Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski slikar i restaurator Velimir Ivezić sutra izlaže u Kuli stražarnici

Objavljeno:

- dana

Eskapizam u Galeriji HDLU

U Galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) sutra, 14. travnja u 19 sati otvara se izložba varaždinskog akademskog slikara i restauratora Velimira Ivezića naziva Eskapizam.

Ovaj varaždinski umjetnik izlaže dvadesetak skulptura na tehnici polikromirane drvene plastike, a ovo je ujedno i druga samostalna izložba članova HDLU-a Varaždin u ovoj godini postavljena u Galeriji HDLU.

Velimir Ivezić profesor je likovnih umjetnosti, konzervator-restaurator savjetnik s dozvolom Ministarstva kulture Republike Hrvatske za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo i kamenu skulpturu.

Studirao je likovne umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te je do 1994. godine radio kao srednjoškolski profesor i slikar. Sudjeluje pri konstituiranju tzv. “bolnice za umjetnine” u Ludbregu, surađujući s Bayerische Landesamt für Denkmalpflege iz Münchena i Restauratorskim zavodom Hrvatske.

Od 1994. radi u Hrvatskom restauratorskom zavodu, u svojstvu voditelja Restauratorskog centra Ludbreg, a od 2004. radi kao slobodni umjetnik te konzervator-restaurator free lancer.

Izložba ostaje otvorena do 5. svibnja, a otvara je povjesničarka umjetnosti i viša kustosica Draženka Jalšić Ernečić.

Izvor: facebook.com/Hdlu-Varaždin
Foto:

Život i društvo

Ludbreška komunalna tvrtka Lukom najavila smanjenje cijena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U gradskom komunalnom poduzeću Lukom najavili su smanjenje cijena grobnih naknada. Krajem 2022. godine građani su primili uplatnice s dvostruko većom cijenom spomenute komunalne usluge. Novi direktor Krešimir Horvat je pak odlučio cijenu smanjiti, kako je i obećao.

-Dobili smo suglasnost gradske uprave o smanjenju grobne naknade za deset posto. U ovom trenutku veće smanjenje nije moguće jer imamo dosta planiranih investicija, posebice na samom groblju. Trenutno tako imamo radove na dva groblja, gradskom u Ludbregu i mjesnom u Selniku. Na obje lokacije u tijeku je bojanje grobnih kuća, a uskoro krećemo i s uređenjem staza. U Selniku će biti šljunčane dok će dio staza u Ludbregu imati tlakavce – pojašnjava Krešimir Horvat, direktor Lukoma.

Pored gradskog groblja u Ludbregu započeli su i radovi na pripremi budućeg rasadnika.

-U fazi smo navoza zemlje, a stavljen je i kompost. Ideja je da u početnoj fazi rasadnik služi za potrebe komunalnog poduzeća, a kasnije je u planu i širenje. U nekoj sljedećem razdoblju tako planiramo napraviti plastenik te krenuti s hidroponskim uzgojem povrća – najavljuje Horvat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Martijanec organizira zelenu čistku i pozivaju sve mještane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Martijanec organizira 3. Zelenu čistku te su stoga pozvali mještane i sve zainteresirane da se pridruže.

Treća zelena čistka održat će se u subotu 2. ožujka subota s početkom u 9 sati, a okupljanje će biti u Vrbanovcu, kod nogometnog igrališta, ulica Brigade braće Radić 33a.

– Predviđeno vrijeme trajanja je od 9 do 12 sati, a svi su pozvani na druženje i ručak u 12 sati na nogometnom igralištu u Vrbanovcu. U slučaju pitanja možete kontaktirati Općinu Martijanec na broj 042/207-887. Rukavice i vreće će osigurati Općina Martijanec – ističu iz Općine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje