Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinskoj vještici s glavom na panju život spasio – miš!

Objavljeno:

- dana

Iz žene istjerivali vraga

Noć vještica idealno je vrijeme za podsjećanje na lakovjerne i praznovjerne žitelje varaždinskog kraja radi čije gluposti su bezbrojne tobožnje coprnice, stavljane na muke, da bi nakon toga žive završile na lomači ili ispod sjekire krvnika.

U progonu vještica, kolikogod u njemu bilo tragike, ponekad se ipak može pronaći smiješnih i veselih trenutaka. Dakako, i oni očituju ljudsku opčinjenost vradžbinama kojima su se bavile štrige.

Prigodom ispitivanja jedne vještice uz nezaobilazno mučenje, sirota žena komisiji na čelu s kapelanom nikako nije htjele priznati da je ortačila s vragom.

U trenutku kad ju je krvnik po tijelu ubadao tražeći pečat (najčešće madež ili bradavica), gdje se tobože đavo sakrio, odjednom je ispod daske na kojoj je ležala vještica iskočio miš.

Na to je iznenađeni krvnik doslovno zaurlao: ˝Eto vraga“! i svi prisutni potrčali su koliko ih noge nose da ga uhvate i ubiju. Nastalu gungulu iskoristila je nesretna žena, te je hitro neopažena pobjegla i tako se spasila.

Sudac i krvnik više se nisu zamarali ni s vješticom ni s njezinim bijegom. Naime, njihovoj radosti nije bilo kraja, jer su uhvativši miša, uhvatili i ubili pravog pravcatog vraga.

Izvor:
Foto: ilustracija

Život i društvo

Nikad veseliji i raznolikiji Dani Miholja iznjedrili prvu utrku “Srakarski cener“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dani Miholja, manifestacija kojom u Sračincu slave Dan Općine i Dan župe sv. Mihaela arkanđela od 23. rujna pa sve do 1. listopada, mještanima i posjetiteljima jamče nikad bogatiji program proslave Dana Općine Sračinec.

Naime, već u subotu Udruga veterana Domovinskog rata s područja općine Sračinec održat će u Parku velika graba druženje sa srodnim udrugama iz cijele Varaždinske županije, uz kuglanje, pikado i druge sportske igre.

Naravno, i u ovoj prigodi kuha se neizbježan gulaš, a u nedjelju počinje tradicionalni ribički kup ŠRK Sračinec kojem je na korištenje predan potpuno obnovljen prostor za provedbu brojnih aktivnosti.  

Ponedjeljak je slobodan dan, ali se događanja nastavljaju u utorak kazališnom predstavom u Parku Velika graba gdje će znatiželjnici upoznati „Srakarskog Kerempuha“ Luku Vintera koji je ove godine već izdao jedan roman.

Ovaj put autor se publici predstavlja zanimljivom kazališnom predstavom, a program Dana Miholja nastavlja se u srijedu tradicionalnim dječjim danom u sklopu kojeg Djećji vrtić Bambi i Osnovna škola priređuju svoj program. 

Centralni događaj proslave Dana Općine Sračinec bit će u četvrtak, 28. rujna, kada je na programu održavanje svečane sjednice općinskog Vijeća s početkom u 17 sati u parku ili Domu kulture. Uoči sjednice bit će položeni vijenci na spomen obilježja. Na samo Miholje u petak mještani mogu u 11 sati sudjelovati u misnom slavlju kojeg predvodi novi župnik vlč. Stjepan Mostečak jer je dugogodišnji župnik Dudašek premješten na novu službu u Varaždinske Toplice.

Za glazbenu večer angažirana je Opća opasnost i nema sumnje da će se pod šatorom kod Doma kulture okupiti brojni fanovi ovih rokera. Subota pak donosi koncerte Hanke Paldum i Duška Kuliša, a posjetitelji cijeli dan mogu iskoristiti za posjet teniskim turnirima i smotri folklora.

Plac na gmajni bit će održan u nedjelju i oko 12.30 sati startat će podjela glasovitog Srakarskog gulaša.

Pravi raj za nepce bit će prezentacija i degustacija zdignutih krumpirovih štrukli s košticama koje spravljaju članice udruge Preslica. Uz tradicionalnu izložbu malih životinja, kao novost, ove će se godine održati atletska utrka „Srakarski cener“ na trasi dugačkoj 10 kilometara od Velike grabe do mostova kod dravskog kanala u Svibovcu i natrag. 

Uz odrasle, na kraćim trasama ogledat će se najmlađi trkači te će svi dobiti dres i kolajne za uspomenu.

Evo kompletnog programa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Od utorka novo poskupljenje goriva – strahuje se od novog ciklusa divljanja cijena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, od utorka nas čeka novo znatno poskupljenje goriva.

Litra benzina trebala bi poskupjeti za četiri, a dizela za sedam eurocenti.

Nakon što je Rusija uvela zabranu izvoza dizelskoga goriva, stručnjaci strahuju kako je ovo tek početak novog ciklusa divljanja cijena.

I 17. tjedan zaredom cijene goriva rastu. Od utorka će se cijene benzina i dizela izjednačiti. Litra obiju vrsta goriva koštat će 1,62 eura po litri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje