Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinskoj županiji odobreno 5,6 milijuna eura: sredinom godine počinje dogradnja OŠ Ivanec

Objavljeno:

- dana

Varaždinskoj županiji je za rekonstrukciju i dogradnju Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec odobreno 5,6 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. Istovremeno su za dodjelu bespovratnih sredstava po istom javnom pozivu Ministarstva znanosti i obrazovanja prijavljeni projekti dogradnje područnih škola Strmec Podravski i Nova Ves Petrijanečka, čija je ukupna procijenjena vrijednost 4 milijuna eura. 

Dogradnjom ovih triju škola Varaždinska županija će postati prva u Hrvatskoj koja će imati 100-postotnu pokrivenost jednosmjenskom nastavom koja će biti organizirana za učenike sve 33 osnovne i 30 područnih škola. Istaknuto je danas na konferenciji za novinare župana Anđelka Stričaka, njegove zamjenice Silvije Zagorec i pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. Miroslava Huđeka. 

– Nakon 20-ak godina pokušaja, prtljanja i petljanja, došli smo na korak do dogradnje OŠ Ivanec. Primili smo odluku Ministarstva znanosti i obrazovanja u vrijednosti 5,6 milijuna eura ili 42 milijuna kuna, a sad predstoji potpisivanje ugovora. Građevinsku dozvolu i svu drugu potrebnu dokumentaciju smo već ishodili tako da će po potpisivanju ugovora biti pokrenut postupak javne nabave. Nadam se da će sami radovi početi već sredinom ove godine. U OŠ Ivanec će biti dograđeno 13 učionica, kuhinja, blagovaonica te spojni hodnici, odnosno sve što je potrebno da bi ta škola nastavu održavala u jednoj smjeni – istaknuo je župan Anđelko Stričak. 

 Dodao je da se sada čekaju odluke o financiranju dogradnje područnih škola na području Općine Petrijanec, pri čemu je vrijednost projekta dogradnje PŠ Strmec Podravski 1,3 milijuna eura, a PŠ Nova Ves Petrijanečka 2,7 milijuna eura. 

 – Naš cilj je da školsku godinu 2025./2026. u svim osnovnim i srednjim školama, čiji osnivač je Varaždinska županija, započnemo s nastavom u jednoj smjeni. Upravo to smo zacrtali na početku mandata, kada smo naglasili da ćemo prvenstveno provoditi programe koji osiguravaju razvoj obrazovnog sustava kao sustava jednakih šansi. Uz navedene ključne projekte dogradnje, projektiramo 20-ak školskih sportskih dvorana u sklopu osnovnih i područnih škola, projektiramo dogradnju Glazbene škole u Varaždinu, a dvije škole, OŠ Jalžabet i stara zgrada OŠ Sveti Ilija, te dvorac Šaulovec su u programu energetske obnove. Vrijednost ovog investicijskog buma je između 94 i 100 milijuna eura – rekao je župan Stričak.

Pročelnik dr. sc. Huđek je napomenuo da je Varaždinska županija s 29. prosincem, kada su za dodjelu bespovratnih sredstava prijavljene dvije područne škole, završila s prijavama na prvi javni poziv.

– Sad već pripremamo projekte za nova dva natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja, čija se objava očekuje u prvoj polovici ove godine. Prvi natječaj je za dodjelu bespovratnih sredstava za modernizaciju škola koje rade u jednoj smjeni, a kako bi se dodatno osposobile za program cjelodnevne nastave koji se u našoj županiji provodi u četiri osnovne škole. Mi ćemo se pripremiti tako da ćemo projekte naših škola prijaviti prvog dana objave natječaja, a radi se o proširenjima blagovaonica, sanaciji sanitarija i drugim sadržajima potrebnima za provođenje cjelodnevne nastave – naveo je dr. sc. Huđek.

