Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinskoj županiji više od 9 milijuna kuna za škole, Regionalni centar civilne zaštite i dvorac Šaulovec

Objavljeno:

- dana

Iz Varaždinske županije jučer je stigla vijest o dodijeli 9.234.220,00 kuna bespovratnih sredstava namijenjenih za šest projektnih prijedloga.

O tome su javnost izvijestili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak prilikom njenog posjeta Varaždinskoj županiji. Riječ je o projektima prijavljenim na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Jedna od tih obavijesti odnosi se na sufinanciranje projektne dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin u vrijednosti 2.500.000,00 kuna.

Tu se radi i o dvije osnovne škole; OŠ Bisag i OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica koje su se prijavile za projektiranje i dogradnju školskih sportskih dvorana gdje su dobivena bespovratna sredstva u iznosu od 837.250,00, odnosno 889.449,00 kuna. Zatim o projektnom prijedlogu dogradnje i energetskoj obnovi Glazbene škole u Varaždinu 1.902.773,00 kuna, energetskoj obnovi zgrade javne i društvene namjene dvorca Šaulovec 604.698,75 te revitalizaciji austrougarskog vojno konjičkog kompleksa u svrhu očuvanja kulturne i povijesne baštine Varaždinske županije 2.500.000,00 kuna.

– Ovom Odlukom dobivena su dodatna sredstva kojima ćemo pripremiti projekte odnosno investicije za financiranje od strane Europske unije. Riječ je o projektima koji su od iznimne važnosti za naše građane, kojima dodatno unaprjeđujemo kvalitetu boravka učenika u našim odgojno-obrazovnim ustanovama, ali i podižemo kvalitetu djelovanja naših službi koje sudjeluju u zaštiti i spašavanju. Odnosno zasigurno radimo jedan kvalitetan iskorak za sve naše građane – istaknuo je župan Stričak.

Županu Varaždinske županije, ali i cijelom timu suradnika koji su radili na pripremi ovih projekata  čestitala je ministrica Tramišak.

– Prve obavijesti, odnosno prvi projekti koji su odobreni su upravo ovi iz Varaždinske županije. Cijeli postupak evaluacije sa ovog Poziva za priprema projektno-tehničke dokumentacije za zelenu i digitalnu tranziciju još uvijek traje. Na raspolaganju je bilo 160 milijuna kuna, ali kad vidite da je jedan prijavitelj odnosno jedna županija već sada dobila obavijest o više od devet milijuna kuna to zaista govori o kvaliteti i spremnosti njihovih projektnih prijava. Još jednom čestitke i vjerujem da ćete vrlo brzo ovu dokumentaciju u narednih godinu, dvije i realizirati i da ćemo tada svi zajedno gledati u nove pozive kako realizirati sve ove vrijedne projekte i ono što nas tek čeka u budućnosti – izjavila je ministrica Tramišak koja je i u Varaždinu najavila novi Partnerski sporazum za Republiku Hrvatsku koji je odobren od strane Europske unije. Naime, očekuje se novih devet milijardi eura za koje već krajem ove, odnosno početkom iduće godine kreću pozivi te korištenje tih sredstava u ovom razdoblju do kraja 2029. godine.

Uz župana i ministricu radnom sastanku prisustvovali su i zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik UO za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, zamjenik pročelnice UO za poslove Skupštine i župana Mladen Jakopović i ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži. U obilasku Špancirfesta pridružili su im se zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, pročelnica za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Slađana Miočić, privremena pročelnica za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća dr.sc. Vesna Haluga  i direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth.

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje