Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski slikar i restaurator Velimir Ivezić sutra izlaže u Kuli stražarnici

Objavljeno:

- dana

Eskapizam u Galeriji HDLU

U Galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) sutra, 14. travnja u 19 sati otvara se izložba varaždinskog akademskog slikara i restauratora Velimira Ivezića naziva Eskapizam.

Ovaj varaždinski umjetnik izlaže dvadesetak skulptura na tehnici polikromirane drvene plastike, a ovo je ujedno i druga samostalna izložba članova HDLU-a Varaždin u ovoj godini postavljena u Galeriji HDLU.

Velimir Ivezić profesor je likovnih umjetnosti, konzervator-restaurator savjetnik s dozvolom Ministarstva kulture Republike Hrvatske za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo i kamenu skulpturu.

Studirao je likovne umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te je do 1994. godine radio kao srednjoškolski profesor i slikar. Sudjeluje pri konstituiranju tzv. “bolnice za umjetnine” u Ludbregu, surađujući s Bayerische Landesamt für Denkmalpflege iz Münchena i Restauratorskim zavodom Hrvatske.

Od 1994. radi u Hrvatskom restauratorskom zavodu, u svojstvu voditelja Restauratorskog centra Ludbreg, a od 2004. radi kao slobodni umjetnik te konzervator-restaurator free lancer.

Izložba ostaje otvorena do 5. svibnja, a otvara je povjesničarka umjetnosti i viša kustosica Draženka Jalšić Ernečić.

Izvor: facebook.com/Hdlu-Varaždin
Foto:

Život i društvo

Varaždinska biskupija: pričesti i krizme nakon 20. svibnja, preporuka je da budu vani

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Varaždinska biskupija

U vremenu prije epidemije nakon Uskrsa počelo se s održavanjem prvih pričesti i krizmi.

Vjernici mnogih župa u Varaždinskoj biskupiji već su od svojih župnika dobili najavu datuma održavanja privih pričesti i krizmi, ali uglavnom uz napomenu da će navedeno ovisiti o epidemiloškim mjerama. Na primjer, za učenike Centra Tomislav Šoljar već je održana svečana misa na kojoj su primili sakramente.

Održavanje istih potvrdila nam je i Varaždinska biskupija, ali iako smo tražili, nisu nam poslali raspored po župama.

– Slavlja prve svete pričesti i svete potvrde u Varaždinskoj biskupiji planiraju se od svetkovine Duhova, točnije nakon 20. svibnja 2021. godine. Župnici su u svojim župama objavili datume za ta slavlja i poznata su vjernicima. Nastojat ćemo da se slavlja odvijaju redovito, ne pod cijenu zdravlja, i sigurno, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Preporuka je da se, gdje je to moguće, slavlja održe na otvorenom. Pratimo epidemiološku situaciju i s obzirom na nju donijet će se konačan sud – odgovorio je Regionalnom tjedniku Marko Domiter, tajnik biskupa Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Uređuje se „Srednjoškolac“: košarkaško igralište je spremno, stižu i golovi za nogomet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik grada Varaždina Ivan Čehok je jučer, 20. travnja, na igralištu „Srednjoškolac“ uz pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina Roberta Krajcera govorio o uređenju malonogometnog i košarkaškog igrališta u sklopu navedenog sportskog centra.

Na zahtjev samih sportaša, kao i građana ovog dijela grada krenulo se u sanaciju ovog igrališta koje je bilo zapušteno i nije se dugo vremena koristilo, istaknuo je gradonačelnik.

Uređeno je košarkaško igralište, posađeno nekoliko novih stabala, postavljene klupice kako bi građani mogli doći i provesti vrijeme s djecom u sportskim aktivnostima.

Gradonačelnik je naglasio i da će na ovoj lokaciji biti uređeni i podzemni spremnici jer je riječ o frekventnoj lokaciji te postoji realna potreba za navedenim.

Planira se i urediti novi sloj asfalta u Ulici Tome Masaryka i Slavenskoj ulici, čime će se kompletno urediti ovaj dio grada.

– Grad u ovom trenutku radi i na šest nogometnih igrališta u svim naseljima grada od Kućana do Gojanca, ali i dalje ide sanacija postojećih terena, malonogometnih i košarkaških. U planu je i igralište u Novakovoj ulici, iza kućanske rampe kao i igralište u Biškupcu te obnova još pet dječjih  igrališta, nakon što se provede javna nabava i nakon što vremenski uvjeti to dozvole. Na ovom igralištu već od prvog dana kad je sanirano, djeca igraju košarku, što je zapravo i smisao svega i na veliko zadovoljstvo građana i svih nas. Golovi za nogomet dolaze kad svi radovi budu gotovi tako da će se već ovaj tjedan ukoliko ne bude kiše ovdje igrati mali nogomet, zaključio je gradonačelnik – rekao je gradonačelnik.

Nastavite čitati