Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski folklorni ansambl upisuje nove članove

Objavljeno:

- dana

Prestani čitati o avanturama

Varaždinski folklorni ansambl započeo je s početkom nove školske godine upis novih članova. Zainteresirani se mogu pridružiti dječjoj školi folklora, tamburaškoj radionici, folklornom ansamblu ili tamburaškom orkestru. Upisi se ove godine održavaju pod motom „Prestani čitati o avanturama – doživi ih s VFA“.

Varaždinski folklorni ansambl osnovan je 6. prosinca 1998. godine s osnovnom zadaćom očuvanja hrvatske nematerijalne kulturne baštine, narodnih običaja, plesova i pjesama, koristeći pritom tradicijska glazbala i autohtone narodne nošnje. Ansambl pristupa folkloru kao scensko-izvedbenoj umjetnosti, sa suvremenim koreografijama i visokom dozom umjetničke kvalitete – no to ne znači da se pritom i ne zabavljaju.

U ansamblu aktivno djeluje 40 članova u dvije sekcije: plesači-pjevači i svirači. U sklopu ansambla djeluju i škola folklora te tamburaška radionica namijenjeni djeci osnovnoškolskog uzrasta (od 8 do 14 godina), ali i početnicima u svijetu folklora. Za rad u ansamblu nije potrebno prethodno znanje ni plesno ili sviračko iskustvo.

Voditelji VFA plesači su i svirači s dugogodišnjim iskustvom i stručnim obrazovanjem uz koje ćete brzo savladati plesne korake i tehnike sviranja tamburaških instrumenata. Voditelji su se stručno usavršavali na brojnim seminarima folklora u Hrvatskoj, a osvojene nagrade potvrđuju njihovo znanje i kvalitetu. Od boljih voditelja ne možete učiti. A svi su uz to mladi i vole se zabavljati!

Osim što vam nude znanje, zabavu i dugotrajno prijateljstvo, Varaždinski folklorni ansambl odlikuju i simbolične cijene školarine i članarine. Ako želite da vam dijete nauči plesati ili svirati, ili se sami želite baviti folklorom, vodstvo ansambla smatra da to nikome ne bi trebalo biti financijsko opterećenje, kao ni inozemna gostovanja ansambla.

Upisi se održavaju svakog ponedjeljka, srijede i petka u rujnu i listopadu, od 19:30 do 21:00 u prostorijama ansambla u Aninoj ulici 11 u Varaždinu. Više informacija o ansamblu pronađite na njihovoj službenoj web stranici (www.vfa.hr), Facebook stranici (www.facebook.com/vfa.hr) i Instagram profilu (www.instagram.hr/vfa.hr). Možete se javiti i na e-mail [email protected]

Izvor:
Foto: VFA

Život i društvo

Planira se gradnja novog pastoralnog centra u Vidovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu župnog dvora Župe svetog Vida u Vidovcu započete su aktivnosti oko izgradnje novog pastoralnog centra, u dvorištu župnog dvora.

Obzirom da se sadašnje pastoralne aktivnosti odvijaju u pomoćnoj zgradi u dvorištu župnog dvora, koja je dotrajala te nema uređen sustav grijanja, a i same aktivnosti ograničene su karakteristikama dostupnog prostora, javila se potreba za izgradnjom novog pastoralnog centra.

Inicijativu za izgradnju pastoralnog centra pokrenuo je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić u suradnji s velečasnim Brankom Švogorom.

U novom pastoralnom centru nalazit će se učionice, kabineti, dvorane, sanitarije, kuhinja, kotlovnica, spremište i uredski prostori.

Novi pastoralni centar od 600 m2 služit će za potrebe župe sv. Vida kao i za razne druge pastoralne susrete i aktivnosti tijekom čitave godine. – Drago mi je da je inicijativa za izgradnju novog pastoralnog centra konačno pokrenuta i mogu samo reći da će Općina Vidovec maksimalno poduprijeti projekt izgradnje. Do sad smo iz proračuna izdvojili 55.000 kuna za izradu projektne dokumentacije. Ovim projektom naši mještani dobit će adekvatne prostorije za vjeronauk i vjeronaučne susrete, prostor za roditeljske sastanke prvopričesnika i krizmanika, susrete mladih kroz čitavu godinu, a bit će na raspolaganju i za Caritas te ostale udruge i pojedince. Vjerujem da će ovaj projekt biti na korist čitave zajednice – istaknuo je načelnik Bruno Hranić.

Navedeni projekt predstavljen je i varaždinskom biskupu mons. Bože Radošu koji je izrazio zadovoljstvo i najavio da će Varaždinska biskupija također poduprijeti projekt izgradnje pastoralnog centra te ujedno napomenuo da pastoralni centar treba služiti svim mještanima u cilju boljeg povezivanja župe i lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Život i društvo

U akciji darivanja krvi u Kaznionici u Lepoglavi prikupljene 64 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Ivanec

Uspješno je provedena još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja se održala jučer u restoranu „Ivančica“ za djelatnike Kaznionice u Lepoglavi i sve ostale darivatelje koji su se pridružili akciji darivanja krvi.

Akciji je pristupilo 67 darivatelja, i to 42 muškaraca i 25 žena, te su prikupljene 64 doze dragocjene tekućine. Odbijena su 3 darivatelja.

Prvi puta krv su darovale Ivana Hiržin iz Donje Višnjice i Bunić Emina iz Donje Voće.

Iz Kluba 100+ krv je darovao Franjo Bračko iz Lepoglave koji je prošle godine dobio priznanje za 100 put darovanu krv.

– Pozivamo vas da se pridružite i našim budućim akcijama DDK i na taj način napravite nešto pozitivno za svoje i tuđe zdravlje! Najavljujemo iduću akciju u prostorijama GDCK-a Ivanec 16. ožujka od 8:30 do 13:00. Pratite naš kalendar akcija DDK na našim internetskim stranicama. Hvala svima od srca! Vaše društvo Crvenog križa! – poručuju iz ivanečkog Društva Crvenog križa.

Nastavite čitati