Drugi javni poziv odnosit će na projekte izgradnje, rekonstrukcije i sanacije školskih sportskih dvorana po novim normativima, a bespovratna sredstva će se dodjeljivati po programu Konkurentnost i kohezija. – Pripremamo projekte i za taj poziv budući da naše područne škole imaju mogućnosti za tzv. male sportske dvorane. Krećemo „punom parom“, a vjerujem da će kompletan obrazovni sustav uz pomoć župana i Županijske skupštine sve to realizirati – zaključio je pročelnik Huđek.

U fokusu

Lani je izdano čak 57 milijuna recepata, najviše za lijekove za smirenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lani je hrvatskim pacijentima izdano 12,9 milijuna uputnica i više od 57 milijuna recepata za lijekove, a najčešće su se propisivali anksiolitici ili lijekovi za smirenje, lijekovi za tlak i želučane tegobe.

Od ukupnog broja izdanih uputnica, svaka druga odnosila se na dijagnostičke pretrage, uključujući i kontrolne, a njih 2,7 posto odnosilo na uputnice za hitne specijalističke ambulante. Broj izdanih recepata, kao i broj kontakata pacijenata s liječnikom povećao se od 2018. godine za oko pet milijuna, broj uputnica veći je za oko dva milijuna godišnje, dok je broj pregleda uživo pao za oko tri milijuna, prenosi Novi list.

Od ukupno izdanih 57.097.415 recepata, najveći udio imali su anksiolitici, za koje je napisano 4.457.357 recepata, što je udio od 7,8 posto svih prepisanih recepata u djelatnosti obiteljske medicine. Dodatnih je 1,5 milijun recepata izdano za antidepresive. Među ostalih deset najpropisivanijih lijekova su oni za tlak, kolesterol i povišeni šećer u krvi.

Zdravstvene usluge obiteljskog liječnika koristilo je lani 3.254.485 korisnika, a zabilježeno je više od 47 milijuna pojedinačnih kontakata, što znači da je svaki pacijent svog liječnika tijekom 2023. godine kontaktirao u prosjeku 14 puta. Prema izvješću HZJZ-a o korištenju zdravstvene zaštite u ordinacijama opće/obiteljske medicine u prošloj godini, od ukupnog broja kontakata sa zdravstvenom zaštitom, u samo 23 posto slučajeva radilo se o pregledima, a svaki treći kontakt bilo je savjetovanje, uključujući i ono telefonom.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Država reagira prekasno po pitanju mentalnog zdravlja djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Službeni podaci govore o sve lošijem stanju mentalnog zdravlja kod djece, posebice nakon pandemije COVID-19. Dok nadležno ministarstvo problem zanemaruje, SDP-ov saborski zastupnik Miroslav Marković govorio je u raspravi kako Varaždin rješava ovo važno pitanje i zašto je ključno da se država uključi, kažu u svom priopćenju SDP-ovci.

 – Mi smo reagirali sami i još prije godinu i pol dana zaposlili dodatne psihologe u školama tamo gdje ih nije bilo. Dva psihologa rade po pola radnog vremena na nekim školama jednostavno da pomognu toj djeci koja su ostala na milost i nemilost svemu ovome što im se dogodilo za vrijeme pandemije i smatramo da je to bio jedan dobar put. Naravno da treba biti Centara za mentalno zdravlje, naravno da kasnimo s tim i država je tu trebalo puno više i puno prije napraviti, a ne čekati i sad tek neke stvari rješavati. Varaždin nije čekao, Varaždin je to napravio sam iz svojih sredstava kao i puno drugih stvari. Mislim da bi drugi gradovi, ako imaju sredstava, trebali također to napraviti bez da čekaju državu. – rekao je Marković.

Grad Varaždin je zaposlio psihologe na Osnovnoj školi u Biškupcu, Donjem Kućanu, 5. OŠ i Centru Tomislav Špoljar gdje dva psihologa rade na pola radnog vremena. Za tu se svrhu za jednu školsku godinu izdvaja 40.000 EUR.

 Važno je naglasiti da je zastupnik Marković imenovan u Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, gdje će svojim znanjem i iskustvom pridonijeti rješavanju problema JLS-a, omogućit će da se njihov glas čuje na nacionalnoj razini i zalagat će se za daljnju digitalizaciju društva, navode u priopćenju SDP-a Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje