Povežite se s nama

Kultura

Varaždinski tamburaški orkestar koncertima u Americi oduševio iseljene Hrvate

Objavljeno:

- dana

Varaždinski tamburaški orkestar se prije nekoliko dana vratio s desetodnevne turneje po Sjedinjenim Američkim Državama. Orkestar je od 9. do 13. studenoga boravio u Pittsburghu na TamFESTu, festivalu seniorskih tamburaških skupina iz cijelog SAD-a i Kanade na poziv Hrvatske bratske zajednice i cijenjene glavne tajnice gđe Bernadette Luketich-Sikaras , te od 14. do 19. studenog u Chicagu kao gost Tamburaškog orkestra Društva Hrvatska Loza Chicago – Croatian Vines Chicago.

Na festivalu u Pittsburghu naši tamburaši održali su dva vrlo zapažena nastupa zajedno s 24 tamburaška sastava koje čine naši iseljenici u Sjevernoj Americi. Nakon ovacija publike, glavni predsjednik CFU Edward W. Pazo i glavna tajnica CFU Bernadette Luketich-Sikaras uručili su posebnu zahvalnicu Varaždinskom tamburaškom orkestru. Važno je istaknuti da je na festivalu bio prisutan i Pjer Šimunović, ambasador Republike Hrvatske u Washingtonu.

Već 13. studenoga orkestar je održao cjelovečernji koncert u Hrvatskom domu u Rankinu pred prepunom dvoranom.

Nakon prvog dijela turneje, orkestar putuje u Chicago gdje su održali dva koncerta. 15. studenog u poslijepodnevnim satima održali su kraći humanitarni koncert u Domu za starije i nemoćne osobe te cjelovečernji koncert u Hrvatskom kulturnom centru Chicago, sjedištu udruge Hrvatska loza.

Uz orkestar nastupili su i vokalni solisti, sopranistica Gabriela Hrženjak te bariton Matija Boršćak, a poseban gost orkestra na turneji bio je dugogodišnji šef-dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a, maestro Siniša Leopold. Maestro Leopold je zajedno s dirigentom orkestra, Tiborom Bünom te Sandrom Korbar, voditeljicom mladih tamburaša iz Chicaga, održao i radionicu na kojoj su im prenijeli svoja znanja te ih pripremili za zajednički nastup s Varaždinskim tamburaškim orkestrom.

Izvedeni programi orkestra prikazali su presjek hrvatske tradicijske glazbe i zabavnih melodija aranžiranih za tamburaški orkestar, filmske te klasične glazbe. Orkestrom su suvereno ravnali maestro Leopold i maestro Bün koji su, svatko na svoj način, unijeli dio sebe u izvedbe orkestra. Svaki koncert praćen je izuzetnim oduševljenjem publike koja je željna kvalitetne tamburaške glazbe, ali posebice i umjetnika iz svoje domovine. Taj domovinski „štih“ prisutan je na svakom koraku. Iako se radi o drugoj ili trećoj generaciji iseljenika koji više niti ne govore hrvatskim jezikom, ipak, kad se radi o pjesmi, svi je prihvaćaju uglas i pjevaju s velikim oduševljenjem.

Osim koncertnih aktivnosti u USA, izuzetno nam je bilo važno prenijeti znanja o sviranju tambure našim mladim prijateljima – tamburašima iz Hrvatska Loza Chicago – Croatian Vines Chicago. Tako je maestro Siniša Leopold u suradnji s Tiborom Bünom i Sandrom Korbar održao radionicu sviranja tambure za dvadesetak članova tamburaškog orkestra.

Sada, nekoliko dana nakon povratka nakon što su se pomalo slegli dojmovi, članovi orkestra još uvijek ne mogu sakriti svoje oduševljenje s domaćinima koji su ih lijepo ugostili i prihvatili kao svoje i kao da se poznaju godinama. Stečena su mnoga prijateljstva, a možda i neke nove glazbene suradnje. Kako u Pittsburghu, tako i u Chicagu, naši tamburaši proveli su mnoge nezaboravne trenutke u zajedničkim druženjima, muziciranjima nakon službenih programa te razgledavanju znamenitosti Pittsburgha i Chicaga.

– Svega ovog ne bi bilo bez potpore Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, grada Varaždina te ostalih velikih i malih sponzora, a članovi orkestra posebno ističu i svoje obitelji koje ih podupiru u njihovom uspješnom radu. Svima veliko hvala na potpori – zaključuju članovi orkestra.

Kultura

Prstecovi anđeli pozivaju na druženja i kreativne radionice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski Muzej anđela u Kranjčevićevoj ulici uvijek je u predblagdansko vrijeme mjesto radosti, mira i posebnoga ugođaja. Rajski vrt i unutrašnjost muzeja za to pružaju brojne mogućnosti, a uoči ovogodišnjega Uskrsa posebno za djecu i najmlađe.

U prostoru Muzeja anđela uz novi postav radova slikara Željka Prsteca iz ciklusa „Grad u kojem spavaju anđeli“ bit će postavljena i izložba naziva „Pisanice“ raznih autora, koja će se moći razgledati do početka mjeseca travnja.

Kako proljeće predstavlja novo buđenje, tako će s dolaskom proljeća krenuti neke nove avanture i nova upoznavanja. Tijekom ožujka djeca će se na likovno kreativnim radionicama upoznati s radom tri svjetski poznata umjetnika Pablom Picassom, Vincentom van Goghom i Salvadorom Dalijem, te će njihove slike djeci biti inspiracija za likovno izražavanje.

