Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski biciklisti opet prosvjeduju: “Nestaju nam zone za bicikliranje“!

Objavljeno:

- dana

Udruga „Varaždinski biciklisti” čiji su ciljevi između ostalog promicanje biciklističke kulture, te zalaganje za poboljšanje biciklističke infrastrukture, u nedjelju, 9. lipnja organiziraju „obljetnički prosvjed“.

Naime, novi prosvjed organizira se na obljetnicu velikog prosvjeda iz 2014. godine kada je Korzo ispunilo više od 300-tinjak građanki i građana na biciklima.

– Upravo taj prosvjed bio je povod za osnivanje udruge „Varaždinski bicklisti“, a unatoč našim višegodišnjim dobronamjernim naporima i edukativnim akcijama infrastrukturne promjene su krenule u osjetno krivom smjeru. Varaždinci se pitaju zašto se biciklistička infrastruktura u proteklih 5 godina pogoršala, a ne poboljšala? Zašto se grade karikaturalni parkinzi (Kukuljevićeva) i proširuju zone zabrane bicikliranja (Zagrebačka)? Zašto se daje prednost automobilima, ako nas takav pristup u bližoj budućnosti vodi do prometnog i financijskog kolapsa? Zašto nedostaju kvalitetna ulaganja u pješačko biciklističku infrastrukturu koja život građana čine ljepšim, boljim, zdravijim? Zašto je nemoguće dozvoliti bicikliranje u centru grada uz kontrolu brzine vožnje i ponašanja biciklista? Zašto automobili službeno mogu voziti kroz centar grada, a bicikli ne? Možemo li u budućnosti očekivati bolje?… – ističu u udruzi.

Sudionici prosvjeda u nedjelju u podne okupit će se na Korzu, odakle kreće u vožnja rutom dugačkom 20 kilometara.

– Brzinom 10km/h, obilazimo 10-ak problematičnih točaka ili barijera za bicikliste, ukupno vozimo do 2 sata. Rutu će voditi organizatori i Policijska uprava varaždinska. onovno aktiviramo i popularnu BICIKLOPOPRAVLJAONU na Stančićevom trgu, ujutro prije vožnje od 10 deset sati pa sve do podneva, kada kreće naša ruta kroz centar i oko centra. Biciklopopravljaona će biti otvorena i u popodnevnim satima nakon vožnje i prije večernjeg programa – ističu organizatori prosvjeda.

DODATNI PROGRAM:

Od 17 sati na Stančićevom trgu u dvorištu palače Sermage kreće večernji program i to u sklopu 18. DANA PERFORMANSA uz nastup Matka i Jerka Abramića, te njihova performansa pod nazivom “Bicikliram, recikliram, improviziram umješnost”, a od 20 sati kreću predavanja i izlaganja značajnih sudionika u kreiranju i održavanju biciklističke infrastrukture Pecha Kucha Night – Bicikliranje u Varaždinu 2014.-2019.

Dodajmo da djeca mlađa od 14 godina moraju imati pratitelja. Ako nemaju položen biciklistički ispit, djeca mlađa od 9 godina ne smiju voziti bicikl u prometu. Sva djeca do 16 godina moraju nositi propisnu zaštitnu kacigu.

– Posebno ćemo kroz pješačku zonu voditi brigu da se ne ugrožavaju pješaci. Biciklisti će se kretati biciklističkim površinama u koloni jedan iza drugog, a ako ih nema onda što bliže desnom rubu kolnika – zaključuju „Varaždinski biciklisti“.

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati