Povežite se s nama

Zabava & Stil

Varaždinski KVART festival seli na novu lokaciju

Objavljeno:

- dana

KVART, glazbeni festival koji je P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu proteklih pet godina organizirao u samom centru grada Varaždina, seli na novu lokaciju – kompleks Varteksa!

Dvorište u Preradovićevoj 4 postalo je pretijesno za sve koncerte, posjetitelje i popratne aktivnosti koje nosi glazbeni festival KVART. Organizatori su zato ove godine odlučili preseliti na novu lokaciju u Zagrebačkoj 94, dobro poznatu adresu svim Varaždinkama i Varaždincima.

– Dugo smo tražili površinu u gradu Varaždinu koja bi najbolje odgovarala svim našim potrebama kod organizacije KVART festivala. U suradnji s Varteksom, koji je partner festivala od 2023. godine, zajedno smo došli do odličnog rješenja da organiziramo festival na zelenoj površini unutar kompleksa Varteks. Riječ je o površini koja nam logistički odgovara i olakšava organizaciju festivala, nije u samom centru grada, ali je lako dostupna našoj publici. Točna lokacija, detalji o  novom festivalskom prostoru, te raznovrsni popratni program 6. izdanja KVART festivala bit će objavljeni u narednom razdoblju – poručuju iz P4.

KVART festival ove će godine biti održan od 6. do 8. lipnja. Kao jedan od headlinera festivala već je najavljen popularan triljski reper Grše kojem će ovo biti prvi nastup na KVART-u, ali i u Varaždinu. Osim Gršeta, na festivalu se očekuju neka od najaktualnijih imena s hrvatske i regionalne glazbene scene. Ulaznice za KVART festival već su dostupne u fizičkom obliku u svim Tisak Media trgovinama te online www.core-event.co.

Zabava & Stil

FOTO Koncert Urbana&4 uz gudački orkestar varaždinska publika će dugo pamtiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Urban&4 uz gudački orkestar u subotu su napunili Arenu Varaždin.

Publika je uživala u koncertu koji je trajao više od dva sata, a donio je presjek novije i starije Urbanove glazbe. Gudački orkestar priodonio je uistinu posebnoj atmosferi u dvorani.

Lijepa i za pamćenje je kombinacija Urbanove glazbe uz gudački orkestar. Obožavatelji su cijeli koncert pjevali.

Damir Urban je cijelu večer komunicirao s publikom, zbijao šale na račun svojih godina, a poručio je da on i supruga i u nedjelju ostaju u Varaždinu da bi malo uživali.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Špancirfest dio europskog projekta Green Streets of Europe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski Špancirfest i ove će godine biti dio europskog projekta, ovog puta zahvaljujući projektu Green Streets of Europe koji je Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još troje partnera iz Danske, Portugala i Češke, uspješno prijavila na natječaj Kreativne Europe.

Projekt je to koji se bavi ekološkim izazovima unutar sektora izvedbenih umjetnosti i promiče transformaciju prema održivim praksama. Jedan od programa dobivenog projekta su umjetničke rezidencije koje uključuju suradnju umjetnika, domaćih organizacija i lokalnog stanovništva te umjetnicima pružaju prostor i podršku u njihovom kreativnom stvaralaštvu.

Rezidencija je oblikovana tako da će svaki umjetnik odnosno umjetnička grupa biti uključeni u dva festivala. Osim Špancirfesta, partneri u projektu su danski Passage festival, Imaginarius iz Portugala i KoresponDance iz Češke.

U sklopu projekta, projektni partneri proveli su Javni poziv na koji je pristiglo 150 prijava umjetnika iz 22 zemlje. Za desetodnevnu rezidenciju na Špancirfestu odabrane su plesačice Farah Deen i Olivia Mitterhuemer iz plesnog kolektiva Potpourri iz Austrije i umjetnička organizacija Stalker Teatro iz Italije.

Oni će tijekom festivala stvarati umjetnički sadržaj u koji će se moći uključiti lokalno stanovništvo, a nakon Špancirfesta, sa stvaralaštvom će nastaviti na Imaginarius festivalu u Portugalu. U Varaždin će doći i umjetnici koji su odabrani za rezidenciju na Passage festivalu u Danskoj- Krista Burāne iz Latvije i umjetnička organizacija Kajen.

Cilj projekta Green Streets of Europe je povezivanje predstavnika međunarodnih umjetničkih organizacija sa svrhom razvoja održivih festivala, a što se odnosi na kreiranje novih sadržaja koji su inkluzivni, uključivanje lokalnog stanovništva u njegovu provedbu, korištenje alternativnih oblika prijevoza, financijsku održivost i slično.

Projekt vrijedan 335 tisuća eura sa 60 % sufinanciran je iz programa Kreativna Europa, a traje do kraja 2025. godine. Ovo je treća godina kako će Špancirfest biti dio projekta sufinanciranog iz vodećeg programa Europske komisije za potporu kulturi i audiovizualnom sektoru, a koji festivalu daje dodatan sadržaj.

Lani je u sklopu projekta „People power partnership“ na Kapucinskom trgu održan veliki plesno-kazališni performans FACE T(W)O.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje