Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinskoj županiji više od 9 milijuna kuna za škole, Regionalni centar civilne zaštite i dvorac Šaulovec

Objavljeno:

- dana

Iz Varaždinske županije jučer je stigla vijest o dodijeli 9.234.220,00 kuna bespovratnih sredstava namijenjenih za šest projektnih prijedloga.

O tome su javnost izvijestili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak prilikom njenog posjeta Varaždinskoj županiji. Riječ je o projektima prijavljenim na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Jedna od tih obavijesti odnosi se na sufinanciranje projektne dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin u vrijednosti 2.500.000,00 kuna.

Tu se radi i o dvije osnovne škole; OŠ Bisag i OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica koje su se prijavile za projektiranje i dogradnju školskih sportskih dvorana gdje su dobivena bespovratna sredstva u iznosu od 837.250,00, odnosno 889.449,00 kuna. Zatim o projektnom prijedlogu dogradnje i energetskoj obnovi Glazbene škole u Varaždinu 1.902.773,00 kuna, energetskoj obnovi zgrade javne i društvene namjene dvorca Šaulovec 604.698,75 te revitalizaciji austrougarskog vojno konjičkog kompleksa u svrhu očuvanja kulturne i povijesne baštine Varaždinske županije 2.500.000,00 kuna.

– Ovom Odlukom dobivena su dodatna sredstva kojima ćemo pripremiti projekte odnosno investicije za financiranje od strane Europske unije. Riječ je o projektima koji su od iznimne važnosti za naše građane, kojima dodatno unaprjeđujemo kvalitetu boravka učenika u našim odgojno-obrazovnim ustanovama, ali i podižemo kvalitetu djelovanja naših službi koje sudjeluju u zaštiti i spašavanju. Odnosno zasigurno radimo jedan kvalitetan iskorak za sve naše građane – istaknuo je župan Stričak.

Županu Varaždinske županije, ali i cijelom timu suradnika koji su radili na pripremi ovih projekata  čestitala je ministrica Tramišak.

– Prve obavijesti, odnosno prvi projekti koji su odobreni su upravo ovi iz Varaždinske županije. Cijeli postupak evaluacije sa ovog Poziva za priprema projektno-tehničke dokumentacije za zelenu i digitalnu tranziciju još uvijek traje. Na raspolaganju je bilo 160 milijuna kuna, ali kad vidite da je jedan prijavitelj odnosno jedna županija već sada dobila obavijest o više od devet milijuna kuna to zaista govori o kvaliteti i spremnosti njihovih projektnih prijava. Još jednom čestitke i vjerujem da ćete vrlo brzo ovu dokumentaciju u narednih godinu, dvije i realizirati i da ćemo tada svi zajedno gledati u nove pozive kako realizirati sve ove vrijedne projekte i ono što nas tek čeka u budućnosti – izjavila je ministrica Tramišak koja je i u Varaždinu najavila novi Partnerski sporazum za Republiku Hrvatsku koji je odobren od strane Europske unije. Naime, očekuje se novih devet milijardi eura za koje već krajem ove, odnosno početkom iduće godine kreću pozivi te korištenje tih sredstava u ovom razdoblju do kraja 2029. godine.

Uz župana i ministricu radnom sastanku prisustvovali su i zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik UO za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, zamjenik pročelnice UO za poslove Skupštine i župana Mladen Jakopović i ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži. U obilasku Špancirfesta pridružili su im se zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, pročelnica za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Slađana Miočić, privremena pročelnica za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća dr.sc. Vesna Haluga  i direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth.

U fokusu

Nagrada Europski grad stabala dodijeljena Gradu Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na godišnjoj konferenciji Europskog vijeća za arborikulturu (European arboricultural Council) održanoj u Kneževoj palači u Zadru, Grad Varaždin je primio prestižnu nagradu „Europski grad stabala“ (European City of Trees Award).

Nagradu je gradonačelniku Grada Varaždina dr. sc. Nevenu Bosilju uručio Els van Doesburg, gradonačelnik Antwerpena, prošlogodišnjeg dobitnika. Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Europskog vijeća za arborikulturu, Stefania Gasperini te predsjednik žirija Jan Goevert.

U svojem obraćanju, gradonačelnik je istaknuo značaj ove nagrade za Varaždin i za varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi, zahvalivši organizatorima i stručnom  žiriju na prepoznavanju predanosti Varaždina očuvanju i njegovanju zelenih površina.

– Ova nam nagrada znači puno i želim iskoristiti priliku da se zahvalim svima koji su doprinijeli našoj velikoj pobjedi, a posebno varaždinskom komunalnom poduzeću Parkovi čiji djelatnici brinu o gradskim stablima. Njihova predanost i stručnost su ono što nas je dovelo do ove nagrade. Također izražavam svoju zahvalnost našim sugrađanima koji su podrška zelenim inicijativama i zelenoj agendi koju provodimo u Varaždinu, kao i našim partnerima u ovoj misiji. Nagrada nije samo priznanje našeg proteklog rada, već i motivacija za budućnost, ali i odgovornost koju spremno prihvaćamo. Obvezujemo se da ćemo nastaviti raditi na unaprjeđenju gradskog zelenila i učiniti Varaždin još ugodnijim i još zdravijim mjestom za život – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Prestižna nagrada i njezin značaj

Nagrada „Europski grad stabala“ dodjeljuje se od 2007. godine od strane Europskog vijeća za arborikulturu, gradovima koji se ističu izvanrednom kvalitetom upravljanja urbanim stablima u skladu s arborističkim standardima. Varaždin se tako pridružio renomiranim gradovima poput Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Žiri je posebno pohvalio proaktivno upravljanje varaždinskim gradskim stablima, korištenje stručnih radnika i najnovijih arborističkih standarda, uključivanje lokalne zajednice te inovativnu suradnju koja nadmašuje standarde. Varaždin je primjer grada koji razumije važnost stabala, ne samo za ekološku ravnotežu, već i za kulturni značaj i kvalitetu života svojih stanovnika. Strateški pristup gradskim stablima varaždinskog komunalnog poduzeća Parkovi jedinstven je u Hrvatskoj i pozicionira Varaždin kao lidera u ovom području.

Nastavite čitati

U fokusu

Što se događa? Sve manje Hrvata pije pivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sve manje Hrvata pije pivo, pokazalo je aktualno istraživanje provedeno u travnju ove godine.

Prema istraživanju koje su proveli agencija Hendal i magazin Ja trgovac, lani je u Hrvatskoj pivo pilo 71 posto građana starijih od 16 godina. Prije dvije godine pivopija je bilo 79 posto, što je osjetno više nego danas.

Tržišni lider, Zagrebačka pivovara, uprihodio je lani 199 milijuna eura, što je više za 18 posto nego predlani. Neto dobit bila je 35 milijuna eura, a to je skok od 31,5 posto.

Pivovara Heineken Hrvatska ostvarila je 141 milijun eura prihoda uz rast od 13,5 posto. Neto dobit iznosila je 8,3 milijuna eura.

Koprivnički Carlsberg, treći na tržištu, imao je 70,24 milijuna eura prihoda, što je 13,5 posto više nego predlani. Neto dobit iznosila je 2,56 milijuna eura i bila je veća za 35 posto.

Lager ili pilsner je najpopularnija vrsta piva koju preferira 73 posto konzumenata ili 5 posto više nego tijekom 2021. godine. Na drugom mjestu je pivo s voćnim okusom (radler) koje preferira 12 posto potrošača, otkrilo je istraživanje.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje