili brojne druge reprezentacije te se svrstali u sam europski vrh.

Dio tročalne hrvatske ekipe bio je član Lovačkog društva Vidra iz Breznice Mateo Zrinski, kojem su na uspjehu čestitke uputili prijatelji iz njegovog Lovačkog društva i općinski načelnik Stjepan Krobot.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje