Zaposlenici varaždinske tvrtke Stemark d.o.o., koja se bavi proizvodnjom elektroničkih uređaja za industrijsku uporabu i onu u kućanstvima, zadnjih dana rujna obilježili su 30. rođendan.

Njihov početak, kao i početak svakoga privatnog poslovanja, nije bio jednostavan ni lak.

Stručnjaci u branši

– Tri desetljeća uspješnog rada poduzeća nije mala obljetnica. To je vremenski tijek u kojem su ugrađene godine rada svih nas. Svatko je u razvoj tvrtke i njezinih proizvoda doprinosio u okviru svojih mogućnosti, i baš svi zaposlenici su s vremenom postali nezamjenjivi kotačići u lokomotivi našeg poduzeća – istaknuo je Franjo Keretić, direktor Stemarka.

Podsjećamo, ova tvrtka, čiji se inovativni proizvodi plasiraju na domaće i strana tržišta, utemeljena je 23. srpnja 1990. godine. Osnivači su bili poduzeće Stemark Wildon iz Austrije te lvan Pongračić, Stjepan Jagić i Mladen Radivojević.

– S poslovanjem smo službeno počeli 16. rujna te godine, a kasnije poduzeće ostaje u hrvatskom vlasništvu, otkupom dionica od strane spomenutog austrijskog poduzeća. U razdoblju od 30 godina nastojali smo zajednički utjecati na uspješno poslovanje. Prebrodili smo turbulentno razdoblje tijekom Domovinskog rata, dajući svoj doprinos obrani hrvatske nezavisnosti pripremom i isporukom različitih namjenskih tehničkih sredstava. Uspješno smo “plivali“ kroz sve društvene krize i one kojima je izloženo poslovanje tvrtki poput naše – s ponosom naglašava čelnik poduzeća koje je znalo očuvati postojeću i dodatno razviti proizvodnju.

Štoviše, poslovna politika uvijek je bila usmjerena prema razvoju vlastitih proizvoda i u tom smislu je realizirano nekoliko sofisticiranih uređaja. Kako doznajemo od Mladena Radivojevića, prokurista ove tvrtke, koja posluje u Ulici Ivane Brlić-Mažuranić 7 (bivša Cehovska 48), među njima su pokretni semafori koji zadovoljavaju sve uvjete za efikasno i neometano odvijanje prometa na cestovnim pravcima gdje se odvijaju radovi. Tu su još svjetleći prometni znakovi (s natpisima oprez škola, oprez vrtić, oprez djeca, oprez pješaci…) koji između ostaloga automatski detektiraju brzinu nadolazećeg vozila.

– Spomenuti uređaji koriste LED tehnologiju, koja doprinosi izrazito niskoj potrošnji električne energije i omogućuje dugotrajnu upotrebu. Efikasna je čak i u slučajevima kad traje dugi niz nesunčanih dana kod korištenja solarne energije te energije koja se crpi iz akumulatora. Ponosni smo na naše proizvode, od kojih su neki toliko pouzdani da korisnicima osiguravamo besplatan servis – objasnio je Radivojević, koji ne skriva tvrtkinu ambiciju da takvih vrhunskih proizvoda u budućnosti bude još više. Dodajmo da je u proteklih 30 godina poslovanja Stemarka velik broj stručnjaka različitog profila u ovoj tvrtki stjecao radna, ali i životna iskustva.

Sigurna budućnost

– Stoga uvijek s ponosom ističem da su neki od bivših djelatnika dostigli rang doktora znanosti, vrhunskih programera, inovativnih diplomiranih inženjera elektrotehnike ili pak poduzetnih komercijalista. Činjenica je da su nam danas potrebne mlade snage, stoga ćemo napore usmjeriti i tom cilju. Raduje me da Stemark redovito podmiruje sve obveze prema radnicima, dobavljačima i državi, te da dosad nikada nismo iskusili blokadu poduzeća – zaključio je Mladen Radivojević.

SELK Plus/SELK – dva nenadmašna eliminatora kamenca

Stemarkovi stručnjaci uspješno su proizveli SELK Plus, elektronički uređaj koji djeluje na principu elektrodinamičkog polja i mikroprocesorske tehnologije, s ciljem eliminiranja taloženja vodenoga kamenca. Iznimno je ekonomičan u potrošnji električne energije, a podjednako je učinkovit u vodovodnim sustavima velikih potrošača vode kao što su stambene zgrade, industrijska postrojenja, bazeni i drugo. – Uređaj se upotrebljava u većim vodovodnim sustavima s većim protocima vode i većim promjerima cijevi. Za ekstremne potrošače vode može se izraditi uređaj po narudžbi i specifikacijama naručitelja – doznajemo od naših sugovornika. Ovaj uređaj ima i „manjeg brata“, koji radeći na spomenutom principu sprečava taloženje vodenog kamenca u vodovodnim sustavima manjih potrošača. Odnosno, idealan je za kuće, stanove, pojedinačne potrošače i drugo.

– Kod „SELK-a“ nema uporabe soli ni kemijskih sredstava. Osim što sprečava taloženje vodenoga kamenca, uklanja i postojeće naslage u vodovodnom sustavu. Umnogome se povećava radni vijek grijača kod perilica posuđa i perilica rublja, smanjuje potreba za čišćenjem bojlera i smanjuje neugodno ljuštenje komadića hrđe s vodovodnih cijevi. Sve to je posebno vidljivo u starijim kućanstvima s pocinčanim cijevima – vele stručnjaci Stemarka o ovom čudu tehnike koje se jednostavno montira i još lakše održava, a dobavljivo je u svim bolje opskrbljenim prodavaonicama za sanitariju.

Komentari

Komentara