Subotnja jutra i dalje će biti rezerviranja za kreativna druženja i razne potrage kroz šetnje gradom inspirirane skrivenim Prstecovim anđelima, pa će tako mališani u dane vikenda pod geslom „Potraži svojeg anđela” sudjelovati u dizajniranju vlastite šalice i majice, te u potrazi za uskršnjim zecom i pisanicama. Večernja će, pak, druženja u Muzeju anđela uz likovno kreativne radionice i čašicu „Ajngelekovog napitka“©, predstaviti tematske radionice u raznim tehnikama i na različitim medijima, uz posebnu pozornost ka kreativno provedenom vremenu, fini napitak i slatku platu. Tako će svakoga petka u ožujku Muzej anđela ponuditi različite kreativne teme – radionicu akril na platnu „Ovo sam ja“, potom izradu biljnoga terarija na temu Uskrsa, radionicu „Modeliraj glinom osvježi se vinom” uz oslikavanje keramičkih pisanica, te oslikavanje platnenih torba.

Muzej anđela i ove je godine pozvao varaždinske vrtiće da se izradom kreativnih i veselih pisanica pridruže projektu i izložbi “Uskrs u Rajskom vrtu Muzeja anđela”, čije će ukrašavanje biti upriličeno u utorak 19. ožujka prijepodne, a Vrt će ove godine krasiti oko 2.500 pisanica.

Nastavite čitati

Kultura

U četvrtak u koncertnoj dvorani HNK koncert Varaždinskog tria

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK varaždinski trio održat će u četvrtak, 29. veljače, koncert s početkom u 20 sati. Cijena ulaznice je 5 eura te će se moći kupiti na blagajni HNK i na ulazu prije početka koncerta.

Podsjećamo, Varaždinski trio oformljen je 2023. na inicijativu pijaniste Davora Brđanovića, kojoj su se s puno entuzijazma priključili violinistica Ivana Šambar i violončelist Matej Ilčić.

Na hrvatskoj, napose varaždinskoj glazbenoj sceni, primjetan je prostor za kontinuirano i promišljeno djelovanje ansambla ovog tipa i glazbenog sastava (klavir, violina, violončelo) kako u približavanju mnogobrojnih majstorskih djela svjetske literature iz područja tako i predstavljanju poznatih i manje poznatih (ili tek napisanih) djela hrvatskih autora različitim domaćim i inozemnim publikama. Navedenu će misiju, vjerujemo, ovaj ansambl uspješno ostvarivati što će ga s vremenom koje je pred njim uvrstiti među nezaobilazne dionike glazbenog života Varaždina i Hrvatske.

Davor Brđanović

Glazbeno obrazovanje Brđanović je započeo u rodnom Varaždinu gdje je završio osnovnu (A. Hrain) i srednju (O. Vojvoda) glazbenu školu. Klavir je diplomirao 1990. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (H. Gusek). Doktorat znanosti u polju Odgojnih znanosti stekao je 2016. na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu (R. Miljević-Riđički; K. Koprek).

Uz redovito usavršavanje na području klavirske pedagogije (R. Pröll, K. H. Kämmerling, V. Viardo, Dang Thai S. i dr.) i koncertnu aktivnost kako u ulozi solista, komornog glazbenika tako i korepetitora (Hrvatska, Slovenija, Italija, Austrija, Njemačka, Srbija), njegov znanstveno-istraživački i pedagoški rad usmjeren je glazbi, glazbenoj pedagogiji i psihologiji te promicanju obrazovanja, umjetnosti i kulture (20-ak znanstvenih radova, 50-ak javnih znanstvenih i stručnih izlaganja, 20 projekata itd.).

Osim nagrada na Hrvatskom (1. nagrada) i Jugoslavenskom (3. nagrada) natjecanju (klavir) učenika i studenata muzike (1985.), Brđanović je dobitnik tri godišnje nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja najuspješnijim hrvatskim odgojno-obrazovnim radnicima (2019.; 2021.; 2023.). „Nagrada Ivan Filipović“ Republike Hrvatske dodijeljena mu je za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti u području znanstvenog i stručnog rada u 2020.
Dr. sc. Davor Brđanović profesor je savjetnik na Glazbenoj školi u Varaždinu. Uz to, u znanstvenom je zvanju višeg znanstvenog suradnika.

Ivana Šambar

Ivana Šambar rođena je u Varaždinu gdje je i završila svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje. Violinu je diplomirala 1996. na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. S. Kuzmina. Članica je Simfonijskog orkestra HRT-a od 1997. U Varaždinskom komornom orkestru svira od njegovog osnutka (1994.), trenutno kao vođa drugih violina – a povremeno sudjeluje i u manjim solističkim ulogama. Sudjelovala je u radu Varaždinskog gudačkog seksteta.

Matej Ilčić

Violončelist Matej Ilčić rođen je 1995. u Varaždinu. U rodnom je gradu završio osnovnu i srednju glazbenu školu u klasi prof. Darija Milkovića. Violončelo je diplomirao na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi prof. Mihovila Karuze.

Tijekom školovanja sudjeluje na mnogo seminara, projekata i natjecanja. Svirao je kao solist uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra te s Orkestrom hrvatske glazbene mladeži. Osvojio je nagrade, među kojima I. nagradu na regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa komornih sastava u kategoriji klavirskih tria, I. nagradu na državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji, III. nagradu na regionalnom natjecanju u Velikoj Gorici. 2017. godine nastupa s gudačkim kvartetom na ciklusu mladih glazbenika Vinko Lesić pod vodstvom prof. Evgenije Epstein.

Nakon školovanja zapošljava se u Glazbenoj školi u Varaždinu kao profesor violončela, počinje svirati u Varaždinskom komornom orkestru te na brojnim projektima i predstavama HNK u Varaždinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje